Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, Damianek20 napisał(a):

Ciągnik akurat kosztował 260 tys a zostało mi 40 jeszcze. 

Z tymi bykami się zgadza tylko żeby one urosły w rok a nie dwa. Kto akurat miał teraz to zyskał ale jak patrzę że ludzie wstawiają cielaki 120 kg za 3500 zł to muszę przyznać że mają jaja . 

Jak nie będzie zysku z ziemi to kto za nią będzie płacił ? 

Tego nikt nie wie co będzie alepatrzac na aktualne przepisy które były to ziemia była masowo działkowa na i za dużo wyższe pieniądze sprzedawana 

Opublikowano

W moich stronach to biznes kupuje ziemię. Jeden kupuje i oddaje w dzierżawę inny kupuje i na tą ziemię wynajmuje usługi, bo przecież taki robotą na polu się nie hańbi.

Szkoda tylko że rolnik nie może kupić ziemi 

• Sad 1
Opublikowano

Nie wiem, trudno ocenić. Przepisy ograniczą budowę tylko zwykłym ludziom ale deweloper będzie mógł ją kupić o wiele taniej wybudować dom blok i sprzedać z dobrym zyskiem. 

Problem tkwi w tym że ziemia jest za droga w stosunku do tego co można z niej zyskać teraz i w przyszłości bo nie ma co się oszukiwać UA i Ameryka załamią rynek 

1 minutę temu, Pajej napisał(a):

W moich stronach to biznes kupuje ziemię. Jeden kupuje i oddaje w dzierżawę inny kupuje i na tą ziemię wynajmuje usługi, bo przecież taki robotą na polu się nie hańbi.

Szkoda tylko że rolnik nie może kupić ziemi 

To taka sytuacja ma miejsce w Szczebrzeszynie gdzie dwóch gości kupuje ziemię i oddaje w dzierżawę. 

Opublikowano
8 minut temu, Damianek20 napisał(a):

Nie wiem, trudno ocenić. Przepisy ograniczą budowę tylko zwykłym ludziom ale deweloper będzie mógł ją kupić o wiele taniej wybudować dom blok i sprzedać z dobrym zyskiem. 

Problem tkwi w tym że ziemia jest za droga w stosunku do tego co można z niej zyskać teraz i w przyszłości bo nie ma co się oszukiwać UA i Ameryka załamią rynek 

To taka sytuacja ma miejsce w Szczebrzeszynie gdzie dwóch gości kupuje ziemię i oddaje w dzierżawę. 

Zgodnie z Ustawą o kształtowaniu ustroju rolnego, nabyta nieruchomość rolna nie może być zbyta ani oddana w dzierżawę innemu podmiotowi przez 5 lat od dnia jej nabycia, chyba że uzyska się zgodę Dyrektora KOWR

Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał(a):

Zgodnie z Ustawą o kształtowaniu ustroju rolnego, nabyta nieruchomość rolna nie może być zbyta ani oddana w dzierżawę innemu podmiotowi przez 5 lat od dnia jej nabycia, chyba że uzyska się zgodę Dyrektora KOWR

Jak oddają w dzierżawę bez umowy to skąd kowr się dowie jedzenie że ktoś doniesie. W mojej gminie nikt rolnej nie sprzedaje wszyscy wszystko działkują  i stąd się biorą wysokie ceny ziemi. Za komuny za darmo ziemi nie chcieli bo by kartek na mięso nie dostali a teraz by się o głupią działkę pozabijali 

Godzinę temu, kuna9977 napisał(a):

• Thanks 1
Opublikowano
21 minut temu, Desperado napisał(a):

Albo uzyskują albo robią jak większość rolników na gębę oddają 

43 minuty temu, Pajej napisał(a):

Chcę zobaczyć miny takich jak dopłaty zabiorą, do tego Mercosur i nie będzie miał kto obrabiać tego a ceny ziemi spadną 

Pożyjemy zobaczymy jak to będzie. 

Ale ja obstawiam że rolnictwo się załamie i ceny ziemi runął ale mogę się mylić choć mogę się założyć o dobrą wódkę że tak będzie 

Zresztą jak na razie to w wielu sprawach się nie pomyliłem o których tutaj pisałem jak będzie 🤷

• Like 1
Opublikowano

Ale biadolicie. Ceny ziemi wzrosną, ha ha ha ;) Zostało tylko czekac na obsranie, a powoli już widać kierunek, a to paprykarze a to kapuściarze, a to siewcy pszenicy powoli sznur wybierają. Jeszcze chwila i pół wsi za bezcen będę kupować, chętnie pomogę sąsiadom wyjść z kryzysu ;) 

Dodatkowo MPZP naraszcie ukruci troszeczkę idiotów co wystawiają 1ha pola ornego za 1mln zł. pisząc że działka budowlana pod szeregówkę ;) A nie ma to ani mediów, ani papierow, ino tyle, że szerokie. Żałosne typy z takimi pomysłami, gdzie faktem że budowlanej z tej działki wyhaczysz może z 15 ar. Ale za 1 mln zł to już naprawdę odklejka.

W dniu 2.06.2025 o 18:05, lukasz1995 napisał(a):

To ile ci zostanie z ha?

W dniu 1.06.2025 o 07:31, kuna9977 napisał(a):

Aż mi przypomniałeś tego typa, co w poście pod pszenicą pisał że mu zostało 50 zł z ha. :P 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Pajej napisał(a):

Chcę zobaczyć miny takich jak dopłaty zabiorą, do tego Mercosur i nie będzie miał kto obrabiać tego a ceny ziemi spadną 

Co więksi czasem na dopłaty nie patrzą i nie przejmują się wymogami w mojej okolicy szeroko pojęty biznes wykupuje lub dzierżawi nie rolnicy indywidualni którzy nie mają szans z nimi konkurować mają tyle kasy z innych działalności i budują majątki bo inflacja zżera wartość pieniędzy wiedzą że ziemi nie przybędzie chyba że zaczną osuszać morze jak Holendrzy albo budować sztuczne wyspy jak chińczycy. a ludzi z roku na rok jest coraz więcej i muszą coś jeść

Edytowane przez Grab12
Opublikowano
3 godziny temu, kuna9977 napisał(a):

Kupując nowy ciągnik za 500tyś na kredyt też trzeba go spłacić a ciągnik traci na wartości ziemia raczej nie.  Przy aktualnej cenie byków to za 5 byków  jest 1ha ziemi wiadomo że to szczyt cenowy który idzie w dół jak wszystkie produkty rolnicze. Nie wiadomo po ile za rok będą byki i mleko. 

U nas na 1ha ziemi trzeba 15 byków 😉

Opublikowano
3 godziny temu, kuna9977 napisał(a):

Kupując nowy ciągnik za 500tyś na kredyt też trzeba go spłacić a ciągnik traci na wartości ziemia raczej nie.  Przy aktualnej cenie byków to za 5 byków  jest 1ha ziemi wiadomo że to szczyt cenowy który idzie w dół jak wszystkie produkty rolnicze. Nie wiadomo po ile za rok będą byki i mleko. 

Gorszej głupoty nie słyszałem.  To te byki same się uchowały? Policz ile zostało netto z byka i wtedy powiedz ile trzeba byków na hektar pola który i mnie kosztuje już np 200 tysięcy . To tak jak bym powiedział wziąłem za mleko 400 tysięcy i za jedną wypłatę kupiłem 2 hektary. Kupiłem ale ile faktycznie tych wypłat netto trzeba na te 2 hektary 

50 minut temu, Grab12 napisał(a):

Co więksi czasem na dopłaty nie patrzą i nie przejmują się wymogami w mojej okolicy szeroko pojęty biznes wykupuje lub dzierżawi nie rolnicy indywidualni którzy nie mają szans z nimi konkurować mają tyle kasy z innych działalności i budują majątki bo inflacja zżera wartość pieniędzy wiedzą że ziemi nie przybędzie chyba że zaczną osuszać morze jak Holendrzy albo budować sztuczne wyspy jak chińczycy. a ludzi z roku na rok jest coraz więcej i muszą coś jeść

Oooo żeby nie hodowla na świecie to tych ludzi musiałoby być kilkadziesiąt miliardy żeby zjeść chłopska produkcję 

Trzeba dodać że dużo ziemi wykupują na przykład właściciele różnych sklepów z sor częściami maszynami nawozami i to jest kupno za naszą kasę my ich ustawiamy a oni wchodzą później w paradę w kupnie ziemi i zabierają hektary których brakuje 

Opublikowano
7 minut temu, alfa napisał(a):

Gorszej głupoty nie słyszałem.  To te byki same się uchowały? Policz ile zostało netto z byka i wtedy powiedz ile trzeba byków na hektar pola który i mnie kosztuje już np 200 tysięcy . To tak jak bym powiedział wziąłem za mleko 400 tysięcy i za jedną wypłatę kupiłem 2 hektary. Kupiłem ale ile faktycznie tych wypłat netto trzeba na te 2 hektary 

Aktualnie przez ostatnie lata wszystkie koszty związane z bykami opłacam z mleka więc był kosztuje mnie moją pracę. Więc pieniądze za byki idą w inwestycje.

Opublikowano
3 minuty temu, kuna9977 napisał(a):

Aktualnie przez ostatnie lata wszystkie koszty związane z bykami opłacam z mleka więc był kosztuje mnie moją pracę. Więc pieniądze za byki idą w inwestycje.

A te mleko za darmo produkujesz ?

Opublikowano

Fasola dołączyła do dna cenowego po zbożu burakach i części warzyw . Cena z wczoraj 2,5 zł brutto i mnie. 

Naprawdę jest za co latać za tą ziemią i płacić Bóg wie ile. 

Fakt niepodważalny z czym się zgadzam i podpisuje dwoma rękoma że rolnik w starciu z biznesem który w większości lokuje lewe pieniądze lub zyski nie ma szans. Ale i tu wina jest też po części nasza bo to my wybieramy tych ułomków do izb itp oni sami się nie wybierają typu Serafin czy Szmulewicz . Oni powinni przy naszym wsparciu gryźć te świnie w rządzie żeby ziemia była tylko w obrocie dla rolnika a nie do lokowania kapitału. 

A tak faktem córka Szmulewicza dostaje posadę w stadninie koni , syn Gryna w KGS , Serafin też coś tam korzysta tylko nie pamiętam dokładnie bo dawno o tym czytałem więc nie będę zmyślał co dokładnie. 

Jak tak to wygląda to czego wy oczekujecie że będzie dobrze? 

Jak nie można z sąsiadami kupić nawozu nawet bo nie chce jeden z drugim gadać zbytnio. Na mnie obraził się bo nie chciałem dać jemu 68 tys za pole . 

Pamiętacie jak rok albo dwa w stecz pisałem że urki będą dopominać się swoich przedstawicieli w rządzie ????

Byłem zjechany przez większość jak burak suk..  obecnie Media w UA piszą że po 2027 roku będzie Ukraińców tyle w PL że dostaną swoich przedstawicieli do sejmu. 

Później wstawię wam ten artykuł. Wszystko się sprawdza co mówię tylko z opóźnieniem sporym . I tak będzie z nami z cena ziemi że wszystkim . 

• Thanks 1
Opublikowano

Screenshot_20251007-095800.png

Screenshot_20251007-095832.png

Screenshot_20251007-095823.png

Screenshot_20251007-095811.png

Także Panie i Panowie to dopiero początek naszych problemów które już kładą na kolana część gospodarstw a co mówić jak to się rozkręci bardziej. 

Dlatego naprawdę niech każdy dobrze przemysli sobie drogi zakup ziemi na kredyt 

Opublikowano

Pytanie do osób z południowej Wielkopolski z kad biorą się takie ceny 150 tys za hektar 4 klasy ? I co trzeba uprawiac/ hodować żeby był sens to kupić ? Dodam że mam 40 krów mlecznych o wydajności 12 tys i jakoś zbytnio się nie przelewa 

Opublikowano
6 godzin temu, mf2551 napisał(a):

Pytanie do osób z południowej Wielkopolski z kad biorą się takie ceny 150 tys za hektar 4 klasy ? I co trzeba uprawiac/ hodować żeby był sens to kupić ? Dodam że mam 40 krów mlecznych o wydajności 12 tys i jakoś zbytnio się nie przelewa 

Albo z popytu na ziemię , albo z pazerności sprzedających , a to że przy tylu sztukach i przy takiej wydajności kasy nie za dużo zostaje to by wychodziło że tobie krowy nie doją tylko ty to mleko kupujesz.

Opublikowano

Wczoraj byłem w LHR kupowałem parę śor i od słowa do słowa odnośnie cen ziemi i sprzedawca do mnie że jego kuzyn w Mojsławicach w stronę Chełma sprzedał 10 h w jednej działce za 1 mln. 

Ja mówię że to nie realne a on do mnie jak byś dostał 6 mln zł KPO to też byś szalał. 

Kupujący Szymański z Nowosiołek co ma GR i a sprzedaż nasion . 

Opublikowano
2 godziny temu, Damianek20 napisał(a):

Wczoraj byłem w LHR kupowałem parę śor i od słowa do słowa odnośnie cen ziemi i sprzedawca do mnie że jego kuzyn w Mojsławicach w stronę Chełma sprzedał 10 h w jednej działce za 1 mln. 

Ja mówię że to nie realne a on do mnie jak byś dostał 6 mln zł KPO to też byś szalał. 

To za działalność sprzedaż nasion dostał 6 mln ? Nie wierzę . A poza tym cena jak za darmo za taką działkę 

Opublikowano
2 godziny temu, Damianek20 napisał(a):

od razu 10 mln z KPO. Bajki opowiadacie. W mojej okolicy to by dostał 1,5mln za taką działkę bez żadnego KPO. 

9 godzin temu, mf2551 napisał(a):

Jak pszenica była po blisko 2 tys. a burak po 50 euro to ludzie jeden przez drugiego  się zaczęli licytować. Przedsiębiorcy wymiękli jak cena była 100tys. za ha. Wyższe stawki płacą już tylko rolnicy. Płody w jakiej cenie są każdy widzi ale sprzedający wiedzą jakie były stawki i nikt nie chce zejść z ceny. Ostatnie 4 lata to były rekordowe lata jak ktoś dobrze gospodarzył. Dużo rolników jeszcze ma odłożoną kasę tylko nie każdy widzi jakiekolwiek perspektywy w rolnictwie. Część chce się jeszcze rozwijać i to oni płacą te stawki.

• Like 1
  • Thanks 1