Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 15.12.2018 o 08:54, leszek1000 napisał:

Ale jak będę miał powyżej 15tyś to wyjdzie 1,27 brutto. A teraz mam 1,05 brutto. Więc różnica jest spora 

Cuiavia teraz niezłe przedziały ilościowe dowalila. Co 5k i na każdym przedziale + 5-6gr, a kiedyś było 1-2gr. Wiedzą że małego dostawcy nikt nie przejmie to pierdziela, a więksi hodowcy nigdy nie widzieli na fakturze ceny powyżej 1.30, więc liczą że w tej euforii nie przyjdzie im do głowy, że gdzieś może być jeszcze lepiej 

Opublikowano

a ile masz ? I co nie przenosić się nigdzie 

W dzisiejszych czasach 20tyś to nie jest dużo Już jeden znajomy co produkuję 40tyś odszedł. Słyszałem że kolejny co produkuję 3tyś litrów dziennie połowę oddaję do kogoś innego. 

Dobrze że od stycznia będzie na chleb  bo teraz to zdychamy z głodu 

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 16.12.2018 o 18:05, Thomas2135 napisał:

Jak porównamy koszty, pasz, maszyn,  środków do produkcji to realnie wyjdzie to samo lub mniej. Przykład  słomy chociażby.

Jak porównamy koszty, pasz, maszyn,  środków do produkcji to realnie wyjdzie to samo lub mniej. Przykład  słomy chociażby.

A po ile u was ta sloma, bo chuck jest z pld wlkp czyli te same rejony co ja. U mnie belka 120 ostatnie lata jak sam zwiniesz to 20zl i ciezko dostac, gotowa 40-50zl.

Np. mloto w kraju ogloszenia widze okolo 150zl, do wielkopolski co dzwonie to 200zl chca. Mamy raczej jedne z najwyzszych cen w kraju, nie wiem czemu uwazasz, ze w rozwinietej wielkopolsce rozdaja cos za pol darmo. Nie mowiac juz o waszym, a naszym zageszczeniu ludzi i gospodartsw, ceny hektara minimum 100tys, o dzierzawy sie bija i placa po 2 tysiace zlotych i nie ma od kogo nawet 0.5 hektara wyrwac. I kto ma lepiej ? Podsumowujac, ceny produkcji jedne z najwyzszych, ceny mleka i opasow chyba najnizsze w kraju

Edytowane przez asus921
  • Like 1
Opublikowano
z tego co czytałem, to KE pozbyła sie zapasów mleka w proszku,spadły trochę zakupy głownych kupców mleka i przetworów (chiny), ale jak pisze komizmo to juz 2 notowanie z rzedu, gdzie ceny na produkty na GDT rosną. U nas te ruchy z GDT odbijają się z opóznieniem na sytuacji na rynku mleka,niemniej,jesli tam sytuacja odbija w górę, to jest to sygnał, że nie jest az tak zle i spadki cen powinny wyhamować. Jak będzie, to się okaże.
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Naprawdę jest tak aż źle ? Jak już używacie słów zdycham z głodu to aż ciężko się to czyta :( 

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Tylko pomysl bardziej, jeden pokos, kukurydzy polowe mniej, tresciwa do góry, nawozy tez poszybowaly, materiały budowlane itp cena to jedno liczą się jeszcze koszty widzę ze masz klapki na oczach lub mieszkasz w takich stronach ze jest wszystko tanie

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, asus921 napisał:

A po ile u was ta sloma, bo chuck jest z pld wlkp czyli te same rejony co ja. U mnie belka 120 ostatnie lata jak sam zwiniesz to 20zl i ciezko dostac, gotowa 40-50zl.

Np. mloto w kraju ogloszenia widze okolo 150zl, do wielkopolski co dzwonie to 200zl chca. Mamy raczej jedne z najwyzszych cen w kraju, nie wiem czemu uwazasz, ze w rozwinietej wielkopolsce rozdaja cos za pol darmo. Nie mowiac juz o waszym, a naszym zageszczeniu ludzi i gospodartsw, ceny hektara minimum 100tys, o dzierzawy sie bija i placa po 2 tysiace zlotych i nie ma od kogo nawet 0.5 hektara wyrwac. I kto ma lepiej ? Podsumowujac, ceny produkcji jedne z najwyzszych, ceny mleka i opasow chyba najnizsze w kraju

U nas słoma 75 -90 zł za belkę , wyslodki teź droższe bo do cukrowni daleko za to ziemia tańsza ale co z tego jak klasa 5-6 i areały małe i tylko źytko rośnie no i kukurydza bo są takie odmiany co i na pustyni rosną tylko jaką mają wartość pokarmową, dlatego trzeba nadrabiać soja , rzepak i pełnoporcjówki a to ciągle w górę -rejon Kurpie

Edytowane przez Jaro70
  • Like 1
Opublikowano

Zgłaszasz do końca września,i wtedy po 1 stycznia wychodzisz. W tym czasie zostajesz szmatą,i rypią cię jak popadnie i po wszystkim [tak było jak odchodzili Sudowiacy]. Jeśli przyjdzie ci chęć odejść w ciągu roku,tak z dnia na dzień,wtedy kara wynosi 3 najtłuściejsze miesiące z roku.

Opublikowano

Mleczarnie to potrafią się zabezpieczyć. W ministerstwie jest jakiś projekt który ma trochę zmienić tego typu działania. Chcą zarobić coś takiego że rolnik szybko i bez żadnych konsekwencji będzie mógł zmienić eniac mleczarnie lub oddawać do dwóch jednocześnie.

Opublikowano

Dzisiaj znajomy mi mówił o rolniku co podobno nagle zrezygnował z produkcji i oddał synowi.  Ten w międzyczasie dostał się do Osm Giżycko, bo lepiej płaci. Mówił coś l 300 tyś kary. Odszedł chyba bez wypowiedzenia.

Opublikowano

Odnośnie mlekpolu - czyli jeżeli bym poważnie zachorował (odziedziczył spadek, wygrał w lotka ltp.) to nie mogę zrezygnować powiedzmy z końcem miesiąca bez płacenia kary? Oczywiście odejście wiązałoby się z całkowitym zaprzestaniem produkcji mleka.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v