Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, grzesiu napisał:

Kolego Ty tak na poważnie czy chcesz tylko kogoś WQ? Bo ja jak czytam/słucham wypowiedzi podobnej treści to aż się we mnie gotuje. Po takiej lekturze dochodzę do wniosku że wszystkie te obecne problemy w branży mleczarskiej to tylko i wyłącznie Wasza zasługa!!! Weźmy na patelnie taki Rotr. Przynajmniej od raku czasu wiadomo że sytuacja jest przynajmniej zła ale po kolei. Więc tak jesień 2017 spółdzielnia przestaje płacić przewoźnikom właściciele cicho siedzą nic się nie dzieje. Skup i przerób mleka się zmniejsza prezes mówi że kwestia kilku mies i naprawi sytuację. Właściele nadal cicho siedzą nic się nie dzieje.  Przewoźnicy zaczynają odchodzić, mleczarnia zaczyna zalegać z wypłatami za mleko -  nadal cisza. Dziś jest początek lipca prezes ucieka a drugi prosi o kilka dni haha Pytam!! jaki cud się wydarzy do piątku? Przyjedzie ciocia z USA z workiem zielonych? Tak był tajemniczy wujek z rajchu ale podobno się wycofał. Moim zdaniem nikt tego nie łyknie bo suma zobowiązań jest tak duża że może przewyższać wartość majątku. Reasumując o udziałach zapomnijcie a o wypłaty za mleko też szanse marne!!!! Powyższe wydarzenia z tajemniczym podmiotem w tle są dziwnie podobne do innych złych przejęć przez podmiot prywatny sp ZOO. 

Kolejny kwiatek w branży "nr3" :D woj Łódzkie. Przecież to co się tam wyprawia to branża w swej historii nie słyszała. Choć kiedyś mi ktoś powiedział że w woj Łódzkiem są same K i Z i coraz bardziej się przekonuje do tej teorii. Ludzie kiedy Wy wstaniecie z rana i weźmiecie zimny prysznic? Wasz los w Waszych rękach a spółdzielnia jest Wasza nie prezesa!!! Łykacie te piękne artykuły zapewnienia bajki bajeczki. Inwestycje rok 2016 19mln rok 2017 15mln i Wy chcecie mieć dobrą cenę za surowiec? Z czego ? z przerobu 1000l na zatrudnionego? Dziś standardem jest 2000l na pracownika inaczej jest tak jak w przypadku tegoż podmiotu a z takimi inwestycjami to za 100 lat nie dojdziecie do tego poziomu. Chwilowo i w krótkim okresie czasu pozornie sytuacja może zadawać się lepsza bo zapłacą więcej sieciom za jakieś pojedyncze strzały dostaw, mleko przerzutowe będzie cenniejsze ale to wszystko działa na pogorszenie sytuacji finansowej spółdzielni a co za tym idzie Waszej!!! 

Reasumując naprawdę życzę Wam jak najlepiej ale każdy jest kowalem swojego losu  i czasem po prostu mówię bardzo dobrze że się tak stało tylko szkoda mi pracowników najniższego rzędu którzy nierzadko pracują całymi rodzinami a każdy pracownik to pojedynczy wielki dramat rodzinny!!!! Ta branża naprawdę mogłaby działać o wiele efektywniej tylko Wasz dziwne przyzwyczajenia na to nie pozwalają a razem z upadającą spółdzielnia topicie się i Wy bo STABILNY DOBRY PODMIOT TO DOBRZE PROSPERUJĄCE ROZWIJAJĄCE SIĘ GOSPODARSTWA!!!!!

Ale poemat nasmarowałeś z samego rana 😂

Dlaczego mam uciekać jeśli na razie żadnego kryzysu nie odczuwam?  Pieniądze do 20 są na koncie. Na fakturze teże bez większych zmian.  Mam usiąść i płakać bo ktoś coś mówił?  Dobrze wiesz że zwykły rolnik ma niewiele do powiedzenia.  Jeśli faktycznie przestaną płacić to wtedy podejmę stosowne kroki. 

1 godzinę temu, zkordalski napisał:

Uciekł kto mógł.  Nie uciekli Ci co nie spełniają żadnych norm w mleku.

O jakiej mleczarni, czy dostawcach teraz mówisz? 

Edytowane przez TomaszStach
Opublikowano
hehe to z tym nasza spółdzielnia to gowno prawda , rządzą prezesiki.... Co do ucieczek np w Kosowie możesz złożyć tylko do końca czerwca , ja się przegapiłem i muszę czekać pół roku teraz ...
Opublikowano

Najmniejszy,to może ewentualnie poobserwować z boku,a nie podskakiwać. W chwili upadku,upada razem,bo prawie nikt go nie przejmie,a ten większy już wcześniej opuścił pokład. I może ceny nie mieć lepszej,ale widzi perspektywy:|

Opublikowano

Nie wiem kolego, ale też mi się jego wypowiedź nie podoba. 

Opublikowano
4 godziny temu, grzesiu napisał:

Kolego Ty tak na poważnie czy chcesz tylko kogoś WQ? Bo ja jak czytam/słucham wypowiedzi podobnej treści to aż się we mnie gotuje. Po takiej lekturze dochodzę do wniosku że wszystkie te obecne problemy w branży mleczarskiej to tylko i wyłącznie Wasza zasługa!!! Weźmy na patelnie taki Rotr. Przynajmniej od raku czasu wiadomo że sytuacja jest przynajmniej zła ale po kolei. Więc tak jesień 2017 spółdzielnia przestaje płacić przewoźnikom właściciele cicho siedzą nic się nie dzieje. Skup i przerób mleka się zmniejsza prezes mówi że kwestia kilku mies i naprawi sytuację. Właściele nadal cicho siedzą nic się nie dzieje.  Przewoźnicy zaczynają odchodzić, mleczarnia zaczyna zalegać z wypłatami za mleko -  nadal cisza. Dziś jest początek lipca prezes ucieka a drugi prosi o kilka dni haha Pytam!! jaki cud się wydarzy do piątku? Przyjedzie ciocia z USA z workiem zielonych? Tak był tajemniczy wujek z rajchu ale podobno się wycofał. Moim zdaniem nikt tego nie łyknie bo suma zobowiązań jest tak duża że może przewyższać wartość majątku. Reasumując o udziałach zapomnijcie a o wypłaty za mleko też szanse marne!!!! Powyższe wydarzenia z tajemniczym podmiotem w tle są dziwnie podobne do innych złych przejęć przez podmiot prywatny sp ZOO. 

Kolejny kwiatek w branży "nr3" :D woj Łódzkie. Przecież to co się tam wyprawia to branża w swej historii nie słyszała. Choć kiedyś mi ktoś powiedział że w woj Łódzkiem są same K i Z i coraz bardziej się przekonuje do tej teorii. Ludzie kiedy Wy wstaniecie z rana i weźmiecie zimny prysznic? Wasz los w Waszych rękach a spółdzielnia jest Wasza nie prezesa!!! Łykacie te piękne artykuły zapewnienia bajki bajeczki. Inwestycje rok 2016 19mln rok 2017 15mln i Wy chcecie mieć dobrą cenę za surowiec? Z czego ? z przerobu 1000l na zatrudnionego? Dziś standardem jest 2000l na pracownika inaczej jest tak jak w przypadku tegoż podmiotu a z takimi inwestycjami to za 100 lat nie dojdziecie do tego poziomu. Chwilowo i w krótkim okresie czasu pozornie sytuacja może zadawać się lepsza bo zapłacą więcej sieciom za jakieś pojedyncze strzały dostaw, mleko przerzutowe będzie cenniejsze ale to wszystko działa na pogorszenie sytuacji finansowej spółdzielni a co za tym idzie Waszej!!! 

Reasumując naprawdę życzę Wam jak najlepiej ale każdy jest kowalem swojego losu  i czasem po prostu mówię bardzo dobrze że się tak stało tylko szkoda mi pracowników najniższego rzędu którzy nierzadko pracują całymi rodzinami a każdy pracownik to pojedynczy wielki dramat rodzinny!!!! Ta branża naprawdę mogłaby działać o wiele efektywniej tylko Wasz dziwne przyzwyczajenia na to nie pozwalają a razem z upadającą spółdzielnia topicie się i Wy bo STABILNY DOBRY PODMIOT TO DOBRZE PROSPERUJĄCE ROZWIJAJĄCE SIĘ GOSPODARSTWA!!!!!

Co masz jeszcze do powiedzenia np. Na temat Mlekovity i Piatnicy? I czemu Mlekovita pisze sie przez V  a nie w?

Opublikowano (edytowane)

niestety ale grzesiu  ma racje , gospodarstwa sa rozdrobnione , polak polaka by w łyszce wody utopił zeby miał gorzej jak ja , ale daj spokuj , moze sie tobie wydaje ze 5 kowalskich cos zrobi  , ktos bedzie głosno krzyczał to potraktują go specjaną premią ityle , zreszta tak jest wszedzie na swiecie  solidarnoscd to juz tylko slogan .

Edytowane przez jarecki
brak znakow interpunkcyjnych
Opublikowano

Chodzi mi o rotr bo jaki sens trwać i być w mleczarni która nie wypłaca pieniędzy za odstswiony towar? No pytam się o czym myślą tacy dostawcy? Będę dawać tak długo jak będę tylko brać chodź nic z tego nie mam? A zresztą ....szkoda gadać. 

Opublikowano

Taki przerywnik zrobię. Jak X lat temu było głosowanie w sprawie zamknięcia cukrowni leśmierz to była ponad setka plantatorów na sali. Wszyscy głosowali przeciw. A Pani z KSC , która miała pełnomocnictwo do wglądu w sądzie w Toruniu, miała magiczną kartę z kilkoma tysiącami głosów za zamknięciem. Jak sama stwierdziła, głosowanie jest bo musi być. Ale wynik juże jest pewny. Tyle znaczy rolnik. 

Opublikowano

Dobrze że jeśli chodzi o mleczarnie to jest jakaś deska ratunku bo jednak często ktoś wykupuje bankruta i jest szansa na przyszłość, czasem nawet lepszą. Byleby jakoś przetrwać ten okres przejściowy i nie zbankrutować. A z cukrowniami to jest dramat i nic więcej 

Opublikowano

Przez tę ustawę o ochronie danych osobowych trzeba będzie osobiście odbierać  faktury z mleczarni. Nie wiadomo jak długo.  Czy to już nadinterpretacja rozporządzenia? Nie mogą pobierać z mleka ze 2 zł na list i wysłać? Ja ma ok 42 km w jedną stronę, ale inni mają dużo dalej.

Opublikowano

Thomas2135 napisał:

Przez tę ustawę o ochronie danych osobowych trzeba będzie osobiście odbierać  faktury z mleczarni. Nie wiadomo jak długo.  Czy to już nadinterpretacja rozporządzenia? Nie mogą pobierać z mleka ze 2 zł na list i wysłać? Ja ma ok 42 km w jedną stronę, ale inni mają dużo dalej.

u mnie w mleczrni jest 4 dostawców co mają 200km na tą ustawę napewno jest sposób to nie można by listów wysyłać potwierdzam ryki 10gr w górę od lipca

Opublikowano
Dnia 4.07.2018 o 08:40, zkordalski napisał:

U nas jak ktoś miał problemy z klasami to był w polmleku ich samochody widać tu jeszcze biorą chyba od jednego ale cenna zawsze była negocjowana na telefon duży miał podobnie co w mlekovicie a taki do 20 000 tyś mc zawsze niższa.  W kryzysie mieli w granicach tu z naszego regionu 70-80 groszy

A nie tak dawno dostawcy z sierpca mówili że ich mleczarnia nikogo nie bierze ze 10 stron podań leży a tu proszę biorą z upadajacej rypińskiej mleczarni

Nie biorą owszem, a wzięli paru z upadajacej mleczarni, bo im logistycznie pasowali. Niestety jak wszędzie wielu dostawców nie ma następców i kończy działalność z wiekiem i oni są na ich miejsce. Ja sama w zeszlym roku wykupiłam krowy od jednego sierpeckiego dostawcy, bo zdrowie nie dało mu dalej pracować.

Opublikowano

niepamietam ale chyba do polmleku oddawało gospodarstwo Witkowo w kryzysie płacili tak dobrze ze Witkowo sprzedało kilkaset sztuk bydła . chyba jak pamietam około 1 zł placili za tyle mleka.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v