Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój Mercator dzisiaj po 3 godzinach koszenia w 34 stopniach zaczął dziwnie się zachowywać. Tracił obroty na bębnie i było słychać, że bardzo się męczy. Problem był nawet podczas gdy jechałem jedynką na żółwiu. Gdy wyłączałem młocarnie to kombajn nagle odżywał. Co mogło być przyczyną ?

Najprawdopodobniej brakowało mu paliwa tzn.albo się przytkało a może filtry do wymiany albo nakrętką od zbiornika się uszczelniła kurzem i zrobiło się podciśnienie .
Opublikowano (edytowane)

A ja ponawiam swoje pytanie. W jednej odmianie pszenicy nie może mi oddzielić pszenicy od plewy. Nie są to jakieś wielkie ilości, ale chciałbym żeby mlocilo dobrze. Obroty 1100-1200, klepisko 2 ząbek. Wiatr na wyczucie, ale tak żeby smieci do zbiornika nie lecialy i ostatnie sito podniesione żeby co niewymłócone wrócilo na domlacanie. W innych odmianach nie mam z tym problemow. Ratunku :)

Klepisko drugi ząbek ale jak jest tam szczelina...

Spróbuj tak.

Zmniejsz obroty, i zaciągnij tą ( włącz bukownik) blachę pod klepiskiem co na jeczmień.

Ja ostatnio tak koszę i zero nie domłotów. U mnie czym gorsze zboże jakieś przepaleniska to gorzej się kosi (czyści zboże itd)...

Ewentualnie podciągnij klepisko na 1 ząbek, potestuj...

Edit.

Marian 1224 nie wiem jaki masz  silnik i gdzie masz pompe ale zlej ją raz porządnie zimną wodą jak zgasisz i spróbuj wtedy zapalic.

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano

Dziś w swoim merkatorku usłyszałem dziwne stukanie w młocarni no i się okazało że jeden cep lekko ociera ścianke  a młocarnia ma luz na boki  . czy jest możliwość jakoś ją wycentrować ?

Opublikowano

Dziś w swoim merkatorku usłyszałem dziwne stukanie w młocarni no i się okazało że jeden cep lekko ociera ścianke  a młocarnia ma luz na boki  . czy jest możliwość jakoś ją wycentrować ?

Jak ma luz na boki, to radzę rozebrać wszystko i sprawdzić łożyska, bo kolejnym objawem może być ukręcenie wału (podczas jazdy zapcha się gardziel, ślimak zacznie rzucać słomą na motowidła, ty będziesz kombinował z czyszczeniem gardzieli, aż w końcu zauważysz, że z lewej strony słoneczka młocarni się kręcą, a z prawej strony oś stoi w miejscu. I oby to nie było na tyle za późno, że wariatory przetrą przewody (metalowe rurki za wariatorami) hydrauliczne. Ale zanim zabierzesz się za rozbieranie młocarni, to sprawdź jeszcze, czy miseczki łożysk młocarni się nie poluzowały

Opublikowano

Panowie pytanko sita żaluzjowe położone(pierwsze leży płasko-no prawie drugi ok 30% podniesione) dolne fi 12, wiatr mooocnya kłoski pszenżyta lecą na potęgę do zbiornika co by to mogło być???

Jak wyjąłem wszystkie sita i wyczyściłem to dwa może dwa i pół zbiornika czyste później powtórka

Opublikowano

Najprawdopodobniej brakowało mu paliwa tzn.albo się przytkało a może filtry do wymiany albo nakrętką od zbiornika się uszczelniła kurzem i zrobiło się podciśnienie .

Gdzie są te filtry paliwa bo dalej kombajn zamula. Nawet podczas jazdy stracił moc. Tak jakby dostawał za mało paliwa. Spuściłem mu wszystkie paliwo, nie było brudne więc wpuściłem z powrotem. Podpompowałem, ale dalej coś jest nie tak.

Opublikowano

dziś w pszenicy szło nie najgorzej leciało tylko trochę plew ale to nic 

w pszenżycie to masakra nie ważne czy położyłem pierwsze na max czy nie moment i otworowe zawalone kłoskami i zaraz wszystko do zbiornika.....

dziś pojawił sie problem:

zimny pali super jak się nagrzał nie ma siły kręci i kręci a zapalić nie chce dopiero jak ktoś pompuje a ja odpalam załapuje bądź plak

Opublikowano

Gdzie są te filtry paliwa bo dalej kombajn zamula. Nawet podczas jazdy stracił moc. Tak jakby dostawał za mało paliwa. Spuściłem mu wszystkie paliwo, nie było brudne więc wpuściłem z powrotem. Podpompowałem, ale dalej coś jest nie tak.

A jaki silnik masz?
Opublikowano

Mercedes.

u góry koło silnika powinny być zespolone dwa ze spustem od dołu filtra żeby spuścić syf czy wodę z niego ,powinny być dostępne te filtry w każdym sklepie motoryzacyjnym występowały przy samochodach VW audi w starszych modelach.
Opublikowano

witam

ponawiam pytanie, jesli macie czas to proszę o zdjecia podłączenia sieczkarni moze być w merkatorze (podjrzewam ze senator ma tak samo) , bo chcę sobie dokupić do senatora a nie mam zadnych dodatkowych kół do napedu

w ogłoszenich pojawiają się sieczkarnie kompletne z kołami ale nie wiem czy bedzie pasować

Opublikowano

Do mariank1

Podaj adres e-mail to wyślę, ale dla Merkatora  i dotyczące napędu - jakoś nie mogę tutaj wstawić zdjęć.

Na pulpicie , pod wskaźnikiem obrotów (lewa strona) jest wskaźnik na którym jest napisane "OELDRUCK..." i "STOP" na zielono. Czego dotyczy - oleju w silniku, czy oleju w układzie hydraulicznym.

Opublikowano

tylko dolne mam otworowe fi 12

Jak masz kombajn na własne potrzeby to starczy mieć wymienne sito ale jak młócisz różne zboża to dobrze by było zainwestować w żaluzje żeby nie tracić czasu na zmienianie.
Opublikowano

Uzupełniam wcześniejsze pytanie o zdjęcie - czego dotyczy ten wskaźnik (zielona kontrolka). Wykorzystuję zdjęcie z internetu

post-9688-0-72757500-1439146630.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bugi
      Witam
      Strzasznie ciężko w mojej trzydziestce chodzi sprzęgło, słyszałem że nie tylko u mnie, ale słyszałem też że da się coś z tym zrobić ale nie słyszałem co i właśnie dlatego chcę coś z tym zrobić da się? Jak tak to co?
    • Przez BenQ
      Witam.Kolejny problem z renatą.Pytanie czy dostane gdzieś docisk sprzęgła (nie wiem jak sie to poprawnie nazywa) cały komplet w sklepie kosztuje 2600zł.Może któryś z panów wymieniał. Z góry dziękuję za odpowiedź .Na dole zdjęcia o co chodzi
    • Przez Adek123rolnik
      Witam forumowicze, bardzo prosze o porade... mam wyciek w Reni-cieknie na laczeniu skrzyni I sprzegla (zalaczam zdjecie, oznaczone rozowa strzalka) myslalem ze poszedl uszczelniacz na walku sprzegla ale najciekawsze jest to ze nic nie kapie z "zawleczek" ktore sa zaraz pod sprzeglem... po popuszczeniu dekielka oznaczonego zielona strzalka wyciekal olej (zeszlo 20l I lecialo dalej) mysle ze tam oleju nie powinno byc bo nad tym dekielkiem jest dojscie do docisku sprzegla, jesli sie myle to mnie poprawcie... dodam ze cala akcja z wyciekiem na laczeniu skrzyni I sprzegla zaczela sie od wyniany oleju w skrzyni (starego bylo 35l wlalem swiezy 58l)

jutro wyjade w pole sprawdzic czy ze sprzeglem wszystko ok a puki co prosze o jakies porady...

Dlaczego cieknie olej (rozowa strzalka)?
      Co jest za dekielkiem (zielona strzalka)?
    • Przez byczek1999
      Witam
      mam pytanie mam na oku ciągnik ford 6610 i chciałbym poznac jakie są opinie o tym ciagniku 
      Jeszcze jest jedna sprawa otóż ma cos chyba ze sprzeglem poniewaz bierze raptownie przy samym końcu.czy duzo by wyniosla naprawa? I czy ciągnik by sie dobrze sprawowal w pracy z turem ?
      Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
    • Przez antonio8
      Mam problem ze sprzeglem w lamborghini lampo. Jest to sprzeglo dwustopniowe i drugi stopien (wom) jest rozlaczany za pomoca dzwigni. I wlasnie problem jest ze sprzeglem od wom, a mianowicie nie mozna do konca wylaczyc walka za pomoca dzwigni(walek sie kreci po zaciagnieciu dzwigni i niby mozna zatrzymac reka ale bardzo trudno. Calkowite zatrzymanie wom nastepuje po wcisnieciu sprzegla jezdnego  ). Sprzeglo zostalo wymienione na nowe razem z dociskiem ale problem pojawial sie tez przed wymiana sprzegla. Regulowane bylo sprzeglo zgodnie z wytycznymi jak rowniez i linka od dzwigni sprzegla.
  • Dodaj nową pozycję...
v