Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, michal1993 napisał(a):

Dokładnie, w sumie w poprzednim poście najważniejsze rzeczy o nim napisałem

Napisz coś więcej o Nim, bo wagowo nie wiele cięższy od mtz 82 o jakieś 400kg  a myślę o czym większym. W planach agregat talerzowy z hydropackiem , a to już za dużo nawet jak na wzmocniony podnośnik. Bo sam agregat 2,5m 1000kg, siewnik 450kg , a gdzie nasypać ...

Opublikowano
13 godzin temu, 4pakplus napisał(a):

Dzięki. No pierwszy link nie bardzo bo to do wersji .5 a drugi jak najbardziej, pomyślę nad utworzeniem konta i pobraniem, bo tak z marszu nie można.

57 minut temu, wsbil napisał(a):

Napisz coś więcej o Nim, bo wagowo nie wiele cięższy od mtz 82 o jakieś 400kg  a myślę o czym większym. W planach agregat talerzowy z hydropackiem , a to już za dużo nawet jak na wzmocniony podnośnik. Bo sam agregat 2,5m 1000kg, siewnik 450kg , a gdzie nasypać ...

Mój jest to typowa wersja 1025 bez żadnych kropek, 2011 rok, 4800 godzin. Podnośnik monoblok, most krzyżakowy, skrzynia smarowana ciśnieniowo, 16/8. Mi się trafiła wersja z przednim tuzem. Opony ma oryginalne, bieżnikowo ok, ale wiadomo jak to Belshina - spękane na bokach. Pompa wtryskowa Motorpala

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Alchemik napisał(a):

Co do podnośnika, to orientuje sie ktoś czy monoblok da sie przykręcić w miejsce zwykłego podnosnika w starszych mtz? Czy tylny most ma inną zmienioną konstrukcje dla monobloku?

Wydaje mi się, że powinno podejść. Nie wydaje mi się żeby mieli inne mosty pod nowy typ podnośnika.

Tak obejrzałem zdjęcia jednego i drugiego typu widać mocowanie maja takie same. Podejdzie P&P :D

Edytowane przez pawel86lhr
Opublikowano

Montował ktoś z was sprzęgło "typ Luk", tzn. odcisk słoneczko ale produkcji innej niż Luk, ze standardową (nie ceramiczną) tarczą sprzęgłową?

https://allegro.pl/oferta/agro-mar-docisk-sprzegla-zestaw-mtz-82-nowy-typ-13550777106

Jest różnica w działaniu w porównaniu z oryginalnym łapkowym? Bo aktualnie na oryginalnym rozwiązaniu wrzucenie biegu na postoju to jeden wielki zgrzyt

Opublikowano

Sam założyłem z zwykłą tarczą rosyjską. Docisk na licencji LUK nie wytrzymał roku. Pękła sprężyna tłumika drgań od WOM. Podróbkę podróbki w ogóle bym sobie darował, za dużo pracy z rozbieraniem. Teraz raczej kupił bym stary/nowy typ na łapki, który można podregulować. Zgrzyt to wina złego ustawienia lub zjechanej tarczy.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za opinię. Teraz docisk i tarcza jest rok od wymiany, typ nowy łapkowy, i od początku był problem z zgrzytaniem, tak jakby nie do końca rozsprzęglało- przy załączaniu biegu na postoju jest zgrzyt i delikatne szarpnięcie 

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano
5 godzin temu, MF675ursus napisał(a):

Dzięki za opinię. Teraz docisk i tarcza jest rok od wymiany, typ nowy łapkowy, i od początku był problem z zgrzytaniem, tak jakby nie do końca rozsprzęglało- przy załączaniu biegu na postoju jest zgrzyt i delikatne szarpnięcie 

Nie wiem czy akurat w Twoim docisku to jest ale u mnie przy montażu nowego docisku trzeba było odkręcić trzy śruby które trzymały ten docisk w całości. Może ich nie wykręciłeś przy zakładaniu?

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za opinię, jak tylko będzie okazja sprawdzę stan wielowypustu wałka sprzęgłowego, nie ma różnicy czy bieg wrzuca się z hamulcem czy bez- zawsze jest zgrzyt i lekkie szarpnięcie. Co do śrub zabezpieczających- są zdjęte. Myślę że może też koło zamachowe trzebaby wymienić, nie wyglądało źle,ale już swoje lata ma. I tu też pytanie, iść w oryginał koła zamachowego, czy zamiennik też da radę? Zamiennik 500 zł, a oryginał około 1000 zł, a przy zmianie docisku na oryginał LUK to łącznie robi się duża suma

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano
W dniu 27.10.2025 o 20:57, MF675ursus napisał(a):

Dzięki za opinię, jak tylko będzie okazja sprawdzę stan wielowypustu wałka sprzęgłowego, nie ma różnicy czy bieg wrzuca się z hamulcem czy bez- zawsze jest zgrzyt i lekkie szarpnięcie. Co do śrub zabezpieczających- są zdjęte. Myślę że może też koło zamachowe trzebaby wymienić, nie wyglądało źle,ale już swoje lata ma. I tu też pytanie, iść w oryginał koła zamachowego, czy zamiennik też da radę? Zamiennik 500 zł, a oryginał około 1000 zł, a przy zmianie docisku na oryginał LUK to łącznie robi się duża suma

Zrób zmianę biegu z podwójnym wystrzeleniem i zobacz, czy nadal tak będzie. U mnie też przy stojącym ciągniku delikatnie czuć, jak bieg wchodzi, mimo, ze sprzęgło dobrze wyregulowane, ta skrzynia ma spore masy wirujące i ten hamulec działa średnio. 

Opublikowano

Witam Panowie mam pytanie a mianowicie kupiłem MTZ 82 z 1999r i zrobiłem do niego przyczepę jednoosiową o ładowności 6 ton, przyczepa ma oś ustawioną w odległości 1/3 długości od tylnej burty przyczepa na dolny zaczep, czy mogę ciągnąć tą przyczepę na tym zaczepie czy zaczep nie jest za słaby? Gdzieś w instrukcji czytałem że niby nacisk na zaczep dolny może być max 650kg czy to możliwe? Dolna belka zaczepu ma 30mm grubości.

Opublikowano
43 minuty temu, pedzel napisał(a):

Gdzieś w instrukcji czytałem że niby nacisk na zaczep dolny może być max 650kg czy to możliwe? Dolna belka zaczepu ma 30mm grubości.

Pewnie więcej nie ma, duże Ursusy mają bodajże 700kg, ale na zaczepie typu hitch mają już 2100kg.

Trzeba by podnieść zaczep na załadowanej przyczepie np. na wadze hakowej i byłoby wiadomo dokładnie jaki tam jest nacisk.

Opublikowano
W dniu 5.12.2025 o 08:21, kris148a napisał(a):

Witam, jaki kolor korpusu i sinika jest w belarus po 2010 roku?

Mój, z 2011 ma coś zbliżone do czarnego ale to taki typowy czarny to nie jest. Kodu nie znam, nazwać za bardzo nie potrafię.

Z racji tego, że tematy ciągników w gospodarstwie mi się ustabilizowały to chcę podłączyć jak się należy hydraulikę do tura na MTZcie. Obecnie mam rozdzielacz Galtech o przepływie 60l i jest podpięty po prostu pod sekcję - jak chcę używać tura to po prostu przełączam dźwignię i tyle. Przekroje przewodów dobrane tak, że nie słychać nadmiernego obciążenia przy włączeniu tura. Teraz bym chciał podpiąć w ten sposób że ciśnienie z pompy dałbym bezpośrednio na rozdzielacz tura i potem tulejkę ciśnieniową i na oryginalny rozdzielacz. Uznałem, jeśli źle to mnie poprawcie, że ten rozdzielacz o przepływie 60 litrów jest trochę za mały, względem oryginalnego 80 litów. I stąd pomysł żeby wymienić rozdzielacz tura na taki Badestnost 80litrów lub Galtech 90 litrów. I teraz mam dwa pytania - warto dopłacić do Galtecha, będzie różnica w jakości? I drugie pytanie - w takim podłączeniu od rozdzielacza tura trzeba poprowadzić powrót do zbiornika oleju?