Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 godzin temu, michal1993 napisał:

Nie, po prostu jest gęstszy i wiem, że MTZ się za to nie pogniewa. Wtedy nie wiedziałem po prostu, że taki gęstszy olej istnieje

Dlatego męczy mnie temat transolu 220 polecany do bardzo obciążonych przekładni przemysłowych więc może tu byłby też dobry 

Opublikowano

W T-25 mam zalany HIPOL GL-5 85w140 i jest ok, tylko mało zimą jeżdżę. A co do transolu 220 - nie znalazłem karty charakterystyki tak idealnie odwzorowanej w przypadku tych obu olei ale to co zauważyłem to są to bardzo podobne oleje.  Hipol o którym wspomniałem też ma napisane że do pracy w bardzo trudnych warunkach i że jest dobry do sprzętów Huty Stalowa Wola...

Opublikowano (edytowane)

Ale to aplikacja pokazuje 2 kolory dysz do MTZta? Muszę sobie zainstalować 😉

A tak na poważnie to ilość wylanej cieczy zależy od 3 parametrów - prędkości jazdy, ciśnienia podawania cieczy i rozmiaru (koloru) dyszy. Możesz jeździć na 7mce na ciśnieniu np 2,5 bara i na 5tce na ciśnieniu 1.5 bara i mieć taki sam efekt. Popatrz na tabele prędkości ciągnika przy danych obrotach silnika, ustawiasz ciśnienie pod tą prędkości i dysze które posiadasz i jedziesz i ewentualnie korygujesz bo to z tym różnie bywa i czasami trzeba zmienić bieg albo skorygować ciśnienie. 

Sorki Panowie - wiem że to odpowiedź nie na temat MTZ ale trza pomóc koledze 😀

Edytowane przez karbex
Opublikowano
18 godzin temu, tomaszek83 napisał:

Pytam dlatego że aplikacja mmat pokazuje 2 kolory, być może są użytkownicy co mają to już w praktykowane.

Tu masz tabelę jaki wydatek przy jakim ciśnieniu i prędkości nie ma to znaczenia czy jedzies ciapkiem czy MtZ 

IMG_3507.png

Opublikowano

" ilość wylanej cieczy zależy od 3 parametrów - prędkości jazdy, ciśnienia podawania cieczy i rozmiaru (koloru) dyszy."

Szukałem dziury w całym i chyba znalazłem. 4 parametr - prędkość obrotów wałka WOM. 540/1000 obr/min.. ;)

Opublikowano

No to chyba nie znalazłeś bo przy ustalonym ciśnieniu (o którym pisałem powyżej) obroty wałka nie mają wpływu na ilość cieczy 😉 (oczywiście w rozsądnym zakresie tj jak będziesz pyrkał na takich obrotach że pompa nie nabije ciśnienia to wtedy tak 😀

Pozdrawiam 

Opublikowano

pany jest taka sprawa, w ubiegłym roku przerabiałem hydraulikę na rozdzielacze typu Bułgar 80l i założyłem tura I problem jest taki że tur podnosi max 700kg czy jakbym wymienił pompę (nie wymieniana od nowości) czy to mi coś da? tur jest używany a poprzedni właściciel mówił że "więcej jak 1200kg nie podniesie" i w sumie taka moc by mnie satysfakcjonowała.

Opublikowano

Jaki kupić zegar taki: https://allegro.pl/oferta/zestaw-pomiarowy-cisnienia-hydrauliki-manometr-kpl-7524858561

czy taki: https://allegro.pl/oferta/zestaw-pomiaru-cisnienia-hydrauliki-wtyk-euro-10703483112

Opublikowano
3 godziny temu, Grzechooo napisał:

pany jest taka sprawa, w ubiegłym roku przerabiałem hydraulikę na rozdzielacze typu Bułgar 80l i założyłem tura I problem jest taki że tur podnosi max 700kg czy jakbym wymienił pompę (nie wymieniana od nowości) czy to mi coś da? tur jest używany a poprzedni właściciel mówił że "więcej jak 1200kg nie podniesie" i w sumie taka moc by mnie satysfakcjonowała.

policz sobie 160 bar ciśnienia (tyle fabrycznie ustawiony zawór w rozdzielaczu zapewne) i średnica tłoczyska

jak masz zamocowane tłoczyska, która strona pcha ? masz jednostronnego działania w turze czy dwustronnego ?

Opublikowano

Miałem kiedyś podobnie po założeniu Bułgara nie mogłem złożyć agregatu uprawowego. Zmierzyłem ciśnienie i pokazało mi ok 100 barów. Ustawiłem na ok 180 i sklada rozkłada aż miło.

Opublikowano
11 godzin temu, 4pakplus napisał:

" ilość wylanej cieczy zależy od 3 parametrów - prędkości jazdy, ciśnienia podawania cieczy i rozmiaru (koloru) dyszy."

Szukałem dziury w całym i chyba znalazłem. 4 parametr - prędkość obrotów wałka WOM. 540/1000 obr/min.. ;)

Nie ma nic do rzeczy zwiększysz obroty wałka zwiększysz ciśnienie a to jeden z parametrów podany w tabeli którą Ci podałem 

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

policz sobie 160 bar ciśnienia (tyle fabrycznie ustawiony zawór w rozdzielaczu zapewne) i średnica tłoczyska

jak masz zamocowane tłoczyska, która strona pcha ? masz jednostronnego działania w turze czy dwustronnego ?

Siłowniki jednostronnego działania 55mm tłoczysko

20240223_140651.jpg

Wcześniej był rozdzielacz 45l ale opadał teraz jest 80l. Siła podnoszeniania nie zmieniła się wraz z  wymianą rozdzielacza.

Dlatego myślę nad wymianą pompy.

Opublikowano

Przy takiej średnicy tłoka (nie zewnętrznej siłownika) i ciśnieniu 180 bar powinien podnieść te 1200-1300kg na końcówce ramienia

przy podnoszeniu nie słychać syczenia rozdzielacza ?

Jeden obrót zaworu bezpieczeństwa to z tego co pamiętam 30 bar ciśnienia

Opublikowano
jahooo napisał:

Przy takiej średnicy tłoka (nie zewnętrznej siłownika)

mierzyłem tłoczysko (to srebne😉) wczoraj pakowałem fasolę w bagach na samochód i miałem nasypane w jednym 703kg to musiałem dobrze gazować żeby podniósł, chłopina trochę pomógł i poszło do góry ale to UJ nie robota. Wykluczasz pompę?

Opublikowano
7 minut temu, Grzechooo napisał:

mierzyłem tłoczysko (to srebne😉) wczoraj pakowałem fasolę w bagach na samochód i miałem nasypane w jednym 703kg to musiałem dobrze gazować żeby podniósł, chłopina trochę pomógł i poszło do góry ale to UJ nie robota. Wykluczasz pompę?

możesz zaryzykować podkręcić zawór na rozdzielaczu o pół obrotu

pompa może mieć już swoje lata, ale często winien jest zawór

Opublikowano
37 minut temu, Grzechooo napisał:

A jak kupię ten zegar z pierwszego linku to wstawić goszeregowo między siłownikiem czy już siłownika nie podłączać?

podłączasz w szybkozłącze, ciśnienie na całym rozdzielaczu jest takie samo