Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie problem rozwiązany  uleciał wodzik z przełączania biegów szosowe polowe ( nie żółw zająć ) dziękuję za pomoc Pozdrawiam serdecznie 

10 godzin temu, marcinnowicki87 napisał:

Prawdopodobnie poszła przesuwaka od górnej/dolnej skrzyni- wodzik został w położeniu neutralny i dlatego masz tylko 9. Pokrywa do ściągnięcia i będzie wiadomo.

Dokładnie tak się stało Pozdrawiam 

Opublikowano

Jak wyregulować regulator pod siedzeniem. Na regulacji pozycyjnej podnosi maszynę od 7 do 2. Później jest pauza - słychać jakby pompa podawała ale regulator nie podnosi.

Później na max wajcha do tyłu to podnosi do końca.

Regulator, rozdzielacz i pompa nowa 

Opublikowano

Witam Panów po długiej przerwie od AF, ale nie od MTZ. No więc:

- Uszczelniacz WOM w modelach 80 i 50 jest taki sam? - Katalog 50 podaje wymiary 38x58x10, o ile dobrze pamiętam, natomiast 80 nie podaje.

- Dużo roboty, żeby go wymienić?

- Katalog podaje 2 szt., czyli jak mniemam są 2 obok siebie?

Opublikowano
Dnia 28.09.2023 o 14:44, aniszek1 napisał:

Panowie czy złotecki ma dobre zestawy naprawcze do MTZ?

Z ciekawości w jakiej cenie? Mnie na wiosnę udało się kupić oryginalne zestawy w Rolmexie za 1200zl komplet. Trzeba szukać, czasem jakieś hurtowni zalegają i bywają dobre ceny.

Opublikowano
3 godziny temu, LTZ55a napisał:

Witam Panów po długiej przerwie od AF, ale nie od MTZ. No więc:

- Uszczelniacz WOM w modelach 80 i 50 jest taki sam? - Katalog 50 podaje wymiary 38x58x10, o ile dobrze pamiętam, natomiast 80 nie podaje.

- Dużo roboty, żeby go wymienić?

- Katalog podaje 2 szt., czyli jak mniemam są 2 obok siebie?

80x105x10 sztuk 2.

Ja mam inne pytanie, nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi a chyba nikt nie zwraca na to uwagi. Chodzi o wymianę uszczelnienień siłownika podnośnika.

Nowe uszczelnienia jak pomierzylem są z jednej z strony węższe, z drugiej szersze. Nie jest to błąd pomiaru gdyż na każdym jest 0,4mm roznicy. Która stroną montować do oleju? Na logikę węższą.

Opublikowano
36 minut temu, wsbil napisał:

Z ciekawości w jakiej cenie? Mnie na wiosnę udało się kupić oryginalne zestawy w Rolmexie za 1200zl komplet. Trzeba szukać, czasem jakieś hurtowni zalegają i bywają dobre ceny.

Obok mnie złotecki 5p i motordetal 5p są oba po ~410zł, (ale cena aż tak nie gra roli jak jest w miarę rozsądna, Jak już robię cały silnik to chce go zrobić na dobrych częściach) A które to są oryginalne zestawy? bo jak patrzę w rolmexie to motordetal piszą że producent MTZ Belarus :D
Swoją drogą to mi się cały blok silnika nowy udało dorwać 1000zł taniej :D - Po moim zakupie zaktualizowali sobie cennik 😅

33 minuty temu, hemi napisał:

Na ruskich czy ukraińskich filmach te zloteckiego niby chwala ze Premium.

Ciekaw. Te co oglądałem filmy to zakładali motordetal. No i teraz pytanie bo cena wychodzi taka sama za złoteckiego i motordetal. A motordetal w okolicznym sklepie na wyczerpaniu, w przeciwieństwie do złoteckiego

Opublikowano

Sorry że odrobinę nie w temacie ale kto ma MTZ 82 to ma też różne maszyny do uprawy i zna jego możliwości .Chciałem zapytać czy MTZ 82 pociągnie gruber z 7 slupicami bez skrzydełek szer. 190 cm na głębokość ok 20 cm  w dość ciężkiej ziemi Będe wdzięczny za podzielenie się uwagami i doświadczeniami z pracy podobną maszyną

Opublikowano

co masz na myśli ciężka ziemia? Ja swoim z 11 łapami max na 15cm klasa ziemi od III do VI plus glina po kanale melioracyjnym i tu to już ma bardzo ciężko a w tym roku to wyjątkowo twardo było.

Opublikowano
Dnia 12.10.2023 o 19:16, Euzebiusz29 napisał:

Odkręcić tylko zewnętrzną blachę na 4 szpilkach.  Chyba Klucz 24.Wyczyść powierzchnię i rwij stare uszczelniacze. Są chyba 2.

Obyś miał rację, bo mam dosyć tego trupa, ale jeszcze musi skończyć prasowanie i zaorać.

Opublikowano
11 godzin temu, Skowron16 napisał:

co masz na myśli ciężka ziemia? Ja swoim z 11 łapami max na 15cm klasa ziemi od III do VI plus glina po kanale melioracyjnym i tu to już ma bardzo ciężko a w tym roku to wyjątkowo twardo było.

Rędzina i sporo iłów ogólnie 4 b Bez mocy przynajmniej 120 kucy chyba trzeba zapomnieć o bezorce

Opublikowano

na redzinach bezorka to piękna sprawa, przynajmniej jak się ma odpowiednie maszyny, jak się nie ma to trzeba kombinować roślinami. Ja jestem zwolennikiem odwracania ziemi jednak na rędzinie pod oziminy orka jest masakrą.

Opublikowano

Witam 

Zacząłem remont skrzyni pośredniej w MTZ i natknąłem się na jeden problem. Brakuje mi tej przystawki do zmiany prędkości wałka WOM. Ma ktoś może taką przystawkę, albo jakiś patent na przerobienie tego?  

370333278_869137298268581_8093878412703549460_n.jpg

370201243_739948901281693_5082478804936559572_n.png

Opublikowano
2 minuty temu, BusteR napisał:

MTZ 50 ma inną obudowę i ten element od przełączania tam nie występuje.

element nie występuje, ale obudowa jest identyczna, tylko zaślepiona pokrywką, chyba, że mówisz o jakimś sprzed 1970 roku

• Thanks 1
Opublikowano

Będę wymieniał końcówki wtryskiwaczy w moim MTZcie i tak stwierdziłem, że zakładając dobre końcówki zadbam też o dobrą filtrację paliwa. Silnik D-240, standardowy filtr z wkładem. Jak myślicie wystarczy założyć dobry wkład typu Sędziszów czy warto przerobić na ten puszkowy i wtedy widziałem te puszki z MANN FILTER?