Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Grzechooo napisał:

I tu docelowo też miały być 3 rozdzielacze, 1 do podnośnika, 2do hydrauliki zewnętrznej, 3 na linki do tura.

Ja na twoim miejscu zrobiłbym tak, że z tyłu jak na fotce dał rozdzielacz 3 sekcyjny na 2 pary hydrauliki plus podnosnik i dorobił do tego normalną wajchologię koło siedzenia, a ten od tura też 3 sekcyjny dał pod kierownicę i sterowanie długimi dźwigniami orginalnymi

Opublikowano

Tura kupiłem używanego już z gotowym rozdzielaczem i dzojstkiem (na kulki) przy czym rozdzielacz jest na adaptacji. No i w sumie to jest dodatkowym bodźcem do modernizacji hydrauliki która planuję od dłuższego czasu. A jeszcze jedno bi o ile do pompy można dokupić króciec na 3/4" to czy przy zbiorniku też coś podobnego występuje?

Opublikowano

A po co ci króciec na 3/4 ? Ja pospawałem nypla do orginalnego przewodu, on sie bardzo dobrze spawa. W zbiorniku puszczasz przelew w orginalne miejsce na ten filtr siatkowy.

Jak masz rozdzielacz do tura oddzielny, to po co ci rozdzielacz na 4 sekcje ??

Opublikowano

Ja powrót od rozdzielacza tura wpiąłem w wolne złącze w kołnierzu filtra hydraulicznego ( u mnie było to zaślepione ). Sterowanie turem tylko joystick żadne oryginalne wajchy idzie się za***ać  :D Wiem bo miałem początkowo podłączony tur pod oryginalny rozdzielacz pod kierownicą. 

Opublikowano
17 minut temu, pawel86lhr napisał:

Ja powrót od rozdzielacza tura wpiąłem w wolne złącze w kołnierzu filtra hydraulicznego ( u mnie było to zaślepione ). Sterowanie turem tylko joystick żadne oryginalne wajchy idzie się za***ać  :D Wiem bo miałem początkowo podłączony tur pod oryginalny rozdzielacz pod kierownicą. 

co innego inny rozdzielacz, a co innego orginalny, dobry rozdzielacz plus długie dźwignie = precyzyjne sterowanie

Opublikowano

Rozdzielacz przy turze mam na dżoja. myślałem o takim króćcu https://allegro.pl/oferta/adapter-pompy-hydraulicznej-prosty-3-4-51-m-13248706149

jahooo napisał:

A po co ci króciec na 3/4 ? Ja pospawałem nypla do orginalnego przewodu, on sie bardzo dobrze spawa. W zbiorniku puszczasz przelew w orginalne miejsce na ten filtr siatkowy.

Jak masz rozdzielacz do tura oddzielny, to po co ci rozdzielacz na 4 sekcje ??

4 sekcje bo 1 do podnośnika i 3 na zewnątrz mi są potrzebne. Dlatego w planach był 3 sekcje pod fajere i jednosekcyjny na podnosnik. I dalej nie wykluczam takiego rozwiazania, nawet liczyłem na to ze oryginalna wajha mi zostanie od podnośnika. W oryginalne miejsce w zbiorniku na powrót też napełniania wspawać? A to nie jest czasem aluminiowe?

A jeszcze jakie przewody proponujecie? oryginalnie są m20 to iść w m22 czy m18? czy jednak dalej kombinować w m20?

Opublikowano

Lepiej największą średnicę choć teraz szedł bym w rurki wysokociśnieniowe 15mm średnicę. Może przerobię właśnie tak bo mam pomieszane średnicę węży. Rurka wyjdzie Ci taniej lepiej ułożysz dogniesz itd a węże dość sporo kosztują do zakucia. W sumie zakucia będą dużo kosztować zwlaszcza m20 czy m22. W zeszłym roku koledze modernizowałem hydraulikę w jumzie i wyszło go ok 600 zł węże z zakuciami. 

Opublikowano

Zakuwanie drogo wychodzi, też sporo rzeczy robiłem w hydraulice i najlepiej wychodzi kupować gotowe w internecie. Wiem że jak się zakuwa to lepiej bo można końcówkę obrócić ale coś za coś. Będę chciał wykorzystać jak najwięcej tych gotowych rurek co są w ciągniku ale wiadomo jak to wychodzi z przeróbkami. Węże z końcówkami m22 mają DIN 12 a m18 DIN 10. A właśnie ktoś kiedyś się wypowiadał że najlepiej 12.

Opublikowano

Nie DIN tylko DN. Takie są przyłącza w rozdzielaczu 80l czyli 1/2" więc 12mm to minimum. O ile do rzadko używanych siłowników można pociągnąć cieńsze węże to zasilania już lepiej nie dławić, nie wspominając o powrocie gdzie z rozdzielacza jest wyjście 3/4".

Opublikowano
2 godziny temu, Grzechooo napisał:

Zakuwanie drogo wychodzi, też sporo rzeczy robiłem w hydraulice i najlepiej wychodzi kupować gotowe w internecie. Wiem że jak się zakuwa to lepiej bo można końcówkę obrócić ale coś za coś. Będę chciał wykorzystać jak najwięcej tych gotowych rurek co są w ciągniku ale wiadomo jak to wychodzi z przeróbkami. Węże z końcówkami m22 mają DIN 12 a m18 DIN 10. A właśnie ktoś kiedyś się wypowiadał że najlepiej 12.

do zasilania i powrotu , gdzie jest nypel 3/4 trzeba minimum DN20 , żeby olej się za bardzo nie grzał, do siłownika mam 16 a do hydrauiliki zewnętrznej 12

Opublikowano

Na dniach założę swoje koła to porobie zdjęcia.

Czy ktoś się orientuje czy w moście stożkowym przy dystanansowaniu duzego koła zebatego, występowały dwa rodzaje miejsc gdzie możemy podkładki założyć? Przeglądam katalogi,  do mostów stożkowych, w jednym podkladki dystansujące są między kołnierzem a kołnierzem dekla zwolnicy. A w drugim między deklem zwolnicy a obudowa zwolnicy. Można zgłupieć.

Opublikowano

Niestety nieubłaganie przychodzi moment na wymianę opon w moim MTZcie. Raczej będzie przejście na szerokie tj 16,9R38 i teraz mam pytanie czy  320/85r20 będzie się normalnie zgrywać? 13,6r20 odpada bo felga na gwieździe

Opublikowano

320/70r20, ciśnienie 1,5bar, miejsca między oponą a wąsem zwolnicy tyle że dłoń wchodzi.  Narazie zostawiam. Jak będzie mało na gwieździe można odstawić felgę.

IMG_20230223_095916_compress53.jpg

IMG_20230223_095937_compress47.jpg

IMG_20230223_095919_compress4.jpg

IMG_20230223_095933_compress45.jpg

IMG_20230216_095138_compress2.jpg

Opublikowano
wsbil napisał:

Na dniach założę swoje koła to porobie zdjęcia.

Czy ktoś się orientuje czy w moście stożkowym przy dystanansowaniu duzego koła zebatego, występowały dwa rodzaje miejsc gdzie możemy podkładki założyć? Przeglądam katalogi,  do mostów stożkowych, w jednym podkladki dystansujące są między kołnierzem a kołnierzem dekla zwolnicy. A w drugim między deklem zwolnicy a obudowa zwolnicy. Można zgłupieć.

Z tego co wiem to były co najmniej dwa rodzaje zwolnic. W moim nie było regulacji między deklem a obudową tylko szła uszczelka, u znajomego nie było uszczelki tylko rowek na oring a tu gdzie u mnie była uszczelka szły podkładki dystansowe. U mnie chyba są podkładki pod tą mniejszą pokrywą gdzie ułożyskowana jest piasta.

Opublikowano
3 godziny temu, wsbil napisał:

320/70r20, ciśnienie 1,5bar, miejsca między oponą a wąsem zwolnicy tyle że dłoń wchodzi.  Narazie zostawiam. Jak będzie mało na gwieździe można odstawić felgę.

Dzięki za fotki super Ci to siadło tylko u Ciebie jest inny wąs bo z tego co widzę nie masz wspomagania na orbitrolu Tak felgę można przestawić tylko będzie to wyglądało jak z d……..

Opublikowano
3 godziny temu, Grzechooo napisał:

w starych mostach tam był korek do wlewania oleju.

Dokładnie. U mnie są wlewy do oleju. Zalalałem epx 000, zobaczymy.

10 minut temu, cabwie napisał:

Dzięki za fotki super Ci to siadło tylko u Ciebie jest inny wąs bo z tego co widzę nie masz wspomagania na orbitrolu Tak felgę można przestawić tylko będzie to wyglądało jak z d……..

Przekładając gwiazdę prawie 10cm można zyskać.

1 godzinę temu, mani51 napisał:

Z tego co wiem to były co najmniej dwa rodzaje zwolnic. W moim nie było regulacji między deklem a obudową tylko szła uszczelka, u znajomego nie było uszczelki tylko rowek na oring a tu gdzie u mnie była uszczelka szły podkładki dystansowe. U mnie chyba są podkładki pod tą mniejszą pokrywą gdzie ułożyskowana jest piasta.

Właśnie z 3 katalogach jest coś innego.

U mnie jest wersja z podkładkami między kołnierzem dekla zwolnicy a kołnierzem z simmeringiem.

U mnie idą takie podkładki dystansowe, 3 sztuki tworzą okrąg .

IMG_20230223_101327_compress16.jpg

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, wsbil napisał:

Jakie opony masz z tyłu? Jaki rozmiar?