Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, pawel885 napisał:

szparkę 

To mają kobiety 😊

Opublikowano
daron64 napisał:

Materiałoznawcy pomóżcie

Potrzebuje budżetowo zrobić łącznik centralny od kultywatora do bron (wzmocniona rama od lekkich bron zawieszanych i 3pola 20tek)i może od kultywatora do siewnika(ale to takie mocno może, ale nawet jakbym próbował, to siewnik lekki nordsten 2.5m).

Całość, gdzieś ~170cm. Chciałem rozciąć stara śrubę centralna i wspawac ja na końcach rury (ścianka 5mm) w środek pręt, i to zespawać. Wytrzyma takie coś?

nic nie rozcinać tylko łańcuchem przedłuż

Opublikowano

Co do tego gościa spod Kraśnika to ja kupowałem u niego na podwórku i wtedy miał kilka ciągników na olx. Teraz nie wiem i nie mogę sprawdzić bo coś olx mi na telefonie nie działa.

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

Pręt na łączeniu rury z połowa śruby. Nie przez całą rure

jak dasz taki gruby pręt to nie ma problemu taki fi 25-30 , albo taką samą rurę jak masz cięgło na styk zespawać i dać 15-20 cm długości 3 pręty fi 12 wzdłuż rury na tym złączeniu . Tylko z rurami problem znaleźć grubościenną te od wody to za cienkie . Albo do samych bron łańcuch starczy jak wyżej ktoś wspomniał . A ramę wzmocniłeś kiedyś do kultywatora były podczepione brony 20 i rama w tym pierwszym nie wytrzymała przy wieżyczce pękł odciąg i na dole wygieła się rama i pękła przy mocowaniu bolców do belek 

https://sprzedajemy.pl/rozrzutnik-przyczepa-samozbierajaca-jadwinow-2-e30984-nr58735861

to to dopiero wynalazek dla małych gospodarstw kiedyś jak znalazł bo teraz to nieopłacalne 

Opublikowano
16 minut temu, sebe1033 napisał:

jak dasz taki gruby pręt to nie ma problemu taki fi 25-30 , albo taką samą rurę jak masz cięgło na styk zespawać i dać 15-20 cm długości 3 pręty fi 12 wzdłuż rury na tym złączeniu . Tylko z rurami problem znaleźć grubościenną te od wody to za cienkie . Albo do samych bron łańcuch starczy jak wyżej ktoś wspomniał . 

Jak to będzie wyglądać , takie ulepione  z tymi prętami 😏. Rury piecowe są dostępne na składach są wytrzymałe i mają grubsze ścianki 

3 minuty temu, Bananek napisał:

Jak siano na łące zgnije to jak znalazł 😊

Opublikowano
9 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Ee tam, tu koło 6ha mokło przez 4 dni 

Pewnie twoje

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, jahooo napisał:

daj rurę o większej średnicy na wierzch tego starego łącznika. Ja czasami wiercę w takiej rurze na wierzchu dziury i łączę spawem punktowo dodatkowo na zakładce . Tzn nawiercam np 10 czy 12 wiertłem tylko zewnętrzną rurę i potem daję w tym miejscu punktowy spaw

Właśnie nie chce nic dokupować, a rurę mam o średnicy kilka mm mniejszej niż łącznik, także nie wejdzie w niego.

4 godziny temu, bratrolnika napisał:

Do czoła lepiej nie spawać, albo w środek wpuścić albo na wierzchu

Dlatego chciałem dać pręt w srodek, bo średnica żadnego nie pozwala na wpuszczenie jednego w drugi.

4 godziny temu, Ursus932 napisał:

Najlepiej większą średnicę rury i na wierzchu spawać

Jw

4 godziny temu, pawel885 napisał:

Ukosujesz oba elementy albo zostawiasz szparkę 2mm i spawasz , po co kombinować 

3 godziny temu, slawek74 napisał:

nic nie rozcinać tylko łańcuchem przedłuż

Łańcuch to może do bron by się nadal - już myślałem o tym, ale jakbym jednak pokusił się o próbę z siewnikiem, to już gorzej.

2 godziny temu, sebe1033 napisał:

jak dasz taki gruby pręt to nie ma problemu taki fi 25-30 , albo taką samą rurę jak masz cięgło na styk zespawać i dać 15-20 cm długości 3 pręty fi 12 wzdłuż rury na tym złączeniu . Tylko z rurami problem znaleźć grubościenną te od wody to za cienkie . Albo do samych bron łańcuch starczy jak wyżej ktoś wspomniał . A ramę wzmocniłeś kiedyś do kultywatora były podczepione brony 20 i rama w tym pierwszym nie wytrzymała przy wieżyczce pękł odciąg i na dole wygieła się rama i pękła przy mocowaniu bolców do belek 

Pręt by się znalazł grubszy. Rura jak pisałem ma ściankę 5mm. Kultywator miałem kupiony kiedyś taki zwykły 3rzedowy, tylko 3rzad ucięty i w jego miejsce wstawiony packer. Teraz wziąłem to powzmacnialem - dałem na boki ceowniki zamiast płaskownika, od wierzyczki do wału dałem gruby ceownik, profile wzdłuż wspawalem, jakieś trójkąty na bokach, profilach, spiałem wiezyczke na gorze cownikiem, na środku profilem i na dole na wysokości prętów cownikiem, jeszcze dałem na niej trójkąty z tyłu z blachy 5mm(grubszej nie miałem) i z przodu małe z resztek ceownika co poszedł do wału do wieżyczki - ponad 5mm grubosci. Za jakość spawów żadnym członkiem swojego ciała nie ręczę, ale poszedł na próbę w pole i przeleciałem się na pizdzie po domach i nic nie puściło pod własnym ciężarem. Chciałem brony podczepić i zobaczyć jak z większym obciążeniem się sprawi i wtedy ewentualnie spróbować siewnik.

Edytowane przez daron64
Opublikowano
Rolnik7343 napisał:

Ee tam, tu koło 6ha mokło przez 4 dni 

Sąsiad dziś widzę będzie zbierał swoje siano. Skoszone 3 tygodnie temu zgrabione tydzień temu 2 tygodnie deszczu prawie codzień.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v