Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie sytuacja z wodą wygląda kompletnie inaczej, powiedziałbym że dobrze. Byle nadchodzące 30l z konkretną burzą nie zrobiło więcej problemów niż ta susza u ciebie.

Gdybym miał taką sytuację z wodą to pewnie bym nie pytał, Ciężki rok. 

Opublikowano
7 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Jak wygląda u was presja robala? Wykonujecie drugi zabieg insektycydowy?  Dexter kończy kwitnienie. 

Wczoraj wieczorem  zrobiłem drugi zabieg mospilanem, po południu pojawił się strąkowiec. Rośliny jeszcze kwitną, wykształcone średnio 4 strąki. Ale widzę presją jest mniejsza niż w poprzednich latach jak miałem groch. Teraz kilka wietrznych dni j jakiś deszcz to może zdąży przekwitnąć i koniec wjazdów w grochu. 

Opublikowano
9 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Jak wygląda u was presja robala? Wykonujecie drugi zabieg insektycydowy?  Dexter kończy kwitnienie. 

Dwa zabiegi to obowiązkowo a i tak przed samym zbiorem jak zrobisz lustrację to się trafia jeszcze larwy w strąkach. Tak miałem w zeszłym roku, jedyny plus to że młode larwy łatwo zniszczyć przy omłocie.

Opublikowano

U mnie na jarym pojawiły się pierwsze kwitki to poszedł pierwszy zabieg. Deltametryna + acetamipryd

5 minut temu, arnoldino napisał(a):

Dwa zabiegi to obowiązkowo a i tak przed samym zbiorem jak zrobisz lustrację to się trafia jeszcze larwy w strąkach. Tak miałem w zeszłym roku, jedyny plus to że młode larwy łatwo zniszczyć przy omłocie.

Na drugi zabieg dajesz tak samo perytroid z acetamiprydem? 

Opublikowano
9 minut temu, arnoldino napisał(a):

Zakwaszales wode?

Opublikowano
53 minuty temu, arnoldino napisał(a):

W drugim zabiegu stosujesz identyczne dawki jak w pierwszym czy coś zmieniasz? U mnie groch praktycznie po kwitnieniu, strąki w dużej części zawiązane. Warunki do zabiegu tragiczne, codziennie opady od 5 do 15,l i 13-15 stopni z wiatrem. Zastanawiam się czy jechać 🤔  pierwszy zabieg był 22.05

Opublikowano

Tak samo acet 0,25L to wychodzi 50 gram s.cz. i do tego pyretroid albo deltametryna albo labda cyhalotryna  w zależności co mam na stanie zgodnie z etykietą. Pro Aqua trio 200 ml na każde 100 litrów wody i nic więcej nie dodaje. W zeszłym roku tak robiłem i jedynie trafiały się młode larwy w dojrzałych już strąkach przy koszeniu ale to już łatwo zniszczyć mechanicznie jak dopiero rozpoczynają żerowanie. Staram się aby odstęp między zabiegami był 10 dni najlepiej i max 14 dni aby ciągłość ochrony się nakładała. 

W nasionach po takiej ochronie nie zauważyłem aby cokolwiek teraz wiosna wyłaziło jak sprzątałem resztę pryzmy 

Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

W drugim zabiegu stosujesz identyczne dawki jak w pierwszym czy coś zmieniasz? U mnie groch praktycznie po kwitnieniu, strąki w dużej części zawiązane. Warunki do zabiegu tragiczne, codziennie opady od 5 do 15,l i 13-15 stopni z wiatrem. Zastanawiam się czy jechać 🤔  pierwszy zabieg był 22.05

Jak masz już całkiem przekwitnięte to można też sivanto energy dać bo już szkody zapylaczom nie zrobisz 

Opublikowano (edytowane)

@arnoldino okej to polecę acet+ lambda cyhalotryna-tak samo jak w 1 zabiegu. Czy jest sens dokładać jakiekolwiek odżywianie dolistne? Przy pierwszym zabiegu stosowałem odżywanie. Patrząc na prognozy to dzisiejsza noc to chyba ostatnie sensowne wyjście.

image.png

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
Opublikowano
3 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Jak masz już całkiem przekwitnięte to można też sivanto energy… 

Po tym nie wolno pasza karmić zwierząt 

7 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Wczoraj wieczorem  zrobiłem drugi zabieg mospilanem, po południu pojawił się strąkowiec. Rośliny jeszcze kwitną, wykształcone średnio 4 strąki. Ale widzę presją jest mniejsza niż w poprzednich latach jak miałem groch. Teraz kilka wietrznych dni j jakiś deszcz to może zdąży przekwitnąć i koniec wjazdów w grochu. 

4 strąki to chyba bardzo przeciętnie? 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

@arnoldino okej to polecę acet+ lambda cyhalotryna-tak samo jak w 1 zabiegu. Czy jest sens dokładać jakiekolwiek odżywianie dolistne? Przy pierwszym zabiegu stosowałem odżywanie. Patrząc na prognozy to dzisiejsza noc to chyba ostatnie sensowne wyjście.

image.png

Co do dokarmiania dolistnego to już zależy czy siejesz żeby uzyskać jak najwyższy plon czy też typowo pod dopłaty i eko schematy gdzie koszty się raczej stara mieć jak najniższe.

Nie wiem jak tam u Ciebie wygląda ale bardziej na południe powiat Kępiński ładnie pada od dobrej godziny i raczej się ten deszcz przez noc utrzyma.

14 minut temu, yanek_113 napisał(a):
  3 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Jak masz już całkiem przekwitnięte to można też sivanto energy… 

Po tym nie wolno pasza karmić zwierząt 

Poczytaj tą etykietę zamiast głupoty wypisywać, zakaz tyczy się przeznaczania całych roślin na paszę a nie ich nasion.

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano

@arnoldino sieje pod jak najwyższy plon pomimo jesiennej wtopy z obsadą i tragicznymi wschodami. W pierwszym zabiegu dodawałem mangan i molibden, miałem dodać alkalin pk ale finalnie zrezygnowałem. Może podobny zestaw zastosuje teraz. Deszcz pada ale lekki, może do późnego wieczora przeschnie. Najwyżej będę jechał typowo w nocy, przez te 10-12 godzin powinno dosyć ładnie wciągnąć. Jutro ponad 20l, więc warunki będą tylko gorsze. W miejscach gdzie zaczynał wcześniej kwitnąć robi się już żółty od dołu. Do 1 zabiegu dodawałem też azoksystrobinę, teraz sam robak+ ewentualne mikro. Groch mam pierwszy rok na małym areale. Planuje zwiększyć, wiec ten rok traktuje bardziej jako lekcję.

Opublikowano
6 godzin temu, yanek_113 napisał(a):

4 strąki to chyba bardzo przeciętnie? 

Możliwe, zobaczymy ile będzie jak skończy kwitnąć...a najlepiej wynik sprawdzić po żniwach. 

Opublikowano
5 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

@arnoldino sieje pod jak najwyższy plon pomimo jesiennej wtopy z obsadą i tragicznymi wschodami. W pierwszym zabiegu dodawałem mangan i molibden, miałem dodać alkalin pk ale finalnie zrezygnowałem. Może podobny zestaw zastosuje teraz. Deszcz pada ale lekki, może do późnego wieczora przeschnie. Najwyżej będę jechał typowo w nocy, przez te 10-12 godzin powinno dosyć ładnie wciągnąć. Jutro ponad 20l, więc warunki będą tylko gorsze. W miejscach gdzie zaczynał wcześniej kwitnąć robi się już żółty od dołu. Do 1 zabiegu dodawałem też azoksystrobinę, teraz sam robak+ ewentualne mikro. Groch mam pierwszy rok na małym areale. Planuje zwiększyć, wiec ten rok traktuje bardziej jako lekcję.

Tutaj jak zaczęło padać po 13 tak się ciągnie do teraz i pewnie przez całą noc się opady będzie utrzymywać. Można spróbować jeszcze te mikro podać w drugiej dawce jak na wysokości plonu zależy.

Opublikowano

Według prognoz niby jutro ma  nic nie padać w ciągu dnia ale to się wszystko okaże. Też bym musiał na dniach wjechać i zrobić drugi zabieg, pierwszy był robiony 2 czerwca 

Opublikowano (edytowane)

Jare uprawy tak nie odczuły suszy kwietniowo majowej. 

U mnie też dobrze wygląda i nie przykładałem się do uprawy. Na dziś od 6 do 10 strąków na roślinie, trafia się i 12 i jeszcze kwiat jest. 2 razy robak robiony i widzę że miejscami coś jest już jakby jajeczko strąkowca. 

W dniu 17.06.2026 o 21:07, 19seba napisał(a):

Jeśli strąkowiec zlozył jaja to już po zawodach ?

Chyba tak...myślałem dać coragen jeszcze bo nadal sporo kwiatu jest, i mszyc w tym roku oblężenie. 

Może jeszcze dawny dursban by pomógł, ale ten wycofany. 

Edytowane przez GRZES1545
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Jare uprawy tak nie odczuły suszy kwietniowo majowej. 

U mnie też dobrze wygląda i nie przykładałem się do uprawy. Na dziś od 6 do 10 strąków na roślinie, trafia się i 12 i jeszcze kwiat jest. 2 razy robak robiony i widzę że miejscami coś jest już jakby jajeczko strąkowca. 

Chyba tak...myślałem dać coragen jeszcze bo nadal sporo kwiatu jest, i mszyc w tym roku oblężenie. 

Może jeszcze dawny dursban by pomógł, ale ten wycofany. 

Ale acetampiryd działa systemicznie… i co nie zwalczy larw?