Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 26.04.2026 o 21:29, GRZES1545 napisał(a):

Co ma soe nie trzymać, przymrozki do -5⁰ nie powinny nic zrobić. Martwić może tylko brak deszczu, ale to w Lubelskim wszystkie uprawy już słabną z każdym dniem. 

Wlasnie o susze chodzi

Opublikowano
W dniu 27.04.2026 o 19:49, Jarek22B napisał(a):

Co na 1-liscienne w grochu? Labrador Extra wystarczy? Czy groch jest tak wrażliwy jak soją i lepiej kupić środek oparty na Kletodymie?

Ja dam jenot , nie wykorzystałem w rzepaku wszystkiego. Czekam tylko ciepla.

Opublikowano
8 godzin temu, tobago napisał(a):

Czym robicie poprawki powschodowo? 

Mozliwe ze bede musiał poprawiać i zastanawiam się czym. MCPB czy Corum? 

bentazon 1.5L+1.5 L MCPB groch 4/5 wąśów.

• Like 1
Opublikowano

A ktoś tutaj ma doświadczenia z bobikiem? Na 5 klasie chyba nie ma co siać. Ale na 3-4 może można spróbować? Niby możliwości plonotwórcze ma większe, a i ziemię bardziej rozbija. Tylko czy jest sens? Bo wody dużo potrzeba, a z tym jest problem 

Opublikowano

Na 5 klasie zapomnij.. Bobik potrzebuje żyżnej gleby, z dużą ilością wody, "Bobik optymalnie rozwija się na glebach gliniastych, czarnoziemach i czarnych ziemiach. Może też być uprawiany na glebach klasy III i IVa"

Opublikowano

Mój znajomy bobik sieje a ja od niego biorę ziarno dla ogonów. Musi być na dobrym kawałku a plonuje zadowalająco. W tym roku chyba ma 2 ha. Sieje to głównie przez ekoschemat ZSU i to że ma u mnie odbiorcę.

Opublikowano

Mi rok temu grad zbil w 100% i nie mialem zadnego porownania. W tym roku tez mam ten i ten i będę porównywał. 

Ogolnie zdania sa bardzo podzielone 🤷 jedni zachwalaja ten zimujacy inny wrecz przeciwnie. U mnie jak na razie radzi sobie bardzo dobrze. Jeszcze jakby popadalo

Opublikowano
25 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

a plonowanie zimujacy vs jary ? Jak to wypada ?

Jak jeszcze nigdy nie siałeś grochu to zacznij od jarego, zobacz z czym się to je i potem można iść w ozimy.

Opublikowano

W ubiegłym sezonie który był całkiem sprzyjający znajomy miał obok siebie posiany zimujący i jary. Zimujący mimo późnego siewu wydał około 4 ton. Jary jakieś 2,5. Dodatkowo w zimującym nie było problemu ze strąkowcem. W tym roku posiałem jary ale też się raczej przerzucę na zimujący. Jest sporo niższy i zarazem nie wywala go tak jak jary. Strąki w zimującym są nisko ale jak jary się wyłoży to tez nie idzie wszystkiego zebrać. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez SpracowanyPraktyk
      Panowie chciałem poruszyć ważną kwestię. Wystawiałem na olx na sprzedaż Groch odmiany milwa. Ogłoszenie wyglądało tak:
      Witam. Mam na sprzedaż groch, odmiana Milwa. 

plenna odmiana pastewna, bardzo wczesna, wąsolistna
      rośliny o wysokości 75-80 cm o sztywnej łodydze

dorodny, gruby, niedosuszany 
      posiadam na sprzedaż około 8 ton
      zapraszam

z zastrzeżonego nr telefonu zaczęto do mnie dzwonić i automatyczna sekretarka klepała regułkę o działaniu na szkodę producenta. Następnie przychodziły prywatne wiadomości o naruszeniu prawa. Skończyło się tym, że olx zmoderował, czyli zakończył moje ogłoszenie pisząc:
      Zgłoszenie od producenta bądź jego przedstawiciela

Twoje ogłoszenie zostało usunięte, ponieważ otrzymaliśmy zgłoszenie od producenta bądź jego przedstawiciela, z którego wynika, że oferowany przez Ciebie produkt nie jest oryginalny, został przerobiony lub nie posiadasz praw do jego dalszej sprzedaży. Reagujemy także, gdy otrzymujemy zgłoszenia o innych naruszeniach praw własności przemysłowej lub naruszeniach praw autorskich.

Więcej o zakazanych przedmiotach w naszym serwisie dowiesz się tutaj: OLX.pl/zasady/#r10 . Prosimy o przestrzeganie zasad naszego Regulaminu.

Wystawiając rośliny pastewne nie złamałem regulaminu.  Nigdzie nie napisałem, że są to nasiona siewne. Okazuje się, że firmy nasienne ograniczają obrót materiałem paszowym. Wychodzi na to, że groch który uprawiałem i zebrałem z pola jest nielegalny, nie oryginalny i nie mam prawa do jego sprzedaży a miał być jako dodatek paszowy dla lokalnego rynku. Czy ktoś się z tym spotkał?
      Jak umieściłem temat w złym dziale to przepraszam.
    • Przez ZetorPower
      Witam doradzicie mi Pany jaki nowy  agregat kupic pod ten siewnik D9-30 super redlicowy taki żeby hydropak sie nie złamał tak jak w agro maszu, ma miec przedni  wał 2 albo 3 rzędy łap i tylny wał packer. dodam że mam aktywny do tego siewnika ale na wiosenne lekkie warunki przydał by sie bierny przegądałem internety i wiele agregatów ale żadnego nie widziałem na żywo na zdjęciu to każdy porządnie wygląda 
    • Przez Scoti
      Witam mam pytanie dotyczące agragatu agro lift TYP-AUS 2 z wałem packera 2.5m jakieś opinie o nim ewentualnie jakaś lepsza firma w podobnym przedziale cenowym ?
    • Przez Thorod
      Sprzedam Agregat uprawowo siewny Amazone d7 super s. Duza skrzynia, po wymianie łożysk na oryginalne Amazone, sciezki i znaczniki powschodowe, drobny wysiew. Agregat po wymianie przednich tulej, na hydropaku, który jest nieuzywany od nowosci. Wiecej na priv(zdj). stan bdb
      Cena 9900zl

• Przez karol2306
      Witam

Na sprzedaż agregat w/w. Wszelkie info w ogłoszeniu ew. pod tematem lub prv

Zapraszam
       https://www.olx.pl/oferta/agregat-uprawowo-siewny-2-5m-wal-packera-grano-CID757-IDtGmk9.html
  • Dodaj nową pozycję...
v