Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1 nie wiem. Bylo to po pszenicy ktora dala 9t 

2. taki rzepak jak na zdjęciu bez problemu pobierze 50kg azotu z gleby wiec skoro go nie zabraklo to musialo byc wiecej. Do zimy mogl pod 80kg podchodzic. Jedno jest pewne. Bilans jest dodatni a nie ujemny jak pisales 

3. Samo PK

4. A to mozna juz +- wyliczyc bo wiaromo ile +- bierze na tone nasion

Sieje tak juz 5 albo 6 lat i zawsze jest tak samo. Lepszy rozwoj rzepaku widac juz od wschodow

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Wszystkie pytania tyczyły się działki z grochem, jak nie wiadomo jaka była wartość początkowa poszczególnych składników to też nie można twierdzić że przedplon w postaci grochu miał ujemny/dodatni wpływ na zasobności gleby. Sam sieje rzepaki po grochu i jedyne czego jestem pewien to że strączkowe zostawiają dużo lepszą strukturę gleby niż zboża.

Wcześniej była tylko sugestia dla kolegi aby wziął temat poboru składników przez groch pod uwagę przy planowaniu wielkości nawożenia azotem.

A zbyt wiele zmiennych ma wpływ na rośliny aby jednoznacznie powiedzieć który przedplon jest lepszy

Opublikowano
7 godzin temu, PTrend napisał(a):

Etykieta coruma, jak i innych preparatów opartych na imazamoksie nic o tym nie mówi zeby miało rzepakowi zaszkodzić

image.png

Tu akurat jest informacja z Pulsara, ale to przecież też IMAZOMOKS , więc można to też mieć na uwadzę;

. Rośliny kapustowate można uprawiać po 60 dniach od zastosowania środka, jeżeli zastosowano głęboką uprawę gleby lub po 100 dniach, gdy zastosowano płytką uprawę.

• Thanks 2
Opublikowano
8 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Możesz poczekać z rozsiewem do przed kwitnieniem. Przy obliczaniu dawki azotu na groch trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy, to co bakterie symbiotyczne wyłapią z powietrza roślina zużyje na własne potrzeby rozwoju i wytworzenia nasion. Dlatego bilans zerowy czyli ilość pobranego z powietrza azotu z tym wykorzystanym do rozwoju w zależności od ilości brodawek wychodzi przy plonie nasion max 2 tony. Powyżej tej wartości roślina pobiera azot który znajduje się w glebie i zmniejsza jej zawartość dla wykorzystania przez roślinę następcza.

Ile można sypnąć saletry tak bezpiecznie aby nie było negatywnych skutków podania azotu? Groch nie szczepiony bakteriami i nigdy go na tych działkach nie było - do tego 2 z 3 działek to słabe klasy z 4/5

Opublikowano

U mnie też nigdy nie było przynajmniej za mojej kadencji i miał brodawki to są rodzime gatunki to bakterie powinny być w glebie. to nie soja.przy tych cenach nawozów nie rozleniwiał bym grochu od tego jest żeby go wiązał oczywiście PK i odpowiednie pH gleby to podstawa dla brodawek.

Opublikowano

Bakterie fakt, same się z grochem "znajdą" nie trzeba szczepić a co do ilości azotu, nigdy nie miałem potrzeby stosować to nie pomogę. Może przyjąć strategię jak przy soi z dawka i terminem. Osobiście bym jednak z ilością nie szalał, nawóz drogi a cena sprzedaży niepewna.

Opublikowano
12 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Bakterie fakt, same się z grochem "znajdą" nie trzeba szczepić a co do ilości azotu, nigdy nie miałem potrzeby stosować to nie pomogę. Może przyjąć strategię jak przy soi z dawka i terminem. Osobiście bym jednak z ilością nie szalał, nawóz drogi a cena sprzedaży niepewna.

100 kg jak na soję?

Opublikowano (edytowane)

Można spróbować taką ilość, jak masz możliwość to można zrobić tak że posiać na połowie i zobaczyć jaka będzie różnica w plonie. 

Przy obecnych prognozach cenowych taka ilość byłaby najrozsądniejsza żeby niepotrzebnie nie wchodzić w koszty.

Nie zaszkodzi podać gdy groch będzie miał tak z 12-15 cm wysokości 100g trinepsapaku. Robię tak od 3 lat i się skończyły problemy z kładzeniem się przed samymi żniwami.

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano
1 godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Można spróbować taką ilość, jak masz możliwość to można zrobić tak że posiać na połowie i zobaczyć jaka będzie różnica w plonie. 

Przy obecnych prognozach cenowych taka ilość byłaby najrozsądniejsza żeby niepotrzebnie nie wchodzić w koszty.

Nie zaszkodzi podać gdy groch będzie miał tak z 12-15 cm wysokości 100g trinepsapaku. Robię tak od 3 lat i się skończyły problemy z kładzeniem się przed samymi żniwami.

Mam to w 3 działkach i do tego dwie o podobnej klasie więc z azotem pewnie spróbuję na jednej z nich 

Opublikowano

I prawidłowo, będziesz wiedział na przyszły sezon czy u Ciebie się sprawdza zwiększone nawożenie azotem. Do takich rzeczy trzeba podchodzić mocno indywidualnie do każdego pola 

Opublikowano
W dniu 11.04.2026 o 08:45, arnoldino napisał(a):

Jak lepsze ziemie i nie masz ciśnienia na rekordowe plony to azotu wystarczy tyle co pójdzie z NPK. Swoje sieje na 4b/5 bo jedynie do czego to mi potrzebne to nasiona na poplony i areał pod zróżnicowaną 

Ta sama klasa co u Ciebie. Nie mam ciśnienia na rekordy, wolę w dzisiejszych czasach ostrożnie wydawać kasę szczególnie gdy ceny w skupach tragedia. Dzięki będę obserwował jak rośnie.

W dniu 11.04.2026 o 10:38, kamil800 napisał(a):

Ja raz uzywalem tylko corumu i byl po nim rzepak bezorkowo i akurat u mnie rosl normalnie 

U mnie idealnie tam gdzie był groch odcięło całkowicie, do wiosny musiałem likwidować. Może za mało opadów było i substancja jakaś zalegała  nie wiem.

W dniu 11.04.2026 o 08:49, Jarek22B napisał(a):

Toż mnie chłopie zmartwił 😔

Widzisz wyżej, u niektorych nie było problemu. Ja już kolejny raz nie zaryzykuje, po orce nie było problemu. Fakt może dawka była spora bo 1,3l na ha i słabe opady w ciągu roku. 

Opublikowano

Corum teraz nie mogłem dostać mniejszej niż 10l+5dash, a dla mnie to za dużo. Basagran 2l/ha będzie dobry? Czytałem tu kiedyś że chyba dodają niektórzy butaxone? W jakich dawkach wtedy te środki?

Czy próbował ktoś taką mieszankę połączyć jeszcze z dolistnym krzemem? Czy nie warto?

Opublikowano
Godzinę temu, Matey napisał(a):

warto jeszcze zasiac groch czy juz po terminach i za pozno?

Od biedy mozna. Urosnie

35 minut temu, johny1991 napisał(a):

Corum teraz nie mogłem dostać mniejszej niż 10l+5dash, a dla mnie to za dużo. Basagran 2l/ha będzie dobry? Czytałem tu kiedyś że chyba dodają niektórzy butaxone? W jakich dawkach wtedy te środki?

Czy próbował ktoś taką mieszankę połączyć jeszcze z dolistnym krzemem? Czy nie warto?

2l +2l i wyczyści wszystko. Nawet rzepak w pas tez wezmie wiec jak ktos ma obok to ostroznie

Opublikowano
5 minut temu, johny1991 napisał(a):

@kamil800

A sam basagran dużo przepuści? Czy nie warto próbować i lepiej od razu basagran i butaxone?

Groch już powinien być dość duży? 10-15 cm?

Komosy i rzepaku nawet nie ruszy 

Opublikowano
5 godzin temu, Matey napisał(a):

warto jeszcze zasiac groch czy juz po terminach i za pozno?

Aby wilgoć była to urośnie szubko, ale jak patrzę na prognozy i ten pył co wiatr zwiewa z pola to strach inwestować. Susza straszna w Lubelskiem. 

Opublikowano (edytowane)

Panowie co z tym robić? Usługodawca wykonał mi siew grochu. Robiliśmy próbę kręcona bo chciałem siew w ilości 350 kg/ha. Po wykonaniu próby, coś sobie nie domknoł w swoim siewniku. (3 metrowy Horsh pneumatyczny, zawieszany) I sypało się gdzieś środkiem przejazdu, przez co nie wszystko trafiało na aparaty wysiewające. Zanim się zorientował zasiał większość pola. Przez to przy wschodach widać wyraźniejsze ślady z dużym zagęszczeniem. Wstawiam zdjęcia jak to wygląda.

Pierwsze jak powinno wyglądać.

Drugie jak wygląda.

Trzecie na łączeniu błędnego i dobrego siewu. 

Czy to będzie normalnie rosnąć czy mogą być z tym problemy? Miał ktoś podobną sytuację?

Czy upominać się o zwrot zapłaty za siew ? 

IMG_20260421_102233.jpg

IMG_20260421_102241.jpg

IMG_20260421_102253.jpg

IMG_20260420_115220.jpg

Edytowane przez MateuszImiołek
  • Sad 1