Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano
1 godzinę temu, Łukaszek napisał:

Warto się zastanowić czy warto było tą fasolę tak tymi fungicydami napastować i przedłużać jej wegetację w nieskończoność przy mokrym ostatnimi laty sierpniu ?

Ale Ty pleciesz głupoty, nie chce się wypowiadać ale doucz się czy chociaż milcz. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Warto się zastanowić czy warto było tą fasolę tak tymi fungicydami napastować i przedłużać jej wegetację w nieskończoność przy mokrym ostatnimi laty sierpniu ?

Ja widze, ze ty masz jakies skrzywienie na tym punkcie. Ja dalem pelna dawke grzybowki dwoch  sasiadow nie dalo wcale. Jeden nadal nie wycial drugi mlocil razem ze mna wiec gdzie ta twoja teoria? Siana praktycznie tego samego dnia. Moze dzien roznicy bylo bo ten sam jechal i sial. 

A nie przepraszam. Wymlocil jeden kawalek drugi zostap bo byl "za mokry" bez grzybowki

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 1
Opublikowano

Teraz fasoli nie trzeba upałów, (mówię o tych nie wyciętych)  strączki są suche i dojrzałe. Trzeba jej kilka dni bez deszczu i suchego podłoża, naturalnie gubi liście, łodygi żółkną. Problemem jest tylko zachwaszczenie bo tu presja jest w tych nie wyciętych jak u wielu z nas. 

Przedwczoraj młóciłem fasolę na styk w porę z wynikiem 3.8 t/ha, ostatni pokos w deszcz. Wilg. 17% odpadu dosłownie kilka % aż miło takie pole robić. Wcześniejsze na szybko o d*pę potłuc. Igołomska oczywiście  się nie liczy bo już dawno o niej ludzie zapomnieli, ładnie sypała. 

Późniejsze fasole jaśki są plenne i odwdzięcza się ilością, cierpliwości. We wrześniu też ładną fasolę się zbiera. 

Opublikowano
29 minut temu, Andpol napisał:

Skupy też to czytają jaki plony ludzie mają.

No tak. A handlarze to debile i bez forum w zyciu sie nie dowiedza ile kto ma fasoli. Wcale na przebieraczki im nie przywożą tonami. Z nikim nie rozmawiaja i nic nie wiedza

Opublikowano

Plon około 4 t z ha tylko raz widziałem kilka lat temu i była to fasola drobna odmiany aura, klasa ziemi 1 pole równe jak stół, 250 kg polifoski w korzeń i 100 kg saletry po wschodach przed pielnikiem. 

Opublikowano

Te plony 4tony z hektara to tak samo jak płacenie za mastera , panie tu był hektar a gość wyciąga Geoportal i mu pokazuje że jest 1.5 i już usługodawca be bo mu pole zawyża

Opublikowano
57 minut temu, ravoj napisał:

Późniejsze fasole jaśki są plenne i odwdzięcza się ilością, cierpliwości. We wrześniu też ładną fasolę się zbiera. 

Tamten rok pokazał że we wrześniu różnie bywa.  Ja wolę wcześniej zebrać nawet te 200-300 kg mniej z ha i spać spokojnie. Wrześniowe zbiory to dla ludzi o mocnych nerwach.

Opublikowano

A może zamiast fasoli w pomidory by iść tylko jak za to się zabrać? Za Hrubieszowem w kierunku Zamościa przy szosie z obu stron jest plantacja jak oni to zbierają ręcznie czy mechanicznie i gdzie to sprzedać a i jaki koszt założenia plantacji wie ktoś coś o uprawie? A i dopłata ponad 3tyś.

Opublikowano
Andpol napisał:

W okolicach kilka plantacji soi jest i u nas to rzadka uprawa a chyba dopłata do soi jest?

Dopłata jest dodatkowa i skupują soję w centrali nasiennej w lhr i viterra werbkowice. Tylko też nie wiadomo po ile będzie.

Opublikowano

@Andpol chociaż cena pomidora przemysłowego zbieranego ręcznie dochodzi do 1 zł/kg to uwierz mi przeklniesz dzień, w którym o tym pomyślałeś😅 zbieranie ziemniaków to przy tym pestka

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Andpol napisał:

A może zamiast fasoli w pomidory by iść tylko jak za to się zabrać? Za Hrubieszowem w kierunku Zamościa przy szosie z obu stron jest plantacja jak oni to zbierają ręcznie czy mechanicznie i gdzie to sprzedać a i jaki koszt założenia plantacji wie ktoś coś o uprawie? A i dopłata ponad 3tyś.

Sa do tego kombajny. Ale probowal jeden to po roku sprzedawal ten kombajn i nie ma juz pomidorow wiec chyba nie szlo za dobrze

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Mi pomidory to się kojarzą z bankructwami , każdy który sadził pomidory to po dwóch latach bankrutował lub zaczynał się zwijać , ale teraz różnie  moze być choć presja zarazy w tym roku jest olbrzymia , pomidory sie czerwienią a liści brak ,ziemniak już dawno wyschnięty , dynie niby jeszcze miesiąc do zbiorów a liścia nie uświadczysz .Taki mokry rok . Soja natomiast w tym roku może się udać ale sugerowanie że siać ją trzeba bo niby importujemy to trzeba zaznaczyć że pierwszy raz w historii PiS.elcy  dali dwuletnie memorandum na soję GMO czyli skupy mogą nawet nie kupować w tym sezonie bo mają dwa lata gwarancji na dostępność GMO .Tak więc z soją to przez te dwa lata opłacalność będzie na poziomie grochu polnego , łubinów i bobików  czyli tylko dopłata zostanie .

Opublikowano
16 minut temu, ravoj napisał:

Rol-Mag Stefankowice. 

Nasienie to możesz ode mnie kupić, ale na zamówienie, bo spuszczam się do środka to Ci trochę złapiemy z żonką. 

Nasiona to Eureka co ją miałem z centrali kilka lat temu. Sam się dziwię ale pole I klasa i południowy skłon.  Nasiona kupował ode mnie i chyba trochę zdziczała. 

Nie chwalę swojego tylko to co młócę. 

Rol -mag stefankowice to ma już drugi rok swojego mastera, nawet 23 sierpnia sam stał bo nie miał roboty. No ale pewnie opłaciło mu się wynająć Ciebie do takiego plonu 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Andpol napisał:

Przybliż trochę koszta jakie opryski i opłacalność i gdzie to sprzedać bo jak mokra jesień to dosuszać trzeba?

Daj znać po zbiorach jak wyjdzie?

No spoko dam znać 

Opublikowano
52 minuty temu, ravoj napisał:

Rol-Mag Stefankowice. 

Nasienie to możesz ode mnie kupić, ale na zamówienie, bo spuszczam się do środka to Ci trochę złapiemy z żonką. 

Nasiona to Eureka co ją miałem z centrali kilka lat temu. Sam się dziwię ale pole I klasa i południowy skłon.  Nasiona kupował ode mnie i chyba trochę zdziczała. 

Nie chwalę swojego tylko to co młócę. 

Zabawny to Ty może i jesteś ale mądry na pewno nie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slavik80 napisał:

Rol -mag stefankowice to ma już drugi rok swojego mastera, nawet 23 sierpnia sam stał bo nie miał roboty. No ale pewnie opłaciło mu się wynająć Ciebie do takiego plonu

No o to chodzi, że ja tym Masterem jeżdżę i wynajęty jestem tylko do obsługi, stąd mogę powiedzieć to i owo o fasoli tegorocznej. Nie trzeba mi wagi do plonu i mierników do jakości. Rol-Mag poleca się do usług. Naprawdę robimy to dobrze, powoli i dokładnie. 

Zabawny to Ty może i jesteś ale mądry na pewno nie.

Dziewczyny lubią takich. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
4 godziny temu, mint napisał:

@Andpol chociaż cena pomidora przemysłowego zbieranego ręcznie dochodzi do 1 zł/kg to uwierz mi przeklniesz dzień, w którym o tym pomyślałeś😅 zbieranie ziemniaków to przy tym pestka

Tak źle to wygląda ja tylko pytałem🙂