Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)

toteż zależy od rozstawu rzędów bo zagęszczanie w rzędzie ponad pewną granicę nic już nie daje a nawet zaczyna szkodzić i dla drobnych tych wcześniej co wymieniłem krzak od krzaka  te 8-9 cm to już bliżej i tak nic nie da bo konkurują ze sobą i statystycznie co drugi zostanie zagłuszony przez sąsiadów czyli i co 3cm w rzędzie to co trzeci krzak da plon normalny czyli na jedno wyjdzie.
Idealnym jest układ węzłów plastra miodu a optymalne boki sześcianów tego plastra to jest wyznacznik w/g którego można by się pokusić o policzenie optymalnej obsady na ha dla poszczególnych odmian, gatunków i dla fasoli to jest z zakresie tak na moje oko ... chociaż nie, nie odważę się szacunkowo bo to trzeba by policzyć jaka jest średnica krzaka jaki na danym stanowisku jeszcze urośnie i da możliwie największy przyrost plonu w funkcji powierzchni i ilości wysiewu a tu trzeba by za dużo mierzyć liczyć i nie chce mi się na dziiaj a tym bardziej za darmo arkuszy pisać co bym jeszcze musiał wymyślić jakie parametry dla danych  wymagać.
średnica optymalnego krzaka jest tu wyznacznikiem tego boku sześcianu a od niego zależy też minimalna odległość w rzędach. to jest do policzenia i zapewne na tym opierane są obliczenia obsady dla wszystkich roślin uprawnych i są gotowe już w zaleceniach
nie mniej w rzędach też za gęsto być nie może bo spadek plonu.

może tylko coś takiego
dla buraków cukr; szer rzędów/w rzędzie jak 3/1 w fasoli może być nawet 4/1 gęściej w rzędach niewiele już daje o ile te rzędy nie są szersze niż średnica samotnie rosnącego krzaka na danym stanowisku tzn część pola nie leży odłogiem.

oczywiście niewiele daje w śrubowaniu plonów bo czasem względy technologiczne nie dają wyboru jak np en siewnik co tam wcześniej... ani to ma przestawne rzędy ani w rzędzie tak że tylko do jednej odmiany fasoli co najwyżej optymalne; słowem prymityw.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Tak gęsto to nie opłaca się za siewnik płacić, tylko zbożowym posiać. Do takiego gęstego siewu nawet nie podchodzę bo przy prędkości 7km/h ziarka od tarczy się odklejają bo siłą odśrodkowa jest większa od podciśnienia.

A tak w ogóle miałem igołomska siana co 14cm i plon był ponad 2tony.

Opublikowano (edytowane)

Mi zostal ten tiktak, czy szabelka, jak zwał tak zwał, i właśnie miałem siać swoim punktowym ale najgęściej to 9cm, i pytanie czy variosemem da się gęściej? Znajomych miałem popytać bo to na innej wsi, czy by kto nie posiał co te 6cm ale tez variosemy mają więc nie wiem..? Może też zbożowym posiać,bo przymierzam się zrobić wycinarki taką samą jak na 6 rządków co 45cm, tylko na 8 rządków co 37cm.. tylko pytanie czy zdążę, więc na tej innej wsi tego tiktaka pasuje mi posiać punktowym, jak coś ktoś wytnie jak będę miał mało czasu wówczas

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano (edytowane)

jeśli m. rzędami co 45 to z góry musisz jej "dać prawdę" i jeśli będzie miała dobre stanowisko to na tyle się rozrośnie że wykorzysta w pełni całe pole ale co to jest dobre stanowisko dla Igołomskiej to @waldii1 wie lepiej ode mnie bo ja tej odmiany nigdy nie m... znaczy miałem ze trzydzieści lat temu coś co opisowi odpowiada i nic już nie pamiętam
przy otwieraniu tej strony af mi podpowiedziało coś takiego i pewne wyobrażenie o stosunku rozstawy można sobie wyrobić
fasola_jas_karlowy_podczas_lustracji_l_f
to nie moje to z galerii no ale skoro af podpowiada to niech ma :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Znajomy sieje drobną  co roku inny roztaw raz 14 raz 9 czy tam jak  a szwagier jego sieje starym siewnikiem konnym dorobiony jeszcze pół jak to kiedyś było powyrzucał leje zostawił tylko co 45 cmm  i znajomy mówi że szwagier ma co roku większy plon.  tym starym właśnie sieje gęściej .

Sam będę siał w tym roku pierwszy raz igołomską  i nie wiem jak gęsto  na 6 h  mam 7 metrów nasienia tak że  chyba też co 9 bo n gęściej to nie wystarczy.

Edytowane przez Zbyszek3939
błąd
Opublikowano (edytowane)

zaraz może fotkę znajdę czerwonej (praktycznie tak samo rośnie jak Igołomska) co była co 40 siana zbożowym i w rządkach miejscami za gęsto było ale m rzęd mogło być jeszcze o te 3cm wężej a za to w rządkach rzadziej a pole dobre. ponad dwie tony wyszło w ub roku i tak
-cnKtpQbbHk9Oty_1Z2R6dzLB4EvuxvRMBCQOjQ4
w dodatrku widać niedobór potasu i mogła tu być rzadziej w rzędzie nawet co druga i to samo by dała czyli na tym zbyt słabym jak na ten rozstaw rzędów stanowisku to on był ograniczeniem plonu bo już na dolinie było tak w tym samym czasie (z resztą datę widać) to samo pole  i na tej dolnie plon ponad trzy tony był na pewno bo trzykrotny w stosunku do górki no ale rok temu sucho ...
czyli zbyt gęsto między rzędami tak plonu nie obniży w niekorzystnych warunkach niż zbyt gęsto między rzędami kosztem rzadziej w rzędach na dobrym stanowisku
pipmR3QOsNG0CA3LfY-sgLwBJwLLEGnz3NfUCzBS
tutaj nawet szarłaty sobie nie dały rady z fasolą bo je prawie całkowicie zagłuszyła :D powschodziły gdy już opryski puściły

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A  ile kilogramów wychodzi średnio na równym kawałku drobnej przy siewie co 9 cm  tak mniej więcej bo wiadomo ziarko ziarku nie równe 100/105 czy ile

Opublikowano (edytowane)

Aury unikam bo ona ma za wysokie wymagania jak na moje pola wymagania wodne i ostatnimi laty nawet jaśkom za sucho na gliniastych górkach bywało to co mówić takiej "panience"
nawet Aury gęściej jak te 7 czy nawet 8 nie ma sensu bo zaraz po wschodach jeśli wszystka powschodzi to pierwsze pojedyncze liście już się zejdą w rządku zanim potrójne wykształci

a nasion na ha ?
se policz :)
https://drive.google.com/open?id=1YwtS7O1WE5yCou6I5BYxT2g_MgV-C4cvvAoW6-Wj8Wo

łoo, tam nawet jest link do podobnych dylematów dwa lata temu
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/47878-fasola/page/230/?tab=comments#comment-2388980

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

ja bo badziewnym siewnikiem sieję i wałowanie sporo uszlachetnia ten siew no i jak są grudy po siewie to żeby je trochę spłaszczyć aby doglebówki lepiej działały
jeśli pole modelowo uprawione pod siew i siewnik porządny to wałowaniem nawet można nieco zepsuć zalety perfekcyjnej uprawy i siewu.
 @ravoj wymyślił na wypadek gdy grudy przed siewem "się udały" bo za sucho i agregat nie rozbił a dostęp do siewnika co sam sobie doprawia pasek siewny rządka to wałowanie przed siewem, no ale tylko wtedy gdy sucho bo mokre pole za bardzo utłuc to korzeniom fasoli trudniej później przerastać glebę no i ten azot w powietrzu glebowym..

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

powiedz ile ziarenek w 100g i jaki rozstaw m. rzęd. to ja Ci zaraz powiem albo sobie policz z linka do excellesa który wyżej wstawiłem.

dobra
sprawdziłem i nawet przy 50cm m.rzęd igołomskiej która do 240szt/100g powinno wyjść powyżej 100kg/ha
to musiała być jakaś drobna mocno skoro  90 kg wyszło przy tym rozstawie i to chyba nie jest typowa Igołomska ta "szabelka" przy 50x8cm i 240szt/100g daje 104,1(6)kg/ha przy rozstawie 45x8 daje już 115,7

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Elegancki ten arkusz, zapiszę go sobie:) Ja w tym roku też wałuję przed siewem decyzję podjąłem już w ubiegłym roku jak po zawałowaniu aura podczas wschodów pękała. Teraz zagęszczę ziemię przed siewem i potem siewnik. Siewnik mam na wtorek i sam nie wiem  ile siać w ubiegłym roku było 12 a teraz myślałem żeby gęściej zasiać. Aure sieję dopiero drugi raz więc się uczę:)

Opublikowano (edytowane)

a to Ciebie tam widzę w tym arkuszu?
zaraz tam zapytam jeśli to Ty to nie zamykaj na razie
a arkusz jak najbardziej zapisz bo ktoś już formatowanie na rozstawach w rzędzie już tam poprzestawiał :D spoko mam kopię,

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, kubamako66 napisał:

te 90 kg morze dla tego że  nie byłą gruba tyko w  miarę taka drobna bo wiem że 2-3lata wstecz wychodziło przy tym rozstawie  po 120-130 kg/ha 

To daj znać ile Ci poszło, u mnie powinno wyjść podobnie bo w końcu Twoje nasiona 🙃 po lekkim przebraniu pewnie ze 140kg jest, dobrze by było jakby wystraszyło na ten 1,15ha.. może co 9 swoim trzeba będzie posiać, pole ma być niby zaj...iste 1-2klasa, za jakiś czas będę miał wyniki próbki..

Cały czas wałkujemy te same tematy, nikomu niechce się szukać x stron.. 😛

Ja już wspomniałem o wycinarce bo marzyłoby mi się chyba na tura do ciągnika zaczepiać i wycinać właśnie siewnik czyli jak sieje na 8 to 8rzadkow.. jak z tymi "nietypowymi" rozstawami? Kolega chwali z rotacyjnej, ale jak dla mnie może trochę za wolno i mam średnio do dyspozycji mniejszy ciągnik...

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, kubamako66 napisał:

a tutaj tyle waży moja igołomska 100 nasion

jeśli starowałeś kubeczek i same nasiona tyle ważą to masz 227,3 ziarnka na 100g dla 50cm rzędy x 6,5 w rzędzie wysiew ok 136kg/ha a gdy rzędy co 45cm to nieco ponad 150kg/ha tak że kubek Ty starował,  a? bo jakoś dużo wychodzi ale to w kubku to rzeczywiście wygląda jak Igołomska :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

jeśli starowałeś kubeczek i same nasiona tyle ważą to masz 227,3 ziarnka na 100g dla 50cm rzędy x 6,5 w rzędzie wysiew ok 136kg/ha a gdy rzędy co 45cm to nieco ponad 150kg/ha tak że kubek Ty starował? bo jakoś dużo wychodzi ale to w kubku to rzeczywiście wygląda jak Igołomska :)

tak starowany 

Opublikowano
19 minut temu, dysydent napisał:

a to Ciebie tam widzę w tym arkuszu?
zaraz tam zapytam jeśli to Ty to nie zamykaj na razie
a arkusz jak najbardziej zapisz bo ktoś już formatowanie na rozstawach w rzędzie już tam poprzestawiał :D spoko mam kopię,

A ja myślę co się dzieje co wpiszę to się zmienia hehe ja rozstaw 45 na aure jak gęsto proponujesz?

ja jeszcze przestawiłem MTN

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kubamako66 napisał:

tak starowany 

no to jutro powiesz czy dobrze policzyło

1 godzinę temu, Grzechooo napisał:

A ja myślę co się dzieje co wpiszę to się zmienia hehe ja rozstaw 45 na aure jak gęsto proponujesz?

przy 45cm? musi być dobre stanowisko aby potencjał całej powierzchni pola wykorzystać ale przy pewnym kielkowaniu fasoli tak co najmniej 85% to gęściej jak te 7-8 nawet na słabszym polu ograniczeniem będzie szerokość rządka pierwej niż rozstaw w rzędzie
tylko wtedy warto poniżej 8cm w rzędzie schodzić gdy się nie jest pewnym niezawodności wschodów

tylko aura ma grubsze raczej nasiona jak te tam widzę 227/100g przynajmniej powinna jakieś 220 do 200szt.100g

Edytowane przez dysydent