Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

Tak

9 minut temu, Łukaszek napisał(a):

Ubezpieczałeś

byłem teraz na polu to  marchewkę co wystawała ponad ziemię pobiło. Tunel foliowy podziurawiło.

Opublikowano (edytowane)

naszykowałem deski na zakładki do przyczep na których zwykle przechowujemy po żniwach fasole i z tego co widzę z powyższych opisów to odpuściłem sobie montowanie tych zakładek na razie.
Co prawda wczorajszy front burzowy dla mojego regionu był zbawieniem tylko od suszy a plonów przysporzył; ot taka se zwykła tylko trochę dłuższa ulewa i to bez wiatru, ale jeszcze niejeden będzie zanim te żniwa i na razie odpuściłem sobie kuszenie losu bo to kpiarz i szyderca i zbyt poważnie do rolnictwa podchodzić nie wolno
z resztą sam napisałem

W dniu 4.05.2025 o 09:30, dysydent napisał(a):

Rolnictwo to jednak niepoważne zajęcie bo nie profesjonalizm decyduje ostatecznie a przypadek.

to se z tym profesjonalizmem trochę odpuszczę zwłaszcza jeśli tyczy fasoli

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jak  wyzej u kolegow tez grad pszeszedł . Nie ma juz nadziei na rekordy a nawet jest rozwazanie Nad talerzowka. No coz taki  mamy klimat. Przynajmniej z dostaniem mastera na czas bie powinno  byc klopotu.

Ci ktorzy mieli ubezpieczenie życzę dobrych likwidatorow. A za tech ( do niche naleze) zycze optymizmu.  To tylko straty materialne ale I tak wqurwia stracony naklad. 

No I kolejny powod  potwierdzajacy teze małzoni ze z rolnictwa nie ma  nic..

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

ogólno regionalnie wczorajsze deszcze to raczej akurat fasoli plonu nie obniżyły, co najmniej nie obniżyły bo uzupełniły wody w glebie na czas akurat kiedy fasole tej wody najbardziej potrzebują i w/g mnie nawet potencjał zbiorów ogólnych z regionu podniosły a czy

43 minuty temu, slavik80 napisał(a):

talerzowka

to co już teraz przesieje na tym.... gradowisku? na fasole zbyt późno a przecież jaśki to rośliny wieloletnie o potężnych zdolnościach regeneracyjnych i nawet po skoszeniu potrafią odbić z korzeni i jeszcze zakwitnąć przed jesienią. Chemia dana w fasolach praktycznie wyklucza i buraki ćwikłowe i kapustne bo jeszcze za krótko aby się rozłożyła a na zboża siewy to wybitnie nie pora. i tak do przynajmniej końca sierpnia te pola będą leżały bezproduktywnie i tak to na razie bym nie ruszał przynajmniej jaśków; w razie odbiją to będą startowały na pewno z wyższego poziomu niż by z nasion wsianych i .... na razie bym nie ruszał; dwa trzy tygodnie w lecie to co prawda dużo dla wegetacji ew przesiewki i jeśli kto ma wiarygodny biznesplan na alternatywę to ... z resztą Tym nie muszę tłumaczyć co i dlaczego zamiast. Ten kto zamierza skasować aby skasować już teraz czy tam - byle się dało w pole wjechać to może niech wstrzyma się z tydzień dwa; tyczy bardziej tych nieubezpieczonych plantacji a dalej chyba już nie muszę tłumaczyć - dlaczego

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

Na chwilę obecna to juz nic nie wsadzisz nie posiejesz tak więc zostawić te kikuty , coś odbiję ale to plonu raczej nie bedzie  , już prędzej traktować to jako poplon zielony . 

Zobaczymy co dzis i jutro pogoda jeszcze powie bo ma być podobnie . Według prognoz ma sie to przesunąć pod Lublin ale to tylko prognoza .

Coraz więcej spływa informacji i filmików ze zniszczeń to ciekawie to nie wygląda . Zazwyczaj grad przechodził wąskim pasem i obrywało tylko paru rolników a teras skalę trzeba liczyć że oberwała kilka wsi 

Opublikowano
26 minut temu, skywalker89 napisał(a):

Gryka, jęczmień, gorczyca 

Nie wiem czy doglebówka nie zaszkodzi tym uprawom. Chyba żeby orać ale to datkowy koszt

Opublikowano
3 godziny temu, marks50 napisał(a):

Na chwilę obecna to juz nic nie wsadzisz nie posiejesz tak więc zostawić te kikuty , coś odbiję ale to plonu raczej nie bedzie  , już prędzej traktować to jako poplon zielony . 

Zobaczymy co dzis i jutro pogoda jeszcze powie bo ma być podobnie . Według prognoz ma sie to przesunąć pod Lublin ale to tylko prognoza .

Coraz więcej spływa informacji i filmików ze zniszczeń to ciekawie to nie wygląda . Zazwyczaj grad przechodził wąskim pasem i obrywało tylko paru rolników a teras skalę trzeba liczyć że oberwała kilka wsi 

No nie kilka wsi tylko kilkanaście zaczęło się od Duba  w Honiatyczach pozrywane Dachy ,grad  od Hostynnego przez Werbkowice, Wilków ,Leopoldów .Nieledew, Zaborce itd i tp. Miejscami wyjebane do adamowej ziemi,  zwalcowane zboża do samej ziemi 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Sad 2
Opublikowano

U mnie wygląda to tak same patyki stoją a zapowiadało się ładnie bo ją  nawet od rusałki wybroniłem a w pszenicy koło domu zostało po 1 ziarnku w kłosie albo wcale.

IMG_20250708_212841.jpg

• Sad 3
Opublikowano
50 minut temu, ravoj napisał(a):

Moją fatalną pomyłkę z wiosny naprawiła świetna decyzja o ubezpieczeniu. 5 ha wygląda tak

IMG-20250708-WA0061(1).jpg

IMG-20250708-WA0000.jpg

IMG-20250708-WA0067.jpg

Niewiele z tego wstanie

Teraz tylko abyś na huyya z szacowaniem nie trafił.

Opublikowano
Godzinę temu, ravoj napisał(a):

Moją fatalną pomyłkę z wiosny naprawiła świetna decyzja o ubezpieczeniu. 5 ha wygląda tak

IMG-20250708-WA0061(1).jpg

IMG-20250708-WA0000.jpg

IMG-20250708-WA0067.jpg

Niewiele z tego wstanie

No tak w twoim przypadku, to pewnie na tym wygrasz ,  obsady ci nie wyliczy bo hektar to hektar. ale współczuję  Kamilowi i innym których to dotknęło co serce i duszę w to włożyli a nie wszystko mieli ubezpieczone teraz patrz się na te badyle zanim ubezpieczyciel się pojawi ,a oni mają czas ,grają na zwłokę bo może coś się zregeneruje i mniej trzeba będzie wypłacić

Opublikowano

Koledzy takie pytanie z innej beczki - realnie liczył ktoś strączki zawiązane na waszych fasolach? U mnie jest 30-40- pytanie ile jeszcze z tego zostanie do zbiorów . 

IMG_1764.jpeg

• Thanks 1
Opublikowano

Na św Hieronima jest deszcz albo go nima :) . Jak się cofniesz rok wcześniej na forum to była o tym rozmowa . Też liczone były strączki i zawiazki strączków prognozujące rekordy a potem przyszła proza życia i wydajność od1 do 1-5 tony maks .Na pewno tych 40 strąków sie nie utrzyma i część roślina zrzuci co jest nawet pozytywne bo jak by zostało 40 strąków to połowa była by i tak pusta . Z moich obserwacji wynika że jak jest maksymalnie 16 pełnych strąków przed zbiorami to są najlepsze plony 10- sztuk też jest dobry plon pod warunkiem że idealnie podejdzie pogoda . Ilość ziaren, straków nie mówi nigdy o plonie . Plon można ocenić jedynie po wadze bo był kiedyś taki rok że na przyczepy niby plon OK ale jak było fasole wsypać w worek 50kg to ciężko było zawiazać taka lekka była . Natomiast innym razem wsypało się trochę lepiej niż pół worka i było 50kg. Fasola zmienną jest a przy tej pogodzie to prędzej przewidzisz kursy giełd niż plon . tak więc nie liczmy kanarka na dachu tylko wróbla w ręku.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, mateuszston napisał(a):

Koledzy takie pytanie z innej beczki - realnie liczył ktoś strączki zawiązane na waszych fasolach? U mnie jest 30-40- pytanie ile jeszcze z tego zostanie do zbiorów . 

IMG_1764.jpeg

Jeśli jej grad nie wtłucze to będzie fajnie. Zresztą parę miejscowości od Ciebie stoją krzaki wygolone z kwiatu.

No deszcz w czasie kwitnienia to b. dobra rzecz dla fasoli. No, ale 40 strąków to ona nie utrzyma raczej.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano (edytowane)

nooo jeśli jest

W dniu 9.07.2025 o 12:09, mateuszston napisał(a):

30-40-

strąków na roślinie to średnio 35 i to razy trzy bo tyle średnio w strąku nasion to daje 105 nasion z jednej rośliny i jeśli wysiane 100kg nasion na ha i polowa efektywność wschodów 75% to zbierzesz co najmniej siedem ton z hektara :D

a poważniej - fasolarz jak nie ma co robić to se strączki liczy
to już ten pies bezrobotny ma choć ... andrologię czystą xD

a już całkiem poważnie to nie liczy się strąków na pojedynczych roślinach a na jednostce powierzchni jeśli już w ogóle się cokolwiek liczy no i nie w trakcie ich wiązania a dojrzewania bo utrzymywalność strąków zależy nie tylko od pogody, stanowiska ale i zagęszczenia roślin. co i tak trudno przewidzieć straty np z osypywania przy zbiorze i zagniwania w trakcie tego zbioru i przed, co nawet jeśli zbierzesz pójdzie/zostanie odliczone w odpad..
resztę wyżej @marks50 opisał to nie będę powtarzał

no ale fasola na zdjęciu rzeczywiście urodziwa; na takiej to pewnie i ja bym strąki liczył :D

Edytowane przez dysydent
  • Like 3
  • Haha 1
Opublikowano

No i Gabriel znów dolał w pół godziny z siwaka 10 litrów ,to już razem gdzieś z 70 , jak tak dalej pójdzie to nie dość ze pszenica klepisko, to rajki z w  kartoflach  powymywa i trzeba będzie szukać gdzieś byków ,bo zielonych nikt nie kupi.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Zbyszek3939 napisał(a):

10 litrów

1 godzinę temu, dysydent napisał(a):

po południu z takiej niedużej chmury bo może z 10 na siedem km miała wlało u mnie ze 40l na metr i pierwszy raz od czternastu miesięcy jeziorka w dolinach pól się pojawiły

zero wiatru i nawet nie jakiś szczególnie nawalny ten deszcz ale ze dwie godziny rynny nie wyrabiały
wyrównało do tej burzy z przedwczoraj co mnie ominęła i tylko z 15 litrów nno może 20 wówczas spadło z jej obrzeży 
jak mi wiatr wodomierz ze dwa lata temu pobił tak ... no może w końcu się zbiorę i kupię.
Na polu wiadro plastikowe stało i niecałe 5cm po tym deszczu było a puste zostawiłem co służyło mi do noszenia rozsady kapusty w dosadzaniu w mijaki po szczerbatych wschodach z siewu.
Przynajmniej temu te deszcze przysłużą i przyjmie się niemylnie

było by i bez tego dosadzania ale z kolei kapuściarz jak w deszcz nie ma co robić .... xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Nie siej herezji Deszcz kwiatu co ma się zawiązać strączek nie obije , był pusty to go obił.

45 minut temu, kubamako66 napisał(a):

ile u mnie godzinne temu 30l w 20 minut i w sumie już 85 l w te trzy dni 

Dzieli nas tylko las u mnie 10 u ciebie 30 .