Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

Myślałem że zasiewy fasoli będą dużo mniejsze z powodu zwiększonej kontraktacji buraka ale kukurydza zapowiada się kiepsko z ceną i pewnie na poczet tego będzie więcej fasoli, chociaż dzisiaj to wróżenie z fusów.. Bo plony mogą być dalej po tonie i nic się nie poradzi.. U nas trochę pośpiesznych już fasolę zasiało .

Opublikowano (edytowane)

Znajomy co robi uslugi siania mowil, ze w tym roku na kukurydze jest bardzo malo chetnych. Burakow mowil, ze zasial sporo. 

Co do fasoli to teraz nadaja caly czas zimno. Niby w weekend poprawa ale potem znowu zimno. Wiadomo jakie te prognozy dlugoterminowe sa i ze nawet jutro to sie moze zmienic 🤔 ja tam czekam. Jak sie zasieje w fajna ciepla pogode i ziemie to kilka dni i na wierzchu a tak bedzie siedziec 2 tyg pod ziemia i kusić smietke 😂

Ja juz groch posialem w tym roku w marcu. Ktory sie nie boi zimna to rowno po 3 tyg dopiero zaczely wychodzic pierwsze rosliny a po miesiacu zaczął rzadkowac😂

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Dobra temat o pryskaniu fasoli czas zaczac 😂 

Activus 400 2,5l/ha

Command 120ml/ha

Sencor 70ml/ha

Dualu nie daje bo i tak poprawiam jednoliscienne wiec chyba bez sensu. Wacham sie co do sencora. Bo zostalo mi 500ml z tamtego roku to bym to wlal teraz na te 7ha to wyjdzie po 70ml a moze go nie dawac? bo w tamtym roku to krwi mi napsul i poleciec tylko activusem i commandem? co myslicie? 

Opublikowano (edytowane)

Ziemia to przeważnie 3 klasa lekka w uprawie. No mi sie wydaje, ze ja chyba właśnie rok temu dalem 2,5l stompu 400 i dlatego tak napisalem. Ale reki uciac sobie nie dam

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
6 godzin temu, kamil800 napisał:

Dualu nie daje bo i tak poprawiam jednoliscienne wiec chyba bez sensu. 

A z psianką nie masz problemu? Dual ma ją w wrażliwych.

Opublikowano (edytowane)

tak z obserwacji własnych i moim subiektywnym zdaniem - w tym roku może być niedobór czerwonej w ofercie regionu pd wsch Polski

powtarzam jeszcze raz - moim subiektywnym zdaniem i wszelkie decyzje każdy podejmuje na własną odpowiedzialność

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Z własnych obserwacji, może być niedobór jasia karłowego,czerwona przyjedzie z Argentyny, przez co naszej nie musi być wcale.

Moim subiektywnym zdaniem :)

Kto przejechał się na jasiu w ubiegłym roku,ten zachęcony ceną pszenicy i rzepaku,jesienią obsiał swoje wolne pola.

Sporo ludzi z kuku zrezygnowało,ale buraków jest dużo więcej.

Jaś w tym roku rządzi,oby również plonem.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Dokładnie, jednak dopóki uda się zarobić to będzie się uprawiać. 

Ja jutro sieje swoim redlicowym rządki co 25 cm, w rządku jak wyjdzie szpara to wyjdzie, odpad drugi sort, zmieszane z mocznikiem, lekko zaprawione i niech się dzieje. Delikatny oprysk żeby tylko do zakrycia międzyrzędzi utrzymać czysto i czekać do sierpnia. Będzie 5 ton... albo nie będzie🤣

Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, ravoj napisał:

Dokładnie, jednak dopóki uda się zarobić to będzie się uprawiać. 

Ja jutro sieje swoim redlicowym rządki co 25 cm, w rządku jak wyjdzie szpara to wyjdzie, odpad drugi sort, zmieszane z mocznikiem, lekko zaprawione i niech się dzieje. Delikatny oprysk żeby tylko do zakrycia międzyrzędzi utrzymać czysto i czekać do sierpnia. Będzie 5 ton... albo nie będzie🤣

Jak będzie suchy rok  to może nawet na tym wygrasz , ale jak  będzie  mokry to  będzie kupa gnoju 

51 minut temu, Grzechooo napisał:

10 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

51 minut temu, Grzechooo napisał:

przy cenie pszenicy 800zł/t to 7zł/kg fasoli jest kosmicznie atrakcyjną ceną

Zwłaszcza jak się urodzi 800 kg  fasoli z hektara

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano

800 kg ale jeszcze trzeba przebrać i zostanie 300 kg na czysto oczywiście jak pogoda pozwoli bo może też być 0 kg a koszty bynajmniej ja mam zeszłoroczne, jak ten rok da po dupie to koniec z fasolą, tak samo zakończyłem kalafior cały czas problem był.

Opublikowano (edytowane)

4 minuty temu, skywalker89 napisał:

Raczej chyba zapowiada się mokrawo, ja bym się nie łudził że 7zl sie utrzyma 

No nie gadaj tu są jeszcze tacy  co czekają na rekord cenowy

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano
Kabanos napisał:

800 kg ale jeszcze trzeba przebrać i zostanie 300 kg na czysto oczywiście jak pogoda pozwoli bo może też być 0 kg a koszty bynajmniej ja mam zeszłoroczne, jak ten rok da po dupie to koniec z fasolą, tak samo zakończyłem kalafior cały czas problem był.

To w co wejdziesz? może i ja się na coś zdecyduje🤔 może jaki kminek czy len🤔

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Sylwi napisał:

Z własnych obserwacji, może być niedobór jasia karłowego,czerwona przyjedzie z Argentyny, przez co naszej nie musi być wcale.

skąd przyjedzie? z tego gospodarczego burdelu? tam się wszystko wali a do tego mieli jeszcze suszę i nawet jak im co tej fasoli urośnie to sami opi..olą bo przecież żarcia ne zaimportują z zewn bo rozliczane w dolarach
Tam się na rewolucję zanosi a nie na potentata fasolowego... jakiegokolwiek potentata
https://next.gazeta.pl/next/7,151003,29711730,ponad-100-proc-inflacji-stopy-niewiele-nizsze-pierwszy-raz.html#do_w=163&do_v=829&do_st=RS&do_sid=1071&do_a=1071&e=RelRecImg10&do_upid=829_ti&do_utid=29711730&do_uvid=1682711457519

a tak swoją drogą to co z Nimi nie tak? ani ich kto atakuje ani klimat tam jakiś tragiczny a i kraj spory to i zasoby jakieś tam naturalne musi mieć i....
czyżby tam rządziło jeszcze coś gorszego od PiS-u? ;) przy tej ichniej inflacji ta nasza ... my cienkie bolki :P

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

to wtedy tam będą płakać na nieurodzaj przez powodzie

wracając do tematu czerwonej to u siebie widzę drastyczny spadek zasiewów tej ... tego rodzaju fasoli i nawet nie wiem nic o bodaj jednej lantacji odczas gdy pojawiło się w tym roku dużo nowych plantatorów którzy nigdy wcześniej fasoli nie siali i oni wszyscy jaśka, szwagier czerwoną ostatnie trzy czy cztery lata a w tym roku jaśka i wiele podobnych przypadków.

aż zaczynam się rozglądać za jakim polem co by bodaj do końca maja czy ja czy kogo namówić bo się zatraci odmiana bo nasiona są trzyletnie i na drugi rok już... bodaj z pół ha.

sie mi przypomniało że na przypał rzuciłem w doniczkę by dla spokoju sumienia sprawdzić czy zdatna do siewu no i...

AJFCJaW7h_JySVbzBvfueHqwPraamZMka1MPd7Hg

nawet zapomniałem podlać bo stała na sztaplu desek pod folią a ono i tak skiełkowało
Przesadziłem pod jabłonkę niech se żyje skoro się obudziło

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

tak gdzieś od 8 cm w rzędzie a ile ponad 8 to zależy ile między rzędami mniej niż 50 cm i im lepsze pole tym rzadziej. poniżej 6cm nie ma sensu choć i po 6 bywało jeśli niskie kiełkowanie tzn poniżej jakichś 70% a tak to standard gdzieś 10 - max16

jeszcze zależy od odmiany bo Aura mniej się rozrasta a Igołomska nieco więcej
w zasadzie max rozstaw m rzęd to 40 - 45cm dla siewników precyzyjnych i te 10-12 myślę będzie ok a przy węższych międzyrzędziach... z resztą kto ma pneumatyka co węższe sieje? zbożowymi sieje się nie na centymetry ale na "metry"... wagi na hektar :D

z resztą
co roku linkuję to zgodnie z tradycją

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1h9wLD5cCCMVk0Bs9DEoyfW6DlrqcXf2FiGIKJEclSJM/edit#gid=109934486

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1