Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Ulman napisał:

ide o zakład ze jakis arab nie odróżni tej fasoli jak w garze wymiesza. 

od razu arab?

ja nie odróżnię co np kontrę od tyczkowego i owszem nawet jeśli rosły obok siebie i stosownie pokalibrowane czy nawet celowo "odwrotnie"
dobrze przechowanej czteroletniej po ugotowaniu nie jestem w stanie odróżnić od ub. rocznej byle były dobrze namoczone i tej samej lub zbliżonej odmiany. próbowałem na ślepym teście i ni chu... aż byłem zły na taką "niekompetencję" bo wcześniej sprzedałem dwuletnią taniej tylko za "dwuletniość"

zaoszczędzę emotikony bo jak dla mnie za śmiesznie nie było

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Ja myślę tak z pół hektara ,to z domownikami chyba się ogarnie 🤔 taki dodatek do bydła i zbóż żeby był 

Tyle to ogarniesz w 4 osoby 

Opublikowano
14 minut temu, dysydent napisał:

od razu arab?

ja nie odróżnię co np kontrę od tyczkowego i owszem nawet jeśli rosły obok siebie i stosownie pokalibrowane czy nawet celowo "odwrotnie"
dobrze przechowanej czteroletniej po ugotowaniu nie jestem w stanie odróżnić od ub. rocznej byle były dobrze namoczone i tej samej lub zbliżonej odmiany. próbowałem na ślepym teście i ni chu... aż byłem zły na taką "niekompetencję" bo wcześniej sprzedałem dwuletnią taniej tylko za "dwuletniość"

zaoszczędzę emotikony bo jak dla mnie za śmiesznie nie było

Taki ekspert i nie odróżni 😛

Opublikowano

Ta jasne, na ukrainie czy na Węgrzech jakby mialabyc fasola to dawno by byla... albo jesteś opłacony przez jakie białe trampki aby siać dezinformacje na forach że dobrze jest i handlarze i tak są pokrzywdzeniu, albo człowieczku oderwany od rzeczywistości jesteś bo po rodzicach bamberek bawi się w skupik, bo mało kogo stać żeby kupić se ciężarówkę tego czy tamtego nawozu na zapas bo tanio żeby zasobności uzupełnić, jesteś szczęśliwy bo masz pieniądze, ale biedny umysłowo mimo ładnie składanych zdań.. są tutaj ludzie co sieją po xxx ha fasoli ale nie spotkałem sie żeby najmniejszą głupotę z twoich wypowiedzi powielali...

Opublikowano

Właśnie ja jestem w otaczającej rzeczywistości bardzo mocno osadzony i dlatego nie jestem notorycznie zawiedziony i rozczarowany tym co mnie otacza i spotyka. Możesz się oszukiwać dalej ale nic to nie zmieni. Fasola jest stosunkowo prostą uprawą, technologia nie jest kosmiczna , kazdy zainteresowany może bardzo szybko przenieść uprawę na Ukrainę czy na Węgry. Czym lepszy będzie to biznes tym szybciej ktoś się tym zainteresuje i tego trzeba się spodziewać. Czemu na Ukrainie maja tego nie robić? Uważasz że jak sie przekroczy granicę to już inaczej słońce swieci, inaczej deszcz pada a ziemia nie nadaje sie na fasolę?  Po co ty tak samego siebie oszukujesz? 

Jak uważasz że mało kogo stać żeby nakupić taniego nawozu to nie wiem jak ty funkcjonujesz.🥴 

Opublikowano
51 minut temu, Ulman napisał:

Po prostu trzeba zaakceptować prawdę że pszenica daje 3 tys z ha , burak 5 tys a fasola ok 7-8 tys i tylko czasami jest lepsza kasa.

W tym roku wziąłeś  na czysto ósemkę z fasoli?   Ciekawe🤔 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, matek89121 napisał:

Co w tym dziwnego 2.5tony po 5zl . Więcej na fasolę nie wsadzisz jak 4tysiace z koszeniem i mloceniem na usłudze .

Tak tak, następny urwany z choinki,   w tym roku licz 1.5x5

Edytowane przez lajkzxc
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, slawcio123 napisał:

A bo to Lykoszyn ceny ustawia tak ?

Największy zamęt cenowy to ty siejesz ,a póżniej masz pretensję że się o was tak czy siak pisze.

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano
20 minut temu, Ulman napisał:

Właśnie ja jestem w otaczającej rzeczywistości bardzo mocno osadzony i dlatego nie jestem notorycznie zawiedziony i rozczarowany tym co mnie otacza i spotyka. Możesz się oszukiwać dalej ale nic to nie zmieni. Fasola jest stosunkowo prostą uprawą, technologia nie jest kosmiczna , kazdy zainteresowany może bardzo szybko przenieść uprawę na Ukrainę czy na Węgry. Czym lepszy będzie to biznes tym szybciej ktoś się tym zainteresuje i tego trzeba się spodziewać. Czemu na Ukrainie maja tego nie robić? Uważasz że jak sie przekroczy granicę to już inaczej słońce swieci, inaczej deszcz pada a ziemia nie nadaje sie na fasolę?  Po co ty tak samego siebie oszukujesz? 

Jak uważasz że mało kogo stać żeby nakupić taniego nawozu to nie wiem jak ty funkcjonujesz.🥴 

Uprawa fasoli na Ukrainie jeszcze prędko się nie przyjmie kolego, a to z jednej bardzo prostej przyczyny. Problem z jej uprawą jest taki sam jak u nas, kilka ostatnich sezonów pokazało że duże areały bardzo ciężko upilnowac pod względem agrotechnicznym o pogodzie w czasie zbioru nie wspominając już. Na Ukrainie jak wiadomo małych gospodarstw takich kilku hektarowych które dysponują jakim kolwiek sprzętem rolniczym jest bardzo mało dlatego większość takich gospodarstw jest dzierżawiona przez większych lub leży odłogiem i uprawiana jest ich niewielka część. Wielcy obszarnicy nawet nie chcą słyszeć o uprawie fasoli bo po prostu nie dali by sobie z nią rady, jak to usłyszałem od kilku takich "szkoda zachodu". Z tego co pisałeś obracasz się w "odpowiednim" środowisku i wiesz z kim trzeba rozmawiać to zapewne słyszałeś jak pierwsza brazylijska maszyna do zbioru orzeszków trafiła do Polski. Gdyby ktoś nie wiedział to w skrócie całą akcję zainicjowali Ukraincy. Maszyna ta miała tam trafić na "testy" na bardzo korzystnych warunkach zakupu. Ukraińscy agronowie stwierdzili jednak ze uprawa jest tam nieopłacalna i w efekcie Ukraincy skontaktowali ich z polską firmą zajmującą się handlem fasolą. Także nie wróżę uprawy tej rośliny na Ukrainie w najbliższym okresie czasu, jak tu ktoś napisał jakby miała być to by była. 

Opublikowano

O nawozach usłyszał..  może ma kogoś w grupie azoty i jakiś cichy cynk dostal, bo jakoś nikt inny kogo nawet bardziej stać ode mnie jakichś większych zapasów nie poczynił, a np mam kolegę w świętokrzyskim co obraca ze 150ha i pieniądze miał ale widocznie był w tej jakiejś ułudnej rzeczywistości i tirami nawozów na zapas nie wziął przy takim areale... 

Ciekawe info z tymi masterami, ale właśnie w tych krajach jakby się na to nastawili to dużo ogarnęliby nawet ręcznie bo mogliby dysponować tanią siłą roboczą ale jak widać nie są na tyle głupi żeby podejmować takie ryzyko.. 

Opublikowano (edytowane)

Pisałem już ze wystarczy trochę słuchać i trochę myśleć. W momencie pierwszych ofert z GA w Polsce były najtańsze azoty w europie. Była opinia ze wyszli z cenami za nisko. Można było odnaleźć dane że są bardzo duze kontrakty na mocznik do azji i będą one realizowane priorytetowo przez rosyjskich producentów. Na to nakładały sie silnie rosnące ceny gazu i wysokie ceny płodów rolnych. Rozmawiając z firmami typu Chemirol, Agrii czy Procam też można było łatwo sie dowiedzieć że przewidują silne podwyżki. Do tego reguła że latem azot  praktycznie zawsze tańszy jak na wiosnę i dostępne bardzo niewielkie ilości i wystarczyło tylko połączyć te fakty i brać nawozy. Ty pewnie tego nie potrafisz i dlatego notorycznie posądzasz całe otoczenie o cwaniactwo, zmowy , układy i spisek przeciw biednym rolnikom.

1 godzinę temu, jareckijacek napisał:

Uprawa fasoli na Ukrainie jeszcze prędko się nie przyjmie kolego, a to z jednej bardzo prostej przyczyny. Problem z jej uprawą jest taki sam jak u nas, kilka ostatnich sezonów pokazało że duże areały bardzo ciężko upilnowac pod względem agrotechnicznym o pogodzie w czasie zbioru nie wspominając już. Na Ukrainie jak wiadomo małych gospodarstw takich kilku hektarowych które dysponują jakim kolwiek sprzętem rolniczym jest bardzo mało dlatego większość takich gospodarstw jest dzierżawiona przez większych lub leży odłogiem i uprawiana jest ich niewielka część. Wielcy obszarnicy nawet nie chcą słyszeć o uprawie fasoli bo po prostu nie dali by sobie z nią rady, jak to usłyszałem od kilku takich "szkoda zachodu". Z tego co pisałeś obracasz się w "odpowiednim" środowisku i wiesz z kim trzeba rozmawiać to zapewne słyszałeś jak pierwsza brazylijska maszyna do zbioru orzeszków trafiła do Polski. Gdyby ktoś nie wiedział to w skrócie całą akcję zainicjowali Ukraincy. Maszyna ta miała tam trafić na "testy" na bardzo korzystnych warunkach zakupu. Ukraińscy agronowie stwierdzili jednak ze uprawa jest tam nieopłacalna i w efekcie Ukraincy skontaktowali ich z polską firmą zajmującą się handlem fasolą. Także nie wróżę uprawy tej rośliny na Ukrainie w najbliższym okresie czasu, jak tu ktoś napisał jakby miała być to by była. 

Oby nie zaczeli ale nikt mi nie wmówi że u nich nie urośnie, skoro u nas się udaje. Jeśli ktoś tam stwierdzi ze bedzie z tego biznes to można bardzo szybko przenieśc całą technologie bo to żaden sekret. Duże areały opanować? To tylko kwestia zaangazowania srodków i ludzi. Jeśli można opanować 10x10 ha to można też opanować 100 ha. Wolę brać  pod uwagę ze mogą zacząć niż trwać w przekonaniu że zamojszczyzna jest wyjątkowa i nie będzie nigdy żadnej konkurencji.  

1 godzinę temu, lajkzxc napisał:

W tym roku wziąłeś  na czysto ósemkę z fasoli?   Ciekawe🤔 

Miałem dobre plony więc pewnie nie wiele zabrakło. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Po jaki  .uj prowadzicie wymianę zdań z handlarzykami!!! Im tylko o to chodzi wprowadzić zamęt, niech sobie sprowadzają skąd chcą fasole. Jak potrzeba będzie towaru to i po 7 zł zapłacą czekać czasu. 

• Like 2
Opublikowano
Zenonim napisał:

Po jaki  .uj prowadzicie wymianę zdań z handlarzykami!!! Im tylko o to chodzi wprowadzić zamęt, niech sobie sprowadzają skąd chcą fasole. Jak potrzeba będzie towaru to i po 7 zł zapłacą czekać czasu. 

Dobrze gada polać mu.

• Like 2
Opublikowano

Ulman - w agrobiznesie w  plebiscycie na rolnika roku - masz głos mój i całej mojej rodziny, takiego geniuszu tylko pozazdrościć, będę Cię teraz bacznie obserwował we wszystkich wątkach i postaram się spróbować naśladować...

Opublikowano

Jak się czegoś nauczysz to bedzie mi bardzo miło.👍

Zamęt? He,he, zupełnie jak PISie. Jak coś nie pasuje do linii partyjnej propagandy to jest wrogim elementem wywrotowym , niemieckim i ruskim agentem oraz masonem żydem i miał dziadka w wermachcie. 

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, 85Tomekkk napisał:

Handlarzyk,to jakby podskupujący?nawet nie dzwonię po takich 

Czasami warto, ale trzeba dobrze trafić.. ale to raczej na kogoś takiego co prowadzi taki "cichy handelek" to może dać dobre warunki..