Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
Ponowię swoje pytanie bo nie chciałbym popełnić jakiegoś błędu. Jak wspomniałem w jednym z wcześniejszych postów, udało mi się zakupić kilkadziesiąt ton obornika bydlęcego i chciałbym go dać na dwu hektarową działkę pod ziemniaki. Wyjdzie mi ok 25t/ha. Na tej działce aktualnie rosną poplony. I teraz zastanawiam się, jaka procedura będzie najlepsza. Likwidacja poplonu talerzówką, na to obornik i głęboka orka jesienna czy lepiej było by rozrzucić obornik na poplony, całość głęboko przetalerzować i orkę wykonać wczesną wiosną np jakoś w marcu (ziemniaki sadzę zazwyczaj między 5 a 15 kwietnia. 

Opublikowano

Dawaj na poplon, wymieszaj i jeszcze przed zimą zaoraj. Wiosenna orka to nieszczęście. Ja bym to nawet orał z wałem lub wałował po orce. Nie tak jak kiedyś jak się zostawiało w ostrą skibę. 

Opublikowano

Właśnie ja jestem nauczony jeszcze tych starych metod i nie ukrywam że z tego forum się bardzo dużo uczę. Kiedyś w ogóle nie siałem poplonów. Sieję je dopiero od kilku lat, również po lekturze tego forum. Kiedyś podorywkę robiłem normalnie pługiem, teraz ściernie likwiduję talerzówką i później jesienna orka zagonowa idzie o wiele lepiej niż po tradycyjnej podorywce pługiem. Kiedyś pod ziemniaki to jesienią po podorywce i zabronowaniu, dawałem obornik, głęboka orka i zostawiałem to tak na zimę. Wiosną agregatem z podwójnym wałem strunowym to rozbijałem, nie rzadko nawet dwukrotnie (teraz już wiem że tym dwukrotnym wzruszaniem ziemii, tylko sobie ją przesuszałem) i w to szły od razu ziemniaki. Muszę na przyszły rok dowiedzieć się czy ktoś nie ma formownicy do redlin bo też słyszałem, że po zasadzeniu, dobrze jest uformować redlinę żeby była taka zbita. Wtedy podobno więcej wilgoci pozostaje w ziemii a ziemniak jak wiadomo wilgoć lubi. 

Opublikowano

Wiesz co, tu nie chodzi do końca żeby porozbijać bryły tylko wyrównać po prostu pole. Żeby później dobrze było sadzić. Jeden przejazd robię zazwyczaj po skosie a drugi już na prosto. Żeby ładnie pozakrywało bruzdy po orce i było równiutko. 

Opublikowano

To padaj. Znajomy orał z wałem od razu, przed zimą pod buraki. Wiosną siew już bez żadnych upraw i mu świetnie rosły. Teraz jednak już tylko sieje pasowo w poplon. Wszystko zależy od gleby. 

Opublikowano (edytowane)

Jaki międzyplon pod buraki? Siejąc buraki, pszenica, rzepak. Czy do tych ekoschematow, jako dwie rośliny mogą być samosiewy pszenicy+ groch ? Lub samosiewy pszenicy+ facelia?

Edytowane przez wojtek424517
Opublikowano (edytowane)

Ja sieje rzodkiew oleistą pod buraki. Ale widze że fajnie jak się coś do niej dorzuci tak nawet kosmetycznie to zaczyna konkurowac i rośnie ładniejsza. Co do warunkowości to w pazdnierniku będę pewnie siał to zwykłą gorczyce bo i tak nie zdąży urosnąć...

Edytowane przez pala92
Opublikowano
30 minut temu, pala92 napisał:

Ja sieje rzodkiew oleistą pod buraki. Ale widze że fajnie jak się coś do niej dorzuci tak nawet kosmetycznie to zaczyna konkurowac i rośnie ładniejsza. Co do warunkowości to w pazdnierniku będę pewnie siał to zwykłą gorczyce bo i tak nie zdąży urosnąć...

Tak, tylko czy rzodkiew czy gorczyca to ta sama rodzina kapustowatych co rzepak, odpada siejąc rzepak 

Opublikowano

co siejecie na poplon po jęczmieniu ozimym? Jakby nie patrzeć do zimy troche czasu będzie mógł rosnąć, a też pasowałoby mi to rozsiać rozsiewaczem na ścierń i przetalerzować. Rzodkiew oleista i np wyka jara poradzi sobie po przetalerzowaniu i w resztkach słomy? 

Opublikowano

Pytanie - mam kawałek pola, na którym z różnych wzgledow nic jarego nie sieje, ale chciałbym coś posiać do przytalerzowania pod pszenżyto ozime - rozsiac rozsiewaczem, zabronowac, bez zabiegów żadnych, w sierpniu talerzówka. Niedaleko mnie ktoś sprzedaje nasiona i ma: lubin żółty, rzodkiew oleista, ostropest plamisty, wykę, koniczynę. 

Co byście z tego i w jakich proporcjach wybrali? Siałem z tego do tej pory tylko rzodkiew (całkiem ładnie wyglądała) no i dawno temu wykę na pasze w mieszance z owsem - to też bez tragedii.

Opublikowano

Najmniej problemowa będzie gorczyca lub gryka. Jeśli zasiejesz teraz to do siewu ozimin zdążysz nawet zebrać plon. Wiadomo, że z racji pory rewelacji nie będzie ale zawsze coś z tego zostanie.

Opublikowano

jeżeli tylko zabronować to grubo nasienne odpadają bo nie wzejdą albo gołębie wybiorą.Facelia,koniczyna będą dobre Seradela i gryka też wzejdą jak będą na wierzchu. Gorczyca też może być ale warunek jeżeli nie masz rzepaku i wysiew w sierpniu bo teraz nędzna urośnie

Opublikowano

Siał ktoś z was rzodkiew meloracyjna ? Ile tego się wysiewa ma ha ? 8 kg będzie dobrze? Można coś dołożyć do tego? Np grykę lub peluszke ? Poplon wysiewany po zniwach pod kukurydzę ktory zostanie na zimę 

Opublikowano

Jako ozimy mam posiać facelię z domieszką gryki. Nie miałem z nią styczności. Jak szybko rośnie facelia? Bo podobno bardzo szybko. Nie chcę posiać zbyt wcześnie, likwidowane będzie dopiero na przedwiośniu