Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tam wcześniej pisałem że zamawiam krede sypką i zamawiam, ale oprócz tego mam kilka nowych ,,kitek" po 40 arów oddalonych od pól i tam mi pasuje granule dać bo mi się nie kalkuluje tyle jechać z sypkim. Macie jakiś typ granuli też? Znalazłem coś takiego... to badziew? Stosował ktoś to? Czy lepiej polcalc kupić? Osobiście Polcalc stosowałem na obszarze 3 arów pod warzywa domowe i walnąłem kosmiczną dawke 150 kg ( wcześniej ledwo co rosło a teraz cebula urosła jak moja głowa) 

Ps. Sypkie zamówiłem w Drugi Rzadowej 

Screenshot_20200808-101827_OLXpl.jpg

Screenshot_20200808-102446_OLXpl.jpg

Screenshot_20200808-102503_OLXpl.jpg

Opublikowano
Samsung123321 napisał:

Tam wcześniej pisałem że zamawiam krede sypką i zamawiam, ale oprócz tego mam kilka nowych ,,kitek" po 40 arów oddalonych od pól i tam mi pasuje granule dać bo mi się nie kalkuluje tyle jechać z sypkim. Macie jakiś typ granuli też? Znalazłem coś takiego... to badziew? Stosował ktoś to? Czy lepiej polcalc kupić? Osobiście Polcalc stosowałem na obszarze 3 arów pod warzywa domowe i walnąłem kosmiczną dawke 150 kg ( wcześniej ledwo co rosło a teraz cebula urosła jak moja głowa) 

Ps. Sypkie zamówiłem w Drugi Rzadowej 

Screenshot_20200808-101827_OLXpl.jpg

Screenshot_20200808-102446_OLXpl.jpg

Screenshot_20200808-102503_OLXpl.jpg

po ile zamówiłeś i jaka odległość do kopalni?

Opublikowano
49 minut temu, drobny napisał:

Panowie kredę sypką kiedy najlepiej zastosować pod pług czy na zaorane pole i wymieszać agregatem przed siewem?

Pod pług szybko i wygodnie ale efekt mizerny, blisko 0

Płytkie mieszanie i orka nawet po miesiącu też u mnie przyniosło słabe efekty z racji małej ilości wody w ubiegłym roku.

Tam gdzie sypałem kredę po orce przed siewem ozimin bądź traw ph wzrosło najwyżej. Jak dostanę resztę badań ti dokładnie opiszę. 

W każdym bądź razie z tych części ci już mam to wzrost nawet >1

Opublikowano
Samsung123321 napisał:

3 godziny temu, damian12345 napisał:

po ile zamówiłeś i jaka odległość do kopalni?

55 zł brutto 24 tony ponad 100km lekko 2500 

mi dziś dowieźli i wyszło 2700 za 26 ton odległość 220 km. Na spodzie naczepy kierowca miał wyścielone słomą, żeby sie nie przykleiło.

Opublikowano (edytowane)

Liczy i dlatego od poniedziałku zaczynam sypac kredę pod nowy lucerniak i trawy właśnie po orce

Moją ma przyjechać po 100zl brutto z dostawą z omya, odległość 99km. Z tym, że oni sprzedają chyba po 68zl na miejscu 

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano

Temat który wraca jak boomerang.. ,ścięta słoma, wapno luzem, npk, siew rzepaku, rsm, korn kali, wapno granulowane. - taka kolejność, jak to pogodzić jeśli chodzi o sam początek?

Opublikowano

Orka? Bezorka? Strip till?

Jakkolwiek pierwsze idzie wapno ma ściernisko. Zawsze. Do tego dorzucił bym Korn Kali i niech się rozpuszcza. 

RSM tuż przed siewem. NPK najlepiej w podsiewacz. 

Wapno granulowane to spokojnie po wschodach możesz dać. 

U mnie pod rzepak robię tak w tym roku:

Głębosz

Wapno

Gruber

Korn Kali

Siew pasowy i w podsiewacz polidap 120 kg oraz NPK lub Saletrzak 120 kg

Później w na wierzch pójdzie Kizeryt i może wapno granulowane 

Opublikowano

Ja z wapna i głębosza napewno bym zrezygnował. No chyba że pH naprawdę leży. NPK i korn-kali pod pług a RSM rozlał bym po wschodach tak na 5 liść

Ale w sumie jak pH leży to nie pole na rzepak

Opublikowano

Miałem rzepak na kawałku z ph 5.7 6.3 i sypał 3.5t z ha więc u nas w okolicy jak na ten rok to zaje... kawłek pod rzepak obecnie ma 5.1 i 5.6 zależy od miejsca, rzepaku nigdy na nim nie było. 5 liść ok, ale ja chcę dać część z herbicydem doglebowym, a część osobno (ścięta słoma). Więc licząc mineralizacje słomy i to że rzepak na jesieni ma dostać 50kgN to musiałbym mu dać 90-100kgN (npk,rsm) korn kali pójdzie pogłównie ze ślimaczkiem (taki plan) a wapno  granulowane późno.

Do tego myślałem (bo dla mnie to nie problem) żeby coś npk dać pod pług, a coś na orke

• Root Admin
Opublikowano
Mecha napisał:

Tak, lubię tym bardziej że mam koło domu. A z wiadomych względów chcę dać rsm z herbicydem doglebowym. Poprostu chce jak najlepiej i tyle.

jakie to wiadome względy? to po co dzielić rsm na slome i do herbicydu? tak samo npk? po co dzielić?

Opublikowano

Wyzej ktoś pisał że wapno Agrocarb omya nie nadaje się na pocięta słomę przed talerzówka. Planuję posiać wapno a później rzepak. Myślicie że talerzówka nie wymiesza tego wapna? Chciałbym żeby jednak z tej kredy trochę rzepak skorzystał.

Opublikowano (edytowane)

Nadaje się jak każde inne. Kwestia tylko jak głęboko jesteś wstanie je wymieszać z gleba, jak długo bedzie leżało do orki i ile w tym okresie dostanie wody. No i w jakim celu chcesz je podac? 

W twoim przypadku jeżeli dla szybszej mineralizacji słomy to ok, dostarczenie ca jako pokarmu też ok. Szybkiego podniesienia ph przy mieszaniu na kilka cm efekt będzie bardzo słaby do tego b.duże straty CaO ponieważ za chwilę zaorzesz to na powiedzmy 25cm kiedyś przyjdzie woda wapno się rozpuści i pójdzie w dół tam robiąc robotę... Jak masz jeszcze wilgoc w glebie i dasz radę głęboko je przemieszać będzie 👌 

Edytowane przez zetorr6441