Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Jak to w jaki sposób? Bardzo prosty jeśli masz wapno, certyfikat kopalnia taka i taka, idą zapytać o cenę wapna i finito

Ale mój dostawca jest łakomy i za pośrednictwo w zakupie bierze 60 zł/tona, a transport po koleżansku za flaszkę

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Jak to w jaki sposób? Bardzo prosty jeśli masz wapno, certyfikat kopalnia taka i taka, idą zapytać o cenę wapna i finito

Ta jużwidzę jk będą rozliczać po cenach z kopalni

Opublikowano

@PATr ok w takim razie mogą się do Ciebie przyyebać o próbę wyłudzenia dotacji. A łakomy dostawca niech se napycha kieszenie, Ty się będziesz tłumaczył 😋 

Oczywiście to tylko głupia gadka z mojej strony żeby nie było zaraz spiny, zobaczymy jak będzie. Ale po prawdzie mogliby tak zrobić w świetle prawa wapno masz w kopalni po 25zl, a fakturę na 100zl. Mogą rozliczać po cenie z faktury, albo druga wersja dopłata strikte do wapna i co kogo transport obchodzi i będą ciągać "za mordę" 

Opublikowano

Ale zrozum to że faktura nie jest z kopalni, pośrednik ma prawo sobie marzę naliczyc jaką chce dlatego nie jest taka wersja możliwa do zrealizowania jak ty piszesz 

Tak samo jak z zakupem maszyn na dotacje, tam też nie można było transportu dotować, jeden kupi od producenta taniej, drugi od pośrednika drożej, czy ktokolwiek się czepiał że u pośrednika było drożej? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, PATr napisał:

Ale mój dostawca jest łakomy i za pośrednictwo w zakupie bierze 60 zł/tona, a transport po koleżansku za flaszkę

Mój nie był łakomy wyszło 1,5 zł więcej za tonę niż bym osobiście kupił na kopalni.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Koniec sierpnia dzwoniłem na kopalnie Mielnik i Kornica obie OMYA z pytaniem o cenę. Było 87 zł brutto tona i podstawiam swój transport. Oczywiście kupiłem od pośrednika, cena z faktury to 88,5 zł tona brutto. No to faktycznie nadużycie wykryją 

Kupuję nawozy. Albo odbieram sam busem albo przywożą mi 8 km. Jak mi przywożą cenę mam tą samą jak bym odbierał sam, transport gratis.  Tak samo z wapnem. Zawsze mogę powiedzieć ja i ta firma, że transport gratis.  A z Mielnika coś ponad 20 km. Jak bym chciał kupić nawozy za 4600 to też by mi te ponad 20 km z każdej pobliskiej miejscowości przywieźli gratis. Tego żadne przepisy nie zakazują

Z mojego przypadku wynika też jasno, że pośrednicy mają w kopalniach inne ceny. Powiedzmy hurtowe A jak bym po to pojechał sam to miał bym cenę powiedzmy detaliczną Na jedno w kopalni wychodzi. Dla mnie transport gratis.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
5 godzin temu, Agrest napisał:

Szybko licząc to 54 t x 20zł na kopalni daje 1080zł. Czyli ktoś przywiózł 2 auta , czyli 400km w obie strony licząc za 1100zł?

Wychodzi 2,75zł/km. Na pewno wapno dojechało?

Tak wapno przyjechało , rozsiane, talerzówka, a dzisiaj pług. Przedpłat nie robiłem, zadzwoniłem i podałe adres za trzy dni tel. po wykiprowaniu kasa do ręki kierowcy i dalej nie znamy się. Ten co dał mi namiar już trzy lata tak kupuje.

Opublikowano
2 godziny temu, PATr napisał:

Ale zrozum to że faktura nie jest z kopalni, pośrednik ma prawo sobie marzę naliczyc jaką chce dlatego nie jest taka wersja możliwa do zrealizowania jak ty piszesz 

Tak samo jak z zakupem maszyn na dotacje, tam też nie można było transportu dotować, jeden kupi od producenta taniej, drugi od pośrednika drożej, czy ktokolwiek się czepiał że u pośrednika było drożej? 

Ależ ja to bardzo dobrze rozumiem, kupuję wapno i wiem jak fv wyglądała i jak teraz ma wyglądać i jak to rozumieć. I powtórzę będzie decyzja, wyliczą i wtedy będę się cieszył. Z drugiej partii próbek jedno auto powinno się uzbierać. 

. Jednakowoż nadmienię, że nie przeczytałeś wszystkiego co napisałem i spinasz się jak plandeka na żuku. 

Opublikowano
14 godzin temu, ThePerkins napisał:

Jak były suszówki rok temu to co im wysłać ?, protokół ?. Musze tam w tej tabelce dzielić wszystkie działki ile wapna czy wystarczy jak zostawię tak ?

Bez tytułu.png

Jeśli suszowe miałeś z de minimis to tak, a jeśli nie to nie. Działki wpisałeś dobrze, nie musisz dzielić. Jedynie stawkę jednostkową wpisałeś błędną.

Opublikowano

jak to nie chcą Ci powiedzieć? Piszesz podanie o wydanie zaświadczenia o przyznanej pomocy de minimis w ciagu ostatnich x lat celem dołączenia do wniosku do OSCHR bądz wydanie kopii decyzji". Proste - krótka piłka

Opublikowano (edytowane)

Złożyłem z wnioskiem fakturę za wapno - z radkiwic od Lafarge.

Oschr czepia się że ta faktura jest nie podpisana, muszę dostarczyć podpisaną, Lafarge powołuje się na ustawę 106 o VAT, że oni nie muszą podpisywać faktur. I kto ma tu rację? Mieliście niepodpisane faktury?

Edytowane przez Roxer
Opublikowano
1 godzinę temu, Roxer napisał:

Złożyłem z wnioskiem fakturę za wapno - z radkiwic od Lafarge.

Oschr czepia się że ta faktura jest nie podpisana, muszę dostarczyć podpisaną, Lafarge powołuje się na ustawę 106 o VAT, że oni nie muszą podpisywać faktur. I kto ma tu rację? Mieliście niepodpisane faktury?

Niech się w Stacji douczą. Od lat nie ma obowiązku wystawiania faktur z podpisem czy z pieczątką.

Sprawdźcie swoje faktury za telefon czy za prąd. Wszystko od lat drukowane komputerowo bez żadnych pieczątek i ręcznych podpisów.