Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To mi lepiej napisz co będzie za tydzień albo miesiąc. To za ile sprzedam sztukę co mi się dopiero urodzi to mnie nie obchodzi. 

15 minut temu, AdamRo napisał(a):

Co będzie na koniec roku nikt nie wie. Tymczasem większość cenników nie aktualna .

Opublikowano (edytowane)

Ja mysle, ze moze 30 to nie bedzie, ale tez jakos wybitnie to nie spadnie.

Mysle ze po wielkanocy jednak zapotrzebowanie ruszy.

Trymmingi zaczynaja sie sprzedawac wkoncu, co prawda w slabej cenie ~~5,90 za 80/20 co w stosunku to zeszlorocznego szczytu jest bardzo tanio, ale zaczely sie jakkolwiek ruszac.

Cena w polsce jest ok( w porownaniu z zachodem), nie uwazam aby byl to realnie w dlugim terminie problem.

Problemem jest zapotrzebowanie na import w EU(polska eksportuje 80-85%), jesli wroci to bedzie dobrze, pytanie tylko czy wroci, czy moze jednak poprostu ludzie zbiednieli i wybieraja co innego.

Jednym scenariuszem kiedy nie bedziemy na lancuszku zachodu to wzrost spożycia w Polsce. Tylko czy po wzroscie w ostatnich latach kryzys nie cofnie nas o 5-7 lat w tyl

Edytowane przez Karol8885
Opublikowano

Trudno konkurować z wieprzowiną skoro w markecie schab poniżej 10 zł można kupić 🤷 

Ja osobiście wołowiny w sklepach nie kupuje, bo zawsze się "dostanie" od kogoś co musiał zrobić z konieczności. 

Opublikowano

Ciężko kupić dobrą wołowinę w sklepie i jeszcze w normalnej cenie przeważnie to jakieś ścinki albo odmrażania , jak już to jakieś sklepy firmowe przy rzeźni. W niektórych miejscach można się dogadać i odebrać np ćwiartkę ze swojego byka.

Opublikowano
1 godzinę temu, AdamRo napisał(a):

Co będzie na koniec roku nikt nie wie. Tymczasem większość cenników nie aktualna .

Piszesz enigmatycznie niczym sentencje starego chińskiego mistrza.

Opublikowano
11 godzin temu, Matmen napisał(a):

Ciężko kupić dobrą wołowinę w sklepie i jeszcze w normalnej cenie przeważnie to jakieś ścinki albo odmrażania , jak już to jakieś sklepy firmowe przy rzeźni. W niektórych miejscach można się dogadać i odebrać np ćwiartkę ze swojego byka.

My w Dino kupujemy wołowinę przynajmniej raz w tygodniu i twierdzimy że jest dobra, najlepsi są rolnicy którzy hodują byki chcieli by po 20zł za kg żywej wagi ale jak się spytasz czy kupujesz tą wołowinę w sklepie chociaż raz na jakiś czas  to nie bo za droga, więc jakim prawem ma się cena utrzymać jak eksport na Bliski wschód stanie 

• Like 1
Opublikowano

W Dino nie kupowałem kiedyś w makro i gdzieś jeszcze to na prawdę słaba się trafiła nawet na dodatek do kiełbasy słaba była.

To prawda ale też jak czasem w sklepie widzisz wołowinę po 80-100-130zl to też jest coś nie tak, ostatnio kupowałem po 50 za pierwszy gatunek na Tatara itp. wiadomo stek trochę droższy ale też żeby nie przeginać. No i niestety mało ludzi je wołowinę trochę brak przyzwyczajeń kultury no i cena też ma dużo do rzeczy. I mało promocji tak jak miał to drób kilka lat temu że najzdrowszy , bez cholesterolu i tłuszczu brakuje trochę tego dla wolowiny

Opublikowano

Wołowiną się przejadłem kiedyś i nie mam potrzeby jej spożywać. Zwłaszcza w tych cenach. Wolę swojskiego brojlera lub kaczkę, czy skrzydełko z wieprzka z tradycyjnej hodowli. 

Wszyscy twierdzą że to muzeumanie nakręcają podaż, ale nie widać historycznych wzrostów na rynkach jagnieciny, czy kóz, a o koninie wspominać nie będę. 

Opublikowano (edytowane)

A co jest nie tak z wolowina za 80-100-130 pln? W sklepie.

Jesli masz 27 pln za byka i jest tak na nim~~ 28% kosci to juz masz cene 40 pln netto

Przy odkostnieniu zanim powstana elementy masz conajmnie 2,50 pln kosztow odkostnienia

42,50

Potem masz trymming warty 28 pln obecnie i tluszcz warty 11 pln, razem to stanowi 21% uzysku conajmniej

Czyli usredniajac +4 pln dla pozostalej czeaci kosztow wiec masz na sucho juz wolowine za 46,50 mniej wiecej.

Stekowe elementy drozsze, kulinarne tansze. Pakowanie , palety , dystrybocja, marza sklepu, vat, glupi karton kosztuje 50gr/kg

Ta wolowina za 80 pln za czyste mieso w sklepie z vat to jest i tak niezle

Edytowane przez Karol8885
  • Like 1
Opublikowano

Sprzedają po 80-100 złotych i chcą żeby w Polsce był wewnętrzny popyt😁 u nas to wszystko ekskluzywne kawa mięso kakao. Na SUVa do kościoła odżałują ale nie na mięso powyżej 50 złotych...

Opublikowano
11 minut temu, komizmo napisał(a):

Nie śledzę tak wnikliwie tego tematu i mam takie pytanie, jest tu ktoś kto sprzedaje na ABP Pniewy? Jak oceniacie współpracę?

przez pośrednika dostaje się lepsze ceny, niż bezpośrednio do nich

najlepiej wychodzi się na słabszych sztukach, typowo mięsnych szkoda 

jedyny plus do szybka płatność 

ja mam do nich 17km, a oddałem bezpośrednio do nich tylko raz 10lat temu

• Thanks 1