Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
16 godzin temu, Bartek933 napisał(a):

@focusst w jakim wieku i w jaki sposób kastrujesz? Jakie rasy? To prawda że można wręcz chodzić wśród wolców?

Z doświadczenia  wiem ze nie można  chodzić  bo kazdy wolec idzie do ciebie aby go podrapac po grzbiecie i robi sie wkoło  ciebie tłok. 😆

• Haha 1
Opublikowano

Pewnie przyjechali i powiedzieli że się pomylili i za takie toto oczywiście więcej, a po zważeniu na wadze gospodarza się okazało że waga zaniża i na ich jest po 30 kg więcej. A przelew doszedł zanim z podwórka wyjechały 😉

• Haha 1
Opublikowano
18 godzin temu, Bartek933 napisał(a):

@focusst w jakim wieku i w jaki sposób kastrujesz? Jakie rasy? To prawda że można wręcz chodzić wśród wolców?

Prawda że są dużo spokojniejsze. Gonią się trochę po kojcu ale to tak bardziej dla zabawy niż samej walki o hierarchię. 

Wchodzimy do nich codziennie żeby ścielić i nie ma problemu grzecznie wychodzą na okólnik żeby poczekać. 

Kastrujemy w wieku około 3-4 mies. w wadze tak 150-200 kg, chirurgicznie przez weterynarza jak wieprzki. 

Rasy najlepiej duże gabarytowo mi wychodziły. SM, HF jak najbardziej. 

Rekord w gospodarce miałem na wolcu SM na ubojni naliczyli mu 602 kg tuszy i 1084 żywca. 

Kiedyś miałem kilka białogrzbietów to faktycznie małe urosły i już pod koniec słabo przybierały. 

Co do cen u nas też kombinują odbiorcy, duże spadki. 

Z cen 28,5-28,8 na dzisiaj 27-27,5 za O.  

Opublikowano
4 godziny temu, focusst napisał(a):

Kiedyś miałem kilka białogrzbietów to faktycznie małe urosły i już pod koniec słabo przybierały. 

Ja tu kiedyś twierdziłem, że te białogrzbiety to wcale nie są takie złe, ale muszę się uderzyć w pierś. Jakiś czas temu puszczałem byki Hf i białogrzbiety to 80 -100 kg różnicy na plus dla Hf. Tydzień temu szły jałówki Hf 705 kg , mm po sm 750 kg bialogrzbieta 630 kg. Wiek ten sam, futer też. Zauważyłem że one rosną do pewnego momentu a potem choć byś im w d wlazł to większe nie chcą być. Budowa niezła, ale przynajmniej mi się trafiają sztuki krótkie i kilogramów brakuje.

Opublikowano

A.dlaczego miałby tlumaczyc? To sa dwie rozne dzialalnosci gospodarcze i nie wszystkie jego zwierzeta trafiaja do konskowoli.

Pozatym nie wiemy jak realnie wygladaja rozliczenia miedzy tymi firmami

Opublikowano
7 godzin temu, focusst napisał(a):

Prawda że są dużo spokojniejsze. Gonią się trochę po kojcu ale to tak bardziej dla zabawy niż samej walki o hierarchię. 

Wchodzimy do nich codziennie żeby ścielić i nie ma problemu grzecznie wychodzą na okólnik żeby poczekać. 

Kastrujemy w wieku około 3-4 mies. w wadze tak 150-200 kg, chirurgicznie przez weterynarza jak wieprzki. 

Rekord w gospodarce miałem na wolcu SM na ubojni naliczyli mu 602 kg tuszy i 1084 żywca. 

Ja tam jeszcze takim to gumy zakładam i jest spoko, aby po jednym jajku przeszło tylko, dużo mniej inwazyjne i bezpieczniejsze

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, focusst napisał(a):

Jaki koszt takiej kastracji i jak to sie obdywa? Masz jakis specjalny poskrom czy po prostu uwiazany do rury? Po kastracji jakies specjalne warunki czy izolatki?

@komizmo

W jakim sensie po jednym jajku? Przeciez to sie zaklada na moszna czyli dwa jaja na raz?

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Jak już jest duża sztuka to musisz wsunąć wór przez elastator i pojedynczo po jaju przecisnąć bo wszystko na raz nie wejdzie 

Po dwóch dniach worek zaczyna zasychać i nawet nie zauważysz kiedy odpadnie

Opublikowano
9 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

Czyli co cena leci na dół bo "bydła w ciul" ale przebijali cene z litości aby jeszcze dać zarobić??

Trafiłeś w sedno.

Sprzedane byki mięsne 20,20brutto - 6%, waga ponad 800kg

Opublikowano
59 minut temu, asus921 napisał(a):

Jaki koszt takiej kastracji i jak to sie obdywa? Masz jakis specjalny poskrom czy po prostu uwiazany do rury? Po kastracji jakies specjalne warunki czy izolatki?

Przy pełnej sedacji robimy. Zabieg kompleksowy jajka i dekornizacja. Rano przyjeżdża wet usypiamy po 3 godzinach się budzą w nowej rzeczywistości. Trochę to trwa bo jak już pisałem mam duże grupy po 15 20 sztuk na raz. Koszty przy takiej ilości kasują mnie tak 80 zł do 100 zł sztuka zależy ile z rogami się naszarpiemy. Wet operuje a my z ojcem asystujemy.

Opublikowano
10 godzin temu, focusst napisał(a):

Przy pełnej sedacji robimy. Zabieg kompleksowy jajka i dekornizacja. Rano przyjeżdża wet usypiamy po 3 godzinach się budzą w nowej rzeczywistości. Trochę to trwa bo jak już pisałem mam duże grupy po 15 20 sztuk na raz. Koszty przy takiej ilości kasują mnie tak 80 zł do 100 zł sztuka zależy ile z rogami się naszarpiemy. Wet operuje a my z ojcem asystujemy.

Na bogato do 2k za kojec to bym chyba sam to zrobił.

Opublikowano
13 godzin temu, komizmo napisał(a):

Jak już jest duża sztuka to musisz wsunąć wór przez elastator i pojedynczo po jaju przecisnąć bo wszystko na raz nie wejdzie 

Po dwóch dniach worek zaczyna zasychać i nawet nie zauważysz kiedy odpadnie

Wiadomo, ze kwestia wprawy, ale jak robisz takie 200kg, to po prostu wiazesz do rury, czy tam petasz nogi, czy jakis poskrom musi byc?

Opublikowano

Takie 200-300 kg to mają siłę brykać. Tak poszarpać się z większą grupą to już w rękach zostanie. Jeszcze chociaż jeden sprzeda kopniaka albo przyciśnie gdzieś. Na dłuższą metę bez poskromu to słabo to widzę. Z jakiegoś powodu w USA czy innych krajach tylko przepędy i poskromy

Opublikowano

Takie do 100 kg to bez problemu się utrzyma albo przewracasz delikwenta na plecy, kolega do takich rzeczy zrobił poskrom "Ala janusz"   przepęd z dwóch płyt OSB  40 cm szerokość +- z przodu dziura na głowę z bramką na zawiasie bo i rogi można wypalać a z tyłu łapie paskami za nogi  tak po taniości i godzina roboty