Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jałówki kryję najcześciej herefordem (byk ken/dollitle) sporadycznie angusem bez problemowe porody i żywotne cielaki.  Wychodzę z założenia lepiej mniejszy cielak niż trudniejszy poród. chociaż po idealu to c całkiem długie i strasznie szczuplutkie ( a krowy chude nie są), ale nie chce ryzykować przy jałowce. po Byku Denarii cielaki tez ładne ale nie tak jak kiedys po Ronko 

17,7 netto- ile sztuk w kojcu. 

Opublikowano
20 minut temu, piotrekbud napisał(a):

Jałówki kryję najcześciej herefordem (byk ken/dollitle) sporadycznie angusem bez problemowe porody i żywotne cielaki.  Wychodzę z założenia lepiej mniejszy cielak niż trudniejszy poród. chociaż po idealu to c całkiem długie i strasznie szczuplutkie ( a krowy chude nie są), ale nie chce ryzykować przy jałowce. po Byku Denarii cielaki tez ładne ale nie tak jak kiedys po Ronko 

Mam dwie krowy bliźniaczki identyczne z wygladu, mieszanki rasy 50 % lm +50 % sm. Obie były zacielone na hormon tego samego dnia bykiem Denari. Obie miały byczki. Teraz mają te cielaki około 10 miesięcy i jeden jest identyczna matka i jego poród był ciężki, trzeba było pomóc i to był problem z pomocą maszyny do porodu. Drugi natomiast co prawda pomagaliśmy przy porodzie ze względu na poprzedni ciezki poród ale możliwe, że po dłuższym parciu sama by się ocieliła. Ten drugi to teraz wygląda jak ojciec z katalogu, dobrze zbudowany. Dobry przykład na powtarzalność 

Opublikowano
10 godzin temu, piotrekbud napisał(a):

,były dwa po 11 

10 godzin temu, chudy123 napisał(a):

różnica w cenie spora, kwestia czy koszt zakupu LM zrekompensuje  tą różnicę w cenie. 

LM nigdy mnie nie podniecał zawsze wolałem SM

Opublikowano
8 godzin temu, MRRolnik napisał(a):

Rosa byk 11-15 za kg brutto

Przy tej cenie to nie wiem czy wyjdzie sie na zero... 2 lata roboty na nic

Opublikowano

Przy cenie 15 to wychodzi 11 tys za już bardzo dobrego była a koszt odsadka to  6 - 7 tys który był kupowany rok temu 

Miał z was ktoś styczność z amonizowanym Zbozem( tak się to chyba nazywa) bo reklamowo to aliplus. Chodzi opas na sucho. Bo mam kilka pytan

Opublikowano
11 minut temu, piotrekbud napisał(a):

Przy cenie 15 to wychodzi 11 tys za już bardzo dobrego była a koszt odsadka to  6 - 7 tys który był kupowany rok temu 

Miał z was ktoś styczność z amonizowanym Zbozem( tak się to chyba nazywa) bo reklamowo to aliplus. Chodzi opas na sucho. Bo mam kilka pytan

Przyjmując bardzo optymistycznie 11 tys - 7 tys za odsadka - około 3 tys kosztów to zostaje cały 1 tysiąc zysku. Nie liczę upadków i to ze zawsze są jakieś słabsze sztuki to akurat ten tysiąc to pokryje. Zysk jak uj z takiej roboty

Opublikowano

Panowie robiłem dzis aktualizacje wni i mam dwie siedziby na jednej działce  (ja i mama) i na obu siedzibach po wysłaniu wyskoczył błąd blokujący bo jest zarejestrowana inna siedziba na tej działce, agencja  to zaakceptuje po weryfikacji? 

Opublikowano

Zaakceptuje, sam dzierżawie oborę od taty i wyskakuje błąd że na działce są dwie siedziby ( nie pamiętam jak dokładnie jest w komunikacie ) 

Jedyna nieprzyjemność z tego powodu była podczas składania wniosku o mgr 

• Thanks 1
Opublikowano
12 godzin temu, Sorgo napisał(a):

Przyjmując bardzo optymistycznie 11 tys - 7 tys za odsadka - około 3 tys kosztów to zostaje cały 1 tysiąc zysku. Nie liczę upadków i to ze zawsze są jakieś słabsze sztuki to akurat ten tysiąc to pokryje. Zysk jak uj z takiej roboty

Teraz to jeszcze schodzą cielaki kupione nieco taniej niż 2000 sztuka czy kilka tysięcy za odsada. No ale fakt, interes po uju. 15 za Hfa czy 17 za mięsnego to minimum do opłacalności. Ceny poniżej to oszukiwanie samego siebie.  

• Thanks 1
Opublikowano
13 godzin temu, Bartek933 napisał(a):

Zaakceptuje, sam dzierżawie oborę od taty i wyskakuje błąd że na działce są dwie siedziby ( nie pamiętam jak dokładnie jest w komunikacie ) 

Jedyna nieprzyjemność z tego powodu była podczas składania wniosku o mgr 

Do kiedy trzeba zrobic ta aktualizacje

Opublikowano
Awek napisał:

Jakie macie opinie o firmie słaby skup bydła , pozdrawiam Jak się umówisz z ceną tyle płacą, skitki 6, kasa na koncie za 3-4 dni jak chcesz szybciej to też do dogadania, masz więcej sztuk to możesz jechać na ogólną lub swoją wagą ważyć lub ich,

Opublikowano
1 godzinę temu, Awek napisał(a):

Jakie macie opinie o firmie słaby skup bydła , pozdrawiam 

To antocel ? 

Tak jak wyżej pisali 3-4 dni i kasa na koncie, z ogólną waga nie było nigdy problemów. Tylko że coś wolno jadą, w zeszłym tygodniu dzwoniłem, miałbyc na drugi dzień. Do dziś nie dojechał, ja sprzedałem już komu innemu.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, stonka15ak napisał(a):

Nazwa  firmy mówi sama za siebie?

Jesli się tym sugerować to jest jeszcze lepszy as w tym biznesie o nazwisku Podyma 😉

Edytowane przez pedro2