Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ładnie jadą. U mnie najwcześniej koniec roku albo po nowym. To będzie 15 na wbc 🤔 

Współczuć głupoty tym, którzy się prześcigali od roku kto da więcej za cieluna.

• Haha 2
Opublikowano
24 minuty temu, pedro2 napisał(a):

To ładnie jadą. U mnie najwcześniej koniec roku albo po nowym. To będzie 15 na wbc 🤔 

Dobrze określiłeś. Sam nie wariowałeś za cielaka? Czy jedziesz na tym co krowy urodzą nic nie do kupujesz?

Był znajomy w maju to tłumaczył że lepiej paść cielaka niż mleko oddawać do mleczarni. Wtedy jeszcze cielun był 32kg teraz 26 za kg sprzedawał 

Opublikowano
41 minut temu, pedro2 napisał(a):

🤔 

jak sprzedawali po 30 wbc z cielaków po 600 to nic nie mówiłeś, obiektywizmu co brakuje

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Jak mowilem, ze pierdolnie bo fundamenty sie nie zgadzaja, to bylo ze strasze, i oszukuje bo zaklady placa i europa wolowine musi jesc.

I teraz wcale nie jest to znowu wina zakladow tylmo rynku.

Bedzie jeszcze taniej

Krowa juz jest 21,50 

Bykk 22

I nikt ich nie chce

Edytowane przez Karol8885
Opublikowano

Jak nie. Mówiłem, że złote czasy by faktury w ramki oprawiać. Ho-mm 300-700zł się płaciło. 

20 minut temu, PAN88 napisał(a):

Dobrze określiłeś. Sam nie wariowałeś za cielaka? Czy jedziesz na tym co krowy urodzą nic nie do kupujesz?

Był znajomy w maju to tłumaczył że lepiej paść cielaka niż mleko oddawać do mleczarni. Wtedy jeszcze cielun był 32kg teraz 26 za kg sprzedawał 

Nie. Ja już hobbysta 11djp.

W przeciągu roku kupiłem dwa cieluny bo krowa się wycieliła chyba w lutym i dalej piją 200-250 kg

Teraz czekam jak wróci normalna cena to się kupi i jeszcze 2 odpoi.

Opublikowano

Czy ten cielak był po 600 czy 3 tysięce to wielki ciul z tego zostaje przy takim nakładzie sprzętu pracy gleby. Na budżetówce wahania rynkowe nikogo nie obchodzą i przelew idzie. Ochłapy dla psa to będą to będą mieli eko mięso...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Karol8885 napisał(a):

Jak mowilem, ze pierdolnie bo fundamenty sie nie zgadzaja, to bylo ze strasze, i oszukuje bo zaklady placa i europa wolowine musi jesc.

Tylko, że ty już od dwóch lat się zarzekałeś, że petolnie już za moment. 

Takim znawca to i ja mogę być jak przez rok będę mówił, że będą drożeć i za 2 lata podrożeją w końcu 😉

Pojawia się coraz więcej ogłoszeń 300+. Trochę cierpliwości i się nakupi za bezcen po dychu kg

Edytowane przez pedro2
  • Like 2
Opublikowano
Teraz, piotrekbud napisał(a):

ja jestem na budżetówce i mnie obchodzą.

lekarzy to na pewno nie obchodzi

To niezły z Ciebie hodowca. To już musi być pasja ale pewnie ktoś w domu lubi bydło...

Opublikowano

Od 2ch lat to nie mowilem

Gdzies tak od poprzednich wakacji sie to przestalo spinac.

Ale nikt nie wiem ile zaklady maja kasy, ile mrozu ile i jakich rozliczen i ile moga przetrwac 

Moim zdaniem to sie jakos wybitnie nie odbuduje, ale tez nie spadnie ponizej 20 pln.mysle ze we wrzesniu ciut zacznie rosnac bo przody zaczna troche drozec.

Jesli wraca to do normalnego rytmu to najlepsza cena powinna byc w pazdzierniku/listopadzie.

Cale zaburzenia cenowe byly spowodowane cena trymingu 

Teraz niestety brutalnie wraca on to rzeczywistosci.

I to beda potezne straty.

Wspominalem wam o poledwicy co mal zamrozona. Udalo mi sie sprzedac polowe, strata 15 tys euro.

Opublikowano

a no niezły hodowca trochę tego jest. bo to trzeba lubić i ciężko pracować a nie liczyć tylko zysk. złota zasada dziadka. jak się chowa to się coś uchowa.  Tak jest do pomocy 80 letni tata. 

Opublikowano

Moja rola też teraz się tłumaczy z odsadkow po 7-8tys, że traktuje je jako skarbonkę, a na wiosnę przy zakupie miał zostać milionerem 

Nikt nie jest w stanie przewidzieć w tej branży jak się sprzeda rzut za rok półtora.

Ale jakieś granice rozsądku zachować. Po szkodzie każdy mądry 

10 minut temu, piotrekbud napisał(a):

Tak jest do pomocy 80 letni tata

Mój ma zakaz. Jak wchodzi do obory to szaleju dostają, zamiata korytarz, a i to potrafią ze łba przywalić.

Nie mam pojęcia czym to spowodowane bo do mnie respekt czują. A wpierdyl nie dostają.