Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, pedro2 napisał(a):

Prawda.

Już w czasach neandertalczyków jak opasali dinozaury w jaskiniach, handlarze zajeżdżali żywcówkami z wiadomością żeby sprzedawali już bo cena w dół.

Dziwię się, że przez wieki wciąż nie musimy dopłacać żeby zabrali. 🤦

Jesteś dość wyszczekany jak na kogoś kto jeszcze nie dawno sam zdychał pod krowami. Mogłeś nic nie napisać, mogłeś odpisać że dzisiaj sprzedawałeś i nic nie się nie zmienia, ale nie trzeba doj**ać odrazu

Chyba potrzeba jeszcze jakiej biedy bo nic nie nauczyla

Opublikowano
41 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Dlatego bydła już nie będzie. Cena będzie albo nie zależy jak się umówią. Te 10 mln singli w Polsce raczej nie myśli o hodowli chyba że stary kawaler na wsi...

Gdyby nie kilka zdarzeń to dolej byłybyśmy tańsi o 30 %od średniej w starej UE. 

Teraz jesteśmy ewenementem. Ale się pewnie jeszcze chwilę po gryzą i się w końcu jak zawsze dogadają .przecież to tak naprawdę kilka koncernów i paru narazie nie współpracujących. Ale i na nich bata ukręcić dadzą radę i zrobią by nie podskakiwali. 

Opublikowano
52 minuty temu, Mistrz18 napisał(a):

Jesteś dość wyszczekany jak na kogoś kto jeszcze nie dawno sam zdychał pod krowami. Mogłeś nic nie napisać, mogłeś odpisać że dzisiaj sprzedawałeś i nic nie się nie zmienia, ale nie trzeba doj**ać odrazu

Chyba potrzeba jeszcze jakiej biedy bo nic nie nauczyla

Jesteś absolwentem collegium tumanum?  Czy sam z siebie taki?

Nie potrafisz wyłapać sarkazmu to nie włączaj się w dyskusję. 

Nie życz drugiemu głupcze bo sam na prostej drodze możesz kopyta odwinąć.

Opublikowano (edytowane)

No to powodzenia im zycze, zeby do nich auta jezdzily, chyba, ze to tylko oficjalny cennik w dol, bo wiosne poczuli...

@Bartek933

Byk oplaca sie bardziej, ale tak jak piszesz trzeba brac pod uwage zuzycie paszy i to, ze jalowke czesto mozna sporo taniej wyrwac i to takie po 150-250kg.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
5 godzin temu, Bartek933 napisał(a):

Ciężko znaleźć jakieś doświadczenia z podziałem na grupy,ilość pobranej paszy i przyrostów wolce vs byki. Mam jałówki i byki, przy dzisiejszych cenach byk opłaca się zdecydowanie bardziej ale też więcej zje, potrzebuje więcej słomy co zmniejszy różnice, ale obsługa zwierząt to niebo a ziemia

od 2 lat mam same wolce. Faktycznie po 2 latach mają około 50-70 kg mniej niż byki ale w 2 lata jestem w stanie zrobić średnią w grupach 15-20 sztuk koło 800 kg. Paszy wcinają podobnie nie zauważyłem żeby jakoś mniej szło ale słomy faktycznie bo nie latają tak w kojcu tylko dużo większy spokój. 

Przy sprzedaży do OSI mam złotówkę do ceny więcej niż na byku więc przy tuszy 400 mam już 400 zł nadrobione, czyli mniej więcej połowę tego co straciłem na kilogramach. 

Drugi niezaprzeczalny argument jest taki że jak w kojcu mam 25 sztuk to wszystkie są w stanie pojechać do ubojni jednego dnia, wszystkie są w kojcu razem od początku do końca. Przy bykach zawsze coś się podziało, a to noga wypadła a to gdzieś coś z rogiem itd. Wiadomo jak to potem jest z wypadkowymi sztukami. 

Suma sumarum do byków już raczej nie wrócę.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Bartek933 napisał(a):

@focusst w jakim wieku i w jaki sposób kastrujesz? Jakie rasy? To prawda że można wręcz chodzić wśród wolców?

U mnie na pastwisku była bajka. Ile mord w wannie z kukurydzą i śrutą się mieściło, tylu jadło, a jałówki wieczna walka i ganianie, identycznie jak z krowami. 

Opublikowano
1 minutę temu, Cybulek17 napisał(a):

Pośrednicy którzy do nich wożą , płacą więcej niż Woźniecki 🫡

Troche to dziwne :) p.s ja chce sprzedać bezpośrednio do nich bo sie dogadaliśmy do ceny