Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, dysydent napisał:

wiatr u mnie z zachodu czyli jutro i tu rudo się zrobi

też nic nadzwyczajnego z resztą stąd wzięły się gleby gliniaste

gleby gliniaste to raczej inaczej powstaly.

5 godzin temu, DTaras napisał:

Pisać pisałeś ale przy odsuniętej wierchuszce PiS to są jedyne miejsca gdzie państwo z tylnych siedzeń mogą zostać wykarmieni - to dla niektórych być albo nie być.

No. Pioch na pustyni niech go uj spali - to nie plaża...

mam takie pola gdzie nawet z 10 cm by nie zaszkodzilo..

4 godziny temu, tracker napisał:

Wspaniale u mnie zachodnia Polska prawie 49 % PiS :D

KO prawie 18 :DDDDD

w okolicznych okręgach trochę mniej PiS ok 35%,  KO też 18%,

tak głosuje wieś :D

polska zachodnia- 🤣, kielecki przyglupy..rozwoj zatrzymal sie w czasach priwislanskiego kraju..

wystarczy pare kilometrow 7 na polnoc od granicy krakowa pojechac i widac przepasc cywilizacyjna..

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

gleby gliniaste to raczej inaczej powstaly

jeżeli mowa o inaczej nazywanych lessami to nie inaczej
oczywiście można dowodzić że jako odwrotność kreacjonizmu; z takich nieudanych Adamów xD 

Opublikowano

Jerzy Buzek

Były premier nie dziwi się rolnikom. – Jak oni do swojej obecnej sytuacji gospodarczej, finansowej dorzucą to, co by czekało ich po wprowadzeniu zielonego ładu, to mówią nie damy rady i dlatego protestują przeciwko zielonemu ładowi, a tak naprawdę powody są jednak drastycznie inne i ten największy powód to jest to, że musimy odpowiednio otworzyć rynek na Ukrainę, przezornie musimy pomóc Ukraińcom w różny sposób, ale nie tak, jak to robiliśmy dotąd – przekonuje.

…. Nie wiedziałem ze strajkowałem za większa pomocą dla UA

• Haha 2
Opublikowano
38 minut temu, mirro napisał:

Oszołomy, oszołomy!

myślę, że KO powinna spałować rolników na granicy , potraktować polewaczkami i gazem protesty na granicy - wówczas PiS zgarnął by ze 60% w całej Polsce

ten wynik to po prostu echo traktowania obywateli przez obecny rząd

cytując klasyka Rostowskiego "piniędzy nima i nie będzie"

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, jahooo napisał:

myślę, że KO powinna spałować rolników na granicy , potraktować polewaczkami i gazem protesty na granicy - wówczas PiS zgarnął by ze 60% w całej Polsce

ten wynik to po prostu echo traktowania obywateli przez obecny rząd

cytując klasyka Rostowskiego "piniędzy nima i nie będzie"

Jaki niby efekt? Toć podobnie jak w wyborach parlamentarnych. Nic się praktycznie nie zmieniło w tych procentach. 

Opublikowano

w pierwsej turze wygral nowy kandydat-pis-owska wojt poszla na aut.nawet adamczyk i terlecki nie pomogli..

z 15 radnych zostalo 3 ,reszta mloda sila.. ciekawe ilu wie na jaka kwote gmina jest zadluzona, ile trzeba placic odsete,ile kosztuja szkoly a ile urzad gminy..

5 godzin temu, dysydent napisał:

jeżeli mowa o inaczej nazywanych lessami to nie inaczej
oczywiście można dowodzić że jako odwrotność kreacjonizmu; z takich nieudanych Adamów xD 

less to less a glina to glina. a il to sk***ysynstwo..8 zebow do agregatu w tym roku ..

u nas byla kiedys pustynia-identyczna jak bledowska, zdarzaly sie burze piaskowe.. ale proboszcz parafi sfinansowal zalesienie i teraz maja co wycinac .

ten sam probosz zalozyl z d.r stefczykiem pierwsza kase zapomogowo-pozyczkowa. zydow u nas nie bylo i nie bylo gdzie kasy pozyczyc 😂

Opublikowano (edytowane)

Pustynia na terenie Polski była w nieodległej geologicznie przeszłości (skali pojedynczych milionów lat wstecz) w okresach niższego poziomu mórz niż obecnie czyli w okresach chłodniejszych od obecnego ostatnio podczas wycofywania się lodowca pod koniec ostatniej epoki lodowcowej. Niedaleko ode mnie po roztoczańskich lasach pełno zalesionych wydm piaskowych jednoznacznie powstałych w warunkach pustynnych jako twory wiatru.
Co do terminu "glina" nie ma jednoznacznej definicji co jest gliną co iłem a nawet i rędziny bywają nazywane glinami choć to zupełnie co innego chemicznie. Lessy gliniaste to m in i surowiec do produkcji cegieł nazywanych przecież wypaloną gliną
tak że nie dojdziemy do porozumienia w tej kwestii bo nie ma takowego w samym oficjalnym nazewnictwie tzw naukowym a i nie ma dwu identycznych pokładów skał drobnoziarnistych na planecie tzn o identycznym składzie chemicznym tak że nawet nie ma sensu w nazewnicze dyskusje się tu wdawać bo pierwej trzeba wymyślić precyzyjną klasyfikację tej różnorodności.

a "proboszcze"  w czasach jeszcze pustynnej Polski jeszcze nie występowały, co najwyżej szamani jakich swarożyców i innych podobnych wymysłów tak że fantasy geneza SKOKów mogła by być o wiele ciekawsza od urojeń Tolkiena jeśli by tak głęboko hist... wręcz pre- historycznie sięgać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
14 godzin temu, galan99 napisał:

Hej gdzie się podziewa @Ulman nic nie skomentował po wyborach   cisza ?. Żadnych przemyśleń nie przedstawia .

A jakie są twoje przemyślenia? Masz jakieś w ogóle?

Opublikowano

dysydent- pustynia istniala pod koniec XIX w - poczytaj o bledowskiej..

we wsi byly przynajmniej 3 cegielnie z czego jednej wiaty jeszcze pamietam. do dzisiaj odpadki wyorywuje .

u nas wisla plynie wiec na paru- doslownie -kilometrach jest glina abo il.. kawale dalej juz lodowiec naniosl piachu i drobnych kamieni.na gorach sa redziny wapienne.

chodzi o wybory prezydenckie w rosji czy samorzadowe w polsce ??

Opublikowano

Pacz. A u mie Wisła nie płynie a mam i piach i glinę bo też lodowiec urabiał to ciasto po czym zostały jeziora. Jakieś powiązanie jest z tym co dysydent napisał bo naprawdę - piasek na pustyni to xujstwo jak go mało.

Opublikowano

pis już nigdy nie wygra żadnych wyborów :D 

PiS — 34,27 proc.
KO — 30,59 proc.
Trzecia Droga — 14,25 proc.
Konfederacja — 7,23 proc.
Lewica — 6,32 proc.
Bezpartyjni Samorządowcy — 3,01 proc.
Inne — pozostałe komitety uzyskały poniżej 1 proc. głosów.

jarek znowu was ograł :D 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, nie napisał:

Taa, ograł w ten sposób że stracił kilka sejmików xD Jak do sejmu, niby wygrał a jednak przegrał xD Nawet w swoim obozie na podlasiu ledwo wygrał, mało brakło a Tusk by podlasie mu przejął xD 

U mnie powiat niby PiSie wygrały, ale co z tego jak województwo i centala to PO, więc albo będą chodzić u Donalda na sznurku albo nic nie zrobią i ludzie ich za 4 lata pogonią ...

PiS będzie rządził w 4 do 5 sejmików, w reszcie będzie rządzić koalicja, ale @nie będzie piał że PiS odniósł sukces xD 

PiS będzie rządził w małopolskim, podkarpackim, lubelskim, świętokrzyskim i może podlaskim, ale odniósł sukces i jarek wszystkich ograł xD Jarek wygrał a tak na prawdę przegrał mecz wynikiem 11:5 w najlepszym wypadku, a być może i 12:4 xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

16 minut temu, nie napisał:

Taa, ograł w ten sposób że stracił kilka sejmików xD Jak do sejmu, niby wygrał a jednak przegrał xD Nawet w swoim obozie na podlasiu ledwo wygrał, mało brakło a Tusk by podlasie mu przejął xD 

U mnie powiat niby PiSie wygrały, ale co z tego jak województwo i centala to PO, więc albo będą chodzić u Donalda na sznurku albo nic nie zrobią i ludzie ich za 4 lata pogonią ...

PiS będzie rządził w 4 do 5 sejmików, w reszcie będzie rządzić koalicja, ale @nie będzie piał że PiS odniósł sukces xD 

PiS będzie rządził w małopolskim, podkarpackim, lubelskim, świętokrzyskim i może podlaskim, ale odniósł sukces i jarek wszystkich ograł xD Jarek wygrał a tak na prawdę przegrał mecz wynikiem 11:5 w najlepszym wypadku, a być może i 12:4 xD 

sprostowanie małe, nie 4 tylko 7

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, tomek9514 napisał:

sprostowanie małe, nie 4 tylko 7

Wygrał w 7, ale rządził będzie w 4 albo 5 ... Bo po zsumowaniu PO+TD+Lewica w łódzkim i mazowieckim PiS traci władzę w tych województwach na pewno. Mazowieckie i Łodzkie to jak z sejmem, niby PiS wygrał ale jednak przegrał ;) Na Podlasiu wszystko będzie zależeć od "Panie Areczku". 

Po dogadaniu się koalicji w sejmikach będzie 11:5 dla PO+TD+Lewica.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, nie napisał:

..... I znowu poniósł zwycięstwo 

Krakowskie żydy po prostu bidocie małopolskiej nic nie pożyczała bo dziady nie mieli nic pod zastaw.

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano

ta nedza to jakos dziwnie przyciaga setki tysiecy ludzi- od bogactwa priwislanskiego kraju ucekaja..

wakacje,dlugie weekendy krakow pustoszeje .. pol miasta chce zazcerpnac bogactwa w domach rodzinnych..

slowo klucz .. byla .. jak to czasy sie zmienily..a u was dalej po staremu-same starte nieudaczniki zostaly 😂

2 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

placek lga jak opętany bo akurat Kraków to stał żydem od wieków  🤣🤣🤣🤣https://www.krakow.pl/zydowski_krakow/25261,artykul,historia_krakowskich_zydow_do_1939_r_.html

temu u nich taka nędza 🤔🤪

teraz bogdanami stoi -wiecej ich niz na nie-po -suwalsczyznie..

ja pisz eo swojje okolicy, byly wsie gdzie nawet jednej rodziny nie bylo,albo gora 2-3 na 300-400 domow.. karczmy, sklepy ,rzemieslnicy wszyscy byli katolikami .

temu u was bueda jest bo nie macie zadnej smykalki do handlu.

byle miasteczko pod krakowem wieksze niedlugo bedzie niz wojewodzkie i powiatowe suwalki 😂😂😂

rybna ma ponad  3 tys mieszkancow a rybno ile ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v