Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jahooo napisał:

wspawaj sobie między ucho liny z hak ogniwo z łańcucha 10-12mm (tzn rozciąć, założyć i pospawać), będzie to prawdopodobnie najsłabszy element tego sprzęgu i jednocześnie bezpiecznik nie urwie liny ani haka, a takie ogniwo zawsze łatwo naprawić lub wymienić

Kurna nie wiem czy taki bezpiecznik jest dobry, już widzę jak on się urywa i lina wali w szybę albo w operatora...🤕

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Grzechooo napisał:

Kurna nie wiem czy taki bezpiecznik jest dobry, już widzę jak on się urywa i lina wali w szybę albo w operatora...🤕

to się nie urywa, najpierw puści spaw, potem zacznie się rozginać

poza tym, jak w każdym wypadku, trzeba patrzeć co się dzieje, a nie gaz w podłogę i do przodu

znajomy do zrywki używa ogniw ponacinanych do łączenia łańcuchów , mówi, ze jak zaczynają cię rozginać, to trzeba odpuścić

Opublikowano (edytowane)

A dodatkowo jeszcze jest pocisk odlamkowy, z tego ogniwa ;) Jest sens kombinować że stalą, skoro za 200 zł kupi parciane zawiesia, które w razie co głowy nie urywają? 

Edytowane przez MF675ursus
  • Like 1
Opublikowano

Dobra, to zadam inaczej pytanie.

Mam sobie liny 12 i 14 mam, w kilku różnych długościach. Wszystkie są zakończone kauszami i zaciśnięte. Z czego zrobić zakończenia tych linii? Mam kilka haków 3.5 i 5t, które mogę, ale nie muszę wykorzystać. Lin używam raz na ruski rok, dosłownie.

5 minut temu, jaco512 napisał:

Oglądałem różne szekle, tylko nie wiem jakiej grubości/wytrzymałości i czy to w ogóle zda egzamin. 

Opublikowano
2 godziny temu, szymon09875 napisał:

A masz dwa ciągniki ?

To moim zdaniem nie wykorzystany zakup będzie. 

Spółdzielnia Bądecz takich używała kupę lat. Niedawno był na sprzedaż z rozsiewaczem za niewiele ponad 6tyś

24 minuty temu, MF675ursus napisał:

A dodatkowo jeszcze jest pocisk odlamkowy, z tego ogniwa ;) Jest sens kombinować że stalą, skoro za 200 zł kupi parciane zawiesia, które w razie co głowy nie urywają? 

Dziś za 150 kupiłem 2szt zawiesi 4t na rynku. Nówki sztuki IMPORT Dania 🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, MF675ursus napisał:

ogniwo kute 16 nic sobie nie robi z ciągnika o mocy 60KM czy nawet z MTZ, sąsiad 40 lat robił w lesie i żyje

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Oglądałem różne szekle, tylko nie wiem jakiej grubości/wytrzymałości i czy to w ogóle zda egzamin. 

https://allegro.pl/oferta/szekla-omega-atest-4-75-tony-z-zabezpieczeniem-9242182606?snapshot=MjAyMi0wMi0yM1QxMDoxOTozOS45NTBaO2J1eWVyO2E4Mjg0MWQwNDdhODc2MDhhNmVmYjljYjg4MzA5OWI0ZjA1MGFmYmQ5OWJlOGEzOGI4ODA2Yjc5OTJkYmRjOTc%3D

Takie coś mam. Może być do łączenia lin i jako zakończenie (żeby bolec wsadzić). Ponad sto koni 4x4 nie rozerwało tego ale również mało intensywnie użytkowane...

Mam liny 16

Edytowane przez wlamaj1
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, bratrolnika napisał:

Można t z zrobić tak jak znajomy: ma trzydziestkę i u902, kupił rozsiewacz do dużego, i żeby worków nie sypać tylko z bigbagow to kupił ładowacz czołowy, również do dużego 🤦‍♂️

można i tak, tylko ile to razy trzeba się przypinać do siewki

1 godzinę temu, MF675ursus napisał:

Jak za 10k? Przecież są taniej:

https://www.olx.pl/d/oferta/podnosnik-do-big-bogow-CID757-IDXzvaI.html

I to big boga jest w stanie podnieść ;)

w tej cenie to i jakiegoś cyklopa czy UNHZ kupi, a taka maszyna będzie bardziej uniwersalna

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, izydor6280 napisał:

można i tak, tylko ile to razy trzeba się przypinać do siewki

w tej cenie to i jakiegoś cyklopa czy UNHZ kupi, a taka maszyna będzie bardziej uniwersalna

Tyle że przy nawozie nie obsłużysz się jednym ciągnikiem, a z tego co zrozumiałem to takie jest założenie 

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano

panowie zaczep transportowy będę miał do sprzedania i maskę z mojej siuntki, pisze najpierw tutaj zanim gdzieś wrzucę może ktoś chętny ? zaczep myślę 150 zł a maska 100

Opublikowano
42 minuty temu, wlamaj1 napisał:

https://allegro.pl/oferta/szekla-omega-atest-4-75-tony-z-zabezpieczeniem-9242182606?snapshot=MjAyMi0wMi0yM1QxMDoxOTozOS45NTBaO2J1eWVyO2E4Mjg0MWQwNDdhODc2MDhhNmVmYjljYjg4MzA5OWI0ZjA1MGFmYmQ5OWJlOGEzOGI4ODA2Yjc5OTJkYmRjOTc%3D

Takie coś mam. Może być do łączenia lin i jako zakończenie (żeby bolec wsadzić). Ponad sto koni 4x4 nie rozerwało tego ale również mało intensywnie użytkowane...

Mam liny 16

Nawet konkretnie ta wrzucilem w koszyk, jak zacząłem szukać.

Opublikowano
15 minut temu, Uziu92 napisał:

panowie zaczep transportowy będę miał do sprzedania i maskę z mojej siuntki, pisze najpierw tutaj zanim gdzieś wrzucę może ktoś chętny ? zaczep myślę 150 zł a maska 100

Nie potrzebuję, ale tak sobie myślę że za maskę (o ile jest ładna) to wołasz o wiele za mało 

• Like 3
Opublikowano
17 minut temu, Uziu92 napisał:

To maskę biorę.

Opublikowano
40 minut temu, daron64 napisał:

Nawet konkretnie ta wrzucilem w koszyk, jak zacząłem szukać.

Sprostowanie - byłem sprawdzić: ta szekla nie nadaje się do łączenia lin zakutych z kauszami - sworzeń przechodzi przez kauszę, szekla nie. Ja mam jedną linę zakutą z kausza a na drugiej zakuta jest sama pętla, dlatego mogę je łączyć...

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, Uziu92 napisał:

właśnie maska to bardziej na sztukę, pognieciona jest od rozrzutnika, jutro zdjęcia wrzucę.

Jak wrzucisz zdjęcia to podświetl mnie. 

Opublikowano
12 minut temu, Uziu92 napisał:

właśnie maska to bardziej na sztukę, pognieciona jest od rozrzutnika, jutro zdjęcia wrzucę.

No to inna sprawa, po zdjęciach twoich sprzętów wyglądało że będzie minimum stan bardzo dobry 

Opublikowano
bratrolnika napisał:

12 minut temu, Uziu92 napisał:

No to inna sprawa, po zdjęciach twoich sprzętów wyglądało że będzie minimum stan bardzo dobry 

pogniotla się przy ładowaniu, żeby załadować sodimaka musiałem się opierać maska o rozrzutnik, bo trochę tur za krótki.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v