Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Ja mam nadzieję że przyjdzie jakiś wkońcu większy niż nad Polskę z opadami deszczu ale na bardziej klarowne prognozy to do jutro lub pojutrze trzeba czekać. 

Narazie niczego nie widać na horyzoncie. Jedynie co, to konwekcja pod koniec tygodnia i na początku przyszłego. A jak wiadomo, opady konwekcyjne to tutaj leje 25 mm, a dwa kilometry dale,j nic 😎

1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

jeszcze wczoraj pokazywało mi deszcz sobota- niedziela a dziś już poniedziałek- wtorek

Dla mojej okolicy jedna z "prognoz" pokazywała dwa dni temu 135 l/m2 deszczu na koniec tego tygodnia 🤣🤣🤣

Opublikowano
7 godzin temu, Hubert10624 napisał:

W pszenicy miejscami wyskoczył ostrożeń, przy T1 jeszcze go nie było, Chlopyralid w fazie liścia podflagowego/flagowego mocno przypali?

Tak jak jeden kolega już pisał tribenuron metylowy załatwi sprawę, a dodatkowo jest bezpieczniejszy dla pszenicy. Pryskałem dwa tygodnie temu i już widać bardzo dobrze, że już się nie rozwija.

Opublikowano
boogie7 napisał:

1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Ja mam nadzieję że przyjdzie jakiś wkońcu większy niż nad Polskę z opadami deszczu ale na bardziej klarowne prognozy to do jutro lub pojutrze trzeba czekać. 

Narazie niczego nie widać na horyzoncie. Jedynie co, to konwekcja pod koniec tygodnia i na początku przyszłego. A jak wiadomo, opady konwekcyjne to tutaj leje 25 mm, a dwa kilometry dale,j nic 😎

1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

jeszcze wczoraj pokazywało mi deszcz sobota- niedziela a dziś już poniedziałek- wtorek

Dla mojej okolicy jedna z "prognoz" pokazywała dwa dni temu 135 l/m2 deszczu na koniec tego tygodnia 🤣🤣🤣

Spadnie na pewno 1.3 l/m2.

Opublikowano

Zobaczymy. Wszystkie modele w tedy pokazywały opady rzędu do ponad 100l/m2 a na drugi dzień sie z tego wycofały wszystkie. Dopiero od wczoraj coś tam niby widać. Ale trzeba czekać bo cały czas niepewne te prognozy i co chwilę się zmienia. 

Opublikowano
3 godziny temu, pupek napisał:

Dać teraz mocznik i mikroelementy czy jeszcze poczekać?

20240512_193505.jpg

20240512_193458.jpg

Końcówki liści już ci schną, żółkną a ty chcesz mocznik? Powiedz w jakim celu? Plonu i tak nie zwiększysz, a pewnie przypalisz i plonu nie będzie. 

Opublikowano (edytowane)

Wyrywalem dzis pszenice to na 5cm jest beton i sucho a ponizej jakas tam wilgoc jeszcze jest. Wiadomo, ze d*py nie urywa ale jednak nie sam pył. Ja tez hrubieszow ale nie na legendarnych I klasach a kawalek dalej i od III w dol 😂

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
2 godziny temu, boogie7 napisał:

Widocznie mają jakiegoś praktykanta co nie ogarnia jednostek. Dla niewtajemniczonych te "owe" 135 l/m2 to 13,5 cm opadu więc, nie będę tego komentował. Zmień żródło tych danych, bo w przeciwnym razie np. jutro usłyszymy o rowerzyście (oczywiście Polaku) który miał 10 promili i jechał w lini prostej.

Opublikowano

Dzisiaj w sąsiedniej wsi zasypało w silosie rolnika podczas załadunku pszenicy na przyczepy. Niestety śmiertelnie.. 

Opublikowano (edytowane)

Daje, masz mniej kasy na koncie i mniej czasu  w domu jesteś. 

Jakby dało się wodę potasem zastąpić.....

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, melon10641 napisał:

Jak to się stało? 

Nie znam szczegółów, wiem tylko że strażacy rozcinali płaszcz bina, by wydostać poszkodowanego na zewnątrz. Pomimo natychmiastowej reanimacji, nie udało się zachować funkcji życiowych. Chłop 60 lat, sam mieszkał i prowadził ok. 30 ha gospodarstwo. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, MARIO1996 napisał:

Czy pryskacie potasem pszenice ? Czy to coś daje przy suszy ?

Tak pokazują susze . Zdecydowanie najgorsza sytuacja panuje między Żyrardowem, Skierniewicami a Łęczycą, Kaliszem, Krotoszynem, Rawiczem, Głogowem.

Może być zdjęciem przedstawiającym mapa i tekst „Warunki normalne normane Sucho Silna susza Ekstremalna susza”

Edytowane przez galan99
  • Thanks 1
  • Sad 1
Opublikowano

Zastanawiam sie czy robic t2, w nocy zimno w dzien upały. Na polu pustynia, pszenica zaczyna sie zwijać, czy nie zrobie tym zabiegiem wiecej szkody niż pożytku? Chcialem prysnac priaxorem w minimalnej dawce, nie bedzie przypaleń?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v