Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jakieś pomysły co się dzieje? Opoka i Foxx. Na chwilę obecną 70 N/ha i w następnym tygodniu dostanie też jakieś 70 N/ha

Duet na start da radę czy w okolicach 130 zł/ha znajdzie się lepsze rozwiązanie?

Druga sprawa. Na mak polny i samosiewy rzepaku wystarczy 40 g/ha granstaru ultra czy dać mustang forte 195 SE 1 l/ha?

•  

IMG20240402082016.jpg

IMG20240402083707.jpg

Edytowane przez Fugeo
Opublikowano

U mnie podobnie jak widać już zrobiłem t1 125g protio i 125g tebu i herbicyd dzień po dniu ta sama odmiana jedną nawożona druga nic zobaczymy co pokaże eksperyment

IMG_20240402_083046646.jpg

• Like 1
Opublikowano

Forte lepsze na T2. Do T1 protio solo + coś na mączniaka

1 godzinę temu, Fugeo napisał:

Jakieś pomysły co się dzieje? Opoka i Foxx. Na chwilę obecną 70 N/ha i w następnym tygodniu dostanie też jakieś 70 N/ha

Duet na start da radę czy w okolicach 130 zł/ha znajdzie się lepsze rozwiązanie?

IMG20240402082016.jpg

IMG20240402083707.jpg

Nie ciekawie to wygląda. Dorzucił bym 125g tebu do duetu 

Opublikowano
38 minut temu, Grab12 napisał:

U mnie podobnie jak widać już zrobiłem t1 125g protio i 125g tebu i herbicyd dzień po dniu ta sama odmiana jedną nawożona druga nic zobaczymy co pokaże eksperyment

IMG_20240402_083046646.jpg

Tu już widać wyniki, 50% mniejszy plon po lewej masz gwarantowane. 

Działka w ekologi bo chwasty widze mnogo🙆‍♂️

Opublikowano
9 godzin temu, ziomal_one napisał:

Kolego @odrion masz jakieś wyniki doświadczeń z UK, takie jak w temacie o rzepaku? 130% dawki duettu na start ~200g boskalid i 100g metrafenon plus strobiluryna za 140 zł netto chyba fajna opcja, czy masz coś lepszego sprawdzonego?  

Zauważyłeś wzrost plonowania? Górnych liści powinniśmy pilnować(i tak książkowo się podaje w jakim % liść flagowy odpowiada za plon, F-1, F-2 itd.)  i podstawy, a siano do siana. :P 

He he, dobre. Fungicyd zabezpiecza przed spadkiem plonu a nie powoduje jego wzrost. 

Nie zabezpieczysz flagi jak od dołu będziesz miał syf. 

Opublikowano
2 godziny temu, mich18 napisał:

Co lepiej wybrać na T2 w pszenicy delaro forte czy zrobić mieszanke protiokonazol z azoksystrobina cenowo wychodzi podobnie 

Mieszano protio + azoksy wychodzi 90zł na hektar, Delaro Forte 150zł

Opublikowano

1715 zapłaciłem. Brutto.

Zwrot z syngenta po paru godzinach na koncie

Opublikowano
14 godzin temu, odrion napisał:

Już wiem że to septorioza, kto miał z nią do czynienia co najlepiej pomaga???

Zamierzam dać protio nie wiem czy 125 czy 150 i do tego coś dodać??? Strobuline czy sdhi czy jakiś adiuwant?

Żeby zaczynać tą septoriozę!!!! Jakich strat mogę się spodziewac?, może ktoś miał w innych latach septoriozę i zatrzymał ją na etapie pierwszego kolanka.

Opublikowano
30 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

póki się zbierzesz to coś jeszcze wylezie, ja tam w zanadrzu trzymam mustang forte i to poleci.

W jakiej dawce mustang 0,8 l/ha czy 1 l/ha?

Opublikowano

Mam pytanko ale bez dogryzywania. Mam 8ha pszenicy co jeszcze nic nie zrobiłem ma po 3 rozkrzewienia, 4 zdążają się zadko ziemia zadbana 4a czy jest szansa złapać na niej ok7-8ton jeszcze czy ciężko będzie. Z przyczyn pogody i losowych w domu nie dało prędzej wjechać dziś zlało więc dopiero za 3dni jak pogoda pozwoli. Pole po rzepaku Mam zamiar dać na pierwszy strzał 300saletry 100soli potasowej ok 170 siarczanu magnezu pole. Potem chce je dopiescic micro makro i aminokwasami. 

Opublikowano
Fugeo napisał:

W jakiej dawce mustang 0,8 l/ha czy 1 l/ha?

jeśli był jesienią było odchwaszczane to 0,8 jeśli nie to litr

dzidzia202 napisał:

Mam pytanko ale bez dogryzywania. Mam 8ha pszenicy co jeszcze nic nie zrobiłem ma po 3 rozkrzewienia, 4 zdążają się zadko ziemia zadbana 4a czy jest szansa złapać na niej ok7-8ton jeszcze czy ciężko będzie. Z przyczyn pogody i losowych w domu nie dało prędzej wjechać dziś zlało więc dopiero za 3dni jak pogoda pozwoli. Pole po rzepaku Mam zamiar dać na pierwszy strzał 300saletry 100soli potasowej ok 170 siarczanu magnezu pole. Potem chce je dopiescic micro makro i aminokwasami. 

moim zdaniem sól i siarczan magnezu możesz odpuścić, bo troszkę za późno, spróbuj siarczan magnezu ale dolistnie dać siedmiowodny

Opublikowano
1 godzinę temu, Nikita_Bennet napisał:

póki się zbierzesz to coś jeszcze wylezie, ja tam w zanadrzu trzymam mustang forte i to poleci.

Uważaj żeby nie zastosować go później niż 2 kolanko, bo można narobić sobie bałaganu 

42 minuty temu, mich18 napisał:

Protendo 300 to dobry protio ? Na stronie dla roślin protendo 5l 609zł a pecari 300 1180zl czemu taka różnica? 

Protendo dobry środek, pecari również, po prostu cena z tamtego roku nie zaktualizowana ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, magtom36 napisał:

Już wiem że to septorioza, kto miał z nią do czynienia co najlepiej pomaga???

Zamierzam dać protio nie wiem czy 125 czy 150 i do tego coś dodać??? Strobuline czy sdhi czy jakiś adiuwant?

Żeby zaczynać tą septoriozę!!!! Jakich strat mogę się spodziewac?, może ktoś miał w innych latach septoriozę i zatrzymał ją na etapie pierwszego kolanka.

Dodatek strobiluryny nic nie da, jaki SDHI chciałbyś dodać? Tydzień temu było lepiej (rośliny były bardziej zielone)? Wygląda na to, że tebukonazol nie za bardzo (wcale) zadziałał. W normalnym roku, przy 1-kolanku spokojnie, każdy co najmniej średni fungicyd sobie lepiej lub gorzej poradzi. Teraz było kilka tygodni (przeplatanych) ciepła więc i patogeny się rozwijają. Spokojnie, nie panikuj, nie ma konieczności dodawania karboksyamidu (jak co niektórzy piszą) do triazolu. Możesz dać 150-180 protioko solo-zwalczy choroby źdźbła jeśli jest taka potrzeba, a jeśli nie i boisz się że ten triazol sobie nie poradzi, daj 80 g revysolu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v