Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

sypie, albo nie sypie, tak jak od chemicznych potentatów, a tak naprawdę to pewnie niczym się jedno od drugiego nie różni (łącznie z ceną i domieszkami szlachetnego żyta czy jęczmienia), jedno i drugie zaprawiane po pijaku i byle szybko (a chciałbym żeby za chociażby tą cenę zamiast podpisu jutubera czy innego sportowca na worku dostać materiał lux w worku co da te 10% więcej od swojego- ale jeszcze mi taki się nie trafił 😏). W każdym materiale "firmowym" był jakiś babol, na szczęście mniejszy i żadnej wkładki białkowej jak u kolegi @azzadek 😜- swoją drogą mógłby się pochwalić od kogo ten cudny podarek zakupił. No w prawie każdym- dobry był materiał z SU (Tarroca), ale to najpewniej prosto z Niemiec już zaprawione przyjechało do dystrybutora w PL.

ps. sam zakupiłem od tego Ł. materiał i  czekam, tyle że pszenżyto i z tego co widzę cena jest (ciut wyższa)... zobaczymy jakość. No ale stać mnie jeszcze aby zafundować sześciopak najtańszej gorzałki pracownikom Pana Ł.- a niech zaprawiają dalej materiał znieczuleni- może trafi mi się wreszcie taki co sypać będzie te 11-12t/ha 😜.

Firma Osadkowski. Pszenica Apostel 2021. fot

372347119_2550842621737530_3075868272316415918_n.jpg

• Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Po ile płaciłeś? Mam możliwość zakupu tej odmiany z ub sezonu za 2500 zł za tonę ale czy warto?

265zł.za 100kg

1 godzinę temu, azzadek napisał:

Reklamować i dobrze zj***ć przy okazji, magazyn masz już zakurzony tym synem.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, azzadek napisał:

No to nieźle zalatwili. Ewidentnie należał by się zwrot za materiał i koszty gazowania- ale znajac zycie firma będzie mataczyc raczej.

-----

Powoli myślę już o zapelnianiu magazynku i mam pytanie...

Na T1 to Duet na start czy Unix+tebukonazol (lub protiokonazol), nie spodziewam się mączniaka więc narazie bez fenpropidyny (tego zapas mam z tego roku bo się obylo).

Na T2 poszedl by protio+azoksy.

A i gdzie taniej nabyć Systivę, bo ewidentnie dała te 0,5t/ha więcej.

Jeszcze jedno... Jak dzialają na przyrost plonu takie cuda jak Rootstar, a wlaściewie amonowy octan cynku, ewentualnie octan cynku do analiz :)

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

Jeszcze żeście nie zasiali, ale już chcecie kabzę dystrybutorom nabijać.. Chłop to jednak ciemny jest i basta 😉

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, boogie7 napisał:

Jeszcze żeście nie zasiali, ale już chcecie kabzę dystrybutorom nabijać.. Chłop to jednak ciemny jest i basta 😉

nie zasieli ale zasieją, pola pustego przeciez nie zostawią.

Ja też lubię mieć jakiś zapas ( przynajmniej tych substancji które wiadomo że się przydadzą i zejdą)  a nie na wiosne latać jak z pęcherzem bo albo nie ma tego co chciałem albo cena nie bardzo. Więc jak się trafi jakaś promocja na tebu/ protio/ metkonazol czy coś równie potrzebnego to biorę. np ostatnio tebu za 55zl/l przyjechalo, i to nie takie najgorsze bo niemieckie z helm ag. Nie spodziewam się, ba jestem w stanie się założyć że wiosną tańsze nie będzie.

Edytowane przez nunu85
Opublikowano
37 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Gdzie tam do wiosny . To musi pierwsze urosnąć by było co pryskać . 

To zostanie na za rok, wielki problem... Zreszta mi się oplacalo wlozyc w tym roku, nawet nie licząc nawozowego czy doplat do ha... A że zwierzęta musza coś zreć to i wlasna produkcja zbozowa jest zawsze lepsza i tańsza (nawet obecnie) od sytuacji kiedy trzeba by bylo kupić (a raczej nikt nie sprzeda mi za to co moze z ledwoscia dostac w skupie- papier wszak wazniejszy od pieniędzy).

Opublikowano
4 minuty temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

To zostanie na za rok, wielki problem... Zreszta mi się oplacalo wlozyc w tym roku, nawet nie licząc nawozowego czy doplat do ha... A że zwierzęta musza coś zreć to i wlasna produkcja zbozowa jest zawsze lepsza i tańsza (nawet obecnie) od sytuacji kiedy trzeba by bylo kupić (a raczej nikt nie sprzeda mi za to co moze z ledwoscia dostac w skupie- papier wszak wazniejszy od pieniędzy).

Bardziej mi chodzi że na spokojnie nie nerwowo . Przyznam się że i mi dużo środków z zeszłego roku zostało czy to T1 Duet na Start , coś na chwasty , na robala tez coś jest . Tylko ze ja pozna jesień i zima przeważnie chemie kupuje . Co do T1 to Duet na Start mogę polecić choć jeśli monokultura to jednak mieszanina z Unix jest mocniejsza . 

• Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano
16 godzin temu, danielhaker napisał:

Mój rekord, to Bosporus z MTZ 28,1g. ZK 99%. Przy 350szt 99kg/ha

Mam lepszy 27.5, całe szczęście norma wysiewu mówiła o 400 r/m2 to wychodziło 100+kg/ha ale ojciec już dziwnie patrzył. A ja więcej tej odmiany nie kupiłem

Opublikowano
21 minut temu, yacenty napisał:

Mam lepszy 27.5, całe szczęście norma wysiewu mówiła o 400 r/m2 to wychodziło 100+kg/ha ale ojciec już dziwnie patrzył. A ja więcej tej odmiany nie kupiłem

To był Rotax? 

Opublikowano
4 godziny temu, boogie7 napisał:

W tym Roku robię mocno budżetowo , podstawowe mikro , 3 zabiegi grzybowe średnia Polka bez żadnego kombinowania. Żadnych krzemow, tytanów, mieszania mikro i dawania do każdego zabiegu , potasow i innych bzdetow . Mam wrażenie ze to ch…. Warte ☺️ 2 porządne dawki azotu i tyle

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Ja tak samo mam wrażenie i na przyszły rok tylko ochrona i skracanie . Korn Kali i dwie lub trzy dawki azotu a to się zobaczy jeszcze co i jak w praniu wyjdzie . 

2 dawka azotu w ilosci 270 kg saletry i bialko  kolo 13  i gestosc 77- 78.  Nie wiem czy akurat od tego to zalezy ale zawsze dawalem  3 dawke przy lisciu flagowym, to mialem problem z gestoscia.  byc moze teraz rok inny, ciezko to porownac wszystko tak naprawde

1 godzinę temu, panczo1922 napisał:

Dokładnie

Niech ktoś też wreszcie odczuje do wuja jasnego że rolnika już nie stać 

dlatego zadnego npk, moze sol rzuce zobacze.   przeciez to co sie dzieje to jest jawne walenie w ch*ja,  npk po 3000 , srodki drozeja a paszowa pszenica 700 netto  ,  no a jeszcze zobaczymy co wydarzy sie w ciagu 2 miesiecy jak puszcza towar z ukrainy , a puszcza na bank tylko pytanie czy 15 wrzesnia czy troche to przeciagna pod publike

Opublikowano

Zostało 15 dni do otwarcia granic w handlu z Ukrainą. Co na to komisarz Wojciechowski?

Za 15 dni - co niemal pewne - nastąpi ponowne, pełne otwarcie granic w unijnym handlu z Ukrainą. Jak wynika ze słów Janusza Wojciechowskiego, komisarza UE ds. rolnictwa, jakie padły podczas czwartkowego spotkania w Parlamencie Europejskim, w Komisji Europejskiej dyskutowany jest nowy pomysł, który może zapobiec kolejnemu, możliwemu kryzysowi na unijnym rynku zbóż, zwłaszcza w krajach przyfrontowych.

Jak tłumaczył Janusz Wojciechowski, ukraińskie zboże dlatego zostaje w Europie, bo koszty transportu przez porty nadbałtyckie do państw trzecich są zbyt wysokie. Suma summarum państwa trzecie wolą kupić tańsze zboże rosyjskie. Dlatego unijna pomoc dla Ukrainy, w postaci dopłaty do kosztów transportu jest tym najlepszym - w ocenie komisarza - rozwiązaniem na ten moment.

UE powinna kupić zboże z Ukrainy i przekazać potrzebującym

Posłowie PE pytali komisarza Wojciechowskiego, czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby, by KE po prostu - w ramach pomocy Ukrainie - kupiła ukraińskie zboże, a następnie przekazała w darze krajom tzw. głodującym. Wtedy byłaby pewność, że nie zostanie ono w UE. Janusz Wojciechowski odpowiedział, że to rozwiązanie jest zbyt drogie dla budżetu UE.

Opublikowano
nunu85 napisał:

pewnie Tytanika. lekka i drobna. gęstość miała wręcz tragiczna

parametrów nie miała ale mi sypala ponad 7t co na 4b jest już bardzo dobrym wynikiem a do tego niska i wystarczyło raz skrócić ale fakt szybko się pokazała i szybko się schowała

Opublikowano
4 minuty temu, Zbyszek3939 napisał:

Niech spróbują puścić  zboże po 15 września

Sądzisz że teraz nie trafia do nas?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v