Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Czasami tak, czasami 6, czasami 8... Porobić badania i nie strzelać 

oczywiście, pytanie czy jak jest to świeża ziemia i badań brak to czy w pierwszym roku warto pchać się w npk? czy odżywiać dolistnie a za rok polecieć z granulą? jest tam jęczmień ozimy, ziemia praktycznie mało co widziała granuli bo poprzedni własciciel jechał tylko wapno i obornik. 

Opublikowano
12 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Weź pod uwagę to o czym wspomniał Agrest. Myślisz że jak dostarczasz w chvvj gramów mikro to roślina je wszystkie przyjmie?

Ja wszystko rozumie , ale jeśli w 3 kg DR GREEN zboża jest więcej micro niż w 1000 litrach tego specyfiku , to raczej coś jest nie tak , chyba że ten florovit posiada jeszcze jakiś tajemniczy składnik który robi robotę . W opisie mają napisane że nawóz wysoce skoncentrowany , i sam jak tu było wstawione to aż się @Agrest pytałem czy nic się z roślinami nie dzieje po dawce 10 litrów , bo jak spojrzałem na skład to w pierwszej chwili widząc miedz 70 , to pomyślałem ze chodzi o gramy , a jak się okazało to mg czyli 1/ tysięczna grama . O azocie czy potasie nawet nie wspominam

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał:

oczywiście, pytanie czy jak jest to świeża ziemia i badań brak to czy w pierwszym roku warto pchać się w npk? czy odżywiać dolistnie a za rok polecieć z granulą? jest tam jęczmień ozimy, ziemia praktycznie mało co widziała granuli bo poprzedni własciciel jechał tylko wapno i obornik. 

Dolistnie to można kilo, albo półtora podać  fosforu czy potasu. Jak są braki to trzeba w setkach kilogramów. Trzeba by co wieczór pryskać odżywką aż do żniw.

Opublikowano
Dnia 10.11.2023 o 12:10, ravoj napisał:

@Agrest Zawsze jest na plus, to nie firma krzak z wypizdowa, przynajmniej nasi. 

Puławy dodają 5 kg na worek.

Wiem, bo ważyłem do sprawy bigi kiedy udało nam się dorwać w ubiegłym roku cwaniaka spod Poznania, który jako kierowca tira odkurzaczem parkside odsysał  niewielką dziurką w wewnętrznym worku po 20 - 30 kg z każdego biga. Dziurka była niewidoczna praktycznie 

Musieliśmy do Tarnowa Podgórnego osobiście jeździć na kipisz, zabezpieczyć  fanty i pół tony nawozów w małych workach. Praca operacyjna i na gorąco cykniety. Z każdym transportem z Polic zajeżdżał na pauzę na swoje przygotowane  ranczo. 

Okradał każdy transport czyli rolników na półtorej tony. Mało kto ważył i był świadom straty na kilka tysięcy. 

Najgorzej że dla rolnika spod Wrocławia ubytek uzupełniał wodą, żeby waga się zgadzała. Tam jeszcze dostał zniszczenie mienia w postaci 24 ton polifoski. Taki był ynteligent. 

Dlatego przestrzegam, warto sprawdzać wagę. 

Jak kiedyś napisał o takim patencie że nawet można zdjąć plombę i założyć bez uszkodzenia to dostałem lincz że bajek się nasłuchałem.

Osobiście nie ważę 100% ale jakiś tam wyrywkowo i nigdy problemu nie było 😄.

9 godzin temu, alvaro2 napisał:

Polak potrafi to jest sztuką opierdolic jeden drugiego kiedyś slyszałem że gośc tirem przewoził pręty stalowe za każdym kursem po jednym sobie wyciągał, inny znów woził mrożone ryby moczył je w wodzie i po zamrożeniu dochodziła kolejna warstwa lodu wagi było więcej

I dlatego waga profila jest większa na FV niż w rzeczywistości bo wszystko musi się zgadzać.

• Like 1
Opublikowano

Ja już się nawet nie wypowiadam o nawożeniu dolistnym. Nie przekonam nikogo i niech sobie każdy używa co chce.  Nigdy woda nie będzie lepszym i bardziej skoncentrowanym  nawozem od proszku, nigdy,  bo to chemicznie niemożliwe. 

Nigdy nie użyje też  florovitu, żeby litr kosztował nawet 5zl. Po prostu ekonomia tego nie uzasadnia. Gdybym był jak  @Agrest  i chciał dozować mikro dawki ale często to sypałbym po łyżce dr green zboża a worek za 80zl wystarczyłby mi na 5 lat. 

Opublikowano
18 godzin temu, Turok napisał:

umie lokalny skład kizeryt 1540zl , opolskie powiat kluczborski

Jak na Kizeryt to raczej cena dobra , u mnie z miesiąc temu było 2150 brutto , chyba że teraz się coś zmieniło 

Opublikowano
3 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał:

lokalny skład mocznik worki 2450 brutto. polidap 4300 worki brutto. myślę czy nie zastąpić tego polidapu w kukurydzy czymś innym 🤣

Superfosfat wzbogacony  wyjdzie  ci sporo taniej niż ten  polidap po kosmicznej cenie, a azot   uzupełnisz sobie , chyba że i inne Pk ma takie drogie, to wtedy szukaj gdzie indziej , bo wieloskładnik  sporo potaniał.

Opublikowano
4 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał:

lokalny skład mocznik worki 2450 brutto. polidap 4300 worki brutto. myślę czy nie zastąpić tego polidapu w kukurydzy czymś innym 🤣

Podobno w grudniu miała być jakaś dostawa fosforanu amonu. Cena 4300 to jakiś kosmos.

Opublikowano
3 godziny temu, jaco512 napisał:

Trzeba pamiętać o rozpuszczalności fosforu, w kukurydzy najważniejszy jest na starcie więc taki superfosfat trzeba wysiać teraz żeby rozłożył się.

Dlatego trzeba utrzymywać w glebie wysoką zasobność makro i mikro. Nawozy stosować po zbiorach roślin żeby uzupełniać co się wywiezie na przyczepie. To mądrość która zrozumiałem za późno, 8 lat za późno. 

Wtedy nie martwisz się, że musisz coś dawać na szybko i czekać żeby się przyswoiło

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Zbyszek3939 napisał:

Superfosfat wzbogacony  wyjdzie  ci sporo taniej niż ten  polidap po kosmicznej cenie, a azot   uzupełnisz sobie , chyba że i inne Pk ma takie drogie, to wtedy szukaj gdzie indziej , bo wieloskładnik  sporo potaniał.

jeszcze musi gdzieś być na lokalnym składzie :d myślałem o poli 6

3 godziny temu, maniekc360 napisał:

Podobno w grudniu miała być jakaś dostawa fosforanu amonu. Cena 4300 to jakiś kosmos.

na drugim składzie 4500, w życiu nie kupie tak drogiego nawozu w podsiewacz żeby później odwozić kukurydzę po 400 złoty

Opublikowano
51 minut temu, ravoj napisał:

Dlatego trzeba utrzymywać w glebie wysoką zasobność makro i mikro. Nawozy stosować po zbiorach roślin żeby uzupełniać co się wywiezie na przyczepie. To mądrość która zrozumiałem za późno, 8 lat za późno. 

Wtedy nie martwisz się, że musisz coś dawać na szybko i czekać żeby się przyswoiło

Dokładnie, u mnie od trzech lat wszystko po zbiorach na ściernisko, PK głównie czy to orka czy bezorka, jeżdżę po ścieżkach i później już nie myślę o fosforze i potasie chyba że azot na rzepak 

Opublikowano
37 minut temu, Mateusz1q napisał:

Węgiel na PGG ostro w dół to nawóz też musi tanieć 

Węgiel to miał z czego spadać, bo ceny były mocno zawyżone. Nawozy - raczej tak dobrze nie będzie. W okolicy chyba z 50zł znowu w górę na azotach. Powiat TOP, saletry na okolicznych składach poniżej 2000 już nie kupisz a jeszcze w październiku była po 1850-1900 brutto.

Opublikowano (edytowane)

Jak Ty to wyliczyłeś, że nawóz nie ma z czego spadać to naprawdę nie wiem. Już dosyć zasponsorowaliśmy Ukraińcom nawozów, czas na urealnienie cen. Jak ich nie stać to niech nie sypią...

Wysokokaloryczny węgiel kosztuje obecnie 1100 zł w sklepie PGG i nie ma w nim kamieni i wody, czego nie można powiedzieć o towarze od pseudohandlarzyn. Kilka lat temu ceny kręciły się w granicach 900 zł, a ile w tym czasie wszystko zdrożało. Akceptowalna cena za saletrę to max 1500 zł, a handlarze podnoszą ceny ze względu na dopłaty i liczą na to, że oskubią rolników.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v