Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Zefir napisał:

Bardzo fajny nawóz o ile wysiejesz ze sporym wyprzedzeniem , nie nadaje się pogłównie . W zbożach efekt moim zdaniem lepszy od polifoski 

Chyba nie siałeś kika lat PK że widzisz różnice po wysianiu takiego nawozu, 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Zodiax napisał:

Nawet jak to nie okazja to polskich nawozów bym nie kupował 

No widzicie a wy się dziwicie że przedsiębiorcy polscy kupują tańsze zboże ze wschodu bo Polacy to właśnie tacy patrioci wszystkich wspierać byle nie swoje - śmiech oby jak najmniej takich dzbanów. 

Edytowane przez leniwy27
  • Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
13 godzin temu, Pitraszek napisał:

W tygodniku poradniku rolniczym piszą że wydłużają termin zakupu nawozów na dopłaty do 15 maj. Składanie wniosków do końca lipca.

Przy takiej ilości dopłat kusi żeby biec po nawozy bo może być drożej 😅

Daj linka

Złożyłem wniosek na zakup nawozów jakieś 2 tygodnie temu, faktury dołączyłem tylko do końca marca a teraz przedłużyli termin do 15 mają, limit mam jakieś 50% czy mogę teraz drugi raz składać czy jak? 

jakie to jest wszystko pojebane to już brak słów.

Opublikowano
1 godzinę temu, leniwy27 napisał:

No widzicie a wy się dziwicie że przedsiębiorcy polscy kupują tańsze zboże ze wschodu bo Polacy to właśnie tacy patrioci wszystkich wspierać byle nie swoje - śmiech oby jak najmniej takich dzbanów. 

Bo każdy myśli tylko jak kogoś wyjeb.ac na kasę. Firmy paszowe zarobiły setki milionów na tym zbożu. Sprowadzali zboże po parę stów a pasze sprzedawali w cenie jak zboże kosztowało po 1500 za pszenicę. Spółki skarbu państwa to samo. Nawozy dawno powinny kosztować praktycznie to samo co przed wojna a co mamy ? Paliwa to samo. A i ,, przedsiębiorcy '' tak samo podorabiali się majątków takich że przez następne 20 lat tyle nie zarobią. Tarcze covidowe ceny X2 albo i X3 . Złote czasy mieli. Szary lud się obudził i woli kupić z zagranicy jak jest taka możliwość niż dać się cały czas dymac 

Opublikowano
1 godzinę temu, leniwy27 napisał:

To jest trochę inna sytuacja. Ukraińskie zboże jest tańsze bo u nich koszta produkcji są mniejsze niż w Polsce. Natomiast nawóz polski jest droższy od niemieckiego, pomimo faktu że u nas koszta produkcji są niższe niż w Niemczech. Kolejna kwestia że my i Niemcy to jeden rynek (UE), za to my i Ukraina to jest taki związek, że jak Palak dał palca to oni rękę wezmą ( do tego jeszcze plują na rękę co im pomaga). Ja kupię taki nawóz co mi będzie wychodził najlepiej finansowo. Wcześniej uważałem, że powinniśmy wspierać co polskie. Teraz po tym cyrku z Ukrainą, który zaserwował nam PiS, lokalny patriotyzm mi przeszedl

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Kupiłem jeszcze polifoski 15 maja myśląc, że może wydłużą. bardzo na tym nie wygram bo poli staniałą a kupowałem po coś koło 4 brutto. Ale przynajmniej nie stracę. No i mam jeszcze rsm z początku kwietnia. Ach te wybory.  Tylko siedzieć wnioski wypełniać bo rok wyborczy jest.

[AKTUALIZACJA 30.06.2023, godz. 19.30: Rząd podjął decyzję o wydłużeniu terminu zakupu do 15 maja 2023. Przeczytasz o tym TUTAJ]

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

I teraz jest sprawiedliwie. Ceny referencyjne wysokie, ale dla każdego takie same. Tylko ciekawe czy drukarki im nadążą 

Ja to już sobie listę tych dopłat do wszystkiego zrobiłem gdzie co złożone bo już można się pogubić. Powalone 

Opublikowano

Mają jeszcze być dopłaty do materiału siewnego podniesione po 200 zł do ha czy coś w tym stylu dla zboża. Tylko nie wiadomo kiedy co i jak. I może trzeba będzie złożone wnioski wycofać normalnie cyrk. A coś jeszcze mówią o dopłatach do utraconych przychodów w związku z wojną. Wybory idą. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Kupiłem jeszcze polifoski 15 maja myśląc, że może wydłużą. bardzo na tym nie wygram bo poli staniałą a kupowałem po coś koło 4 brutto. Ale przynajmniej nie stracę. No i mam jeszcze rsm z początku kwietnia. Ach te wybory.  Tylko siedzieć wnioski wypełniać bo rok wyborczy jest.

[AKTUALIZACJA 30.06.2023, godz. 19.30: Rząd podjął decyzję o wydłużeniu terminu zakupu do 15 maja 2023. Przeczytasz o tym TUTAJ]

Te majster, to nie Ty w pierwszym rzędzie siedzisz wśród plujących na rządzących, a specjalnie polifoske za 4k pod dopłaty kupujesz? 🤣🤣🤣🤣 Cyrk

Edytowane przez Popier96
  • Thanks 1
Opublikowano

Zwrot za paliwo nie wykorzystam do końca bo zasiane bezorki rzepak pszenica usługą i zaoszczędziłem paliwo a teraz stracę bo nie wykorzystam😜trzeba w bańki tankować.

Opublikowano
20 minut temu, Popier96 napisał:

Te majster, to nie Ty w pierwszym rzędzie siedzisz wśród plujących na rządzących, a specjalnie polifoske za 4k pod dopłaty kupujesz? 🤣🤣🤣🤣 Cyrk

A no ja. Płace podatki tysiącami to co się będę szczypał choć trochę swojej kasy odbiorę. Bo ty to pewnie myślisz, że to pis I Kaczyński ze swoich daje. Jak kupowałem nie było wiadomo, że przedłuża do 15 maja. Ale myślałem , ze może się uda. A kupiłem bo wydawało się, ze nie bardzo stanieje. Ze względu na to, że składniki nie są ściągane z BY i RU.  Takie powiedzmy rozłożenie ryzyka. Bo nie całość potrzebną mi na zasiewy jesienno wiosenne kupiłem. Tak więc dalej będę to bolszewie krytykował i jak się da odbierał swoje pieniądze. 

5 minut temu, miwigos napisał:

A kto zużywa 110 l/ha , mało kto

Jak obrotny to wykorzysta nawet jak ziemi nie obrabia heheheh. Jak ktoś kiedyś powiedział, życie w Polsce to sen wariata.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Bo każdy myśli tylko jak kogoś wyjeb.ac na kasę. Firmy paszowe zarobiły setki milionów na tym zbożu. Sprowadzali zboże po parę stów a pasze sprzedawali w cenie jak zboże kosztowało po 1500 za pszenicę. Spółki skarbu państwa to samo. Nawozy dawno powinny kosztować praktycznie to samo co przed wojna a co mamy ? Paliwa to samo. A i ,, przedsiębiorcy '' tak samo podorabiali się majątków takich że przez następne 20 lat tyle nie zarobią. Tarcze covidowe ceny X2 albo i X3 . Złote czasy mieli. Szary lud się obudził i woli kupić z zagranicy jak jest taka możliwość niż dać się cały czas dymac 

To zboże to wszyscy kupowali nawet wieksi rolnicy i sprzedawali. Wszyscy oczywiście zarobili ale firmy zagraniczne również. Sam się wkurzam bo teraz firmy jak agrolok czy chemirol ciągły zboża rzepak to my teraz od nich nie powinniśmy kupować chemi niech handlują z Ukrainą ale sam przyznasz ze to nierealne . 

Opublikowano (edytowane)

Bo im pompują do głów ,ze to Jarosław i pis dają w domyśle ze swoich. Tak jak z tym tunelem w Świnoujściu. Rząd dał 2 miliony z 960 reszta w większości ponad 700 UE i trochę samorząd. A Jarek pojechał na otwarcie i powiedział, ze to pis dał i pis wie jak pieniądze zdobywać. Tak się tumani ciemnotę. Teraz UE zatwierdziła pomoc dla 5 krajów graniczących z UA. Chyba 100 mln Euro. To pis na nawozy termin przedłużył bo będzie z czego. I powie ciemnocie, że to pis dał. I taki dureń jak tu będzie się rzucał czemu ja biorę.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
29 minut temu, miwigos napisał:

A kto zużywa 110 l/ha , mało kto

Mi brakuję orka 25/Zbior 30/uprawa pod siew 15/siew 5/uprawa pozniwna15/nawożenie i opryski z15? 4/5 wjazdów jeszcze obornik. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v