Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
42 minuty temu, ws71 napisał:

Pisze o latach 1992-2002]. Niech koszty wzrosły o 100 % to w 400 zł zmieszczą się[oczywiście bierzemy pod uwagę cały czas końcowy plon 1,8 t] 

I uważasz że od 20 lat jest tak samo?  U nas 20 lat temu inaczej się pszenicę prowadziło i inne były  plony

• Like 1
  • 0
Opublikowano
12 minut temu, Ulman napisał:

I uważasz że od 20 lat jest tak samo?  U nas 20 lat temu inaczej się pszenicę prowadziło i inne były  plony

Jak przynosi zysk, to po co zmieniać ? Nie wszyscy, ale wiem, że sporo gospodarstw dalej tak ciągnie

• 0
Opublikowano

Ja nad naszym pięknym morzem jestem to pada I to fest średnio 3 razy dziennie. Żniw tu jeszcze praktycznie nie zaczeli. Normalnie wakacje życia 😁😁

Ja prawie dwa tygodnie po zniwach to aż tak bardzo mnie ten deszcz nie martwi. Kuku i burak coś odbija bo tragedia się robiła 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Skoro tak to pewnie wiesz też że przy tego typu produkcji 100 pln wydane na fungicydy i 200 na azot da ci dwukrotny zysk. Patrząc na pola w rejonie Tarnopol, Równie czy Lwów to nie sądzę by mieli mniej jak ok 5ton. To już nie jest murzyńskie rolnictwo jak 20 czy 30 lat temu. To że statystycznie mają 2,5 tony nie ma większego znaczenia bo to jedynie statystyka

Edytowane przez Ulman
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:

Skoro tak to pewnie wiesz też że przy tego typu produkcji 100 pln wydane na fungicydy i 200 na azot da ci dwukrotny zysk. Patrząc na pola w rejonie Tarnopol, Równie czy Lwów to nie sądzę by mieli mniej jak ok 5ton. To już nie jest murzyńskie rolnictwo jak 20 czy 30 lat temu. To że statystycznie mają 2,5 tony nie ma większego znaczenia bo to jedynie statystyka

Taka sama, jak to, że wchodząc do Unii mieliśmy średni plon na poziomie  3 ton i dlatego takie niskie dopłaty były na start.

Aby wydać 100zł na fungicydy i 200zł na azot na 2 tys ha, trzeba miec taką kwotę, a w warunkach Ukrainy - nie smarujesz, nie jedziesz

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, Wicherek napisał:

Tu się mylisz  ! rozmawiałem z kierownikiem od Kapki i powiedział mi, że oni mogli to kupować bo to było legalne, ale żadna z próbek które otrzymali nie spełniała parametrów i nic  nie kupili  !

Nie mylę tylko mogę czegoś nie wiedzieć a nie wiem co chciał kupić ten Kapka. Większość zboża z Ukrainy miało białko na poziomie 13%, gęstość 75-78 i gluten powyżej 30 czy 35 już nie pamiętam. Setki ton jechało i widziałem próbki wielu z tych transportów. Niektórzy mieszali nawet z naszą paszową i wychodziła konsumpcja. Techniczne to było tylko z nazwy. Sam na początku podniecalem się wielkim wałem, myślałem że nas otruli i już testament pisałem, ale wał to był tylko z nazwy. 

• 0
Opublikowano
29 minut temu, Ulman napisał:

Pomijając statystykę,to teraz czysta matematyka 33 mln gruntów ornych ,średnia wieloletnia poniżej  70mln t i wszystko w temacie

• Like 1
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, ws71 napisał:

Pomijając statystykę,to teraz czysta matematyka 33 mln gruntów ornych ,średnia wieloletnia poniżej  70mln t i wszystko w temacie

Polska ma 18,5 mln gruntów rolnych średnia wieloletnia 25-28 mln ton , i wszystko w temacie (1,5 tony z ha)

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, mysza103 napisał:

Polska ma 18,5 mln gruntów rolnych średnia wieloletnia 25-28 mln ton , i wszystko w temacie (1,5 tony z ha)

Nie sadzisz że istnieje drobna różnica pomiedzy gruntami ornymi a rolnymi, ale co ja tam wiem, Ty wiesz lepiej !!!!!

• 0
Opublikowano
38 minut temu, ws71 napisał:

Na całych 33 a właściwie 32,3 mln ha uprawiają samą pszenicę?

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, mysza103 napisał:

No tak nie można liczyć bo w tych gruntach mamy buraki, fasolę, trawy na gruntach ornych, qq na kiszonkę itd.

Poza tym trzeba odpowiedzieć na pytanie ale tak szczerze kto z was liczy wszystkie tony sprzedane przez cały rok i dzieli przez powierzchnię upraw? Ja tak staram się robić i stad poznajemy prawdziwa średnia. 

Większość z was albo nie mal wszyscy to liczą tak że plony podają z lepszych działek a  gorsze pomijają. 

U mnie rok temu miałem suszę katastrofalna i na jesieni i na wiosnę (pszenica ozima wschodziła wiosna- dopiero wtedy pojawiły się rzadeczki)

Wyszło coś koło 4.7ha ale to już z całego gospodarstwa.  Ale też nie wiem czy jakiejś faktury nie zagubiłem. W tym roku tego przypilnuje.

• 0
Opublikowano
35 minut temu, ws71 napisał:

Nie sadzisz że istnieje drobna różnica pomiedzy gruntami ornymi a rolnymi, ale co ja tam wiem, Ty wiesz lepiej !!!!!

a tak dobrze że zwróciłeś uwagę , napisało mi się z rozpędu gruntów rolnych , a miało być oczywiście 18.5 mln  gruntów ornych 

• 0
Opublikowano

Jak napisałem, że średnia w gospodarstwie wychodzi poniżej 5 ton, to mało mnie nie opluli i nie zjedli , ale nie każde pole sypie po 6 czy 8t. Są czasem takie, gdzie 1,5 to dobry wynik albo 3t/ha

• Like 1
  • 0
Opublikowano
22 minuty temu, melon10641 napisał:

No tak nie można liczyć bo w tych gruntach mamy buraki, fasolę, trawy na gruntach ornych, qq na kiszonkę itd.

Poza tym trzeba odpowiedzieć na pytanie ale tak szczerze kto z was liczy wszystkie tony sprzedane przez cały rok i dzieli przez powierzchnię upraw? Ja tak staram się robić i stad poznajemy prawdziwa średnia. 

Większość z was albo nie mal wszyscy to liczą tak że plony podają z lepszych działek a  gorsze pomijają. 

U mnie rok temu miałem suszę katastrofalna i na jesieni i na wiosnę (pszenica ozima wschodziła wiosna- dopiero wtedy pojawiły się rzadeczki)

Wyszło coś koło 4.7ha ale to już z całego gospodarstwa.  Ale też nie wiem czy jakiejś faktury nie zagubiłem. W tym roku tego przypilnuje.

Oczywiście że tak nie można liczyć , dlatego z przekorą tak napisałem , bo tak samo na Ukrainie tak nie można liczyć , bo przecież tam też  nie obsiewają 100% zbożami na ziarno 

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, mysza103 napisał:

Oczywiście że tak nie można liczyć , dlatego z przekorą tak napisałem , bo tak samo na Ukrainie tak nie można liczyć , bo przecież tam też  nie obsiewają 100% zbożami na ziarno 

A to sory to nie zrozumiałem. Tutaj tyle jest pisane postów, że tylko przeglądam pobieżnie a nie wczytałem się w wątek. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Wywiozłem dziś 2 przyczepy , przedwczoraj udało się trochę wykosić wieczorem, ku zdziwieniu na tyle deszczu nie jest żle, ale dziś znowu wlało, a na sobotę pokazują 60 litrów po tym deszczu jak się sprawdzi  już chyba tego nie utrzyma.

IMG_20230803_152512.jpg

Edytowane przez Zbyszek3939
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
30 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Wywiozłem dziś 2 przyczepy , przedwczoraj udało się trochę wykosić wieczorem, ku zdziwieniu na tyle deszczu nie jest żle, ale dziś znowu wlało, a na sobotę pokazują 60 litrów po tym deszczu jak się sprawdzi  już chyba tego nie utrzyma.

IMG_20230803_152512.jpg

jaka cena?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.