Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
8 minut temu, pawelek98 napisał:

na razie łunia chce zarządzać polskimi lasami

co to się wyrabia

tu chyba naprawdę trzeba wojny żeby tych pedałów i resztę poje..... fanatyków ekologii nastawić na dobre tory

Wojna zmniejszy tylko ilość "bydła " a sprawcy jej będą talej ciemiężyć ludzi. Bez buntu i wytraty tych elit będzie tylko gorzej wspomnisz moje słowa. 

Chciałem kupić las znalazłem ogłoszenie okazało się że jest sprzedany już a kupił go gość z Warszawy który skupuje u mnie lasy, mieszka w wawie a firmę ma w Biłgoraju. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Damianek20 napisał:

Jebać całą unie i trzeba uciekać, stany chcą zakazać produkcji elektryków po 35 roku , wszyscy w koło wyjebane tylko w Europie pozwalają sobie ludzie na to

kalifornia juz chyba zakazała a zakazać elektryków  a kalifornia zakazała spalinowych  .https://www.auto-swiat.pl/ev/wiadomosci/uszkodzil-nowego-elektryka-na-remontowanej-drodze-koszty-naprawy-byly-przerazajace/yrc3yr5

Edytowane przez jarecki
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Ma kasę to kupuje. Nic w tym dziwnego

Piorą biznesmeni kasę lewa i inwestują w ziemię lasy nieruchomości. O to chodzi żeby 1 procent ludzi miał w rękach 99 procent wszystkiego. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, Damianek20 napisał:

Wojna zmniejszy tylko ilość "bydła " a sprawcy jej będą talej ciemiężyć ludzi. Bez buntu i wytraty tych elit będzie tylko gorzej wspomnisz moje słowa. 

Chciałem kupić las znalazłem ogłoszenie okazało się że jest sprzedany już a kupił go gość z Warszawy który skupuje u mnie lasy, mieszka w wawie a firmę ma w Biłgoraju. 

Jaka cena za 1 ha lasu teraz?

• 0
Opublikowano

Przede wszystkim nie wolno się wyzbywać pieniądza w papierze. 

Obecny rząd już wprowadził obowiązek transakcji powyżej 20 tys zł  przelewem . Więc tak samo dąży do tego co PO czy 50 tylko mniejszymi kroczkami żeby się lepiej napaść

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, Damianek20 napisał:

Piorą biznesmeni kasę lewa i inwestują w ziemię lasy nieruchomości. O to chodzi żeby 1 procent ludzi miał w rękach 99 procent wszystkiego. 

Jak piorą kasę to zgłoś to odpowiednim organom. 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Damianek20 napisał:

Ale z tego kawałka nie żyją i nie wiadomo co im strzeli do głowy. A jak długo będzie trwać ? Rozumiem że to blokada przejść ?

Byłem w Hrubieszowie i w Chełmie i nikt mandatu nie dostał, jeden z policjantów nawet podpowiadał jak zaostrzyć protest , protesty na  02,02,23 są zgłoszone na 24 godzin ale to tylko zależy od rolników  ( pogody  ) czy zechcą tyle siedzieć  , podejrzewam  że nie zechcą ludziom   ( kierowcom  ) utrudniać życia i skończą 18 - 19 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Gdzie napisałem że 1,5 tony sam z palca .

Od roku 2024 to nie jedno gospodarstwo zniknie co teraz tak ochoczo inwestowało .Co tylko z roli się utrzymuje .

nie jeden siedzi z kartką i ołówkiem i liczy czy , czy starczy .

Pszenica 1200 zł .

Co maja nawet po 30 ha i same uprawy zbożowe to już kwiczą i tak jeszcze 2 lata i plajta .

W sumie mam nie wiele więcej, ale jak coś to niech się zgłaszają, chętnie zaopiekuję się ziemią 😂

• Like 2
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Jak piorą kasę to zgłoś to odpowiednim organom. 

Wygrasz z cwaniakami którzy siedzą przy korycie mają układy , spróbuj .

3 minuty temu, Wicherek napisał:

Byłem w Hrubieszowie i w Chełmie i nikt mandatu nie dostał, jeden z policjantów nawet podpowiadał jak zaostrzyć protest , protesty na  02,02,23 są zgłoszone na 24 godzin ale to tylko zależy od rolników  ( pogody  ) czy zechcą tyle siedzieć  , podejrzewam  że nie zechcą ludziom   ( kierowcom  ) utrudniać życia i skończą 18 - 19 

To w sumie nic nie da, wagony idą na potęgę jest tego coraz więcej.

• 0
Opublikowano
49 minut temu, marks50 napisał:

https://www.kowr.gov.pl/wiedza/projekty-innowacyjne/teledetekcja/system-satelitarnego-monitorowania-upraw-rolnych przecież to jest oficjalne razem będzie to sprzęgniete  z aplikacja do samokontroli , będziemy popylać po polach na wysłane współrzędne i sie kontrolowac . W Grecji to już dawno  z satelity kontrolowano gaje oliwne więc pomysłowi grecy wkopywali plastikowe drzewka na sztukę .Limity na CO2 już są wdrażane we francji zajkładaja po 2 tony CO2 na osobę , niemcy w projektach zakładają po 3 tony . To ze będziesz miał płacone za przyorywanie słomy tkze jest ofijalna wiadomością .Oczywiście nie wierzę że co kolwiek z tych żeczy ma sens czy potrzebę ale to będzie wprowadzone . Żadne wprowadzenie limitów CO2 w niczym nie pomoże ale dzięki temu da się kontrolować ludzi , Rząd w tamtym roku w grudniu już przeznaczył bodajże 156 mln na samo założenie firmy która ma sie zająć tym projektem a miliardy ma przeznaczać w poprzednich latach .

Ja się tym nie przejmuje jescze im  zarcia zbraknie , a jak nie to się odłogiem  zostawi  i dopłaty weżmie i bedzie żyło bezstresowo, będe miał ochote to jako kurier troche pojeżdże

2 godziny temu, galan99 napisał:

Gdzie napisałem że 1,5 tony sam z palca .

Od roku 2024 to nie jedno gospodarstwo zniknie co teraz tak ochoczo inwestowało .Co tylko z roli się utrzymuje .

nie jeden siedzi z kartką i ołówkiem i liczy czy , czy starczy .

Pszenica 1200 zł .

Co maja nawet po 30 ha i same uprawy zbożowe to już kwiczą i tak jeszcze 2 lata i plajta .

Jakoś ich nie widze, 

• 0
Opublikowano
11 minut temu, Damianek20 napisał:

Przede wszystkim nie wolno się wyzbywać pieniądza w papierze. 

Obecny rząd już wprowadził obowiązek transakcji powyżej 20 tys zł  przelewem . Więc tak samo dąży do tego co PO czy 50 tylko mniejszymi kroczkami żeby się lepiej napaść

Co Ty opowiadasz? Robiłem ostatnio notariusza i kwota powyżej 100tys bez problemu gotówką płatność. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, Damianek20 napisał:

Wygrasz z cwaniakami którzy siedzą przy korycie mają układy , spróbuj .

To w sumie nic nie da, wagony idą na potęgę jest tego coraz więcej.

Taaa, wszędzie cwaniacy mafia i układy. A może to ty gamoń jesteś i nie nadążasz za bystrzejszymi.

• 0
Opublikowano
15 minut temu, Damianek20 napisał:

Nie piorą (może i ktoś tam pierze) ale lokują pieniądze, bo one w szalonym tempie tracą na wartości. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
33 minuty temu, pawelek98 napisał:

na razie łunia chce zarządzać polskimi lasami

co to się wyrabia

tu chyba naprawdę trzeba wojny żeby tych pedałów i resztę poje..... fanatyków ekologii nastawić na dobre tory

Uciekną gdzie będzie bezpiecznie a my będziemy ginąć. Pszenżyto 900 pszenica 1200-1250 netto

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Co Ty opowiadasz? Robiłem ostatnio notariusza i kwota powyżej 100tys bez problemu gotówką płatność. 

Przy fakturach są jakieś ograniczenia. Chociaż i tak każdy woli przelew robić. 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Tak ogłosili w ubiegłym roku w radiu , firma 7 tys a indywidualny 20 tys. I był wtedy szum że to większą kontrola na ludziach. Chyba że chodzi o faktury . 

5 minut temu, Ulman napisał:

Taaa, wszędzie cwaniacy mafia i układy. A może to ty gamoń jesteś i nie nadążasz za bystrzejszymi.

Może i tak, bo żyje uczciwie i nie mam sumienia wykorzystać innego. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.