Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Wicherek napisał:

Po tym dzwonieniu przez ARiMR wszyscy się wstrzymają ze sprzedażą bo może im uciec pewny zarobek   (   pisDA )

Wszyscy?

Chyba Ci którzy są przygotowani do sezonu czyli mają, paliwo nawozy, i zapsa gotówki na podatki krusy raty iżycie

Mówie oczywiście o tych co wyłacznie z rolnictwa żyja

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, pawelek98 napisał:

jeszcze się okaże że Kowalczyk miał rację, tylko niecierpliwy chłop małorolny nerwowo nie wytrzymał😂

No i z czego rżysz prostaku ?

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Daro20 napisał:

Podzwonili trochę po rolnikach zje..bę zebrali i poszła informacja w świat że chłopi mocno wkur..ieni 🙂

A co ci człowiek winny ze go jebałeś przez słuchawkę?

Mnie zapytali ile mam grzecznie odpowiedziałem, i tyle

• Like 3
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, pawelek98 napisał:

jeszcze się okaże że Kowalczyk miał rację, tylko niecierpliwy chłop małorolny nerwowo nie wytrzymał😂

Tego życzę tym co mają dużo, aby chociaż do ceny ze żniw wróciło.

• Thanks 4
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, koniu napisał:

Pomału, pomału... Ledwo drugi dzień zielono na giełdzie i odbicie moze z 5 euro a już liczycie zyski...

Dziś 5 do góry jutro 10 do dołu

Czyli nadzieja matką głupich

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, notkiz napisał:

Krótko mówiąc teraz wyjdzie na jaw, kto żyje na krawędzi finansowej, a kto 100 tys na koncie traktuje od lat jako poziom 0.

Jednemu wystarczy 100 tys, innemu trzeba 500 tys, a jesxcze innemu 1 mln,

Dzis 100 tys to tylko auto nawozu

• Like 2
  • 0
Opublikowano
22 minuty temu, pawelek98 napisał:

Wszyscy?

Chyba Ci którzy są przygotowani do sezonu czyli mają, paliwo nawozy, i zapsa gotówki na podatki krusy raty iżycie

Mówie oczywiście o tych co wyłacznie z rolnictwa żyja

Ci co nie mają nawozu to są bez wyjścia trzeba sprzedawać   ( oddawać   )

16 minut temu, notkiz napisał:

Krótko mówiąc teraz wyjdzie na jaw, kto żyje na krawędzi finansowej, a kto 100 tys na koncie traktuje od lat jako poziom 0.

nic nie sprzedałem , mam wszystkie nawozy i środki  +  150 tys na koncie

• Like 1
  • 0
Opublikowano
55 minut temu, oregano napisał:

Kolejna ofensywa rosyjska wisi w powietrzu i szanse na to, że w końcu ruszą są bardzo duże. Szanse na zakończenie wojny i pokój? Obecnie zerowe.

Dlatego dalej uważam, że obecnie trzymanie pszenicy to lepsza decyzja niż sprzedawanie po 1100zł.

A jednak lepszą opcja było sprzedanie w październiku i teraz za tą kasę byś kupił taka samą ilość +nawóz xD

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, marek1977 napisał:

Ktoś widział artykuł ,gdzie premier mówi, że chce skupić pszenicę po gwarantowanej cenie 1400.

Nic nie będzie skupowane bo właśnie przegłosowali budżet i tam nie ma na to nawet złamanego grosza , chyba że planują coś na wzór Nikodema Dyzmy -rolnicy przetrzymają zboże i zapłacą obligacjami :) a za rok koniunktura musi sie zmienić .... a jak sie nie zmieni ??? To rządzic będą inni i niech sie martwią 

• Like 2
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

Luty tuż tuż jak obniżą cenę nawozów do 2500 zł to pszenica dopiero jebnie w dół .

Dlatego będę kupować w miarę potrzeb a nie jak co roku na cały sezon

• Like 2
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, galan99 napisał:

Luty tuż tuż jak obniżą cenę nawozów do 2500 zł to pszenica dopiero jebnie w dół .

Raczej nie licz na to przynajmniej do maja

A niech towar pierdnie pare euro do góry to do czerwca obnizek nie zobaczysz

• 0
Opublikowano
5 minut temu, Wicherek napisał:

Ci co nie mają nawozu to są bez wyjścia trzeba sprzedawać   ( oddawać   )

nic nie sprzedałem , mam wszystkie nawozy i środki  +  150 tys na koncie

I właśnie o te pieniądze chodzi , rząd nie może spokojnie spać gdy widzi pieniądze na kontach rolników a wgląd ma . Ani to opodatkować ani wyłuskać więc wymyślili inflacje by zjeść te pieniądze , bo na tym polega nowy porządek świata , mamy nie mieć nic i mamy być zadowoleni . Chyba jedyny sposób by skończzyc ta chucpe to wyciagnąć pieniadze z banku , włożyc w skarpetę czy pod poduszkę to jak zobaczą jaka z nas biedota to dadzą nam spokój . Oczywiście i nad tym pracują by wycofać możliwość trzymania zaskurniaków w domu . Jak strajki nie przyniosą efektów to trzeba nagłośnić wybieranie kasy z banku .

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, Tigon napisał:

Właśnie pierdnął i dlatego agrochem wstrzymał się dzisiaj z publikacja cennika xD

Miałem info że miał dziś być, z korekta ceny na azot 

Jak jutro podskoczy towar to o nowym cenniku mozna zapomniec

5 minut temu, Tigon napisał:

Właśnie pierdnął i dlatego agrochem wstrzymał się dzisiaj z publikacja cennika xD

5 minut temu, Tigon napisał:

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jak lada chwila na przełomie maja jest planowane , dopiero formują a szkolenia potrwają 3 miesiące .

Taka Armia , przeszkolona przez 3 miechy chce pokonać wojsko Ukra zaprawione w boju .

Jak by miało coś być lada dzień to Amerykany by informowali a TVN od rana do wieczora .

Edytowane przez galan99
  • Haha 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v