Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
paprykarz123456789 napisał:

15 godzin temu, zxcvbghj napisał:

składał ktoś wniosek przez mobywatela lub epuap ? dostaliście jakieś potwierdzenie przyjęcia wniosku czy tylko to że wniosek wysłany ?

Tak ze zostal prawidłowy zlozony na maila

po jakim czasie od wysłania ?

• 0
Opublikowano
9 minut temu, XTRO napisał:

już oddaliśmy, ściągnęli z nas z nawozów i to w dużej mierze tak samo na paliwie, mają z czego teraz dołożyć.

Już dawno to wydali na pomoc UK, zaraz wymyślą coś nowego aby nas wydoić

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Bartoszek_xd napisał:

wytłumaczcie proszę ten drugi sposób rozliczania zboża. Pierwszy rozumiem, np 2ha pszenicy po 3 tysie i tyle, a ten drugi to jak to z ilością sprzedanych ton?

Żeby tyle dostać musisz sprzedać conajmniej 11 ton, czyli 5,5 tony z hektara

1 godzinę temu, michalsoft napisał:

Witam czy ktoś dostał jakoś decyzję za pszenicę sprzedana do 14 kwietnia ? Bo ja wniosek złożyłem za raz po ogłoszeniu naboru i nic ani decyzji ani wezwania do poprawy ani kasy ???

Decyzji nie wydają , kase mam na koncie, 23 maja składany wniosek

2 godziny temu, XTRO napisał:

kasa wpłynęła za pszenicę, średnia cena wyszła bardzo dobra. Na co tu teraz narzekać ?     

Czyli jaka u mnie 1380

• 0
Opublikowano
9 minut temu, miwigos napisał:

Żeby tyle dostać musisz sprzedać conajmniej 11 ton, czyli 5,5 tony z hektara

Decyzji nie wydają , kase mam na koncie, 23 maja składany wniosek

Czyli jaka u mnie 1380

Jaki miałeś średni plon z hektara?U mnie np. wyszło lekko ponad 7 ton hektara to i dopłata do tony wyszłaby słabsza

• 0
Opublikowano
45 minut temu, thomek napisał:

Jaki miałeś średni plon z hektara?U mnie np. wyszło lekko ponad 7 ton hektara to i dopłata do tony wyszłaby słabsza

Ponad 8 ton, w moim rejonie jak ktoś sprzedał w maju i dostanie 3025 dopłaty to wyjdzie niewiele gorzej jak ja, bo tylko około 400 zł mniej na hektarze

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Łukaszek napisał:

Wicherek

To oni k... ich mać nie wiedzą jaki jest problem do tej pory ? Na h..  nam tacy przedstawiciele ?

Gdzie dwóch  Polaków tam trzy partie   !  W "Oszukanej Wsi  " są zwolennicy wszystkich partii , nawet jest jeden taki co by się dał zabić za pis , dlatego podjęli decyzję, że chcą się spotkać z wszystkimi partiami poza pise-m  , dla tego jednego członka nie będą robić spotkania

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, mds212 napisał:

przecież gryn już się sprzedał Tuskowi

Żałosny jestes , przedstaw swoje sukcesy i co zrobiłeś aby rolnictwo w Polsce godne było pracy na nim 

• Like 1
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, zxcvbghj napisał:

po jakim czasie od wysłania ?

3 dni

2 godziny temu, farmerss34 napisał:

5 ha cebuli , 5 ha pyry + nawadnianie , i życie jak w madrycie

Tylko nie mieszkam na obszarze warzywniczym. Myślałem żeby kombajn kupic i wynająć tity zeby zawieźli 200 km ziemniaki

• 0
Opublikowano
13 minut temu, mds212 napisał:

Dokladnie tyle samo co Gryn a mzoe nawet wiecej, bo  przynajmniej nie lizalem d*py rudemu jak Gryn 

Taaaa, każdy kto krytykuje pisowskich głupków musi popierać Tuska. Nazwać to zidioceniem to komplement.

Ty czasem nasz prezydent znowu robi łaskę banderowcom i działa na naszą szkodę Duda: Blokada na ukraińskie zboże będzie zniesiona po 15 września » Kresy - wiadomości, wydarzenia, aktualności, newsy

• Like 5
  • Thanks 6
  • 0
Opublikowano

Złożyłem wniosek na pszenzyto przez internet. Ogólnie bezproblemowo tylko, że nie dostałem żadnego potwierdzenia że owy wniosek został przyjęty. Na maila nic nie przyszło. Miał ktoś taka sytuacje ? 

• 0
Opublikowano

Żeby dostać maksymalne stawki dopłat trzeba sprzedać tonowo równo z tym limitem albo ponad?

a) 5,5 – w przypadku pszenicy,

b) 7 – w przypadku kukurydzy,

c) 1,6 – w przypadku gryki.

d) 4,5 – w przypadku upraw jęczmienia lub pszenżyta

e) 3,5 – w przypadku upraw żyta, owsa, mieszanek zbożowych, rzepaku lub rzepiku;

f) 7 – w przypadku kukurydzy

• 0
Opublikowano
27 minut temu, Ulman napisał:

Taaaa, każdy kto krytykuje pisowskich głupków musi popierać Tuska. Nazwać to zidioceniem to komplement.

Ty czasem nasz prezydent znowu robi łaskę banderowcom i działa na naszą szkodę Duda: Blokada na ukraińskie zboże będzie zniesiona po 15 września » Kresy - wiadomości, wydarzenia, aktualności, newsy

Czytam i nie wierzę  ! że ja na tego barana głosowałem  ! , szlak mnie trafia   !   przypominam ze to człowiek pis -u   !

• Like 4
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Żydek Żeleński grał prezydenta w serialu "sługa narodu" , my mamy serial "sługa upainy" z naszym prezydentem w roli głównej. Problem jest taki że Żeleński najpierw był komikiem a potem prezydentem a nasz został prezydentem a teraz robi karierę komika i niestety to co robi to nie jest film. 

Edytowane przez Ulman
  • Like 9
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
25 minut temu, TOME11 napisał:

Żeby dostać maksymalne stawki dopłat trzeba sprzedać tonowo równo z tym limitem albo ponad?

a) 5,5 – w przypadku pszenicy,

b) 7 – w przypadku kukurydzy,

c) 1,6 – w przypadku gryki.

d) 4,5 – w przypadku upraw jęczmienia lub pszenżyta

e) 3,5 – w przypadku upraw żyta, owsa, mieszanek zbożowych, rzepaku lub rzepiku;

f) 7 – w przypadku kukurydzy

Tak. Stawki do hektara

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v