Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Tymczasem w jd nowa 195 po 600 netto, było po 550 a za miesiąc mówi ze podrożeje.

„zarezerwowana”, ale mi może odstąpić 😂

Sprawdzałem od dłuższego czasu te ceny, nie widać żeby coś się zmieniało ku spadkowi.

zestawienie rolnika Mały - Duży jak by tylko tacy się nie mogli dogadać to nie prawdziwe 

teraz to najgorszym człowiekowi wilkiem jest sąsiad przez płot, któryś z 4 stron napewno 😂 nikt tyle o Tobie nie wie i dobrze życzy jak sąsiad. 
z tym, że nic dziwnego człowiek zamknął się w czterech ścianach z niebieska puszka przed nosem i stracił to coś. 

Kur wszędzie susza, ale sąsiad twiedzi że aby u mnie liche 😂😅 ja to mówię aby więcej jak wsiane 

• Like 3
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, Damianek20 napisał:

Z ciężkim sercem wicherek ale galan w tej wypowiedzi ma dużo racji. Nie jesteś z naszych okolic i znasz go trochę z innej strony od osób które jeżdżą z nim na protesty i kreują go na bohatera , ale to nie są wszyscy rolnicy z lubelskiego. To tak jak z medalem i moneta zawsze są dwie różne strony. Dlatego nie denerwuj się tak bo nikt nie chce w tej wypowiedzi cię wkurzyć czy zrobić na złość , mówię o tym gościu nie o kamizelkach jako całości . 

Wszędzie są tacy sami, głód i pragnienie ziemi można przyrównać to pragnienia jedzenia przez głodnego. Zmieniają się jedynie osoby . Mam sąsiada przez miedzę i typiara była u niego i nie kupił pola a ja się dogadałem z nią to teraz jak mam buraki to robi mi na złość i pyli do końca regulatorem wzrostu i drugi rok cały siewnik jest gorszy . Mówić świni a i tak ona swoje. Drugi Bamber 50 h zbiera pole z jednej działki z moją i tam nie ma między i jak miałem rzepak a on pszenicę to przepalił mi i miał wyjebane i jeszcze focha zajebał jak zwróciłem mu uwagę co odpierdala. Jak posiał rzepak i myślał że będę sypał buraki na tej działce to przyjechał i kija na bruznie stawiał zeby przypadkiem nie zniszczyć jemu rzepaku. Typ miał porzeczkę przez kilka lat po sąsiedzku ze mną Bamber 100 h i jechał pryskać jak wiatr był w moją stronę na pastwisko, nie dość że wy***ał się w rodzinę z jednej działki to jeszcze na złość robił. Nie mam litości dla pseudo Bambrów i chamów skoro ja mogę nie robić nikomu na złość pryskając to i inni też mogą . I tak jest ze wszystkim, dlatego stąd moje przekonanie że duży ma małego za nic a mały przez to nie stanie za dużym mimo że traci . 

Takim bambrom co z uporem nieswoje pryskają, to się uwagę za pośrednictwem PIORINu zwraca. 

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, kanalia2 napisał:

przyjerzdzam ze strajku do sklepu rolnego a tam gośc lamentuje ze skupnik mu maciore  zabrał i zapłacił.......  49 gr za kg ???!!!!!!

Ty to jakieś bajki zmyślasz bo jak daleko sięgam pamięcią to nie było u nas takiej ceny ani nie słyszałem o takiej, najtaniej jak pamiętam sprzedałem maciorę po 1,20 zł i to z 10 lat temu, chyba że te 49 gr to za padlinę dostał😆

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, soltys48 napisał:

Musi u Was ludzie bardzo zawistni 

Przemku jak widać wyżej w Wlkp Też są.

3 minuty temu, witejus napisał:

Ty to jakieś bajki zmyślasz bo jak daleko sięgam pamięcią to nie było u nas takiej ceny ani nie słyszałem o takiej, najtaniej jak pamiętam sprzedałem maciorę po 1,20 zł i to z 10 lat temu, chyba że te 49 gr to za padlinę dostał😆

W grudniu 2021r Sosiadowi wywozilem maciorki na skup 2szt i dostał po 1.50zł za kg.  Wtym samym czasie tucznik był po 3.20 na tym samym skupie. 

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

W 1999 roku jeden skup płacił u nas 100 zł za sztukę tucznika ,bez ważenia. Knura też już sprzedawałem coś koło 60 groszy , więc wszystko możliwe ,że taka cena za maciory gdzieś wyskoczyła.

• 0
Opublikowano
16 minut temu, bezbarwny napisał:

Takim bambrom co z uporem nieswoje pryskają, to się uwagę za pośrednictwem PIORINu zwraca. 

Zacznij walczyć z sąsiadami za pomocą piorinu to sam w pierwszej kolejności polegniesz. Nie ma praktycznie gospodarstwa które by tak wszystko książkowo robiło i na  którym  upierdliwy podpuszczony urzędnik by czegoś nie znalazł do ukarania.

• Like 2
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
15 minut temu, marek1977 napisał:

więc wszystko możliwe ,że taka cena za maciory gdzieś wyskoczyła.

Ale nie 2,5 roku temu

13 minut temu, Łukaszek napisał:

Zacznij walczyć z sąsiadami za pomocą piorinu to sam w pierwszej kolejności polegniesz. Nie ma praktycznie gospodarstwa które by tak wszystko książkowo robiło i na  którym  upierdliwy podpuszczony urzędnik by czegoś nie znalazł do ukarania.

Podobno można anonimowo donieść

• 0
Opublikowano
16 minut temu, bezbarwny napisał:

Zgadza się ale donosić to też już ostateczność choć takim się należało by bo jak grochem o ścianę. Czasem się zastanawiam czy celowo tak nie robią bo nie jestem odosobnionym przypadkiem tylko po to żebyś zrezygnował. Tak robią z kombajnami nie chcą kosić żeby zalało żebyś stracił i oddał w dzierżawę albo sprzedał 

• 0
Opublikowano
13 minut temu, bezbarwny napisał:

@Łukaszek, a czegóż to takiego  niemożliwego do spełnienia ten upierdliwy urzędnik wymagać może/będzie? 

A chociażby zwrot opakowań po śor, mało kto bierze imienne pokwitowanie zdania opakowań do sklepu i już cię mają, sam widziałem jak ktoś przywiózł kilka worków opakowań, wrzucił do kontenera i pojechał nie biorąc żadnego kwitu, albo te ,,magazyny" śor w starych lodówkach, zamrażarkach czy szafach na ubrania😂, bo i takie widziałem.

• 0
Opublikowano
35 minut temu, GRZES1545 napisał:

Przemku jak widać wyżej w Wlkp Też są.

Są jak wszędzie. Taka natura Polaka. We wsi jedno gospodarstwo jest takie ale to ukry 🤢

Tylko pamiętaj jedno u nas miedz nie ma 

• 0
Opublikowano
18 minut temu, witejus napisał:

Ale nie 2,5 roku temu

Możliwe,przełom roku 21/22 pełnowartościowe maciory chodziły ok 1zł ,wiec jak miała jakiś feler to mógł zbić cenę

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Masz magazyn śor który spełnia wszystkie wymagania?

Tak, łącznie z wentylacją i kanalizacją. Wielokrotnie kontrolowany, a to że drzwi z kluczem, wprost w zachwyt kontrolujących wprawia😁

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, bezbarwny napisał:

Tak, łącznie z wentylacją i kanalizacją.

Może  u ciebie tak jest, choć napisać można wszystko, ale u zdecydowanej większości tego niema .

Edytowane przez witejus
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, witejus napisał:

Może  u ciebie tak jest, choć napisać można wszystko, ale u zdecydowanej większości tego niema .

Skoro z takiego założenia wychodzisz, to dodam jeszcze, że pomieszczenie jest dobrze ocieplone i posiada własne źródło grzewcze w postaci elektrycznego grzejnika. 

poza tym, wystarczy przecież metalowa szafka w czystym pomieszczeniu gospodarczym. Nie jest to chyba, ani kosztowne, ani niemożliwe do spełnienia. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Są jak wszędzie. Taka natura Polaka. We wsi jedno gospodarstwo jest takie ale to ukry 🤢

Tylko pamiętaj jedno u nas miedz nie ma 

Zdążają się i miedze, widziałem 😁

Wiadomo wszędzie są ludzie j ludziska.

31 minut temu, matek89121 napisał:

A zamrażarka z zamkiem też ?

Też,  aby oznakowana i zamknięta by dzieci nie miały dostępu. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Podobno można anonimowo donieść

Można i czynione jest to z lubością. Tylko z reguły najpierw na policję dzwonią a ci nie kumaci z ustawy o ochronie roślin od razu dążą do ukarania mandatem pryskającego a nie wzywającego za bezpodstawne wezwanie. W ubiegłym roku ostudziłem już dwu wzywaczy i dostali oficjalne pismo ze wskazaniem iż wyczerpali już limit bezpodstawnych wezwań. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Masz magazyn śor który spełnia wszystkie wymagania?jest tak wyposażony jak tu pisze?

https://www.pip.gov.pl/pl/f/v/40196/041.pdf

Tak zapytam kto to ma , miałem kontrolę nie raz i takich cudów nikt nie wymagał od rolnika, dla kilku baniuszek oprysku na 20ha nie znam gospodarstwa aby takie pomieszczenie posiadało, i nie spotkałem się aby od ropnika wymagano dokładnie tak wyposarzonego magazynu, oprócz sklepu i magazynów co sprzedają ŚOR.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v