Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
15 godzin temu, witejus napisał:

Wystarczy 30stka i kultywator🤣

Moim zdaniem nie da się zrobić bezorki byle czym, bo potem wychodzi narzekanie jaka to ona zła. Ziemia ma być wymieszana i spulchniona na te 20-25 cm jak przy oraniu, a nie popierd**one po wierzchu byle jak i byle czym. Dodatkowo płodozmian-zboże po zbożu nie ma się co pchać w bezorkę.

36 minut temu, krilan06 napisał:

Ja już się zastanawiam czy nie zostawić sobie pszenżyta do siewu, tym bardziej że to materiał c2

ja się zastanawiam gdzie by tu dokupić słomy i trochę zboża dobrego bo jak jare szlag trafi to braknie

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, rolnikon1989 napisał:

Sako 68-71 brutto

Rzepak 1450 netto

Kiedy te strajki mają być w Hrubieszowie?

Strajki zawieszone bo mają przedłużyć blokadę importu do końca roku  

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

W DE cena kukurydzy już wyższa od pszenicy paszowej. Blokady żadnej nie ma towarów z UA, no chyba ze w telewizji. Towaru w zach. Polsce z UA masa, a zaczynaja się oferty na nowe zbiory z rzepakiem, póki co jest 1 z przodu...:(

• 0
Opublikowano
29 minut temu, Młody1997 napisał:

Moim zdaniem nie da się zrobić bezorki byle czym, bo potem wychodzi narzekanie jaka to ona zła. Ziemia ma być wymieszana i spulchniona na te 20-25 cm jak przy oraniu, a nie popierd**one po wierzchu byle jak i byle czym. Dodatkowo płodozmian-zboże po zbożu nie ma się co pchać w bezorkę.

ja się zastanawiam gdzie by tu dokupić słomy i trochę zboża dobrego bo jak jare szlag trafi to braknie

zboża Ci u nas dostatek nie braknie 

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, jan88 napisał:

zboża Ci u nas dostatek nie braknie 

Tak pokierowano polityką byśmy tak myśleli i oddawali poniżej kosztu produkcji.

• 0
Opublikowano

Na chwilę obecną nie braknie ale wszystkie portale pogodowe plus inni przestrzegają przed mega suszą . Viola ma na i,ię niby jakis antycyklon . Jak by sie dzisiaj zmówili i straszą od rana suszą .Jak będzie to zobaczymy ale ze słoma robi sie cienko , każdy wstawia ja w schemacie do przyorania bo niby dodatkowe 2 stówy na hektar ale nikt sie nie zastanawia że jeśli pula zostanie wykorzystana to stawke będa proporcjonalnie obcinać . 

• 0
Opublikowano

Ja corocznie przyoruję.

Za godne pieniądze mógłbym ją komuś zostawić. Ale u mnie zero hodowli.

Choć codziennie auta LLU wożą słomę z jeszcze dalszych terenów. Do mnie to 100km.

• 0
Opublikowano

Mi przybiło qq na kiszone i też jest ból d*py. Połowa pola wzeszła a połowa się męczy. Sam nie wiem co robić, trawa na łące słaba, zimna wiosna i teraz susza zredukowały plon. Pszenica od dołu usycha a kłosy szybko wyskakują z pochwy- mam wrażenie że to szok termiczny. W nocy + 3  w dzień 27 i piecze, roślina goni żeby wydać nasiona.

Ogólnie przed rokiem miałem rekordy plonowania w gospodarstwie, w tym roku mimo takich samych substancji i ilości nawozów jest dużo słabiej. Będzie kiepsko.

• 0
Opublikowano
17 minut temu, Agrest napisał:

Tak pokierowano polityką byśmy tak myśleli i oddawali poniżej kosztu produkcji.

Żeby to przypadkiem w ciągu kilku/kilkunastu miesięcy się nie odwróciło

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Ja bym wolał by się odwróciło.

Ja też bym wolał, piszę w tym sensie że wiele osób teraz namawia do oddawania zboża za bezcen a z dnia ma dzień na polach robi się masakra

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

najlepsze ubezpieczenie to od rządów Telusa, Kowalczyka i Morawieckiego od razu bym je wykupił a i jeszcze od urszuli fon der leje 

27 minut temu, krilan06 napisał:

Ja też bym wolał, piszę w tym sensie że wiele osób teraz namawia do oddawania zboża za bezcen a z dnia ma dzień na polach robi się masakra

no to będzie 3 tony po pinćset to masz 1500, i co mało? ;) 

Edytowane przez jan88
  • Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, miwigos napisał:

Wystarczy że zasieje co 50 rolnik i będzie za półdarmo

Z naszego regionu nic nie zostaje w Polsce wszystko idzie na Holandię, sami Holendrzy twierdzili 2 lat wstecz że wezmą każdą ilość, w tym sezonie też brali  wszystko jak leci,cena z jesieni ok 2tys/ t/ netto, obecnie jak widać poniżej

obraz.png.d48e8f598f238892fab4b47b8de155b3.png

• 0
Opublikowano

Czyli po łubinowym biznesie. Za tydzień kwitnienie, plus susza = brak strąków. I cyk 0,8- 1t z ha  I rok na minusie

• 0
Opublikowano

jak taka pogoda będzie przez miesiąc w Europie , to  ceny wróca do tych co były, tyko to nic nie da , bo wielu sprzątnie troche pośladu

• 0
Opublikowano
18 godzin temu, galan99 napisał:

Bekę sami siebie robią w Polsce .

Jak było 1 dnia widzieli na 3 dzień już było skoszone .

Zarobić można prawie 1 tonę pszenicy dniówką .

Polsce złota przyszłość czeka w rolnictwie tego roku .

348354661_166936812716972_5664274450147851430_n.jpg

widac ze wziales sie do roboty , co z tego robia -czerwone renskie ??

16 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

W końcu o skupach pomyśleli 2% kredyty maja być na skup zboża 🙈

takze dla rolnikow daja kredyty na 2 %

8 godzin temu, witejus napisał:

W tym roku zgłosiłem na wszystkich polach uprawę bezorkową bo zgodnie z prawdą nawet nie próbowałem zapinać pługa, myślisz że styknie?😆

jeszcze kup 60 i kultywator i bedzie git...

widze ze nie za bardzo znasz nowe przepisy...

7 godzin temu, grys napisał:

może i rośnie ale lepiej zaorać na zimę wtedy ziemia się odleży wszystkie organizmy mają czas żeby sobie tam pracować rozkładać resztki itd. i strata wody jeżeli orka to na zimę 

nie zawsze lepiej ,na ciezkiej ziemi to na pewno, ale na piachach ??

gdy bakterie tlenowe przyorzesz gleboko to przestaja pracowac, 

4 godziny temu, Pcheella napisał:

Jak 10 saren to uważaj u mnie kilka lat wstecz grupa 6 zjadła przez zimę 13ha rzepaku jedynie korzeń wystawał 

niedaleko mysliwi maja pasniki wiec siedza w krzaku albo jednym albo drugim, to miedzy wsiami, drogi domy, psy ,wiec raczej nie powinny

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v