Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Jak chcesz połączyć uprawe uproszczoną z polonem , nie da się , 

Przeszło przez maszynę uproszczona +ten poplon na 8tyg + plan nawozowy. 

Chyba ze coś się zmieniło, ale żadnego telefonu nie miałem.

Ten poplon służy spełnieniu warunkowosci okrywy a nie jest to ekokschemat. Za poplon 8 tyg na 100% nie będzie żadnej wypłaty. W ekoschemacie jest tylko międzyplon ozimy.

• 0
Opublikowano

Okrywy też nie spełnia, bo nie jest przez zimę. Jedynie zaznaczanie go we wniosku ma sens, żeby zmniejszyć obszary nieprodukcyjne, a w przyszłym roku może przydać się do zmianowania. 

2 godziny temu, odrion napisał:

W ekoschemacie jest tylko międzyplon ozimy.

Lub wsiewka śródplonowa, do której też jest 8 tyg. A wsiewka to nie poplon. Tak czy inaczej uproszczona uprawa nie łączy się ani z międzyplonem, ani wsiewkami. 

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, ws71 napisał:

@Tomek90CDR [Centrum Doradztwa Rolniczego] na podstawie informacji z min rolnictwa, stan na 14.04 i raczej od tego czasu nic sie nie zmieniło

Trochę się zmieniło bo np. międzyplony można razem z obornikiem tylko trzeba zachować kolejność. Wiec to nie jest najświeższa tabela.

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, Karagana napisał:

Okrywy też nie spełnia, bo nie jest przez zimę. Jedynie zaznaczanie go we wniosku ma sens, żeby zmniejszyć obszary nieprodukcyjne, a w przyszłym roku może przydać się do zmianowania. 

Lub wsiewka śródplonowa, do której też jest 8 tyg. A wsiewka to nie poplon. Tak czy inaczej uproszczona uprawa nie łączy się ani z międzyplonem, ani wsiewkami. 

Jakby rozsiać drobnonasienne bądź bobowate zaraz po zbiorze?? 

Będzie wsiewka że niby była wsiewka w plon główny, może nie będzie kontroli. 

Czyli zostaje 4pkt bezorka + 3pkt plan nawozowy. 

Albo poplon + plan nawozowy 5 + 3.

Trzeba jutro wykonać telefon do Pana Eugeniusza. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, czaro napisał:

Trochę się zmieniło bo np. międzyplony można razem z obornikiem tylko trzeba zachować kolejność. Wiec to nie jest najświeższa tabela.

Bezpośrednio przed  poplonen ozimym nie da rady

• 0
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, odrion napisał:

Ten poplon służy spełnieniu warunkowosci okrywy a nie jest to ekokschemat. Za poplon 8 tyg na 100% nie będzie żadnej wypłaty. W ekoschemacie jest tylko międzyplon ozimy.

Nie on jedynie przerywa że możesz siać dłużej niż 3 lata jedna roślne na tym samym polu i to jest dobre , bo taki polon prawie nic nie wnosi, był siany dla sztuki i aby był jak najmniejszy , bo nie szło zasiać ozimin

pod polon nie możesz nawozoć , jedynie na wiosne

Przypominam że wszystkie zabiegi muszą być w ewidencji, przykrycie słomy , bezorka, wywóz obornika , gnojowicy,siew poplonu chyba też

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, marek1977 napisał:

Ty podajesz oficjalne ceny , w Polsce też mamy oficjalną cenę 1400 za pszenicę ,a jaka jest realna to każdy wie. Handlarze bandery w centrum płacą poniżej 100 dolarów za tonę.

dokladnie, u nas w porcie też jest cena a u mnie lokalny skład 600 br placi nie ważne jaka pszenica, nikt jej tam nie sprawdza

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, jacus napisał:

a ilu jest prawdziwych rolnikow ?? wlasnie troche wiecej niz 1/3 .....ile wzielo doplaty za nawoz -ponad 400 tysiecy na 1,1 miliona co sklada, w tym kolega co kupil 200 kg potafoski.

Znam kilku prawdziwych co nie składa na te ekozjeboschrnaty w tym ja. Nieldugo Ci się wysrac nie dadzą bez wniosku o pozwolenie. 

• Like 5
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano

No muszą ja niestety też wpisałem beż orkę i poplon ozimy pod jara uprawę ogólnie od 3 lat sieje soje ale chyba ten rok ostatni bo denerwują mnie golebie może groch bym spróbował albo coś takiego ale ostatecznie zobaczymy jak skosze. Czekam jeszcze czy rowy i zadrzewienia śródpolne mi się zalicza to może nie będę musiał ugotować tych wymaganych procentów.

• 0
Opublikowano

Gołębie to i groch wymłócą przed tobą. Potrafią udeptać i wymłócić masę areału. A jest tego już masakrycznie dużo. Najpierw po siewie niszczą potem przed zbiorem

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

Bezpośrednio przed  poplonen ozimym nie da rady

Tak tylko z tej tabeli wynika że w ogóle nie można łączyć obornika z międzyplonem w roku co jest nie prawdą. Np. wiosną obornik, jesienią międzyplon i dostajemy pkt za oba ekoschematy. 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Papier wszystko przyjmie. 

Dwa razy robisz próby jedne dla siebie drugie do papierów , ale jaja i jeszcze sie chwalisz, próby mało kto ma , bo nigdy nie wpisywałem numerów działek tylko swoje oznaczenia, np. pole równe 9 ha  robie dwie próbki , a z numerem działki muszą być trzy bo 4 ha maks może być, moje i syna wszystko na siebie , teraz trzeba zrobić tak jak trzeba , na następny sezon będzie

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Papier wszystko przyjmie. 

I słuszne podejście, ja też starałem się brać próby z tych miejsc gdzie na oko będzie najniższe pH. Wiadomo, trzeba na to konto wapno kupić ale i tak się jest na plus. 

• 0
Opublikowano

I pod ten ekoschemat już wyebali ceny wapna w kosmos.

Na Wapnowanie trzeba minimum połowę dopłat oddać A wartość ekoschematu na badania wystarczy, zwłaszcza na gospodarstwach gdzie działka rolna składa się z kilkunastu ewidencyjnych.

3 lata temu auto premium 2tys z hakiem , dziś 5tys zł.

• 0
Opublikowano

Panowie co byście tu nie kombinowali to uwzględniając cięcia jakie będą po złożeniu wszystkich wniosków i podziale kasy to wyjdzie na to, że odzyska się utracone pieniądze z przed wejścia ekoschematów. Może stówkę czy dwie zyska. Miało być zrównanie dopłat do Niemców tak nas Wojciechowski i pis załatwili.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Takiego wała zrówna lub zyska.

Ja już wiem że kilka tys w plecy.

• 0
Opublikowano

Tak tylko z tej tabeli wynika że w ogóle nie można łączyć obornika z międzyplonem w roku co jest nie prawdą. Np. wiosną obornik, jesienią międzyplon i dostajemy pkt za oba ekoschematy. 

Ta zasada obowiazywała od samego początku przerywnikiem w tym przypadku jest plon główny, to chyba jest logiczne, ta tabela dotyczy bezpośrednich połączeń, napisałeś ,,w odpowiedniej kolejności'' czyli jakiej poplon ozimy,obornik czy na odwrót, nie wspomniałeś że w tym przypadku musi być roślina w plonie głównym inaczej się nie da,kończę ten temat bo to nie miejsce na dzielenie włosa na czworo i nic nie wnosi do tematu

• 0
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Agrest napisał:

Takiego wała zrówna lub zyska.

Ja już wiem że kilka tys w plecy.

Chciałem być choć trochę optymistą. U mnie raczej tez będzie w plecy. 

Edytowane przez hubertuss
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

I pod ten ekoschemat już wyebali ceny wapna w kosmos.

Na Wapnowanie trzeba minimum połowę dopłat oddać A wartość ekoschematu na badania wystarczy, zwłaszcza na gospodarstwach gdzie działka rolna składa się z kilkunastu ewidencyjnych.

3 lata temu auto premium 2tys z hakiem , dziś 5tys zł.

Dlatego jeszcze wiosną kupiłem wapno I złożyłem wniosek na program, wyjdzie pełny zwrot I mam już wszystkie działki zwapnowane.

Myślę że  w ślad nawozów wapna stanieją, tym bardziej że gospodarstwa czeka ciężki rok i inwestycje mniejsze.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Dlatego jeszcze wiosną kupiłem wapno I złożyłem wniosek na program, wyjdzie pełny zwrot I mam już wszystkie działki zwapnowane.

Myślę że  w ślad nawozów wapna stanieją, tym bardziej że gospodarstwa czeka ciężki rok i inwestycje mniejsze.

wapno już potaniało i to bardzo...bo transport potaniał - rok temu w żniwa Morawica do mnie 130zl netto , teraz 96netto

• Thanks 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v