Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

W sumie logicznym następstwem bardzo wysokich kosztów produkcji , bardzo niskich cen zbóż spowodowanych dużą podażą powinno być ograniczenie produkcji przynajmniej w jakieś części, ale znając rolnicze życie i tak będziemy produkowac ile wlezie nawet dopłacając co jeszcze pogłębi zapaść cenową. Mówią tu o produkcji światowej , a nie podwórkowej żeby była jasność.

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, Jurek87 napisał:

Dokładnie a gospodarka to naczynia połączone , siedzę w transporcie i widzę co się dzieje . Ciekawe jaki wpływ recesja ma na ceny ziarna bo raczej import z ukrainy na matif wplywu wiekszego niema robi balagan raczej nam lokalnie.

13 godzin temu, slawekz1975 napisał:

ludzie na zachodzie europy ograniczyli zakupy magazyny ograniczaja zapasy produkcja spada stawki na tira 24 tony spadly do 0,6euro za km na powrotach w srone polski przewoznicy po 20 aut wyrejestrowuja lub oddaja do leasingu auta kierowcy do zwolnienia pracy coraz mniej firmy z litwy lotwy ukrainy wprowadzily cen=y danpingowe na transport to chyba mocno ograniczy polski transport i ta recesja idzie w naszym kierunku kwestia kilku tygodni

To jak w tym siedzicie i nie ma co wozić to czemu nawozów jeszcze nie wozicie? W temacie ceny nawozów piszą że saletrzak w DE 1850 chodzi. To albo to fejk albo ludzie nie chcą kasy zarobić w najprostrzy sposób. 

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, tadi77 napisał:

No to niezła lipa jak płacili po 960 netto za 33% wilgotnosci

lepsze teraz pewne 100k koła niż za miesiąc 70, u nas mokra chodziła 800 

• 0
Opublikowano

Ja jestem optymistą, faktem jest że rolnictwo się zmienia i to nas wkurza bo jesteśmy już " ustawieni" pod dane uprawy i zabiegi. Unia będzie nas finansować żebyśmy się zmienili na bardziej eko i robactwo. Ludziom w miastach to nie przeszkadza i nie rozumieją problemu bo "coś" będą jedli, preferują zdrowy styl życia a młodzi są otwarci na nowości, tiktokerzy wypromują za kasę te nowinki żywnieniowe i rolnik czy będzie chciał czy nie to będzie się musiał dostosować. Taka jest przyszłość, nic nie zmienimy ale można to opóźnić. Gadam czasem ze szwagierką z "wielkiego" miasta, ma 32 lata i zrezygnowała z mięsa, jajek itd., uważa że zwierzęta cierpią  itd., po czym się dopytuje z jakiego powodu warzywa są tak drogie że jej nie stać. Nie wie że utrzymanie foli i grzanie w niej sporo kosztuje, ogólnie moja konfrontacja z nią wygląda tak że ja jej podaje powody a ona mi wyszukuje internetowych " specjalistów". Nie obronimy się, bo to ogromna skala, możemy jedynie się cieszyć że jeszcze mamy wybór co możemy jeść.

• 0
Opublikowano
16 minut temu, Michał88 napisał:

Ja jestem optymistą, faktem jest że rolnictwo się zmienia i to nas wkurza bo jesteśmy już " ustawieni" pod dane uprawy i zabiegi. Unia będzie nas finansować żebyśmy się zmienili na bardziej eko i robactwo. Ludziom w miastach to nie przeszkadza i nie rozumieją problemu bo "coś" będą jedli, preferują zdrowy styl życia a młodzi są otwarci na nowości, tiktokerzy wypromują za kasę te nowinki żywnieniowe i rolnik czy będzie chciał czy nie to będzie się musiał dostosować. Taka jest przyszłość, nic nie zmienimy ale można to opóźnić. Gadam czasem ze szwagierką z "wielkiego" miasta, ma 32 lata i zrezygnowała z mięsa, jajek itd., uważa że zwierzęta cierpią  itd., po czym się dopytuje z jakiego powodu warzywa są tak drogie że jej nie stać. Nie wie że utrzymanie foli i grzanie w niej sporo kosztuje, ogólnie moja konfrontacja z nią wygląda tak że ja jej podaje powody a ona mi wyszukuje internetowych " specjalistów". Nie obronimy się, bo to ogromna skala, możemy jedynie się cieszyć że jeszcze mamy wybór co możemy jeść.

Masz kolego rację w 100%.

• 0
Opublikowano
28 minut temu, STIG13 napisał:

U nas VAT normalnie 

Normalnie czyli powrót do 5%? W dalszym ciągu przecież obowiązuje stawka obniżona 0%, wkleiłem link w temacie o VAT. 

• 0
Opublikowano
25 minut temu, driver24 napisał:

Normalnie czyli powrót do 5%? W dalszym ciągu przecież obowiązuje stawka obniżona 0%, wkleiłem link w temacie o VAT. 

Fajnie że obowiązuje ale każda firma mi wpisuje VAT który oddaję

• 0
Opublikowano

Na zboża dla vatowca jest stawka zerowa. Tylko ryczałtowiec dostaje VAT 

Przed chwilą, sw_kamil napisał:

Na zboża dla vatowca jest stawka zerowa. Tylko ryczałtowiec dostaje VAT 

Jak jesteś vatowcem to Ty piszesz fakturę a nie firma do której sprzedajesz 

• 0
Opublikowano
16 godzin temu, Fugeo napisał:

Lubelskie LPA pszenica paszowa - 950 zł netto w dwóch miejscach, a w kawałek dalej 970 zł netto.

Kur.. a saletra 3200 brutto. 

Gdy słyszę jak ktoś chwali pisiorów to nóż mi się w kieszeni otwiera. Jestem pewien, że i tak większość w dalszym ciągu zagłosuje na tych bandytów i destruktorów.

PIS to najlepsza partia na ziemi 

• 0
Opublikowano

"Żeby oddać skalę importu, proszę sobie wyobrazić, że od czerwca, co miesiąc wjeżdżało do UE 700 tirów wyładowanych mięsem drobiowym. (…) W efekcie mamy w sklepach pierś kurczaka po 13-14 złotych, gdy nasz producent nie ma co myśleć o opłacalności, jeżeli cena będzie poniżej 19 złotych"

to teraz czekamy na bydło mięsne

• Like 1
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
17 godzin temu, jajanek1 napisał:

urszula będzie ciebie dzieciaku uczyła w piecu palić

kowalczyk musi ci podpowiedzieć kiedy sprzedawać

a jak było po 1700 to szczekali że poniżej 1800 nie sprzedom , trzymaj dalej teraz maliniaka wypatruj podpowiedzi !

Realne gospodarstwo sporo się różni od tego z symulatora farmy.

17 godzin temu, jajanek1 napisał:

taaa 2 zlote wnet by chcieli za jajko wielkości jak od wróbla , bo wiecznie małooooo

niech  wożą i niech ludzie jedzą jajecznice taniej

tylko nie namawiaj do magazynowania polskich jajek bo wiesz jak się z innymi produktami porobiło przez nadmierne magazynowanie

Choćby nie wiadomo ile przywieżli to i tak ludzie taniej nie zjedzą.

16 godzin temu, jajanek1 napisał:

bezbarwny nie ty czasami pisałeś że worek paszy dla kur zaje....scie drogi ?

jak na paszy nasi chcą zarobić x 2 na jajku x 4 to co się dziwisz że import wchodzi

lament nie pomoże tylko trzeba ceny dopasować cene  do realiów i  z jajkiem zawrócą 

Z pszenicą też zawracają?

• 0
Opublikowano
16 godzin temu, Zbyszek3939 napisał:

Nie wiem po co te nerwy że zboże tanieje, przecież dużo osób w tamtym roku jak wybuchła wojna  to mówiła na tym forum że woli sprzedać taniej aby tylko u nas jej  nie było i że ukraińcy walczą za nas to trzeba im pomagać, wojny u nas nie ma   to pomagamy.

Ukraińcy nigdy za nas nie walczyli, nie walczą i walczyć nie będą.

16 godzin temu, szumi napisał:

Rolnicy są bardzo podzieleni i nie rozumieją, że wszyscy jedziemy na tym samym wózku. Zaczęło się od zboża, kukurydzy i rzepaku. Wlewa się od wschodu i wykończy nas. Ale to początek. Z takim zasobem ziemi co na Ukrainie i brakiem wszelakich bzdurnych wymogów my nie jesteśmy w stanie wytrzymać konkurencji. I żadna branża rolna u nas nie da rady. Już to co ze zbożem zaczyna się z drobiem, po tym będą następni. Cła zniesione do maja, już zapowiedzieli przedłużenie o kolejny rok. A tak naprawdę cła już na tą granicę nie wrócą. UE chce wygaszać rolnictwo a szczególnie hodowlę u siebie, bo klimat ... PIS walczy z unią w tematach, które są dla większości niezrozumiałe a w tematach istotnych dla nas posłuszni a nawet szczególnie nadgorliwi. Mają niby swego komisarza rolnictwa i co? Ekoschematy nam wpychają, wnioski od 15 marca a nadal nie ma przepisów. Burdel i państwo z dykty. Azoty zyski na nawozach w 2022 roku 6 razy większe niż w 2021. Orlen to samo. Itd. złupili nas na kosztach a teraz sprzedali ukrom. Zboże kurczaki jajka to początek. A radość tych co teraz zdążyli sprzedać i zarobić potrwa krótko. Następne lata nie dadzą im szans na to. Witajcie w nowej rzeczywistosci. Czasu upadku i wygaszania rolnictwa, które zapoczątkował PIS, który ma na ustach hasła troski o wieś. O ironio.

Sama prawda.

• Like 6
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v