Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
29 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

W końcu o skupach pomyśleli 2% kredyty maja być na skup zboża 🙈

pomyśleli o swoich biznesach...jak zwykle, w covidzie też dostali potężny zastrzyk gotówki

• 0
Opublikowano

Na LHS-ie przeładowują na tiry 2 razy więcej pszenicy z ukrainy niż przed protestami rolników. Nikt tego nie kontroluje skąd i dokąd to jedzie. Zamknęli gawiedzi mordy obietnicami bez pokrycia i się cieszą że dopłaty dostaną.

Pszenica paszowa 700 netto

Pzzenica kons. 756 brutto 7%

ZMC

• Like 5
  • Thanks 1
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

A na tych obietnicach bez pokrycia to kto zyskał rolnik, czy skup ktory te obietnice zaraz uwzględnił w cenniku? 

1 godzinę temu, bbb131 napisał:

Na LHS-ie przeładowują na tiry 2 razy więcej pszenicy z ukrainy niż przed protestami rolników. Nikt tego nie kontroluje skąd i dokąd to jedzie. Zamknęli gawiedzi mordy obietnicami bez pokrycia i się cieszą że dopłaty dostaną.

ZMC

Protesty były jak pszenica była po 1100 czy 1200, teraz jest po 700 i nagle wszyscy ślepi nic nie widzą, te plotki ze pis ma te strajki od początku pod kontrolą jednak mogły być prawdziwe. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, ahten napisał:

Tak mozna i na 3 klasie uprawiac z powoedzeniem, ale jest jeden glowny problem w lubinie slodkim.

Jak radzic sobie z sarnami? U mnie dzikow nie ma ale saren chodzi kilkadziesiat, losi kilkanascie sztuk po okolicach.

Jeden z warunków o którym zapomniałem ,nie może być saren, jeleni w stadach liczacych kilkadziesiat szt  , to u nas też ogranicza możliwość siewu i to bardzo mocno szczególnie w gospodarstwach w pobliżu lasów

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, Max83Max83 napisał:

TY chyba nigdy żyta nie siałeś ? 

Chyba ze zbierasz 2-3 tony. 

Jak liczysz na plon to tylko hybryda .

Po pierwsze nasiona droższe jak pszenicy. Po drugie nawozu podobnie jak w pszenicy i  2 razy grzyb .  Koszta podobne a za żyto płaca 500 teraz. A o tej całej dopłacie wogole się nie wypowiadam. Doczytaj ile jest to zobaczysz jakie kokosy. 

Posiej żyto i wtedy się wypowiadaj.

Chyba Ty nie siales żyta. 

Hybryda wczesny siew 1.4-.1.5 js

Azotu mniej o 42Kg jak w pszenicy 

Fungicyd żyto 1 vs 3 x w pszenicy 

Slabsze gleby

Plon 5-7t

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Tomek90 napisał:

To co nie mówiłeś 🙉🙉 jeszcze nie skorzystałem 🙊🙊

Tak nam na szkoleniu mówili, ale Ty dopiero składasz pierwszy raz to  może być inaczej. Dopytaj 😃

7 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

I w takim przypadku znowu będą dotowani Ci co mają skup, hodowle i sami robią pasze  gospodarstwa, dostaną 2% na zakup ziemi bo zazwyczaj tak to się skończy 😃

Edytowane przez XTRO
  • 0
Opublikowano
16 godzin temu, Młody1997 napisał:

I co za debil to k***a wymyślał, że wychodzi orka wiosną. Tyle lat tłumaczyli, że orka wiosenna to największe zło. A jak teraz ktoś ma za słaby sprzęt na bezorkową uprawę wiosną to co?

na piasku czy lekkiej glinie to zadna roznca- w tym roku ekserymentalnie oralem na poczatku III i spokojnie sie uprawilo i jeczmien rosnie .

11 godzin temu, witejus napisał:

Wystarczy 30stka i kultywator🤣

na piasku to spokojnie styknie. ja pszenzyto na jesien sialem po talerzowce.

9 godzin temu, ahten napisał:

Tak mozna i na 3 klasie uprawiac z powoedzeniem, ale jest jeden glowny problem w lubinie slodkim.

Jak radzic sobie z sarnami? U mnie dzikow nie ma ale saren chodzi kilkadziesiat, losi kilkanascie sztuk po okolicach.

ja mam pod krzakami, saren ledwo 10 jest wiec moze nie zjedza. zreszta maja obok pszenice i kukurydze.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

na piasku to spokojnie styknie

W tym roku zgłosiłem na wszystkich polach uprawę bezorkową bo zgodnie z prawdą nawet nie próbowałem zapinać pługa, myślisz że styknie?😆

• 0
Opublikowano

10 godzin temu, ws71 napisał:

Waskolistny na 3 klasie , nasiona w C1 troche ponad 4 t, też z tego sie smiałem sasiednia spółka holenderska jak zasiała to wszystkim kopary opadły, z łubinem waskolistnym jest podstawowy problem jakość nasion dostępnych na polskim rynku to decyduje głównie o przyszłym plonie, na pewno dużo lepsza opcja niż bobik , to co niektóre firmy nasienne rozprowadzaja to nadaje sie do kryminału, ostatnio przeprowadzałem badanie na substancje antyodżywcze  to niby C1 miało parametry o 50% gorsze od wzorca, to jak z tego można otrzymać sensowny plon, ostatnio  za sprawdzony pod wzgledem jakości lubin waskolistny  żadano od 6 zł w górę, teraz napisz mi ilu rolników jest skłonnych zapłacić na dzień dobry ok 1000zł/ha, aby rozpocząć swoją produkcje,no i jest jeszcze kwestia zbytu u nas nie ma z tym najmniejszego problemu

Wystarczy że zasieje co 50 rolnik i będzie za półdarmo

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

na piasku czy lekkiej glinie to zadna roznca- w tym roku ekserymentalnie oralem na poczatku III i spokojnie sie uprawilo i jeczmien rosnie .

może i rośnie ale lepiej zaorać na zimę wtedy ziemia się odleży wszystkie organizmy mają czas żeby sobie tam pracować rozkładać resztki itd. i strata wody jeżeli orka to na zimę 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, bbb131 napisał:

ZMC

"Oszukana Wieś   "     ( Gryn Wiesław  )      wynajęła   prywatnego detektywa który wszystko dokumentuje , filmuje  i w odpowiednim czasie podejmą  kroki prawne , są też inne grupy rolników które pilnują tematu   ( grupa rolników z okolic Chełma   )  z Panem Tomaszem Buczkiem    ( Konfederacja   ) 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
12 minut temu, farmerss34 napisał:

jak to  powiedział telus , to są jeszcze stare podpisane kontrakty i muszą to zboże przyjąć 🙂

jak stare kontrakty a ZAKAZ TO ZAKAZ...to się takie kontrakty anuluje...w ten sposób będą wałki do żniw...

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Wystarczy że zasieje co 50 rolnik i będzie za półdarmo

Dlatego, ja jako rolnik uprawiający groch, innych nie zachęcam. Będzie cena wyższa, więcej dopłat i kupujących dla mnie🤣😄

• 0
Opublikowano (edytowane)

Wczoraj przed dziewietnasa ruszył skład po LHS .w trzy pierwsze wagony zbozowe , następnie z 7 z olejem cystern , i za nimi węglarki oczywiście ze zbożem przykryte biała folia . kilka sztuk , na końcu wagon tak zwany bydlęcy z rozsuwanymi drzwiami . Tak więc to nie kontrakty a zbieranina różnych towarów a tylko Telus kłamie ze to kontrakty , jak się robi aferę to na kolanie na szybcika podpisuja umowę ze wsteczna data ze niby umowa była . Jak to cwelus mówił to tylko 16 tyś ton :) . PiS ory doskonale wiedzą ze rolników juz nie kupia ale propaganda trwa by miasto myslało ze pomagaja rolnikom , tyle dajom :) , im juz nie chodzi by zadowolić 1 mln rolników z których 300 tyś pójdzie na wybory . Im chodzi by oszukać miejskich że rolnicy maja dobrze . Dlatego tak ważne sa protesty by miastowego zaczął zadawać pytania ze skoro jest tak dobrze to dlaczego rolnicy protestują że jest źle ? Po to cwelus w TV opowiada banialuki bo rolnicy i tak w to nie wierzą ale miastowy posłucha że dawali, dajom i będą dawać i łyka ich tą tania propagandę .

Edytowane przez marks50
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, marks50 napisał:

Dlatego tak ważne sa protesty by miastowego zaczął zadawać pytania ze skoro jest tak dobrze to dlaczego rolnicy protestują że jest źle ?

Prędzej miastowi powiedzą że już tyle im dajo a im jeszcze mało

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Niewiem jak jest w innych rejonach ale u mnie południowe łódzkie na słabszych ziemiach susza zaczyna doskwierać a w perspwktywie czasu deszczu nie ma 

• 0
Opublikowano
46 minut temu, tadi77 napisał:

Niewiem jak jest w innych rejonach ale u mnie południowe łódzkie na słabszych ziemiach susza zaczyna doskwierać a w perspwktywie czasu deszczu nie ma 

Łódzkie koło Piotrkowa tak samo. Do końca tygodnia sucho a nawet i do 10 czerwca się zaczyna przedłużać...

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, farmerss34 napisał:

jak to  powiedział telus , to są jeszcze stare podpisane kontrakty i muszą to zboże przyjąć 🙂

Nie zdziwiłbym się jak tych "starych kontraktów"  jest podpisanych na kilka milionów ton z dostawą do końca roku. Jak wiadomo te rzekome ograniczenia importowe obowiązują tylko do 5 czerwca a przedłużenie ich jest mocno problematyczne bo Ukraina mocno protestuje. Zresztą Wojciechowski obiecuje że będą przedłużone tylko do końca roku.  Od 1 stycznia 2024r będzie mogło dalej wjeżdżać na potęgę. Taka budujmy silosy i trzymajmy zboże do przyszłego roku 🤣 będzie już po wyborach także nikt nie będzie widział problemu. 

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, tadi77 napisał:

Nie daleko mnie jest gosp.200ha  siali beż pluga, widzę ze znowu od kilku lat przeprosili plug

A u mnie w okolicy znajdę przynajmniej 5 sporych gospodarstw, które wchodzą w bezorkę i są zadowoleni. O czym to świadczy? O niczym. I orka i system bezorkowy mają swoje wady i zalety. Przy orce jest ten komfort, że jak masz dobry pług to wszystko przykryjesz, od słomy, przez liście buraczane/resztki z kukurydzy po 1,5m poplon i wsiejesz co Ci się podoba. Przy bezorce jest inaczej, dużo leży materiału na wierzchu, są problemy ze ślimakami/myszami itd.

Osobiście mam w planach coś kupić a jak nic nie kupię to odkręcę boczne skrzydełka od ścierniskowca i pszenicę po rzepaku będę siał w bezorce. Rzepak natomiast tylko pług, bo nie ma problemu ze ślimakami. Uprawa wiosenna pod warzywa czy może kiedyś kukurydzę - tutaj też bezorkowiec by się sprawdził.

• 0
Opublikowano
39 minut temu, rolnikon1989 napisał:

Może jeszcze być tak, że stara pszenica będzie lepsza od nowej 

Ja już się zastanawiam czy nie zostawić sobie pszenżyta do siewu, tym bardziej że to materiał c2

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

na piasku to spokojnie styknie. ja pszenzyto na jesien sialem po talerzowce.

ja mam pod krzakami, saren ledwo 10 jest wiec moze nie zjedza. zreszta maja obok pszenice i kukurydze.

Jak 10 saren to uważaj u mnie kilka lat wstecz grupa 6 zjadła przez zimę 13ha rzepaku jedynie korzeń wystawał 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.