Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

dają założmy w miarę cene na pszenicę paszową a na kontrakcie wpisane 12,5 białko, a potem rżną na białku bo w tym roku są słabsze pszenice

samo białko nie robi konsumpcji, zależy od roku. W tamtym szukali do konsumpcji gęstości a na białko nie patrzyli ( tzn. patrzyli ale można było łatwiej sprzedać taką pszenice)

Edytowane przez DamianRolnikSkup
  • 0
Opublikowano
19 minut temu, Aganesst napisał:

jeśli cefetra dzwoni i wypytuje już o zboża i rzepak to znaczy, że będzie drożej, walą teraz na spadki. Wg mnie giełda matif już zaczyna być niepoważna. Jak sobie tam chwilę posiedzicie to lata w te i nazad jak kurła w deszcz. Wg mnie to już jest niepoważne.

Za oceanem to samo ,dzienne skoki i ciągłe kręcenie ,aby wywołać panikę i to im się udaje bo ludzie latają z towarem.

• 0
Opublikowano

U mnie w okolicy DZA codziennie ktoś ze znajomych sprzedaje, jeden część, drugi wszystko wywozi. Jeszcze chwila i nieliczni zostaną ze zbożem na magazynie. Tak jak juz pisalem jeden wozi bo boi sie że ebnie jeszcze bardziej, a drugi żeby mieć kase na paliwo, nawozy na wiosne.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, ws71 napisał:

Jakie certyfikaty?czy  za Wschodzie nie ma już nikt pojęcia o hodowli i stosowaniu pasz[spełniania norm] i jakie obowiązują zasady

Nie tylko na wschodzie oszczędności i chęć zarobienia grubszej kasy bierze górę nad wszystkim. Niektórzy już się przejechali ale nie wiem czy wyciągnęli wnioski, dodam że nie tylko mali gracze. 

5 godzin temu, koniu napisał:

Juz są oferty na mocznik z importu po 2800-2900

Warto badać na zawartości, wczoraj był koleżka u mnie, robili badania w pracy mocznika z importu i trafiają się partie nawet od 39% zawartosci N 

3 godziny temu, marek1977 napisał:

Dobrze że sprzedają ,to do wiosny magazyny puste i jak w maju otworzę swój to będzie ssanie i cena .Wiadomo że jak by była po 2000 to ty byś brał 1200 ,bo to przecież bardzo dobra cena.

Daj Ci Boże, a nie chciałeś dokupić od kolegów po 1400 jak ma być po 2 tys?

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Warto badać na zawartości, wczoraj był koleżka u mnie, robili badania w pracy mocznika z importu i trafiają się partie nawet od 39% zawartosci N 

w tym z Puław też są partie , że nie ma tyle  ile zadeklarowane, zwykle koło 40% wychodzi w badaniach

• Confused 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, Damianek20 napisał:

Tylko że szkoda tych rolników co tam stoją na deszczu i zimnie a i tak rząd ma ich w d*pie przed wyborami ukraińskie żydy przypomną sobie o nas. Tylko całkowita blokada granicy coś zmieni a przynajmniej zobaczą że nie jesteśmy pachołkami do pomiatania.

ŚWIĘTE SŁOWA , dzisiaj , na skutek braku reakcji ze strony rządu na protesty rolników prezes Zamojskiego Towarzystwa Rolniczego  Wiesław Gryn zdecydował wraz z protestującymi rolnikami o zablokowaniu drogi przy granicy państwa w miejscowości Brzeżno, zatrzymano ok 100 tirów, przybyła policja oznajmiła rolnikom że w tym miejscu protest jest nielegalny bo nie ma go w zgłoszeniu.  Wiesław Gryn pojechał do urzędu celem uzupełnienia zgłoszenia, urząd tego jednak nie przyjął i protest trzeba było przerwać , następne protesty są planowane na granicy po uprzednim zgłoszeniu ,  o terminie będę informował , rolnicy wrócili do Chełma i tam protest ma trwać do jutra do gadziny 11

• 0
Opublikowano

Ja nie wiem skąd ta sraczka u wszystkich kiedy na giełdach od tygodnia systematycznie rośnie. 

Skupy rzuciły blef ze są pełne i zaraz się zamykają to wszyscy zabrali się za wymiatanie swoich magazynów. 

Ludzie do żniw jeszcze pół roku.. 

• 0
Opublikowano
54 minuty temu, Wicherek napisał:

ŚWIĘTE SŁOWA , dzisiaj , na skutek braku reakcji ze strony rządu na protesty rolników prezes Zamojskiego Towarzystwa Rolniczego  Wiesław Gryn zdecydował wraz z protestującymi rolnikami o zablokowaniu drogi przy granicy państwa w miejscowości Brzeżno, zatrzymano ok 100 tirów, przybyła policja oznajmiła rolnikom że w tym miejscu protest jest nielegalny bo nie ma go w zgłoszeniu.  Wiesław Gryn pojechał do urzędu celem uzupełnienia zgłoszenia, urząd tego jednak nie przyjął i protest trzeba było przerwać , następne protesty są planowane na granicy po uprzednim zgłoszeniu ,  o terminie będę informował , rolnicy wrócili do Chełma i tam protest ma trwać do jutra do gadziny 11

No sam widzisz czyli nic nie można, wy tam marznięcie a towar jak szedł tak idzie. 

Gryn to teraz w niełaski popadnie bo tak lansował się z iung i polecał rsm Puławy. Zaklinając prawdę jak była susza jakiś czas temu że u niego na polach nie ma bo ma dżdżownice czy coś w tym stylu i leje rsm. A bojar był z Zamościa w końcu też tam założył jakieś towarzystwo jak z towarzystwa zamojskiego go usunęli . 

• 0
Opublikowano

W sobotę wyjeżdża po 1200 już mam dość tych górek i dołków co będzie to będzie. Niby pół roku do żniw ale patrząc na światowe giełdy to myślę że niewiele się zmieni u nas w kraju nawet po tych strajkach 

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Nie tylko na wschodzie oszczędności i chęć zarobienia grubszej kasy bierze górę nad wszystkim. Niektórzy już się przejechali ale nie wiem czy wyciągnęli wnioski, dodam że nie tylko mali gracze. 

U nas na Zachodzie pewien potentat drobiowy  targa ukraińskie zboże już 7 mies i jakoś nie narzeka a ma tego parę mln sztuk, wszystko zależy od zbadania zbóż i odpowiedniego zbilansowania dawki ,  cena  na dziś 700zł + transport środkowa Wielkopolska[ gość ma własne laboratorium]

12 minut temu, tobago napisał:

Jak ci z Bankiera.. 

https://m.bankier.pl/notowania/surowce/PSZENICA

btw.. jak dla mnie ta panika to głupota i dziki pęd jak po szczepionkę na C19. Ale każdy ma swój rozum. 

To na których giełdach wiodących eksporterów zbóż  ta cena rośnie od 7 dni, nawet Rosjanie też powoli zbijaja cene, konkretnie proszę, jak Rosja czegoś nie odwali to notowania będą się bujać w przedziale 275-300€ /t

Edytowane przez ws71
  • 0
Opublikowano

Wiecie co pisząc takie rzeczy, że nasi krajowi potentaci hodowli kupują słabej jakości towar na paszę to sranie do własnego gniazda jeszcze te hasła zabierzcie na protest i niech puszcza w TVN i pójdzie na cały świat co się w Polsce dzieje to zaraz zamkną cały nasz export zwierzęcy i dopiero sie udusimy pszenica. Rozumiem, że wszyscy tu są detektywami i wiedzą ile tirów do jakiej firmy wjeżdża ma wgląd do kwitów i jeszcze ma wgląd to laboratorium. Nie siejcie też propagandy bo sami możemy sobie zrobić krzywdę

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

U nas na Zachodzie pewien potentat drobiowy  targa ukraińskie zboże już 7 mies i jakoś nie narzeka a ma tego parę mln sztuk, wszystko zależy od zbadania zbóż i odpowiedniego zbilansowania dawki ,  cena  na dziś 700zł + transport środkowa Wielkopolska[ gość ma własne laboratorium]

To na których giełdach wiodących eksporterów zbóż  ta cena rośnie od 7 dni, nawet Rosjanie też powoli zbijaja cene, konkretnie proszę, jak Rosja czegoś nie odwali to notowania będą się bujać w przedziale 275-300€ /t

Skąd Ty właściwie jesteś ? Kiedyś pisałeś kujawsko- pomorskie ,teraz zachód Polski , a nawet już masz znajomych w środkowej wlk.Co ty jakiś zjebany naganiacz jesteś ? Kup sobie ta pszenicę od ukroli po 700zl i karm te swoje blondynki to może będzie ci lżej na sercu 

• Like 7
  • 0
Opublikowano
13 godzin temu, grys napisał:

Nadzór powinien być nad naszymi rodakami co z ogromnym zapałem kupują to z UA zboże pomyślcie sami jak by nie chcieli kupować to i tamci by nie przywozili .Po jakiego wuja mają jechać na porty jak tuż za granicą lokalni kupce ich witają z otwartymi ramionami. Sami na siebie kręcimy bat ale oczywiście przyczyny szukamy u kogo innego

A nad rolnikami to dopiero powinien byc nadzór bo z ogromnym zapałem od lat kupują niepolskie maszyny, niepolski materiał siewny, niepolskie bydło i świnie, niepolski nawóz, niepolskie środki ochrony roślin, niepolskie samochody, nawet na wakacje wybierają zagranicę, a nie kraj. Weź już nie pier**l jak 3/4 tego forum, gdy tobie krzywda to larum bo niepatriotycznie zarzynamy rolników, a jak rolnicy zarzynają nasz przemysł i usługi to kij bo taniej i oni mogą, ja pierdol34e moralnośc kalego kwitnie. No nijak się chłopa lubi nie da bo to kłamliwe i niemoralne nasienie, niestety dominują wypowiedzi w stylu ciemnych chłopów sanacyjnych lub pańszczyźnianych, wąskie horyzonty to cecha ciemnogrodu

• Like 4
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, Takeda napisał:

A nad rolnikami to dopiero powinien byc nadzór bo z ogromnym zapałem od lat kupują niepolskie maszyny, niepolski materiał siewny, niepolskie bydło i świnie, niepolski nawóz, niepolskie środki ochrony roślin, niepolskie samochody, nawet na wakacje wybierają zagranicę, a nie kraj. Weź już nie pier**l jak 3/4 tego forum, gdy tobie krzywda to larum bo niepatriotycznie zarzynamy rolników, a jak rolnicy zarzynają nasz przemysł i usługi to kij bo taniej i oni mogą, ja pierdol34e moralnośc kalego kwitnie. No nijak się chłopa lubi nie da bo to kłamliwe i niemoralne nasienie, niestety dominują wypowiedzi w stylu ciemnych chłopów sanacyjnych lub pańszczyźnianych, wąskie horyzonty to cecha ciemnogrodu

widzę że straszny bul du..y cię chwycił , za dzieciaka cie na wiosce skrzywdzili czy co ? 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

środkowa WLKP, własne labo? HMM jeśli myślimy o tej samej personie to :

a) labo takie se

b) musi ściągac z ukrainy bo inaczej... był moment noża na gardle

c) mojej firmie (tzn w tej co pracuję) za długi rozliczał się kukurydzą własnie z Ukrainy jakoś w maju/czerwcu

Przed chwilą, grys napisał:

widzę że straszny bul du..y cię chwycił , za dzieciaka cie na wiosce skrzywdzili czy co ? 

luzuj majty nie mierz wszystkich swoją miarą

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Takeda napisał:

luzuj majty nie mierz wszystkich swoją miarą

lużniutkie ale u cb to to straszne zwarcie jak czytałem tą wypowiedz to jak sen psychopaty nie Polskie maszyny wakacje nie w Polsce i cała reszta przemilczę to 

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, Damianek20 napisał:

No sam widzisz czyli nic nie można, wy tam marznięcie a towar jak szedł tak idzie. 

Gryn to teraz w niełaski popadnie bo tak lansował się z iung i polecał rsm Puławy. Zaklinając prawdę jak była susza jakiś czas temu że u niego na polach nie ma bo ma dżdżownice czy coś w tym stylu i leje rsm. A bojar był z Zamościa w końcu też tam założył jakieś towarzystwo jak z towarzystwa zamojskiego go usunęli . 

Piszesz nie na temat ! Gryna poznałem na proteście a o Bojarze nic nie słyszałem , Dzisiaj Kłamca , minister rolnictwa w jedynce podał ze przed wojną pszenica kosztowała 800 - 900 zł   to znaczy że dalej jest droga  !   dobrze że idą wybory bo widzę że pisiory chcą nas wykończyć  ! 

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

U kapki przed wojną po 1200 sprzedałem i saletrę po 2850 kupiłem, wielo składnik też coś koło tego, dziś bym takiej ceny nie dostał bo gluten ma być powyżej 28 rok temu było to 26 ale teraz po prostu mogą grymasić

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.