Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No kupowałem parę razy, ale jak mówię - nie mam zdania

9 minut temu, jacor73 napisał:

ja esaba odradzam

Miałem i noc strasznego się nie działo. 

A Bester? Bo mi podrzuciło na allegro

Opublikowano
11 minut temu, jacek1296 napisał:

Spawacz Wam to mówi

Że niby ja??? Nie pochlebiaj mi, bo to nie prawda 

Metalweld ok, na rynku były kiedyś elektrody Silver w czerwono-bialo - czarnym pudełku, tanie i dobre 

Opublikowano
45 minut temu, bratrolnika napisał:

Że niby ja??? Nie pochlebiaj mi, bo to nie prawda 

Metalweld ok, na rynku były kiedyś elektrody Silver w czerwono-bialo - czarnym pudełku, tanie i dobre 

Jednak trochę tego materiału wytopiles 

• Thanks 1
Opublikowano
24 minuty temu, jacek1296 napisał:

A niby kto? Jak nie Ty, to kto Ci spawał te wywrotki? Podwykonawca?

No ja, sam jeden, ale żadnego wykształcenia w tym kierunku nie mam, a cała ta przygoda zaczęła się od zakupu chińskiej spawareczki za 800zł w 2017r. 

11 minut temu, mf362 napisał:

Jednak trochę tego materiału wytopiles 

No, myślę że teraz można już mówić o kilkudziesięciu tonach 

Opublikowano

W ogóle jestem załamany jak to spawanie mi idzie po przerwie jakiejś. Doświadczenie mam żadne, przerwy czasem długie i czasem jak patrzę, na to co pospawalem, to aż się odechciewa. To k**wa prądu nie mogę dopasować, to ciągnę spaw - wydaje się, że idzie ok, a jak obstukam go, to taki k**wa porozlewany, że aż żal zmarnowanych elektrod, to znowu muszę kombinować, żeby najlepiej na płasko był materiał itd itd. Niby wiem co i jak, ale jakoś to ni ch*ja nie wychodzi. Jeszcze takie pierdoły co robię to tam ch*j - tam się obszlifuje, tam się poprawi, tam w niewidocznym miejscu i trzyma się wystarczająco kupy, a jak ktoś nie wie gdzie patrzeć, to powie że nawet spoko. Ale jakby ktoś bardziej ogarnięty na to spojrzał, to chyba za głowę by się zlapal. Jak pomyślę, że coś trudniejszego miałbym robić, niż te pierdoły co sobie lepie, to dochodzę do wniosku, że jednak się do tego nie nadaje (choć lubię) . Taka tam przydluga (a to ci niespodzianka) refleksja mnie naszła przy okazji ostatniej roboty. 

A w ogóle jeszcze w temacie spawania - jakie macie zaciski masowe? W starej, kupionej od wujka, miałem taki przykręcany. W swojej mam zwykłe "szczypce", ale pierwsze co były że spawarka to jakiś żart, potem kupiłem jakieś duże, niby polskie itd, a też mocno średnie. Zastanawiam się czy by nie kupić magnetycznego, ale nie wiem, czy to to będzie praktyczne 🤔

Opublikowano

daron mam podobnie, no chcialbym ale nie wychodzi, ale jak od ojca porzyczylem spawarke Bester chyba ponad 300 A z lat 80tych  to cale to boblenie na chinczyku czy samoróbce jakby odeszlo w niepamiec.... Znam ludzi co potrafią kazdym szmelcem pospawac ale nie umiem i jak zobaczylem co to dobra spawarka to nawet spawy jako tako mi wychodzily.

Opublikowano

Elektrody też mają duże znaczenie, miałem "lincoln omnia" to je dość dobrze wspominam. Teraz spawam jakimiś chińskimi (na Allegro miały być niemieckimi i to w sklepie typowo spawalniczym) to nie jestem zadowolony, no ale paczkę muszę "wypalić" a to trochę się zejdzie...

Opublikowano

Ja u siebie mam po januszowemu zrobione bo oryginalny mnie strasznie wku... ale u mnie taki się sprawdza . Kawałek profila, druta i jakiś magnes neodymowy w środku 

IMG_20230216_082649.jpg

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, Mikruss napisał:

daron mam podobnie, no chcialbym ale nie wychodzi, ale jak od ojca porzyczylem spawarke Bester chyba ponad 300 A z lat 80tych  to cale to boblenie na chinczyku czy samoróbce jakby odeszlo w niepamiec.... Znam ludzi co potrafią kazdym szmelcem pospawac ale nie umiem i jak zobaczylem co to dobra spawarka to nawet spawy jako tako mi wychodzily.

No ja tylko swoim małym magnumem spawalem, także nie mam porównania. Ale jak znajomy (ten co most robi) mi coś spawal nią, to mówił, że jego zdaniem bardzo ładnie się nią pracuje. Także myślę, że to bardziej kwestia "złej baletnicy", a jak ktoś ma doświadczenie i rękę do takich rzeczy to wszystkim da rade. Choć znam i takich (zawodowców), którzy strasznie marudzą na sprzęt, na materiał itd - dosłownie wszystko im przeszkadza. 

1 godzinę temu, wlamaj1 napisał:

Elektrody też mają duże znaczenie, miałem "lincoln omnia" to je dość dobrze wspominam. Teraz spawam jakimiś chińskimi (na Allegro miały być niemieckimi i to w sklepie typowo spawalniczym) to nie jestem zadowolony, no ale paczkę muszę "wypalić" a to trochę się zejdzie...

No ja jak mam bezpośrednie porównanie - miałem kilku różnych producentów w jednym czasie kupionych, to faktycznie widziałem różnice, ale nie była to jakaś tam wielką. Ot niektóre jakoś lepiej łuk trzymały, czy łatwiej było zajarzyc. A jak jakość spawu, to ciężko powiedzieć - nic się nie rozleciało.

1 godzinę temu, desant napisał:

Ja u siebie mam po januszowemu zrobione bo oryginalny mnie strasznie wku... ale u mnie taki się sprawdza . Kawałek profila, druta i jakiś magnes neodymowy w środku 

Taki z magnesem tylko się boje, że jak będę coś mniejszego spawał, to będzie ciągnął materiał, bo widziałem że trochę ważą takie. 

A w ogóle ostatnio wrzucałem nowa maskę co kupiłem, to jednak jest słabsza od poprzedniej.  Myślałem, że większa.szybka to plus - okazuje się, że minus - dużo bardziej zachodzi mi para i wilgocią od środka niż starsza. Do tego jest jakaś ciemniejsza (nie przy spawaniu). Czułości i czas reakcji mam ustawione żeby jak najszybciej działała, ale potrafi dać po oczach, co w poprzedniej bardzo rzadko się zdarzało. Rozjaśnianie przy pracy też tak sobie działa, tzn mam wrażenie, że przy starej łuk był mocniej sciemniony w stosunku do otoczenia, a tutaj łuk jest dość jasny, a otoczenie dość ciemne.

No ale to już też wszystko takie szukanie wymówek - ten znajomy wszystko spawa że zwykłą maska e ręku 

Opublikowano
15 godzin temu, bratrolnika napisał:

No ja, sam jeden, ale żadnego wykształcenia w tym kierunku nie mam, a cała ta przygoda zaczęła się od zakupu chińskiej spawareczki za 800zł w 2017r.

Czytając i przeglądając forum podejrzewam, że zapędzisz w kozi róg 90% spawaczy po szkołach.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Co to ma do rzeczy znam sporo ludzi co z wykształcenia są budowlańcami a pracują jako mechanicy i także znam wiele ludzi ci z wykształcenia są mechanikami a pracują jako budowlańcy i tak się dzieje w wielu zawodach.

Opublikowano

Macie jakieś namiary na wałki ślimakowe do adaptera rozrzutnika LeBoulch?

20230216_160756.jpg

Opublikowano
Dnia 15.02.2023 o 13:47, daron64 napisał:

Z czystej ciekawości - od czego ta blaszka może być w tym miejscu?

IMG_20230215_084849930_copy_2040x918~2.jpg

IMG_20230215_084906855_copy_2040x918~2.jpg

Może oznaczenie typu lub jakiś wskaźnik w fabryce/mechanika, może też być oznaczenie czegoś

Dnia 15.02.2023 o 15:52, wlamaj1 napisał:

Może i by działało przy delikatnym użytkowaniu, ale raczej nie tędy droga. Wycinając osłabiłbyś cały korpus a jeszcze dodatkowe otwory, poza tym tam nie ma powierzchni płaskiej żeby coś przykręcić.

Tam obok tej blaszki jest sześć takich otworów serwisowych. Poza tym co tam spuszczać, jedynie jakby coś wyciekło może z chłodnicy czy innego zbiornika.

Ta blaszka ma wycięcie, jak się poluzuje śrubki i przesunie ją to to wycięcie będzie pasowało do tej śrubki na dole. W ten sposób zasłoni się literę D a odsłoni inną. Co one oznaczają - nie wiem. Taka moja teoria...

Ot, taka ciekawostka (przynajmniej dla mnie)...

https://www.olx.pl/d/oferta/ladowarka-teleskopowa-stalowa-wola-hd-58-25super-stanwysieg-7-migla-CID757-IDT36N8.html

W stalowej woli sie w różne rzeczy bawili,

22 godziny temu, bratrolnika napisał:

Również odradzam esaba, gorszych nie spotkałem 

Ja za esabem nie przepadam, elektrody żeby szlo to rzeczywiście jak na instrukcji, na piec na godzinke żeby do ręki nie dało się wziąć i fajnie go nawet idzie, teraz mam melatweld te zielone i dają radę, spawmet też nawrt nawet , a najlepsze jakimi spawałem to oerlikon, wziąłem jedną paczkę na próbe w sklepie i tak mi się spodobały że po miesiącu jak wyprzedawali bo im sie nie sprzedawały to wszystko wykupiłem, chyba 8 paczek 3,2 do 5 to mi jedna paczka to pół paczki piątek mi zostało

19 godzin temu, daron64 napisał:

W ogóle jestem załamany jak to spawanie mi idzie po przerwie jakiejś. Doświadczenie mam żadne, przerwy czasem długie i czasem jak patrzę, na to co pospawalem, to aż się odechciewa. To k**wa prądu nie mogę dopasować, to ciągnę spaw - wydaje się, że idzie ok, a jak obstukam go, to taki k**wa porozlewany, że aż żal zmarnowanych elektrod, to znowu muszę kombinować, żeby najlepiej na płasko był materiał itd itd. Niby wiem co i jak, ale jakoś to ni ch*ja nie wychodzi. Jeszcze takie pierdoły co robię to tam ch*j - tam się obszlifuje, tam się poprawi, tam w niewidocznym miejscu i trzyma się wystarczająco kupy, a jak ktoś nie wie gdzie patrzeć, to powie że nawet spoko. Ale jakby ktoś bardziej ogarnięty na to spojrzał, to chyba za głowę by się zlapal. Jak pomyślę, że coś trudniejszego miałbym robić, niż te pierdoły co sobie lepie, to dochodzę do wniosku, że jednak się do tego nie nadaje (choć lubię) . Taka tam przydluga (a to ci niespodzianka) refleksja mnie naszła przy okazji ostatniej roboty. 

A w ogóle jeszcze w temacie spawania - jakie macie zaciski masowe? W starej, kupionej od wujka, miałem taki przykręcany. W swojej mam zwykłe "szczypce", ale pierwsze co były że spawarka to jakiś żart, potem kupiłem jakieś duże, niby polskie itd, a też mocno średnie. Zastanawiam się czy by nie kupić magnetycznego, ale nie wiem, czy to to będzie praktyczne 🤔

Ja mam ze sklepu 500 a bo orginalny od magnum lizard upaliłem po 2 paczkach elektrod, ten co mam za 50zł ładnie trzyma już z 10 paczek lekko

Opublikowano
10 godzin temu, michal1993 napisał:

Mało kto pracuje typowo w swoim zawodzie... Taka prawda

Prawda jest taka że na szkołę rzuca się kamieniami a książki uznaję się za konieczność. Spawalnictwo które amatorsko odprawiamy na stalach z składu nawet nie da się porównać do zawodowego spawacza który zwykle(bo za to mu płacą) przez 8h spawa stale trudno spawalne albo jego spaw ocenia się prześwietleniem. Dla przykładu można pole zaorać a można zaorać.

Pracuje w zawodzie i nigdy nie chciałem go zmienić co prawda jest to szeroka dziedzina ale do tej pory nie spotkałem samouka który stanął by zemną do pracy i zrobił to co ja. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v