Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
26 minut temu, Pitraszek napisał:

W centrum można dostać za pszenicę cenę z matiff. Gdzie zazwyczaj było 100- 150 na tonie mniej. I pewnie te mniej będzie nawet jak na giełdzie wzrośnie bo w końcu ludzie zaczną sprzedawac. Zrobi się u nas 

Popłynąłeś trochę z tą ceną. Druga sprawa chyba 5-6 klasy też nie masz że takie rzeczy opowiadasz

• 0
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, maszek1980 napisał:

tmk1974 jesteś pospolitym ZDRAJCĄ!!!!!! Nawet nie potrafisz docenić jak ktoś walczy o twój jutrzejszy byt

Ty nawet nie wiesz, co to słowo oznacza. Bo gdybyś wiedział, to mógłbyś o sobie tak mówić. A przez to, że nie wiesz, czyni cię to użytecznym idiotą.😆 A co do działań tych przebierańców, to jestem w 100 % pewien, że nie walczą o mój i twój byt, ale o swoje portfele.

Edytowane przez tmk1974
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, warchest napisał:

gdzie w centrum cena z giełdy jak w mazowieckim duzo skupów nie skupuje juz wogóle od dłuzszego czasu a te które skupują to za pszenice płaca 1250 paszowa i tylko taka biorą i ten skup z przerwami skupuje bo jak kupi wiecej to przerwa tydzień inne 1220 1200 netto wiec do matifa sporo brakuje 

wiec do matifa cena pszenicy powiedzmy 1500 zł .

Z Polski żeby dostarczyć pszenicę trzeba  raczej doliczyć koszty transportu i zarobek , dla skupu , koszta w porcje .

Od tej sumy odjąć .

• 0
Opublikowano
20 minut temu, warchest napisał:

gdzie w centrum cena z giełdy jak w mazowieckim duzo skupów nie skupuje juz wogóle od dłuzszego czasu a te które skupują to za pszenice płaca 1250 paszowa i tylko taka biorą i ten skup z przerwami skupuje bo jak kupi wiecej to przerwa tydzień inne 1220 1200 netto wiec do matifa sporo brakuje 

Okolice Ciechanowa Pułtuska. Paszowa 1300. Konsumpcja 1350-1400. Ja tam nie wiem gdzie ty siedzisz w tym mazowieckim. U nas można tyle dostać. Ja sprzedałem w listopadzie po 1530. Wcześniej było 1600 przy 14 białka. Oczywiście netto

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, galan99 napisał:

wiec do matifa cena pszenicy powiedzmy 1500 zł .

Z Polski żeby dostarczyć pszenicę trzeba  raczej doliczyć koszty transportu i zarobek , dla skupu , koszta w porcje .

Od tej sumy odjąć .

Tak samo i w drugą strone jak vi pasz czy inni chcą kupić na matif to muszą też koszty transportu doliczyć. I to jest dowód że Ukrainska pszenica wpływa na ceny jakie by one nie były

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, marek1977 napisał:

Więcej wiary , wszystko zależy od Matifu , gdyby notowania światowe były wysokie to nawet byśmy nie odczuli pomocy Bandery w zapełnianiu naszych skupów😄.Sytłacja militarna świata dalej jest nie pewną i co dalej będzie to trudno powiedzieć.W styczniu wojny jeszcze nie było ,a rzepak był po 3800, potem spadł na 3100 i dopiero potem skoczył na 5000.Tak to wszystko wygląda i zobaczymy co czas pokaże.Nie sądzę żeby ktoś teraz bez zarobku zapełniał magazyn jak ma być jeszcze taniej .

Możliwości eksportowe czy to przez port czy taborem samochodowym są ograniczone. Jeżeli wywozimy zboże z UA to automatycznie te z Polski nigdzie nie jedzie. Dużo towaru na rynku robi presję na cenę. 

2 godziny temu, pawelek98 napisał:

mleczarze  , kurnikarze  nie będą płakać po tańszej paszy, a przynajmniej nie po droższej, ci co sami mieszają to zaraz pojadą się bić z tymi co blokują

Widzisz ja sprzedaje zboża i kupuje pasze. Na cene paszy w dużej mierze wpływają ceny witamin i soi. Cena zbóż to jest jedna ze składowych. 

1 godzinę temu, hubertb napisał:

No na V i VI klasie to pszenica będzie na bogato.... 

Największą opłacalność masz gdy możesz sprzedać produkt, czyli masz ziarnko które zje świnia/krowa a ty sprzedajesz już mięso lub kiełbasę wtedy możesz konkurować cenną a i tak zarobisz dużo. 

Ile jesteś w stanie tej kiełbasy wyprodukować? 

• 0
Opublikowano
28 minut temu, Pitraszek napisał:

Okolice Ciechanowa Pułtuska. Paszowa 1300. Konsumpcja 1350-1400. Ja tam nie wiem gdzie ty siedzisz w tym mazowieckim. U nas można tyle dostać. Ja sprzedałem w listopadzie po 1530. Wcześniej było 1600 przy 14 białka. Oczywiście netto

okolice Płocka 

• 0
Opublikowano

a dlaczego nie urawiać 5-6 klasy ?  ciekawe kto strajkuje czy ten co uprawia 5-6 klase czy ten co 1-3 klase ? z tego co kojarze to w regionie strajków jest klasa dobra a nawet bardzo dobra  .  

• 0
Opublikowano
11 minut temu, jarecki napisał:

a dlaczego nie urawiać 5-6 klasy ?  ciekawe kto strajkuje czy ten co uprawia 5-6 klase czy ten co 1-3 klase ? z tego co kojarze to w regionie strajków jest klasa dobra a nawet bardzo dobra  .  

no to ja już nic nie rozumiem, nie opłaca się produkować na 1 i 2 klasie nawet przy obecnych  cenach, a na V i Vi klasie się opłaca🤪

• Haha 3
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, HF86 napisał:

bo przeinwestowali i boją się umoczyc. 

mi się wydaje  ze po zwyzkach cen wiosennych przyzwyczaili sie do ekstra zarobku , według mnie  zysk ogólny  z ha jest nadal powyzej sredniej wieloletniej .

• 0
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

mi się wydaje  ze po zwyzkach cen wiosennych przyzwyczaili sie do ekstra zarobku , według mnie  zysk ogólny  z ha jest nadal powyzej sredniej wieloletniej .

ja w czasach kiedy pszenica była 650-750 liczyłem że jak 1000 z ha zostanie to dobrze a jak 2000 to ekstra. dziś to już nie wiem ile trzeba było żeby zadowolić nasze społeczeństwo? oczywiście dziś inna siła nabywcza pieniądza

• Like 1
  • 0
Opublikowano

pisowskie agropierdoły podały,że dzięki ukraińskiej pszenicy mąka jest tania , po Nowym Roku jeszcze ma stanieć a młyny nie mają problemów z zakupem dobrej pszenicy , Kowalczyk kazał przerobić klęskę   polskich rolników na sukces wyborców  !

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Pitraszek napisał:

To i tak macie dobre ceny wręcz dziwne, że ktoś tyle chce płacić. Polskie Młyny w Kluczborku 1250 netto za konsumpcje, Cedrob chyba w ogóle nie kupuje

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Wicherek napisał:

pisowskie agropierdoły podały,że dzięki ukraińskiej pszenicy mąka jest tania

aż pójdę specjalnie do piekarni zobaczyć ile chleb staniał🤓

• Like 2
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, driver24 napisał:

Jak u nas może być dobrze, jak nawet tutaj na forum, gdzie wypowiada się garstka osób w stosunku do ilości rolników, jeden na drugiego najeżdża. Hodowcy z producentami zbóż wydaje się że mają odrębne interesy. A tak nie jest, jedni drugich uzupełniają i takie myślenie, że w tej chwili jest tańsza pasza to jest bardzo krótkowzroczne i w drugą stronę dokładnie to samo, zlikwidować hodowle bo po co jak się nie opłaci. Wszystkie gałęzie są potrzebne, a temu mądremu rządowi i innym politykom właśnie o to dokładnie chodzi żeby nas i zresztą nie tylko nas dzielić. Boją się jedności i dużej grupy! 

W tym momencie palącym problemem jest nielegalny import zbóż, innym razem byla np. 5 dla zwierząt. To jest nasz wspólny cel, nieważne czy hodowca czy prod roślinną i nieważne kto za kim głosował! 

Przypominam że rolnicy  "roślinni " też protestowali przeciwko pisowskiej piątce dla zwierząt  !

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/zboza/krir-wstrzymac-import-zboza-z-ukrainy-wprowadzic-kaucje,126628.html

• Like 1
  • 0
Opublikowano

To żądanie izb rolniczych jest takie same jak w tym dowcipie, gdzie Jasiu na lekcji się zgłasza a pani pyta , Jasiu co chciałeś?

chciałem wyjść, proszę pani

pani-Jasiu siadaj!

i za chwilę ponownie, proszę pani chcę wyjść

Jasiu, siadaj! i tak kilka razy, wreszcie pani mówi Jasiu możesz wyjść

na co Jasiu mówi

teraz! jakem się zesrał!

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Jak już wszystkie magazyny załadowane ukraińskim zbożem po czubek dachu to oni teraz, będą wspólnie z UKRAIŃCAMI ,,wypracowywać mechanizm"

A te gamonie z izb teraz obudzili się z postulatem, kierwa ich mać🤬

Edytowane przez witejus
  • Like 4
  • 0
Opublikowano

Wiadome było że zapchają polskę towarem a później w nadzwyczajnych okolicznościach wyrażą głębokie zaniepokojenie o polskiego rolnika i troszkę pomanewrują przed wyborami. Od lat tak robią bo może ktoś się skusi na ich obietnice.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v