Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, krzysiek277 napisał:

Na jesien 21 mówili żeby nawozu nie kupować na wiosnę cena będzie mniejszą, faktycznie z 3k na 5k 

Bo jak Siory mówią ze bedzie dobbrze to znaczy ze to jest już czas zeby zacząć panikować

2 godziny temu, jarecki napisał:

I wracamy do początku czyli demokracji i wolnosći nikt nie zmusza innych do określonej pracy jak nie odpowiadają warunki na danym stanowisku to mozna zrezygnować . Jest kilka upraw rolniczych nie opłacalnych jak uprawa ziemiaka i wisni tylko czy strajk coś da ? Jedyne wyjscie to zmniejszenie podaży na rynku .

Ziemniak nie opłacalny ,toś mnie rozbawił . Może trzeba ruszyć szanowne siedzenie i poszukać zbytu bezp.  

2 godziny temu, ravoj napisał:

na traktorze jeżdżę od 6 roku życia, samochodem chyba też,  

z mamą się nie liczy 😁

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Andrz_ napisał:

Bo jak Siory mówią ze bedzie dobbrze to znaczy ze to jest już czas zeby zacząć panikować

Ziemniak nie opłacalny ,toś mnie rozbawił . Może trzeba ruszyć szanowne siedzenie i poszukać zbytu bezp.  

z mamą się nie liczy 😁

Ze stryjkiem, moi rodzice nie gospodarzyli, nie mieliśmy sprzętu, tate miał kosę i lubelke ale po dziadku. 

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, Andrz_ napisał:

Jesli chodzi  opłacalnosci uprawy ziemiaka posługuje się forum i wielu rolników narzeka ale dalej uprawiają 😁

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, Taurus83 napisał:

Ciekawe ile z tej nadwyżki produkcji w rosji pochodzi z kradzierzy zboża ukrom?  I ile ukraina nie sprzedała z poprzednich żniw? Może być sporo zboża do sprzedaży na rynku 

Wojna zmierza ku końcowi, a przynajmniej do zamrożenia na lata, te referenda to łapanie się brzytwy, że może się uda i zachód odpuści. Jeszcze tylko putlerek potupie nóżką w telewizorze dziś i powoli zwijamy cyrk. No chyba że ukry nie odpuszczą...

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, ravoj napisał:

Tu się coś grubo wyprawia w tym kraju, Tusk niby Niemcom wszystko sprzedawał a Jarek kawaler do ruskich chyba ciągnie czy tam Ukraińców, jedną swołocz. Te rozbiory to jednak nie głupi był pomysł, tylko ja chcę do Niemca jakby co. 

U niemca to jesteś już od dawna. I ty i większość polskiego rolnictwa. Oczywiście jako parobki. Zobacz kto wyprodukował sprzęt, którym  się pracuje, zobacz kto wyprodukował śor, których się używa. Zobacz, kto jest właścicielem banków, w których bierze się kredyty na zakup Deutz fahrów, classów, czy Fendtów. No, przesadziłem z tymi bankami. Na opryski Basf, czy Bayer dostaniesz nawozówkę w spółdzielczym.

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
46 minut temu, komizmo napisał:

Wojna zmierza ku końcowi, a przynajmniej do zamrożenia na lata, te referenda to łapanie się brzytwy, że może się uda i zachód odpuści. Jeszcze tylko putlerek potupie nóżką w telewizorze dziś i powoli zwijamy cyrk. No chyba że ukry nie odpuszczą...

Marnujesz się tutaj z taką wiedzą

• Like 1
  • 0
Opublikowano
39 minut temu, jan88 napisał:
9 godzin temu, Andrz_ napisał:

Jest kilka upraw rolniczych nie opłacalnych jak uprawa ziemiaka

ziemniak jest bardzo opłacalny 

Zacytowałeś  tresć której ja nie napisałem a widnieje jako autor , usuń prosze .

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tmk1974 napisał:

U niemca to jesteś już od dawna. I ty i większość polskiego rolnictwa. Oczywiście jako parobki. Zobacz kto wyprodukował sprzęt, którym  się pracuje, zobacz kto wyprodukował śor, których się używa. Zobacz, kto jest właścicielem banków, w których bierze się kredyty na zakup Deutz fahrów, classów, czy Fendtów. No, przesadziłem z tymi bankami. Na opryski Basf, czy Bayer dostaniesz nawozówkę w spółdzielczym.

Wolę u Niemca być parobkiem jak u ruskiego zwykłym obywatelem w smrodzie brudzie i gnoju. Sorry. Ruski nawet bogady, polityk czy generał  rżnie swój kraj na maksa, lata, jeździ, chodzi po gównie i mu to nie śmierdzi. A Polacy to mieszańcy, trochę genów  Rusków trochę Niemców. Ja ze wschodu jestem ale tego systemu nienawidzę, mimo że mogę zaliczać się do tych cwaniaków co raczej sobie poradzą. 

@Karol06 nie bądź ruski egoista

Edytowane przez ravoj
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano

Nie ciesz się z tego że tak pszenica będzie do góry szła jak nie wypłynie statkami do dopier**lą do nas do Polski samochodami i pociągami . Przez 2 lata porty nasze nie wypchną za mała przepustowość .

• 0
Opublikowano
37 minut temu, turtojs napisał:

podawaj po ludzku cenę netto, w opolskim po tyle netto jest

ale konsumpcja

Ryczałtowcowi nie wytłumaczysz że podstawą jest cena netto plus VAT. Bo cena natto jest dla RR i vatowca taka sama, a VAT inny i cena brutto nie jest taka sama. Ale to jak grochem o ścianę. 

• 0
Opublikowano

ale ja sam jestem na ryczałcie i wiem o co biega, jak 60-70 procent rolników jest na vacie to żaden problem mi było przestawić się na ceny netto, bo nawet koncentrat do świń za tonę podają Ci w cenach netto itd to co za problem dodać sobie 7% w przypadku ryczałtu ? no debil by nie potrafił

albo 8 % dodac w przypadku tych koncentratow wspomnieniach przeze mnie

• 0
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, poosa21 napisał:

Ryczałtowcowi nie wytłumaczysz że podstawą jest cena netto plus VAT. Bo cena natto jest dla RR i vatowca taka sama, a VAT inny i cena brutto nie jest taka sama. Ale to jak grochem o ścianę. 

Lepiej by było podawać cenę ale z dopiskiem, albo netto albo brutto co by każdy wiedział, a tak to bałagan powstaje bo ryczałtowiec zapłaci więcej a vatowiec się śmieje bo ma taniej.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
  • 0
Opublikowano

Przecież napisałem wyraźnie że ceny z 7% vat to co się takiego stało? Odjąć sobie te 7 procent jak nie pasuje i tyle, albo ominąć post. 

Lepiej się przyczepić i wpajać swoje racje, jak taki problem to następny raz napisze netto i będziecie może zadowoleni wtedy ;)

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał:

Wolę u Niemca być parobkiem jak u ruskiego zwykłym obywatelem w smrodzie brudzie i gnoju. Sorry. Ruski nawet bogady, polityk czy generał  rżnie swój kraj na maksa, lata, jeździ, chodzi po gównie i mu to nie śmierdzi. A Polacy to mieszańcy, trochę genów  Rusków trochę Niemców. Ja ze wschodu jestem ale tego systemu nienawidzę, mimo że mogę zaliczać się do tych cwaniaków co raczej sobie poradzą. 

@Karol06 nie bądź ruski egoista

Rozumiem, że jest w tobie jakaś wewnętrzna siła, która nie dopuszcza myśli, że możesz być kimś innym niż parobkiem niemca, albo ruskiego. Smutne, ale prawdziwe. A co do określenia Polaków jako  mieszańców - dla mnie polskość to nie mieszanina genów, to dom, rodzina, historia, kultura. Dla niektórych polskość to nienormalność

• 0
Opublikowano

tu masz calosc a nie wyrwane z kontekstu zdanie.

przeczytaj i sprobuj zrozumiec- wiem wschodniopolska pis-owska mentalnosc nie pozwala ale moze przypadkiem cos w mozgu przeszkoczy..

polska to takze ta cywilizowana zachodnia- i to ona sie rozwija a nie wymiera jak wschodnia-kurna nawet ukraincy ,u was nie chca mieszkac tylko do nas przyjechali..

cena pszenicy bez zmian 1400 zl .image.jpeg.cd71f6940ab2eb20a4f6ff60b212c17e.jpeg

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

i pszeniczka Stasiu do góry  !

Nie ty o tym decydujesz, a choćby nawet to podwyżkę zeżre inflacja i  tak gówno z tego będziesz miał, będziemy mieli.

4 minuty temu, jacus napisał:

polska to takze ta cywilizowana zachodnia- i to ona sie rozwija

Jaki ty zachód? ty jesteś ni pies ni wydra, coś na kształt świdra🤣od kiedy to Kraków to zachodnia Polska?

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v