Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

czemu? to tyle co w tamtym roku u na splacili,no i transport ci odpada 🤣

az boje sie dzwonic ile de heus proponuje-zreszta oni koniec wrzesnia cene podaja, zwykle 100 mniej niz wszedzie

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, GRZES1545 napisał:

To po uja tam jadą? Zarobku łatwego się chciało...bardzo dobrze robią niech ich nap...leją. A Ci idooci niech im jeszcze więcej pomagają🤦‍♂️

Weź ty się zastanow czasami co napiszesz...

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, karolr2 napisał:

Weź ty się zastanow czasami co napiszesz...

Dobrze wiem co piszę, każdy leci bo tam wojna bo trzeba pomagać, bo afryka zboża nie ma, a gdzie większość idzie kazdy u nas widzi. Już zaczynają się odwdzięczać. Uważam że za dużo tej Ukrainie pomagamy naszym kosztem i tyle.

Jacuś ma rację, za mokrą nie naplacą kasy bo nasi  wiozą choćby do mojej pobliskiej paszarni co dzień suchą właśniez UA.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 9
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, marek1977 napisał:

@ws71 jeśli tak to trzeba wszystko sprzedawać i nie czekać ,ani chwili.

Prawdopodobnie bedzie się pszenica bujać w przedziale cenowym 1400-1600 netto?,wszystko zależy praktycznie od Rosji, obecnie wygląda na to że najlepszy interes zrobili Ci którzy sprzedali prosto z pola

• Like 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Dobrze wiem co piszę, każdy leci bo tam wojna bo trzeba pomagać, bo afryka zboża nie ma, a gdzie większość idzie kazdy u nas widzi. Już zaczynają się odwdzięczać. Uważam że za dużo tej Ukrainie pomagamy naszym kosztem i tyle.

Jacuś ma rację, za mokrą nie naplacą kasy bo nasi  wiozą choćby do mojej pobliskiej paszarni co dzień suchą właśniez UA.

Tak lecą i pomagają , powtarzam że Ukraina jest w Unii .

Kolejne miliardy z Brukseli do Kijowa. Opór Berlina przełamany .

Komisja Europejska poinformowała, że w imieniu UE zaproponował kolejne 5 mld euro preferencyjnych pożyczek w ramach pomocy makrofinansowej dla Ukrainy. To druga część pakietu sięgającego łącznie 9 mld euro. Środki udało się odblokować, pomimo wcześniejszego wahania Niemiec.

https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/kolejne-miliardy-z-brukseli-do-kijowa-opor-berlina-przelamany/v58c1hp

Zboża nie brakuje i nie zabraknie co do cen to tylko taka zabawa ile i kiedy komu podoba się zapłacić .

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, rocknrollnik1 napisał:

agrolok za mokrą kukurydzę chce płacić 665 netto z ich transportem ok 130 km .Podziękowałem za rozmowę.

Wy tutaj już się przymierzacie do kuku , a u mnie jeszcze na dziś tak to wygląda. Pytanie takie - ile taka kukurydza musi jeszcze stać nim będzie gotowa do zbioru na ziarno ? Pierwszy raz mam kuku , do tego była siana coś 15-20 maja

IMG_20220907_184612.jpg

IMG_20220907_184627.jpg

• Like 1
  • 0
Opublikowano

FAO to suma temperatur 

Liczba FAO i kierunek użytkowania Suma temperatur efektywnych[°C]
FAO 210 ziarno 1370
FAO 210 CCM 1310
FAO 230 ziarno 1395
FAO 240 ziarno 1410
FAO 240 CCM 1350
FAO 240 kiszonka 1200
FAO 260 ziarno 1435
FAO 270 ziarno 1450
FAO 270 CCM 1380
FAO 270 kiszonka 1240
FAO 290 ziarno 1480
FAO 300 CCM 1420
FAO 300 kiszonka 1300
FAO 340 kiszonka 1380
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

FAO to nie jest suma temperatur....

Pierwsza cyfra oznacza podstawową klasę wczesności. Druga mówi o grupie wczesności w ramach podstawowej klasy, natomiast trzecia cyfra informuje o barwie ziarniaka.

Edytowane przez STIG13
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, tomek73 napisał:

Słyszałem że owies po 1500  i szukają. 

Kto szuka 20 ton leży i czeka  a kupca 

4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Co ci winny jest kierowca który wykonuje swoją pracę który chce zarobić żeby utrzymać rodzinę który stoi w tej zjebanej kolejce po kilka dni dzień i noc bo być może nie ma innego wyjścia. A ty każesz go bić to co z ciebie za człowiek ja się pytam 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, KarolaKarotka napisał:

A te temperatury jak monitorować?

SUMUJE   się srednie temperatury dobowe np noc 20 stopni , dzień 30 stopni srednia wychodzi 25 stopni zadzień i tak od dnia zasiewu 

• 0
Opublikowano

4 miesiące , gdyby nawet przyjąć średnią dobową 15stC x 120dni = to już mamy 1800st, a czerwiec-lipiec-sierpień średnia temperatura raczej była bliżej 20st niż 15 , a jeszcze trzeba by dodać że ta kukurydza co parę postów wyżej jest wstawiona , to z miesiąc na pewno musi jeszcze stać , więc suma -sumarum wyszło by tych stopni grubo ponad 2000 , więc z tą tabelką to się całkiem rozmija 

32 minuty temu, jarecki napisał:

SUMUJE   się srednie temperatury dobowe np noc 20 stopni , dzień 30 stopni srednia wychodzi 25 stopni zadzień i tak od dnia zasiewu 

• 0
Opublikowano

jesli nie wiecie jak sprawdzic prosto i latwo czy kukurydza nadaje sie juz do zbioru -to zmiencie zawod...

w tamtym roku ostania w okolicy poszla do rekawa 2 dni przed wigilia..

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, karolr2 napisał:

Kto szuka 20 ton leży i czeka  a kupca 

Co ci winny jest kierowca który wykonuje swoją pracę który chce zarobić żeby utrzymać rodzinę który stoi w tej zjebanej kolejce po kilka dni dzień i noc bo być może nie ma innego wyjścia. A ty każesz go bić to co z ciebie za człowiek ja się pytam 

Co każe robić? Z głową dobrze u Ciebie? Nie wmawiaj nikomu że nakłaniam do czegoś takiego,chyba źle mnie zrozumiałeś. 

Nie mam nic do kierowcow, ale Nikt nikogo nie zmusza by tam jechał, od nas też chłopaki na ciężarówkach jeżdżą i żaden nie zgodził się tam jeździć. Każdy wie jak traktuje się Polaka na Wschodzie, także jak pojechali to świadomie biorą na siebie ryzyko, mam nadzieję że zmadrzeją. 

Edytowane przez GRZES1545
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v