Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, stach12 napisał:

wszyscy magazynujcie a potem lament że nie ma kupca / ukraińskiego nawieżli i  wina tuska

5 godzin temu, HF86 napisał:

wszyscy składują bo o milionach z ziarka myślą 🤣

I tu może być ciekawie jak każdy zechce sprzedać i cena może jebnąć tak jak z rzepakiem ale tego nikt nie przewidzi.

Ja część sprzedaje po 1350 a reszta sie zobaczy bo żniwa dopiero zaczęte.

• 0
Opublikowano

Przytoczone w tabeli 1 dane wskazują, że w sprzyjających warunkach pogodowych, możemy osiągnąć wilgotność ziarna 13-14% podczas przedmuchiwania go powietrzem atmosferycznym, ale jednocześnie ziarno może nawilgacać się do niekorzystnych poziomów, gdy wilgotność względna powietrza przekracza 65%.

🤔🤔🤔

image.png

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, suffeks napisał:

jeżeli zboża jest cieplejsze od dmuchanego powietrza nawet jeżeli wilgotność powietrza jest 99% i tak to zboże osuszy bardziej. 

ja dmuchałem w nocy jak było 9c. trzeba pamiętać dmuchawa dodaje 3-4c bo musi sprężyć trochę powietrze. 

Brak słów o twoim myśleniu . Co myślisz o studzeniu wodą?

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, Desperado napisał:

Taaaaa jak w nocy rosa albo mgła to dmuchaj, się dobrze czujesz?      

Jak by nie było to np. rzepak zalecają dmuchać właśnie w nocy lub nad ranem , gdy temperatura powietrza najniższą. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Mi tylko chodziło  o dmuchanie powietrzem 99% wilgotności.

To że w nocy chłodnym to wiadomo.

No i te 99% to też mamy tylko kilka dni w roku.

• 0
Opublikowano

No ja Ciebie rozumiem, ale kilka osób coś ostro piło do tego.  jeden gość mówił, tak pomyśleć, przecież jak rosa spadła, to wlasnie wilgoć z powietrza opada. Najlepiej w przymrozki, wiadomo. Ale póki co uważam, że lepiej rozsądnie przedmuchiwać nocami, niż nic nie robić I trzymać w 30-40c...

• Like 1
  • 0
Opublikowano

300 tys. złotych kary dla PolishAgri za nieuczciwe praktyki wobec rolników UOKiK skontroluje kolejne firmy .

300 tys. zł dla spółki PolishAgri

Działalność rolnicza jest zależna w sposób szczególny od warunków pogodowych. Susze, nadmierne opady czy powodzie mogą powodować straty w plonach, których nie można przewidzieć, ani im zapobiec. Dlatego podmioty zawierające umowy z rolnikami powinny uwzględniać to w umowach. Żądanie przez największe firmy skupujące zboże  dostaw całego zakontraktowanego towaru, nawet jeśli rolnicy nie mogą tego zrobić z przyczyn niezależnych od nich, jest nieuczciwym wykorzystywaniem  przewagi kontraktowej. Decyzją prezesa UOKIK Tomasza Chróstnego nałożono na spółke PolishAgri karę w wysokości ponad 300 tys. zł. Decyzja nie jest prawomocna, przysługuje od niej odwołanie do sądu. 

Przypomnijmy, że nie jest to jedyne rozstrzygnięcie dotyczące największych polskich firm działających na rynku zboża. W maju 2022 r. Prezes UOKiK nałożył ponad 2 mln zł kary na spółkę Cefetra Polska, która również wymagała od rolników całości zakontraktowanych dostaw, także wówczas gdy wystąpiły niezależne od nich okoliczności.

• 0
Opublikowano

To wiadomo że nikt nic nie zapłaci ale jak by co to działania zostały podjęte .

Co zechcą to zrobią , kiedy im się spodoba w tym roku będzie ciekawie na rynku zbóż z cenami .

• 0
Opublikowano

Nie wiem czemu ale mam przeczucie że ceny może nie być na zboże. Ruszył eksport z UA i w Polsce mamy dobre zbiory więc uważam że tylko jakaś akcja ruskich może podbić cenę za pszenicę. chociaż wolałbym żeby ta wojna się skończyła. 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Zboża na świecie jest dużo mniej a jak wiadomo propaganda Polska nie pozwoli na wzrost cen pszenicy zbyt mocno . Darmo nie było powiadane że pszenica nie może kosztować powyżej 2 tyś .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

No nie wiem, całe południe Europy wyschło na wiór więc nie wiem skąd ten hurraoptymizm w kwestii plonów zbóż, np w Rumunii, oni tam ci Rumuni to plony liczą chyba razem z tym ukraińskim zbożem co przez ichnie porty przechodzi.

28 minut temu, galan99 napisał:

Darmo nie było powiadane że pszenica nie może kosztować powyżej 2 tyś .

Powiadać to on sobie może bajki wnukom, jak na giełdach na świecie będzie ponad 2 tys to wyda ukaz że w Polsce nie może być ponad 2tys?

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

No nie wiem, całe południe Europy wyschło na wiór więc nie wiem skąd ten hurraoptymizm w kwestii plonów zbóż, np w Rumunii, oni tam ci Rumuni to plony liczą chyba razem z tym ukraińskim zbożem co przez ichnie porty przechodzi.

Od nas mają ziemniaki brać bo saharioza u nich od niepamiętnych czasów a tutaj nagle rekordowe zbiory pszenicy 😂😂😂Ruscy też mieli mieć rekordy ale już zmieniło się ,zastanawiają czy nie ograniczyć export bo plonu o wiele mniejsze niż zakładali 😂😂

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, Agrest napisał:

Przytoczone w tabeli 1 dane wskazują, że w sprzyjających warunkach pogodowych, możemy osiągnąć wilgotność ziarna 13-14% podczas przedmuchiwania go powietrzem atmosferycznym, ale jednocześnie ziarno może nawilgacać się do niekorzystnych poziomów, gdy wilgotność względna powietrza przekracza 65%.

🤔🤔🤔

image.png

to jest jak ziarno w silosie jest juz schłodzone i tylko chcesz suszyć. ja pisalem wyraznie jak chcesz schlodzic to mozesz dmuchac 99%. w moim przypadku mialo ponad 35c i dmuchawe wlaczylem w nocy powietrze 10c przy 99%

masz tu strona 4 http://www.bin.agro.pl/images/pobierz/jak_przech.pdf

• 0
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, suffeks napisał:

to jest jak ziarno w silosie jest juz schłodzone i tylko chcesz suszyć. ja pisalem wyraznie jak chcesz schlodzic to mozesz dmuchac 99%. w moim przypadku mialo ponad 35c i dmuchawe wlaczylem w nocy powietrze 10c przy 99%

masz tu strona 4 http://www.bin.agro.pl/images/pobierz/jak_przech.pdf

No i tu pojawia się problem z warstwą zboża na dnie takiego silosu, jak temperatury sie już zrównają to wysoka wilgotność powietrza zwiększa  wilgotność zboża.

Rozumiemy że  dla różnicy 7 *  przy wilgotności zboża  13% to jako bezpieczna będzie wilgotność powietrza  98%  tylko jak już róznica wyniesie 0* to wilgotnośc zboża  może wzrosnąć do  21% przy wilgotności tłoczonego powietrza 95%. Zgadza sie? 

Będąc  blisko morza (mniej niż 100 km ) mam nocami wysoka wilgotność powietrza i przewietrzanie  przy wysokiej wilgotności  nie jest czymś dobrym, ba nawet koszenie  nocą lub z rana jest wykluczone. W  innych rejonach jest inny mikroklimat i każdy  musi patrzeć na  swoje warunki.

Edytowane przez Pigmei
  • 0
Opublikowano (edytowane)

tak, tylko zeby caly silos schłodzić wystarczy jedna noc a zmienić 1m zboża o kilka % to więcej czasu potrzeba

dodatkowo każdy wzrost temperatury powietrza o 10c to zmniejsza wilgotność powietrza o połowe. sama dmuchawa dodaje 4-5c juz to sprawdzałem wiec do silosa nigdy nie nadmuchasz 99%. mozna dodac grzejnik 7kW do dmuchawy i wtedy jest te +10c powietrze i -1/2 wilgotność można wtedy cala zime sobie suszyć w silosie.

np: 1 listopada jest temp 10c i 80%. dmuchawa + grzejnik -> powietrze robi sie 20c i 40% wtedy patrzysz na tabele

image.png

Edytowane przez suffeks
  • 0
Opublikowano
21 minut temu, farmerss34 napisał:

info z  Agrii materiał siewny +- 3700zł/t pszenica

Aż tak im koszty produkcji poszły w górę? 😂. Trzeba zaprawy kupić nim jeszcze są. Pomijam fakt, że będzie jedno wielkie polowanie na portalach aukcyjnych na sprzedających wyczyszczone zboże 😂

• 0
Opublikowano
48 minut temu, Ulman napisał:

Plony mają wysokie tylko graja na zwyzke cen. 

Tak oczywiście u ruskich wszystko jest ponad stan .Pewnie te plony zbóż są tak poteżne jak ich armia 😂😂😂

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v