Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Zbyszek3939 napisał:

Bo one są szersze o długość wacka 😂, tak że gołym okiem nie bardzo zobaczysz  ,trzeba by było mierzyć.

Bo kiedyś jak budowali kolej u ruskich przyszedł majster do cara i pyta czy robić węższe czy szersze jak u wszystkich? A on mu na to odpowiedział a na chu...j szersze, no i są szersze

• 0
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

5 godzin temu, Krzysztof81 napisał:

Dokładnie. Taki jest zamysł rządzących zarówno w Polsce, Unii i całym świecie.Jebać, jebać, jebać za ochłapy a dla nich miliony i miliardy.

Jak pracowałem w Belgii to już  10 lat temu jak rozmawialiśmy z rolnikami to przestrzegali że  to Mafia i złodzieje a nie Unia.

1 godzinę temu, tommy66692 napisał:

Nic nie badają zboża z ukry, kolega wozi ukraińskie zboże na wipasz to wjeżdża i ma sypać nawet jak by się świeciło w nocy 

Wczoraj rozmawiałem że znajomym z branży tamtejszej...to ponoć wipasz zakontraktował u pośrednika kukurydzę po 700zł.

Prawda, parę tygodni temu gadałem z gościem z wipaszu, mają takie ilości kukurydzy z ua że nie przewidują ceny większej jak 600zł za mokrą w czasie zbiorów

• Sad 1
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, QuQurydza napisał:

pierwsze dane ze zbiorów z UA

In Odesa and Mykolayiv regions of Ukraine farmers harvested:

winter barley:41.1k ha with yield of 2.2t/ha >90k;

winter wheat:1.2k ha, 1.78 t/ha yield > 2.14k

Early start YoY, yields almost twice lower than even first results LY

no data about lost areas after Russian attacks

Zjazd w plonach bardzo duży.

A tutaj co sie dzieje w Hiszpani

https://www.20minutos.es/noticia/5019942/0/cosecha-cereal-cae-espana-llegara-momento-algunas-personas-no-puedan-comprar-barra-pan/

La cosecha del cereal cae entre un 20 y un 40% en España: "Llegará el momento en que algunos no podrán comprar una barra de pan"

U nas lepiej nie będzie, dziś miałem okazję na spokojnie przejechać się trasa Zamość -zwierzyniec - Biłgoraj i Biłgoraj - dragany - Turobin -Nielisz 

I trafiają się ładne zboża gdzie pszenica jest liściasta gęsta zielona a obok pszenica która pali bieleje . Nie wiem od czego to zależy, ja u siebie myślałem że już dopilnowałem dałem dawki jak trzeba i też po kukurydzy zaczyna wysychac po prostu. W koło u sąsiadów podobnie bez znaczenia czy po rzepaku fasoli. Ale między nimi są nieliczni którzy posiadają piękne zboża . Ale nieliczni, więc raczej plon nie będzie ładny bo ziarna będą dla kanarków a koszty poszły niestety. Osobiście nie liczę na tą chwilę na zysk. 

2 godziny temu, Agrest napisał:

Kilka dni temu w galerii ktoś wstawił zdjęcie z omłot jęczmienia na Dolnym Śląsku. 

Na Facebooku są wstawione i komentarze 6 ton z hektara podają więc nie ma tragedii a podobno miała być tam susza .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, ZELKOW napisał:

Jak pracowałem w Belgii to już  10 lat temu

10 lat temu-?pamiętam jak dziś reportaż o Holendrze który kupił gospodarstwo w Polsce i jak powiedział po to by uciec przed unią i przestrzegał w jakie bagno się pakujemy a było to pod koniec lat 90tych

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Chciałem wstawić tabele zużycia pestycydów na kraj 

Ale nie mogę. 

Najwięcej zużywa Holandia 8,8 kg a Polska jest na 13 miejscu i zużywa 2,1 kg na hektar. 

Unia chce żeby każdy kraj ograniczył zużycie o połowę. Więc Holendrom zostanie 4,4 kg /h a nam 1,05 kg /h 

Panowie źle się dzieje bo przy takim dostępnym zużyciu praktycznie będzie ekologia i plon akurat zrealizowany jak w traktacie unijnym 2,9 tony z hektara 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
25 minut temu, Damianek20 napisał:

U nas lepiej nie będzie, dziś miałem okazję na spokojnie przejechać się trasa Zamość -zwierzyniec - Biłgoraj i Biłgoraj - dragany - Turobin -Nielisz 

I trafiają się ładne zboża gdzie pszenica jest liściasta gęsta zielona a obok pszenica która pali bieleje . Nie wiem od czego to zależy, ja u siebie myślałem że już dopilnowałem dałem dawki jak trzeba i też po kukurydzy zaczyna wysychac po prostu. W koło u sąsiadów podobnie bez znaczenia czy po rzepaku fasoli. Ale między nimi są nieliczni którzy posiadają piękne zboża . Ale nieliczni, więc raczej plon nie będzie ładny bo ziarna będą dla kanarków a koszty poszły niestety. Osobiście nie liczę na tą chwilę na zysk. 

Na Facebooku są wstawione i komentarze 6 ton z hektara podają więc nie ma tragedii a podobno miała być tam susza .

Od próchnicy zależy. Nie da się cały czas zabierać. Żeby był zysk trzeba najpierw zainwestować, tak samo jest z glebą. Nawóz to nie wszystko.

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Od próchnicy zależy. Nie da się cały czas zabierać. Żeby był zysk trzeba najpierw zainwestować, tak samo jest z glebą. Nawóz to nie wszystko.

Akurat pod kukurydzę idzie 50-60 t obornika co drugi rok, wapno , nawóz. Klasa I i II więc powinno nie być źle 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
56 minut temu, Damianek20 napisał:

Jęczmienia 6 ton u nas to nie ma tragedi? Normalnie się kosi co roku 8-10 .Wyciągnij wnioski 

• Confused 1
  • 0
Opublikowano

Taką glebę jak wy obrabiacie to fakt 6t to kiepski wynik, tak jak ja w zeszłym roku 3a w pół do 2 i zebrałem 6t pszenicy i też nie byłem zadowolony bo na 4kl więcej mi sypało

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, dlugin napisał:

Jęczmienia 6 ton u nas to nie ma tragedi? Normalnie się kosi co roku 8-10 .Wyciągnij wnioski 

🤔 A mówią że w lubelskim takie dobre ziemię a pszenicy ciężko wyciągnąć na takim poziomie. Jęczmień od tych co sieją i wydaje się ładny to jak da im 6 t to są szczęśliwi.

Jeżeli chodzi o mnie to o tonaż się nie wypowiem bo nie sieje go choć osobiście wydawało mi się 6 t to dość dobry wynik jak na jęczmień .

• 0
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, ZELKOW napisał:

Taką glebę jak wy obrabiacie to fakt 6t to kiepski wynik, tak jak ja w zeszłym roku 3a w pół do 2 i zebrałem 6t pszenicy i też nie byłem zadowolony bo na 4kl więcej mi sypało

To naprawdę byle jak zrobione klasyfikacje gleb jak na 4 klasie lepiej sypie a na 3 a gorzej .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, Damianek20 napisał:

Ale nie mogę. 

Najwięcej zużywa Holandia 8,8 kg a Polska jest na 13 miejscu i zużywa 2,1 kg na hektar. 

Unia chce żeby każdy kraj ograniczył zużycie o połowę. Więc Holendrom zostanie 4,4 kg /h a nam 1,05 kg /h 

Panowie źle się dzieje bo przy takim dostępnym zużyciu praktycznie będzie ekologia i plon akurat zrealizowany jak w traktacie unijnym 2,9 tony z hektara 

A najwięcej substancji aktywnych zużywa się w USA w sadach bo około 16kg/ha. 

• 0
Opublikowano
galan99 napisał:

42 minuty temu, ZELKOW napisał:

To naprawdę byle jak zrobione klasyfikacje gleb jak na 4 klasie lepiej sypie a na 3 a gorzej .

To akurat był błąd w agrotechnice

• 0
Opublikowano

vipasz ponoć zakontraktowane ma większe ilości qq niż jest w stanie przerobić i to po mocno zaniżonych cenach, nie wiem czy to prawda ale qq mokra coś 110euro na Ukrainie, to się nie ma co dziwić że tak szybko tory szykują

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

16kg nie zrobisz w uprawach typowo rolniczych tylko Specjalnych typu kwiaty itp, zresztą to 16 kg to ma być całość? Czy waga substancji aktywnych? 

Nic tylko plaże dla nudystów zakładać, ostatni sensowny opad 3 tygodnie temu, wcześniej 40 dni bez deszcze

c3d6889df494e70ebf36486d917fe382.png

Edytowane przez Tigon
  • 0
Opublikowano
40 minut temu, poosa21 napisał:

Na pewno, tylko to zestawienie jest z uni europejskiej więc i tak robi wrażenie że Holendrzy będą mogli zużywać aż 4 krotność tego co my. 

Nasz rząd proponuje u nas ograniczenie o 35 proc co daje ok 1,4 kg . 

Moim zdaniem nie powinno nas objąć jakąkolwiek redukcja .

37 minut temu, ZELKOW napisał:

Wszyscy Ci co w tym roku postawili na kukurydzę umoczą i to konkretnie, chyba że zbombardują ruskie tory i drogi

I mnie ugory gość wyrabiał i siał ja. Ciekawe czy wyjdzie czy nie. Ma ładną ale na ostatnim kawałku to siał już w koło i na środku zabrakło ale w środku później nikt nie zauważy 

• 0
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Damianek20 napisał:

Ale nie mogę. 

Holandia prawie same sady i szklarnie i mały kraj temu tak wychodzi w zestawieniu. Ale tam jeszcze idzie motyle czy komary znaleźć. U niemca jak robiłem to można było  po imprezie spać pod chmurką i żaden owad nie siadał. W truskawce jedynie osy. Pszczół przez pół roku nie uświadczyłem na polach, okolice Bon.

Edytowane przez GRZES1545
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Holandia prawie same sądy i szklarnie i mały kraj temu tak wychodzi w zestawieniu. Ale tam jeszcze idzie motyle czy komary znaleźć. U niemca jak robiłem to można było  po imprezie spać pod chmurką i żaden owad nie siadał. W truskawce jedynie osy. Pszczół przez pół roku nie uświadczyłem na polach, okolice Bon.

Francja 4 kg a Niemcy 3,79. Ku zaskoczeniu Irlandia na drugim miejscu z wynikiem 6,9 kg nawet Hiszpania Włochy i Słowenia 4,4 -5,2

• 0
Opublikowano

Przecież nigdzie chyba nie ma ustalone że każdy kraj ma ciąć używanie substancji czynnych przez pół , bo te kraje które mało używają to albo coś zmniejszą , albo zostaną na dotychczasowym zużyciu , i raczej zależy to od rządu danego państwa , generalnie chodzi chyba o to by ostatecznie zejść do jakiegoś określonego pułapu w użyciu chemikaliów 

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, mysza103 napisał:

Przecież nigdzie chyba nie ma ustalone że każdy kraj ma ciąć używanie substancji czynnych przez pół , bo te kraje które mało używają to albo coś zmniejszą , albo zostaną na dotychczasowym zużyciu , i raczej zależy to od rządu danego państwa , generalnie chodzi chyba o to by ostatecznie zejść do jakiegoś określonego pułapu w użyciu chemikaliów 

Nasze zaproponowali 35 proc w kraju to masz 1,4 kg a Niemiec żeby zmniejszył na połowę czy francuz to będą mieli dwukrotność i tak 

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, Damianek20 napisał:

Akurat pod kukurydzę idzie 50-60 t obornika co drugi rok, wapno , nawóz. Klasa I i II więc powinno nie być źle 

Tak tylko obornik do mineralizacji potrzebuje dużo wody a z nią ostatnie lata krucho

• 0
Opublikowano
Damianek20 napisał:

40 minut temu, poosa21 napisał:

Na pewno, tylko to zestawienie jest z uni europejskiej więc i tak robi wrażenie że Holendrzy będą mogli zużywać aż 4 krotność tego co my. 

Nasz rząd proponuje u nas ograniczenie o 35 proc co daje ok 1,4 kg . 

Moim zdaniem nie powinno nas objąć jakąkolwiek redukcja .

37 minut temu, ZELKOW napisał:

Wszyscy Ci co w tym roku postawili na kukurydzę umoczą i to konkretnie, chyba że zbombardują ruskie tory i drogi

I mnie ugory gość wyrabiał i siał ja. Ciekawe czy wyjdzie czy nie. Ma ładną ale na ostatnim kawałku to siał już w koło i na środku zabrakło ale w środku później nikt nie zauważy 

Jeśli nawozy sztuczne zastąpił jakimś tanim naturalnym no to siłą rzeczy wyjdzie na plus ewentualnie mniej zarobi niż się zanosiło, jeszcze jest opcja przechowania ale to już nie jest hop wysuszyć i przechować kilka miesięcy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v