Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Nie jestem jakoś super za nimi, ale nie podoba mi się tego typu gadanie na ten temat a to z jednego prostego względu- jakby u nas na wschodzie jutro rakiety spadały i ruski byłby za rogiem pewnie pierwszy byś rodzinę wywoził na zachód. 

Jesteś pewny że zostałbyś przyjęty z otwartymi rękoma darmowym mieszkaniem socjalem bo ja nie 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Z pewnością, ale na froncie.

2 minuty temu, Damianek20 napisał:

To podziękuje  Dudzie i morawieckiemu za to

2 minuty temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Jesteś pewny że zostałbyś przyjęty z otwartymi rękoma darmowym mieszkaniem socjalem bo ja nie 

A w Niemczech czy gdzie indziej jesteś pewny?

• 0
Opublikowano

jak i nasz od jarmolki mu włosy wyszły to czego wy chcecie?

się całowali u przytulali że wszystko zgodnie z planem idzie 🤣

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, jacek1296 napisał:

Nic nie zmienia, bo to jest niewykonalne technicznie.

A wiesz, że wagony wschodnie nie pasują na nasze tory? Przesypywać? Niewykonalne technicznie.

Nie piszę tego złośliwie, tylko takie są fakty.

A czemu niby nie pasują ?

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Wicherek napisał:

Jak Ty tego nie wiesz  to znaczy że nic nie wiesz  !

Jak nie jesteś w temacie to się nie udzielaj . Pisałem że mamy ruski tor , blisko mnie , i w kwestii tego toru @jacek1296zadał pytanie . czy wiem że wschodnie wagony nie pasują na nasz tor , więc po raz drugi się pytam skoro jesteś taki wszechwiedzący , czemu wschodnie wagony nie pasują na ten tor , skoro przez ostatnie parędziesiąt lat pasowały . No czekam na odpowiedz @witejus chodzi mi o ruski tor , 

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, witejus napisał:

inny rozstaw torów

Jak za cara robili kolej to się go spytali robić szersze czy takie jak wszędzie Car na to, po ch*j szersze no i zrobili szersze

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, tomciu86 napisał:

Jak za cara robili kolej to się go spytali robić szersze czy takie jak wszędzie Car na to, po ch*j szersze no i zrobili szersze

A że car jezdził na wakacje na Śląsk , to pociągnęli szeroki tor aż do Śląska , dokładnie do Sławkowa

• 0
Opublikowano
48 minut temu, tomciu86 napisał:

Car tylko stwierdził "-  A na c..uj szersze!!" ,i zrobili   szersze.

• 0
Opublikowano

Nie jestem pewien czy wagony przewiza do portu tą pszenice , szwagier pracuje na kolei , bardzo duzo wganów stoi na stacjach w Polsce ,maja jechać na port , ale koleja jest długa

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, Damianek20 napisał:

Gdyby u nas spadły rakiety to Ukraińce już by nas rżnęli żeby odebrać część ziem. 

Widzę że mamy jedno zdanie

• Like 1
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał:

Jak nie jesteś w temacie to się nie udzielaj . Pisałem że mamy ruski tor , blisko mnie , i w kwestii tego toru @jacek1296zadał pytanie . czy wiem że wschodnie wagony nie pasują na nasz tor , więc po raz drugi się pytam skoro jesteś taki wszechwiedzący , czemu wschodnie wagony nie pasują na ten tor , skoro przez ostatnie parędziesiąt lat pasowały . No czekam na odpowiedz @witejus chodzi mi o ruski tor , 

A owszem, ruskie wagony pasują na nasz tor - tylko port przeładunkowy w Małaszewiczach jest przy Białorusi. A LHS co leci do Sławkowa takiego porty nie ma, trzeba przesypywać zboże.

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał:

Pisałeś, że mamy jeden ruski tor, potem o stadzie wagonów na granicy i na koniec o rozsyłaniu tych wagonów po całej sieci kolejowej w Polsce. Te wagony pasują tylko na ruski tor.

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, jacek1296 napisał:

Pisałeś, że mamy jeden ruski tor, potem o stadzie wagonów na granicy i na koniec o rozsyłaniu tych wagonów po całej sieci kolejowej w Polsce. Te wagony pasują tylko na ruski tor.

Dokładniej , to wózki tych wagonów pasują na ruski tor, bo same wagony można przekładać na nasze wózki.  I nie da się tego robic w szczerym polu, są do tego specjalne maszyny. Większość trzeba  przeładować na nasze, europejskie wagony.

• 0
Opublikowano
14 minut temu, jacek1296 napisał:

Jedna uwaga do twojego rozumowania sa terminale przeładunkowe o ogromnej przepustowości[ pozostałości po dawnej epoce zimnej wojny] przez Polske wiódł głowny szlak zaopatrzeniowy dla wojsk radzieckich  znajdujących sie w Polsce i DDR i były obliczone na transport milionów ton miesięcznie, pozostaje osobną kwestią  zę obecnie wchodzi w grę tylko 400 km odcinek LHS ta linia była wstanie bez żadnych większych problemów przewozić do 11mln ton towarów rocznie i jest dobrze skomunikowana z Polską siecią kolejową, Cargill woził  tymi trasami zboże ,soje,słonecznik na Północ Polski, jeszcze jedno na pewno nie wchodzi w grę 5 mln t zboża miesięcznie ponieważ Ukraina nigdy w historii takich ilości nie eksportowała, ostatni ich rekord to ok 45mln ton wszystkich zbóż

• 0
Opublikowano

Papier wszystko przyjmie. Może kiedyś był sprzęt na 11mln ton , ale w to trzeba było wliczyć wszystko, kontenery, węgiel, zboże i cysterny. Na samo zboże nie ma takiej przepustowości, liczę na 2 mln ton max , przecież ta trasa jedzie jeszcze wszystko z chin.

• 0
Opublikowano

@jahoooTe 11 mln ton to dane z 2018 roku, PKP Cargo chwali się że jeszcze zwiększyło przepustowość w lat 2019-2021, tak jak wcześniej napisałem 3mln ton to będzie max, przecież całe ich zboże przeznaczone na eksport nie pójdzie przez Polskę

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v