Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

wskaż mi rząd po 1989 roku, który miał jakiś plan strategiczny dla Polski, który by wprowadzał w życie a kontynuację planu zostawił następcom ?

to jest państwo pod nazwą DKW ? dlaczego takie ?

bo przed wojną śmiano się z tej marki, że "dykta, klei i woda" - po wojnie następcą był Trabant

premier Olszewski miał taki plan ale cymbały go odsuneły...

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Taa Olszewski, sterowany przez dwa kaczory, czyli taki burdel jak teraz mielibyśmy  już trzydzieści lat temu. W sumie mógł pociągnąć dalej to teraz nie został by ślad po tych małych wrednych ludzikach a my moglibyśmy być w całkiem innej rzeczywistości.

Edytowane przez mikad
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

"Mamy zobowiązania wobec Ukrainy", a jak k**wa przed wojną blokowali Polską wołowinę to było dobrze, tabor kolejowy to samo. Jak widzę ta mordę to tylko prać. Niech sobie jeszcze jajka przefarbuje na żółto-niebiesko... 

Edytowane przez Tigon
  • Like 5
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Ja... Oni nas bronili jak nas napadli  Niemce... Kosami nam gardła podrzynali i rzneli jak bydło.... 😜

Toć to nasze przyjaciele... Bo kto by tak pomagał jak oni... 🤭

to nie niemce, tylko te hitlerowce, nazisci itd. 

tak jak kaczuk czy donek od powstania pisia i pelosia. 

to co było wcześniej się nie liczy 🤣🤣🤣

• 0
Opublikowano

Tak pięknie piszecie o współpracy hodowcy -roslina a tu proszę , od tygodnia stały dostawca dzwonił żebym kupił pszenicę , ustaliliśmy cenę 1280 brutto , teraz dostaje smsa że już nie aktualne bo.. drożeje na giełdzie i może sprzedać po 1350. 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, LonelySoul napisał:

Tak pięknie piszecie o współpracy hodowcy -roslina a tu proszę , od tygodnia stały dostawca dzwonił żebym kupił pszenicę , ustaliliśmy cenę 1280 brutto , teraz dostaje smsa że już nie aktualne bo.. drożeje na giełdzie i może sprzedać po 1350. 

Pazerna świnia. 

• 0
Opublikowano
10 minut temu, Marcin34 napisał:

Napisałeś ale czy ty sprzedajesz czy kupujesz

Kupuje. Od 10 lat , wiosna była podobna sytuacja tylko na podwórku mi podniósł . Musiałem zapłacić bo zwyczajnie potrzebowałem tego zboża. Teraz odpisałem żeby jednak trzymał i czekał na 2000/t. 

• Like 5
  • 0
Opublikowano
18 minut temu, LonelySoul napisał:

Skoro dzwonił przez tydzień, to trzeba było prędzej się decydować, No ale przez ten tydzień, to Ty byłeś panem sytuacji, bo na giełdach spadki.  I przyszedł zwrot akcji. 

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

1350 Brutto to tak drogo , kupujący kupuje gdzie taniej, sprzedający sprzedaje gdzie drożej normalne

Byliście umówieni konkretnie ile , jaka cana , do kiedy odbiór, jeśli nie to nie możesz mieć pretensji

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, mikad napisał:

Taa Olszewski, sterowany przez dwa kaczory, czyli taki burdel jak teraz mielibyśmy  już trzydzieści lat temu. W sumie mógł pociągnąć dalej to teraz nie został by ślad po tych małych wrednych ludzikach a my moglibyśmy być w całkiem innej rzeczywistości.

Po jednym już nie ma. Cieszysz się z tego? Przeraża mnie ta nienawiść.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, Dastan napisał:

Te patrz, a jak byłem rok temu dogadany na stare ceny nawozu to jakoś hurtowni sie odwidzialo po podwyzkach taki to ze mnie cwaniaczek ;). Pytanie nie bylo natury moralnej tylko prawnej , a jak sie nie znasz to trudno;).

taki z Ciebie klient jak wiatr zawieje, 

na prawnika pewnie też Cię nie stać, dogadałeś się to się tego trzymaj a jak chcesz to zrywaj umowę, z następnym się dogadasz póki Ci odbierze znowu wzrośnie i co znowu takie zapytanie?

nie rzaz bywało podpisałem np. na 100 ton pszenicy odbiór po miesiącu cena na tonie o 100 do góry i co będę się zastanawiać czy nie sprzedać?

mam pewnych odbiorców szanujemy się i tyle. tak samo z nawozami nawet w tym zamieszaniu jak ceny rosły umówione wcześniej na tel i  nawóz przyjechał w takiej cenie w jakiej dogadane mimo iż w momencie dostawy już był kilka stów droższy

20 minut temu, LonelySoul napisał:

Kupuje. Od 10 lat , wiosna była podobna sytuacja tylko na podwórku mi podniósł . Musiałem zapłacić bo zwyczajnie potrzebowałem tego zboża. Teraz odpisałem żeby jednak trzymał i czekał na 2000/t. 

z takimi właśnie nie ma co handlować, trzeba mieć pewnego dostawcę, zaufanego człowieka lub kupować u pośrednika który zbożem handluje, bo z tymi co przyczepkami wożą to tak jest

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Wizyta Prezydenta Ukrainy w Stanach Zjednoczonych = to jest wielkie wydarzenie w świecie .

To moje słowa jak ja to widzę , to jest już wojna Ameryki z Rosją tylko żołnierze Ukrainy a broń Ameryki .

Ameryka przeznaczyła obecnie 1,8 mil Dolarów .

Ma ją zatwierdzić w Kongresie 45 mol dolarów to są kosmiczne sumy .

Europa słaba militarnie i gospodarczo , Ameryka zarabia miliardy każdego dnia .Może się komuś wydawać że Rosja nie słabnie gospodarczo , za rok czy dwa Rosja będzie cofnięta 100 lat do tyłu . Ameryka zwycięska , gospodarczo pokonała Europę i Rosję , tylko zostają im Chiny taki był cel Ameryki i zdobyli to .

Polska będzie tylko spichlerzem Amerykańskiej Gospodarki z upraw na Ukrainie nikt tego już nie zmieni .

dziadek Joe Biden sam to wygłosił kto podważy jego decyzję .

Widzieli jak witali ,Wołodymyr Zełenski w Ameryce jaką radością .

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał:

"Mamy zobowiązania wobec Ukrainy", a jak k**wa przed wojną blokowali Polską wołowinę to było dobrze, tabor kolejowy to samo. Jak widzę ta mordę to tylko prać. Niech sobie jeszcze jajka przefarbuje na żółto-niebiesko... 

wy w polsce wschodniej nie znacie takiego powiedzenia -wrog naszego wroga jest moim przyjacielem ????

• 0
Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał:

Wizyta Prezydenta Ukrainy w Stanach Zjednoczonych = to jest wielkie wydarzenie w świecie .

To moje słowa jak ja to widzę , to jest już wojna Ameryki z Rosją tylko żołnierze Ukrainy a broń Ameryki .

Europa słaba militarnie i gospodarczo , Ameryka zarabia miliardy każdego dnia .Może się komuś wydawać że Rosja nie słabnie gospodarczo , za rok czy dwa Rosja będzie cofnięta 100 lat do tyłu . Ameryka zwycięska , gospodarczo pokonała Europę i Rosję , tylko zostają im Chiny taki był cel Ameryki i zdobyli to .

Polska będzie tylko spichlerzem Amerykańskiej Gospodarki z upraw na Ukrainie nikt tego już nie zmieni .

popieram, ale może dadzą nam trochę pożyć za to że im tak w dupe wchodzimy

6 minut temu, leszek1000 napisał:

Ciekawe jak Chiny zaczną wymieniać ropę w Juanach. Wtedy to się zacznie

blokada morska i chiny leżą, oczywiście tak łatwo jak z ruskimi nie będzie

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

-wrog naszego wroga jest moim przyjacielem ????

Za chwilę okaże się jacy to ,,przyjaciele" z tych wrogów, ostatnio ,,sprezentowali głośnik" komendantowi który ,jak jebnął basem to mało mu jaj nie urwało i dwa stropy przebiło🤣

• Like 1
  • Haha 3
  • 0
Opublikowano
33 minuty temu, pawelek98 napisał:

taki z Ciebie klient jak wiatr zawieje, 

na prawnika pewnie też Cię nie stać, dogadałeś się to się tego trzymaj a jak chcesz to zrywaj umowę, z następnym się dogadasz póki Ci odbierze znowu wzrośnie i co znowu takie zapytanie?

Nawet nie zrozumiałeś mojego pytania, a się wypowiadasz. Zapytałem czy skan umowy jest wiążący jak oryg, a nie jakieś zrywanie umowy. Jakby kogoś interesowało to ustawa o obrocie produktami rolnymi wymaga oryginalnego podpisu obu stron. Skan podpisu w tym wypadku można traktować jedynie jako chęć zawarcia takiej umowy i zobowiązanie do podpisania oryg.

Śmiać mi się chce z niektórych, jak dzieci oburzają się jak ktoś dwa o swój interes, a nie o interes innego. Jak jest możliwość to się z niej korzysta co zresztą pokazały w tamtym roku hurtownie nawozowe i producenci zresztą też. Sentymenty w biznesie? Pierwszy lepszy biznesmen by was wyśmiał.

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, Dastan napisał:

Śmiać mi się chce z niektórych, jak dzieci oburzają się jak ktoś dwa o swój interes, a nie o interes innego. Jak jest możliwość to się z niej korzysta co zresztą pokazały w tamtym roku hurtownie nawozowe i producenci zresztą też. Sentymenty w biznesie? Pierwszy lepszy biznesmen by was wyśmiał.

dbasz o swój  interes krótkoterminowo

14 godzin temu, Dastan napisał:

A nieco z innej beczki, jeśli podpisałem umowe na sprzedaż zboża wysłaną mi jedynie emailem bez ich podpisu i tak samo została odesłana czy jest to wiążące z mojej strony? Potem zawsze wysyłaja org umowy poczta i tak samo odsyłam ten oryg. Acz tego jeszcze nie zrobiłem.  Zwyczajnie w miedzyczasie dostalem nieco lepsza oferte. 

Zwyczajnie w miedzyczasie dostalem nieco lepsza oferte. - zrozumiałem to jak zrozumiałem, 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, LonelySoul napisał:

Kiedyś umówiłem się z hodowcą (sam wtedy miałem świnie) na przednówku na sprzedaż ziarna. Innych chętnych nie szukałem chociaż w momencie ustalenia warunków ziarna poszukiwano. Miałem trochę zaczekać za odbiorem, a w ostatniej chwili mnie wykiwał, bo znalazł taniej. Dzięki niemu w żniwa musiałem sobie radzić bez jednego magazynu. Zależy od człowieka czy jest rzetelny, a nie od tego czy jest zbożowcem czy hodowcą.

22 minuty temu, Dastan napisał:

Nawet nie zrozumiałeś mojego pytania, a się wypowiadasz. Zapytałem czy skan umowy jest wiążący jak oryg, a nie jakieś zrywanie umowy. Jakby kogoś interesowało to ustawa o obrocie produktami rolnymi wymaga oryginalnego podpisu obu stron. Skan podpisu w tym wypadku można traktować jedynie jako chęć zawarcia takiej umowy i zobowiązanie do podpisania oryg.

Kiedyś pytałem o to w ADM, bo u nich też najpierw podpisuje się umowę i odsyła zeskanowaną, a dopiero później pocztą przychodzi papierowa. Twierdzą, że umowa odesłana elektronicznie jest wiążąca...

• 0
Opublikowano
14 godzin temu, Dastan napisał:

A nieco z innej beczki, jeśli podpisałem umowe na sprzedaż zboża wysłaną mi jedynie emailem bez ich podpisu i tak samo została odesłana czy jest to wiążące z mojej strony? Potem zawsze wysyłaja org umowy poczta i tak samo odsyłam ten oryg. Acz tego jeszcze nie zrobiłem.  Zwyczajnie w miedzyczasie dostalem nieco lepsza oferte. 

Poczytaj o zmianach w zawieraniu umów drogą elektroniczną- podpis nie jest wymagany

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, LonelySoul napisał:

U mnie było na odwrót, cena dogadana, transport na pół i po zrealizowaniu dostawy hodowca zaczyna się targować a o zapłacie za transport nie chce słyszeć. Sytuacja z przed 10 lat, od tego czasu nie sprzedaje hodowcom

• 0
Opublikowano
34 minuty temu, galan99 napisał:

Pojecie to ty masz:)   Kosmiczne sumy przekazane w broni z Usa do Ukrainy.     Stany Zjednoczone przekazały na Ukrainę prawie 18 miliardów dolarów pomocy wojskowej od czasu inwazji wojsk rosyjskich na ten kraj w lutym i Waszyngton musi mieć pewność, że nie zostanie ona niewłaściwie wykorzystana, twierdzą amerykańscy parlamentarzyści.  

Suma ta odpowiada 80 mld złotych. Żebyś mail pojecie.   

Czy rząd się na to zdecyduje? Odpowiedź znajdziemy w projekcie budżetu na 2022 r. jaki właśnie został przyjęty przez rząd i przesłany do konsultacji do związkowców i pracodawców. Otóż na 300+ rząd zamierza w 2022 r. przeznaczyć 1,36 mld zł, a na 500+ – 40,5 mld zł . Polska polowe tej sumy wydaje w rok w 500+.    Budżet polski to jakie  150 mld dolarów. Budżet ameryki 3,604 bln. Masz porównanie dla nich to jak splunąć.  Od AFowy opiniotwórca.

Niektóre gospodarstwa powstały na poczatku lat 90 i potrafiły 100 krotnie powiększyć areał. Można, można wiec dlaczego naszych nie ma na ukrainie tylko są niemiaszki etc. Zamiast pieprzyc głupoty trza było się za robotę zabrać, a jak się chce mieć 20 ha i nie napracować to po co beczeć. 

W Polsce to masę narzekaczy, papraków a za mało ludzi przedsiebiorczych a jak są to większości przedsiębiorczość polega na kombinatorstwie.

jak sami nie potrafimy zagospodarować to co mamy to przyjdzie niemiec holender itd. tak samo jak my ukraincy nie stworzymy na wschodzie to przyjdą inni . Natura i biznes nie lubią pustki. Od cała filozofia. A ze dogadać sie miedzy nie potrafimy to pewnych rzeczy nie przyskoczymy.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v